X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To teraz będziemy się zastanawiać między Kornelia, a Nela:-P Które imię bardziej Wam się podoba?

Kochane, powiedzcie mi, taki maluch noworodek on sobie w łóżeczku śpi tylko w samym rożku? Czy jak to u Was będzie? Od kiedy ewentualnie śpi sobie na podusi pod kołderka?

Też zaczęłam przeglądać neta za rzeczami i do pokoju i do wyprawki, no są cuda po prostu :-D gdyby nie ten upał to bym się wybrała już też do apteki i jakiś meblowych po zakupy :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2018, 12:01

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• olciaa Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę mnie nie było, ale starałam się czytać wszystko. W zeszłym tygodniu na 4 dni trafiłam do szpitala. We wtorek zobaczyłam niteczki krwi w śluzie, a już następnego dnia o 4 rano pojawiła się krew. Wyglądało to tak jak początek okresu i tylko widoczne na papierze toaletowym. Bielizna czysta. O 7 rano już byłam w szpitalu. Mój lekarz oczywiście na urlopie :( Badało mnie w sumie 2 lekarzy i miałam po 1badaniu w pierwszych dwóch dniach pobytu. Pierwszego dnia usg przez brzuch gdzie wszystko ok z łożyskiem i dzidziusiem. Drugiego dnia zwykle (ręczne) badanie ginekologiczne plus pobranie wymazu. Drugiego dnia się dowiedziałam ze szyjka wysoko. Powód plamienia nieznany...być może pęknięte naczynko, a heparyna wzmogła krwawienie.
    Pobyt w szpitalu bez obecności lekarza prowadzącego ciąże to koszmar! Nikt się mną nie interesował, o wszystko musiałam sama się prosić po minimum 3 razy ( i nie przesadzam). Zapominali o podaniu leków, o zaplanowanym badaniu. Koszmar!
    Mój lekarz nadal na urlopie do końca tygodnia. Co najlepsze wychodząc ze szpitala dowiedziałam się ze być może plamienie to przez skracającą się szyjkę. Tylko ze przez 4 dni nikt tej szyjki przez usg nie zmierzył! A drugiego dnia pobytu ten sam lekarz zapewni mnie ze z szyjka wszystko ok. Dwa ostatnie dni leżałam bez sensu i tylko informowałam na obchodach ze plamienie ustało.
    Dzwoniłam po lekarzach od rana by gdziekolwiek się umówić prywatnie do ginekologa, ale już trwa długi weekend. Tylko jedna Pani dr zgodziła się mnie przyjść w piątek. Potrzebuje tej wizyty, by mi zmierzyła usg szyjkę. Nic więcej!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2018, 12:13

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• MagicCherryCupcake Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Trochę mnie nie było, ale starałam się czytać wszystko. W zeszłym tygodniu na 4 dni trafiłam do szpitala. We wtorek zobaczyłam niteczki krwi w śluzie, a już następnego dnia o 4 rano pojawiła się krew. Wyglądało to tak jak początek okresu i tylko widoczne na papierze toaletowym. Bielizna czysta. O 7 rano już byłam w szpitalu. Mój lekarz oczywiście na urlopie :( Badało mnie w sumie 2 lekarzy i miałam po 1badaniu w pierwszych dwóch dniach pobytu. Pierwszego dnia usg przez brzuch gdzie wszystko ok z łożyskiem i dzidziusiem. Drugiego dnia zwykle (ręczne) badanie ginekologiczne plus pobranie wymazu. Drugiego dnia się dowiedziałam ze szyjka wysoko. Powód plamienia nieznany...być może pęknięte naczynko, a heparyna wzmogła krwawienie.
    Pobyt w szpitalu bez obecności lekarza prowadzącego ciąże to koszmar! Nikt się mną nie interesował, o wszystko musiałam sama się prosić po minimum 3 razy ( i nie przesadzam). Zapominali o podaniu leków, o zaplanowanym badaniu. Koszmar!
    Mój lekarz nadal na urlopie do końca tygodnia. Co najlepsze wychodząc ze szpitala dowiedziałam się ze być może plamienie to przez skracającą się szyjkę. Tylko ze przez 4 dni nikt tej szyjki przez usg nie zmierzył! A drugiego dnia pobytu ten sam lekarz zapewni mnie ze z szyjka wszystko ok. Dwa ostatnie dni leżałam bez sensu i tylko informowałam na obchodach ze plamienie ustało.
    Dzwoniłam po lekarzach od rana by gdziekolwiek się umówić prywatnie do ginekologa, ale już trwa długi weekend. Tylko jedna Pani dr zgodziła się mnie przyjść w piątek. Potrzebuje tej wizyty, by mi zmierzyła usg szyjkę. Nic więcej!

Biedna :(. Ale na szczęście z dzidziusiem wszystko dobrze... DObrze że ustało, ale wiem jak się wystraszyłaś, ja jak miałam jednorazowo lekko różowy róż to wpadłam w panikę.. Dobrze że sprawdzili maleństwo, trzymam kciuki aby to był jednorazowy epizod :*

olciaa lubi tę wiadomość

vcvau8q.png
  • mkgk Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja od wczoraj wieczora znowu mam skurcze i twardnienia... dziwne 3x dziennie nospa i dalej mam dolegliwosci. Stresuje mnie to... leze ale jak leze na plecach to mam wrazenie ze sie wzmaga zamiast zelzec

zi13rjjgy7oea2if.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkgk wrote:
    ja od wczoraj wieczora znowu mam skurcze i twardnienia... dziwne 3x dziennie nospa i dalej mam dolegliwosci. Stresuje mnie to... leze ale jak leze na plecach to mam wrazenie ze sie wzmaga zamiast zelzec

Ja też mam najczęściej twardnienie jak leżę na plecach, od razu przewracam się na lewy bok i pomaga. A jaka dawkę magnezu bierzesz dziennie?

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:

Olcia no masakra faktycznie, ale tak właśnie traktują pacjentki w większości szpitali... Muszą trzymać trzy doby, żeby dostać za pacjenta kasę ... Najwazniejsze, że plamienie ustało, może to faktycznie jakieś naczynko pęknięte, nie martw się na zapas :-* współczuję, że musisz czekać aż do piątku, ale fakt, teraz sezon urlopowy, jeszcze środa wolna, więc dużo ludzi ma w tym tygodniu urlopy. Postaraj się odpoczywać kilka najbliższych dni :-* i poleżeć, bo gdyby ta szyjka faktycznie się skracała to trzeba jak najwięcej się oszczędzać. Ale też nie rozumiem, że z tego co sama widzę i tu czytam, to tak rzadko lekarze przy USG mierzą ta szyjkę...przecież to tylko chwila, a taka ważna rzecz.

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Madlen_:) Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    To teraz będziemy się zastanawiać między Kornelia, a Nela:-P Które imię bardziej Wam się podoba?

Kochane, powiedzcie mi, taki maluch noworodek on sobie w łóżeczku śpi tylko w samym rożku? Czy jak to u Was będzie? Od kiedy ewentualnie śpi sobie na podusi pod kołderka?

Też zaczęłam przeglądać neta za rzeczami i do pokoju i do wyprawki, no są cuda po prostu :-D gdyby nie ten upał to bym się wybrała już też do apteki i jakiś meblowych po zakupy :-)

Zdecydowanie NELA <3 przesłodko !

Karolcia27 lubi tę wiadomość

p19ucsqv2v28lj5j.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Olcia no masakra faktycznie, ale tak właśnie traktują pacjentki w większości szpitali... Muszą trzymać trzy doby, żeby dostać za pacjenta kasę ... Najwazniejsze, że plamienie ustało, może to faktycznie jakieś naczynko pęknięte, nie martw się na zapas :-* współczuję, że musisz czekać aż do piątku, ale fakt, teraz sezon urlopowy, jeszcze środa wolna, więc dużo ludzi ma w tym tygodniu urlopy. Postaraj się odpoczywać kilka najbliższych dni :-* i poleżeć, bo gdyby ta szyjka faktycznie się skracała to trzeba jak najwięcej się oszczędzać. Ale też nie rozumiem, że z tego co sama widzę i tu czytam, to tak rzadko lekarze przy USG mierzą ta szyjkę...przecież to tylko chwila, a taka ważna rzecz.
    ta lekarka do mnie użyła stwierdzenia „ no taki jak u Pani wystapil ból i plamienie to typowe objawy skracania się szyjki” tylko ze u mnie bólu nie było. Wiec stwierdziła ze jednak ból nie zawsze występuje. Mój mąż był przy tym i stwierdził, ze o tej szyjce to wymyśliła na poczekaniu, bo nie wiedziała co powiedzieć. Pewnie nie pamietała ze 2 dni wcześniej mnie badała i stwierdziła ze z szyjka długa. My tez chcemy w przyszłym tygodniu wyjechać na kilka dni nad morze. I tak nasze plany były zupełnie inne i musieliśmy je zmodyfikować. Bo najpierw była Bułgarią, jescze we wtorek Chorwacją...niestety przez mój pobyt w szpitalu zostajemy w Polsce. Będziemy szukać czegos blisko płazy i będę więcej leżeć niż chodzić... ale i tak wolałbym by ktoś porządnie mnie przebadał przed podróżą.

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane zrobiłam sobie taką listę do apteki ( nie wiem czy kupię tam wszystko co chcę, no ale zobaczymy). Napiszcie proszę, co tam jeszcze mi brakuje.

1. Sól fizjologiczna, gaziki
    2. Maść Bepanthen
    3. OCTANISEPT
    4. Gruszka do nosa, nożyczki do paznokci, szczotka do włosów
    5. Termometr do wanny, termometr dla dziecka
    6. Podpaski poporodowe BELLA
    7. Majtki poporodowe
    8. Wkładki laktacyjne
    9. Chusteczki nawilzające Water Wipes (bardzo polecała koleżanka, w domu będziemy stosować waciki z przegotowaną wodą, a chusteczki tylko na wyjścia).
    10. Krem do brodawek

Nie mam pojęcia co mam kupić maluchowi do kąpieli i mycia? Wiadomo, im mniej chemii tym lepiej, ale podpowiedzcie jakieś firmy:)

MagicCherryCupcake, AMK lubią tę wiadomość

7v8r9n73wz5zsofj.png

• olciaa Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Kochane zrobiłam sobie taką listę do apteki ( nie wiem czy kupię tam wszystko co chcę, no ale zobaczymy). Napiszcie proszę, co tam jeszcze mi brakuje.

1. Sól fizjologiczna, gaziki
    2. Maść Bepanthen
    3. OCTANISEPT
    4. Gruszka do nosa, nożyczki do paznokci, szczotka do włosów
    5. Termometr do wanny, termometr dla dziecka
    6. Podpaski poporodowe BELLA
    7. Majtki poporodowe
    8. Wkładki laktacyjne
    9. Chusteczki nawilzające Water Wipes (bardzo polecała koleżanka, w domu będziemy stosować waciki z przegotowaną wodą, a chusteczki tylko na wyjścia).
    10. Krem do brodawek

Nie mam pojęcia co mam kupić maluchowi do kąpieli i mycia? Wiadomo, im mniej chemii tym lepiej, ale podpowiedzcie jakieś firmy:)
    Aż sobie zrobiłam fotkę posta :)

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• inaa Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też się mega Nela podoba ! <3

Olcia - cholerne szpitale, wiem co przeszłaś bo ja już tyle razy w życiu tam zawitałam pfffffffffff trzymam kciuki za szyjkę !

mgk - bierzeesz magnez?

Nie da się go przedawkować więc ja biorę magnezin ( w jednej tabletce jest 130mg) a tabletek na dzien biorę 6 . Odczuwam skutki jak mniej wezme - to odrazu na drugi dzien skurcze nóg. Miałam może jedno twardnienie na całą tą ciąże

Apropo ruchów - ja się zastanawiam czy moja Jagódka kiedykolwiek śpi? Hehe Od 2 tygodni taka wiercipięta się z niej zrobiła ! Ma już swoje pory, ale jak się przerwóci miedzy tymi aktywnościami to wszystko czuję . Kopie ok. 8.00 rano potem 11.30 potem 15.30 - jest lekki spokój do 18.30 i na koniec dnia koło 23.00 . W nocy jej w ogole nie czuje bo mam mocny sen hehe

KOCHAM JĄ I KOCHAM JAK MNIE KOPIE hehehe

EDIT :

Czytałam, że na plecach za długo nie powinno się leżeć bo może być ucisk na żyłę główną co spowoduje słaby przepływ do pępowiny. Lepiej na bokach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2018, 13:48

thgf9n73strbq9ak.png

thgfyx8d9lmvw97c.png
    Aniołek (8tc)-3.2016 :* Kocham Cię !
    Aniołek (7tc)-12.2016 :* Kocham Cię !

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kosmetycznym mam taką:

1. Większe waciki
    2. Patyczki kosmetyczne
    3. Balsam do ciała, szampon, płyn do kąpieli - do szpitala
    4. Pomadka Nivea
    5. Krem do twarzy (ja stosuję tylko hipoalergiczny Biały Jeleń - najlepszy ze wszystkich drogich specyfików - naprawdę ;)
    6. Płyn do higieny intymnej.

Czytam coś na necie o firmie Skarb Matki, używał ktoś jej - są preparaty dla noworodków ale też maść na brodawki czy płyn do higieny intymnej właśnie.

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inaa wrote:
    Mnie też się mega Nela podoba ! <3

Olcia - cholerne szpitale, wiem co przeszłaś bo ja już tyle razy w życiu tam zawitałam pfffffffffff trzymam kciuki za szyjkę !

mgk - bierzeesz magnez?

Nie da się go przedawkować więc ja biorę magnezin ( w jednej tabletce jest 130mg) a tabletek na dzien biorę 6 . Odczuwam skutki jak mniej wezme - to odrazu na drugi dzien skurcze nóg. Miałam może jedno twardnienie na całą tą ciąże

Apropo ruchów - ja się zastanawiam czy moja Jagódka kiedykolwiek śpi? Hehe Od 2 tygodni taka wiercipięta się z niej zrobiła ! Ma już swoje pory, ale jak się przerwóci miedzy tymi aktywnościami to wszystko czuję . Kopie ok. 8.00 rano potem 11.30 potem 15.30 - jest lekki spokój do 18.30 i na koniec dnia koło 23.00 . W nocy jej w ogole nie czuje bo mam mocny sen hehe

KOCHAM JĄ I KOCHAM JAK MNIE KOPIE hehehe

EDIT :

Czytałam, że na plecach za długo nie powinno się leżeć bo może być ucisk na żyłę główną co spowoduje słaby przepływ do pępowiny. Lepiej na bokach.

Tak, to racja, ja czytałam o tym, ale że to tak w III trymestrze:) ja teraz cierpię na zgagę, więc zasypiam na plecach z głową wyżej ;/

7v8r9n73wz5zsofj.png

• olciaa Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze mną leżała dziewczyna z powodu napinania i twardnienia brzucha to kazali jej jak najwiecej leżeć na bokach ( na zmianę). Plus oczywiście nospa, magnez :(

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• bondzik007 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Co do kąpania Maluszka u nas pediatra własnie polecała Emolium.

Ja też poczytałam Srokao i wybrałam ten żel z Hipp, naprawdę ma dobry skład lub ten babydream z myszką z przodu :) Do dziś myjemy w tym synka, ale też musimy czasami w emolientach, bo ma drobne problemy skórne - na szczęście od czasu do czasu tylko coś mu wyskakuje.

No właśnie tez bym tak chciała, ze dopiero jak pojawi sie problem to wykąpać w emoliencie jakims :) a co do termometru to masz rację. Ten jest 150. A żel wlasnie wybralam z Hipp :) ogólnie babydream i hipp to tez moje faworyty :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2018, 14:15

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, co do wyprawki (sprawdzone przez 3 koleżanki i konsultowane z położna) :
    DLA MAMY:
    - chusteczki nawilzane,
    - Papier toaletowy
    - balsam do ust
    - mały ręcznik do twarzy i duży do kapieli
    - koszula
    - podkłady poporodowe (canpol)
    - podpaski (podpaski canpol są podobno lepsze od belli bo mają od spodu klej, a bella nie mają)
    - klapki pod prysznic
    - gumka do włosów
    - majtki wielorazowe - siateczkowe, wygodne są bokserki
    - wkładki laktacyjne zelowe
    - płyn do higieny intymnej Ginexid,
    - szlafrok
    - maść do sutkow - czysta lanolina lub dla mam z ziaji,
    - woda (podobno dobrze mieć butelkę z dziubkiem), kubek, sztućce,
    - ręcznik papierowy (po porodzie lepiej po kąpieli podcierac się takim niż zwykłym frotte)

DLA DZIECKA :
    - ubranka (tu już nie będę się rozpisywać każda wie mniej więcej co)
    - zamiast octeniseptu lepszy jest podobno ocedin mini 0+,
    - sól fizjologiczna i gaziki
    - chusteczki waterwipes
    - 20 - 30 pampersow,
    - pieluchy tetrowe (warto mieć jak zabierają dziecko na badania zawsze pieluche i pampersa ze sobą)
    - ręcznik,
    - płyn do kąpieli (emolium lub zwykły babydream, zależy, czy ktoś chce dawać emolienty od początku, czy nie)
    - termometr - położna polecala Microlife 150,
    - witamina D (bez oleju w składzie, można dawać kropelke na piers i przystawiac)
    - krem na zimę do wychodzenia na dwór
    - na odparzenia zielony linomag lub bepanthen,
    - płyn do prania lovela lub biały jeleń
    - do paznokci obcinaczka (trzeba obcinać na prosto i jest łatwiej niż nozyczkami) i pilnik żeby te ostre boki przepilowac.

Ja słyszałam że gruszka nie jest dobra bo często plesnieje. U nas polecali katarek zamiast gruszki.
    Podobno termometr do wody to jest zbędny wydatek bo każde dziecko inna wodę woli, lepiej sprawdzać łokciem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2018, 14:14

AMK lubi tę wiadomość

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:

Ja będę małego zawijała w rożek i ewentualnie do tego kocyk bambusowy który zdaje egzamin o każdej porze roku :) moja kuzynka rodzila w grudniu w zeszłym roku i do tej pory nie korzysta z pościeli ani z podusi do łóżeczka.

A ja nie mogę się zdecydować co chce tzn. jaka komode czy zwykła i na to zwykly przewijak, czy komodę z przewijakiem takim dedykowanym. :d

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • Irminka1231 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:

Nela piekne i imie.mi sie bardzo podoba.Na pewno rzadsze niz kornelia.zaczynam latanie po sklepach z dzieciakami aby obkupic ich do szkoly.w ciazy jednak mam mniej sil .szybciej sie mecze i ta duchota w sklepach.od wrzesnia zaczynam obkupywac Marike ale to raczej przez internet.olcia dobrze ze wszystko dobrze.zgaga mnie meczy codziennie w tej ciazy migdaly nie pomagaja a szklanka zimnego mleka.jednak co ciaza to inaczej.milego dnia

2nn390bvba2l74tr.png

• Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia, współczuję przeżyć. Dobrze że jednak zostajecie w Polsce. Oby problemy były jednorazowe :)

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam takie głupie pytanie.

W sumie to dlaczego dla dziecka trzeba mieć pieluszki tetrowe? Nie wiem jak to Mężowi wytłumaczyć

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
‹‹ 743 744 745 746 747 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ