Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Malinowa_Czekolada wrote:A może poproś lekarza o luteinę dopochwową. Ja dostałam 2x1 i czuję znaczną poprawę. Faktycznie na plecach jest najgorzej, ale ogólnie to jest mega poprawa już po 2-3 dniach stosowania. Magnez dalej biorę a no-spę mam brać tylko jakbym czuła spory dyskomfort
no wlasnie mam mnostwo tej luteiny dopochwowej ale od czasu kiedy walcze z grzybica bo wczoraj w koncy w wymazie wyszedl grxyb bo tak nic nie wychodzilo - nie biore dopochwowo bo by sie nie wchlonelo. i biore 3x1 pod jezyk
-
Aga9090 wrote:Kochana moja jest taka, że mam ochotę dźgnąć ja tępym narzędziem
Hahaha ja za to mam super tesciowa oczywiascie, ma tam jakieś swoje racje, ale ogólnie jest kochana i dzieciom przychylilaby nieba :-)ale mój emek ma 7 rodzeństwa, więc rodzinka spora i to całkiem inaczej się żyje i wartościuje różne rzeczy za to moja mama jest całkiem inna, chce mieć spokój, ciszę, najważniejsza jest ona sama, a jakby przyszła do Nas mieszkać to bym tylko słuchała, że za mało jem...
Aga to będziesz miała teraz "wesoło" współczuję :-*Aga9090 lubi tę wiadomość
4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
Aga9090 wrote:Kochana moja jest taka, że mam ochotę dźgnąć ja tępym narzędziem
To tym bardziej współczuję, ale czego się nie robi dla maleństwa. Chyba większość teściowych to samo zło Moja kilka dni temu zrobiła awanturę mojemu M, że już o niej zapomniał bo przez kilka dni nawet nie zadzwonił do niej, dodam że mieszka 10 min od nas i często nas nawiedza Do tego zaczęła się żalić że jej do fryzjera nie zawiozłam i takie tam. Mój M tylko jej odpowiedział że nie jest księżniczką i może sobie autobusem pojechać i się rozłączył. Teraz ma focha na nas Przynajmniej chwilę odpoczniemy od niej. A szczerze to nie chciało mi się jej wieźć 15 km w jedną i drugą i jeszcze siedzieć tam i czekać 2 godz na nią. Z nimi to czasami zwariować można, nie wspomnę o ich wspaniałych mądrościach. Oczywiście nie wszystkie takie są, ale...Aga9090 lubi tę wiadomość
-
Co do tesciowych, to moja ma do mnie dystans, nie wiadomo czemu. Fakt, maz jedynak, ale znamy sie 15 lat (czyli pol życia). Nie zdarzy się, żeby zadzwonila do mnie (chyba że im/ur) a jak rozmawia z Mezem (ok co 2 dni), to nie zapyta zbyt czesto co u mnie, jak sie czuje (w ciazy moze predzej, ale przedtem nigdy chocbym byla chora od tyg). Niby nie jest zla i nigdy mi nic nie zrobila, ale wiecie... czuc taki dystans. Moja mama mowi ze przesadzam a ja (choc tez jedynaczka) widze, ze ona traktuje Meza zupelnie inaczej niz jego Mama mnie.
-
Bondzik pytalaś wczoraj o laktator. Ja bardzo polecam ten lovi prolactis.
Będąc w ciąży z synkiem zastanawiałam się czy w ogole kupować laktator. Kupiłam ręczny EAsy Start z Canpola. Po porodzie mąż przywiózł mi go do szpitala, bo miałam bardzo mało pokarmu i chcialam zacząć pobudzać laktację. Synek bardzo długo spał i nawet przy wybudzaniu na jedzenie (mówię o pierwszych dobach) jego ssanie nie było efektywne. Złe przystawianie, zbyt płytkie chwytanie brodawki + ręczny laktator, przy ktorym ciężko dostosowac siłę ssania spowodowały u mnie duże rany (pewnego razu pojawila się krew w laktatorze). Pierwszym zakupem po powrocie do domu był własnie ten laktator, bo czytałam o nim wcześniej same dobre opinie, ale żal mi było kasy, żeby go kupować już w ciąży. Ale muszę przyznac, że to jedne z lepiej zainewestowanych pieniędzy. Dzięki niemu udało mi się pięknie rozkręcić laktację ( z marnych 10ml, które bylam w stanie odciągac do nawet 220 ml z jednej piersi).
Dlaczego ten? Po pierwsze ma 2 fazy - pobudzanie (trwa 2 minuty) i póżniej odciąganie. Ma chyb 7 albo 8 stopni siły ssania - sama sobie dostosowujesz. No i wyświetlacz czasowy, który się bardzo przydaje. Do rozkręcenia laktacji polecam tzw. metode 7-5-3,a do niej potrzebny jest zegar.Bardzo łatwy do rozmontowania do wymycia czy wyparzenia i jak na elektryczny laktator dość cichy. Moim zdaniem warto dolożyć i kupić lepszy.Dip88, bondzik007 lubią tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Moja teściowa generalnie do serca przyłóż ale czuję czasem że jest o mnie.. zazdrosna Np ze swoim zięciem (mężem córki) już tak nie ma Wiadomo - facet a ona jak to kobieta o inne zazdrosna. Nie daje mi tego odczuć, jest zawsze kochana, wiadomo wpycha czasami nosa w nieswoje sprawy no ale przymykam na to oko bo zawsze jak trzeba to poratuje obiadem czy pomoże w innych sprawach . A z tą zadrością, mając syna w łonie zaczynam ją rozumieć Nie wiem jak ja się podzielę nim z inną kobietą !
agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny! Witam się z leżaka w ogrodzie u mojej kochanej Babci:-)
Mała śpi obok w wózku, a ja odpoczywam z kawą w ogrodzie, ptaki śpiewają, dookoła zieleń i cisza. Inny świat. W takich momentach żałuję, że nie zdecydowaliśmy się na dom po miastem. Ale cóż, może na emeryturze;)?
Widzę,że temat teściowych na tapecie .
Wiecie , ja swojej też jakoś nie "kocham". Mieszka kilkaset km od nas, także widujemy się sporadycznie. Ale powiem Wam,że ostatnio jak byłam chora to trochę pożałowałam że nie mam na stałe jakiejś babci"na chodzie" blisko. Akurat była moja Mama, ale to przypadek bo odwiedza mnie dwa razy do roku. Z tą gorączką, w te upały czułam się gorzej niż po CC i wierzcie mi, nie miałam siły wstać do dziecka, a co mówić o zabawie! Ja nie wiem, jak dam radę z dwójką, jak mi się taka sytuacja przytrafi.
Moja Mama super zajmuje się córką, myślę że teściowa gdyby miała trochę więcej zdrowia też by się tak zajęła. Bo to w końcu Babcia. A Babcie swoje wnuczki kochają i żadna niania tej miłości nie zastąpi. Bynajmniej u mnie w rodzinie zawsze tak było i ja swoje obydwie babcie(jedna już nie żyje) właśnie tak wspominam. A drugiej dziś kupię coś ładnego, bo mimo że dobiega 80tki to gania od wczoraj za prawnuczką jak dwudziestka:-)Dip88, Karolcia27 lubią tę wiadomość
-
Próbowałam przed chwilą znaleźć listę wyprawkową, którą robiłam przy synku (miałam już ją w rękach w tej ciąży) i nie mam pojęcia gdzie ją włożyłam
Tak z pamięci to wiem, że z aptecznych rzeczy potrzebujemy:
- czegoś do kąpieli - i tu już sprawa indywidualna - niektórzy od razu kąpią w emolientach (moja pediatra np bardzo poleca i wtedy już nic do smarowania ciałka).
Z emolientów nie polecam Oillatum (sztuczny), Emolium ok (ale wtedy nie ma sensu juz po nim smarować ciałka), Latopic ok
Z płynów/żeli jeśli ktoś nie chce startowac od emolientów: Hipp z Rossmanna albo Baby Dream mają dobre składy bez sztucznych dodatków (parabenów, sls, mydła) w przeciwieństwie do serii z Nivea Baby czy Dove Baby (również dostępne w Rossmannie) - te mają mnóstwo dodatkow chemicznych
Dobre są też kosmetyki do kąpieli z Mommy (wyższa pólka, dostępne na gemini)
Bondzik pisałas o olejku migdałowym - i tu trzeba uważać, bo może uczulać, więc lepej najpierw sprawdzić na małej powierzchni. Ja nie mam problemów skórnych, żadnych alergii, ale akurat po oliwkach z olejkiem migdałowym swędzi mnie skóra
- chusteczki nawilżane (ze 3 opakowania) - Water Wipes, Babydream, dobre są też sensitive z Lidla - te nowe, ja używałam Pampers sensitive - takie białe - może nie mają extra skladu, ale nie uczulaly i są odpowiednio nawilżone i grube
- Pampersy - 1 i 2 rozmiar - ja używałam tylko Pampersów do roczku
- coś do pielęgnacji pupy - u nas świetnie sprawdzał się Bepanthen, duzo bardziej polecam niż sudocrem (choć wiem, że są mamy, które będą chwalić sudocrem), bo w przeciwieństwie do niego nie zawiera wysuszającego tlenku cynku
- waciki do przemywania
- patyczki do uszu z zaokrągloną końcówką
-sól fizjologiczna w ampułkach to przemywania oczu, przydaje się tez w inhalacjach - tu polecam UNIMER z gemini (atrakcyjny cenowo)
- wit K+D dla dziecka (przy karmieniu piersią przez pierwsze 3 m-ce)
- termometr bezdotykowy
- krem do twarzy ma mróz dla dziecka - tu też seria Babydream
- paracetamol - polecam Pedicetamol z zakraplaczem - bardzo wygodnie odmierzyć dawkę
- warto mieć Espumisan Baby/ Bobotic w razie gazów
- szczotka do włosów + obcinaczka do paznokci (ja wolę nożyczki)
aspirator do oczyszczania noska - i tu zdecydowanie polecam Fridę (zamiast tradycyjnej gruszki, która słabo się sprawadza), a przy gęstej wydzielinie, przy infekcjach tylko i wyłacznie KATAREK - podłaczany do odkurzacza. Nic tak świetnie nie poradzi sobie z gęstymi gilami u dziecka, a odciąganie jest bardzo ważne, żeby nie zesżło na dolne drogi oddechowe
Zakup na dalsze miesiace to inhalator - na pewno będzie przydatny
Dip88 lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Magiccherrycupcake moja teściowa też bywa zazdrosna i to nawet mój M to zauważa. Ogólnie to ma 3 synów i jedną córkę. I jedynie z synowych to jeszcze ze mną utrzymuje kontakt, a z tamtymi to już dosyć sporo czasu nie rozmawia. A ile razy wysłuchiwałam jakie to one złe są hahah ciekawe co o mnie sobie tam myśli Tamte poprostu nie wytrzymały i wkońcu powiedziały jej co myślą bo wiecznie się wtrącała no i obraziła się na nie.
-
Zapomniałam jeszcze o Octenisept - do pielęgnacji pępka - u nas dobrze się sprawdził. Niektórzy polecają waciki nasączone spirytusem
-woda morska w sprayu do noska
- smoczek uspokajający - nawet jeśli ktoś jest przeciwny to i tak w razie w warto mieć z jeden. Ja uzywałam AVENT 0-2 m-cy - bardzo dobre, ortodontyczne (polecała połozna). Synek nie ma żadnych problemow ze zgryzem
-butelka do mleka - czy do mm czy do podawania swojego odciągniętego mleka - warto miec w domu i to najlepiej taką z bardzo wolnym przepływem (jeśli ktoś zamierza karmić piersią). Ja tez mialam Avent Natural 0+,; najtrudniejszą butelką jest ponoć Medela Calma. chodzi o to by nie zaburzac odruchu ssania piersi, przy której dziecko musi się duzo bardziej napracowac niż przy piersi
Nawet jak ktoś zamierza karmić piersią dobrze miec w sytuacji podbramkowej (nie zawsze laktacja na początku jest książkowa) mm - te są dostępne w saszetkach - nie trzeba kupowac całej puszki. Polecane mleka to Bebilon i Enfamil.
Jak coś mi się jeszcze przypomni to dam znac
Dip88 lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Agulineczka zapisałam, ale w Holandii nie ma Rosmanna Może znasz jakieś zamienniki? z bardziej znanych firm, takich dostępnych w różnych krajach. Już nawet nie patrząc na cenę, tylko żeby dobre były. Większość rzeczy aptecznych z PL mogę tu kupić w polskich sklepach, ale nigdzie nie ma tych bardziej kosmetycznych np z rossmanna typu płyny do mycia, kremy itd. Może dasz radę coś polecić?
-
Azzurra wrote:Agulineczka, a Ty miałaś jeszcze zalecenia suplementacji Wit K? Bo u nas już tych zaleceń nie było, dziecko dostaje K po porodzie i finito. Suplementujemy tylko Wit D.
Tak, miałam w zaleceniach ze szpitala - podaż witaminy K od 8 doby do 3 m-ca życia (wyłącznie przy karmieniu piersią, bo dzieci na mm mają witaminę K w mleku). Takze ja podawałam do 3 m-ca D+K (wit D podaję codziennie od urodzenia do teraz)Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
nick nieaktualnyDip88 wrote:Agulineczka zapisałam, ale w Holandii nie ma Rosmanna Może znasz jakieś zamienniki? z bardziej znanych firm, takich dostępnych w różnych krajach. Już nawet nie patrząc na cenę, tylko żeby dobre były. Większość rzeczy aptecznych z PL mogę tu kupić w polskich sklepach, ale nigdzie nie ma tych bardziej kosmetycznych np z rossmanna typu płyny do mycia, kremy itd. Może dasz radę coś polecić?
Wit D+K do 3 Mc też stosowałam do 3 Mc przy kp
No i ja polecam butelki tomme tippe
A mleko przy Nadii stosowałam Hipp ale dopiero jak skończyła 6 Mc.
Wiktor był na Bebilon, a Kinga na NanWiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2018, 11:39
-
Cześć dziewczyny ;**
Bardzo współczuję dolegliwości i atrakcji U nas spokojnie mała sobie fika ale nie rozkminiam czy to dobrze czy źle chce to niech szaleje ma jeszcze troszkę miejsca więc i ja się cieszę że fika
Kyzwa ucina mi wiadomości dlaczego takWiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2018, 11:45
Dip88 lubi tę wiadomość
" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych
-
agulineczka wrote:Zapomniałam jeszcze o Octenisept - do pielęgnacji pępka - u nas dobrze się sprawdził. Niektórzy polecają waciki nasączone spirytusem
-woda morska w sprayu do noska
- smoczek uspokajający - nawet jeśli ktoś jest przeciwny to i tak w razie w warto mieć z jeden. Ja uzywałam AVENT 0-2 m-cy - bardzo dobre, ortodontyczne (polecała połozna). Synek nie ma żadnych problemow ze zgryzem
-butelka do mleka - czy do mm czy do podawania swojego odciągniętego mleka - warto miec w domu i to najlepiej taką z bardzo wolnym przepływem (jeśli ktoś zamierza karmić piersią). Ja tez mialam Avent Natural 0+,; najtrudniejszą butelką jest ponoć Medela Calma. chodzi o to by nie zaburzac odruchu ssania piersi, przy której dziecko musi się duzo bardziej napracowac niż przy piersi
Nawet jak ktoś zamierza karmić piersią dobrze miec w sytuacji podbramkowej (nie zawsze laktacja na początku jest książkowa) mm - te są dostępne w saszetkach - nie trzeba kupowac całej puszki. Polecane mleka to Bebilon i Enfamil.
Jak coś mi się jeszcze przypomni to dam znac
Hehe to ja mam jednak jedną rzecz z wyprawki - Octenisept Jak wyjęłam kolczyk z pępka na początku ciązy to Pani do gojenia mi zaproponowała i powiedziała że przyda się potem dla maluszkaagulineczka lubi tę wiadomość
-
Dip88 wrote:Agulineczka zapisałam, ale w Holandii nie ma Rosmanna Może znasz jakieś zamienniki? z bardziej znanych firm, takich dostępnych w różnych krajach. Już nawet nie patrząc na cenę, tylko żeby dobre były. Większość rzeczy aptecznych z PL mogę tu kupić w polskich sklepach, ale nigdzie nie ma tych bardziej kosmetycznych np z rossmanna typu płyny do mycia, kremy itd. Może dasz radę coś polecić?
Na pewno seria kosmetyków z Momme. Większość ma świetny sklad, nie uczula, dużo naturalnych komponentów. Tylko to już ciut wyższa półka tak jak pisalam.
Seria kosmetyków Hipp (chyba jest za granicą?)
Seria Derma Baby
Przetestowałam kosmetyki z tych firm i nie zauważyłam, żadnych negatywnych reakcji.Dip88 lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚