X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    A, i jeszcze póki pamiętam.

Dziewczyny, wraz z polepszającym się samopoczuciem wróciły plany urlopowe.
    Zrezygnujemy z długiego i męczącego wyjazdu autem do Chorwacji, ale myślimy o kilku dniach na Węgrzech.

Czy któraś z Was jest w stanie polecić jakąś fajną miejscowość? Chodzi o to,żeby były tam jakieś termy/zakryte baseny/ atrakcje dla rodzin z dziećmi. Czym bliżej granicy tym lepiej, ale to już drugorzędne .
    Będę bardzo wdzięczna, jeśli któraś z Was była lub słyszała o jakimś fajnym miejscu i mogłaby się podzielić.
    A może coś fajnego w Czechach???

Kochana to super, że wszystko u Was dobrze:* ja polecam Eger, są i baseny, a i poza nimi też jest co robić:) Oczywiście polecam też wycieczkę do stolicy na zwiedzanie:)

Moja mama też pracuje za granicą, ale trochę w innym trybie, a Anglii ok. 2-3 tygodnie, a potem w Polsce też jest przez taki czas:)

Azzurra lubi tę wiadomość

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra ja byłam w Budapeszcie, ale to za czasów szkolnych, ogólnie miasto niby ładne ale nie mam jakiegoś super wrażenia, korki, tłumy ludzi itd. Chociaż wtedy mogłam mieć inne podejście że względu na wiek :P
    Czechy mi się o wiele bardziej podobają, tylko że ja byłam na takich jednodniowych wyjazdach, bo z PL to miałam niecałą godzinkę do Czech. Ale polecam Pragę, Skalne Miasto w Adrspach, Zoo Safari w Dvur Kralove. W pobliżu są też aquaparki.

Azzurra lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam troszkę...
    Bardzo mi przykro, że dla niektórych z nas ciąża nie przebiega książkowo, że macie takie zmartwienia:( wierzę jednak, że maluszki jak najdłużej posiedzą w brzuchu i dopiero z końcem listopada zaczniemy się rozpakowywać, każda możliwie blisko swojego terminu!
    Dobrych wiadomości gratuluję!

Pisalyscie o koszulach do porodu. Ja po CC byłam 3 doby, i zużyłam ich ..5! Ale było gorąco. Teraz na pewno coś tam dokupie i będzie to coś kolorowego. Poprzednio kupiłam sobie jedną droższa koszule-szara z Alles Mama. Śliczna. Szkoda tylko, że wiecznie na tych szarościach odznaczała się każda kropelka pokarmu czy tez ślad balsamu na brzuch:-) także polecam kolory i wzorki:-):-)

Jeśli chodzi o śpiworek do wózka, w tamtym roku kupiłam córce a'la polar marki Lodger , z myślą o następnym dziecku. I niestety, ale synkowi będę musiała dokupić taki sam ponieważ córka na pewno będzie że swojego korzystać jeszcze w tym roku. Także mimo wysokiej ceny, dokonam ponownie tego zakupu bo jest świetny jakościowo, schnie w 5 minut i wystarcza na dłużej niż sezon.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Azzurra ja byłam w Budapeszcie, ale to za czasów szkolnych, ogólnie miasto niby ładne ale nie mam jakiegoś super wrażenia, korki, tłumy ludzi itd. Chociaż wtedy mogłam mieć inne podejście że względu na wiek :P
    Czechy mi się o wiele bardziej podobają, tylko że ja byłam na takich jednodniowych wyjazdach, bo z PL to miałam niecałą godzinkę do Czech. Ale polecam Pragę, Skalne Miasto w Adrspach, Zoo Safari w Dvur Kralove. W pobliżu są też aquaparki.
    Hahaha!
    Dip, ja byłam w Budapeszcie 11 lat temu, przejazdem, kiedy jechałam z moim eksem do Włoch. W ponad 30 stopniowym upale, w samym centrum miasta rozkraczyl nam się wysłużony Golf. Także wspomnienia mam średnie:-)

I tu mała dygresja do tematu wieku zachodzenia w ciążę, który się przewinął. Ja w grudniu będę miała 34, a to "dopiero" drugie dziecko. Pierwsze malutkie.
    Uważam,że najlepszy wiek do posiadania dzieci jest ten w którym my zaszlysmy w planowaną ciążę. Czy to było 20 lat, czy 35. Nie ma czegoś takiego, jak dobry wzorzec dla wszystkich. Ja nie żałuję lat spędzonych bez dziecka i nie żałuję tego,że te lata mam już za sobą a teraz mam rodzinę i wiele się zmieniło. Nie chciałabym wylądować w starym gracie, z córką i bedeac w ciąży w centrum miasta, tak jak to miało miejsce 11 lat temu;)
    Teraz to już przez jakiś czas tylko all inclusive z atrakcjami dla dzieci:-)
    Także dziewczyny, olać głupie teksty. Ja zawsze starałam się nimi nie przejmować (a oczywiście 100 razy było pytaniekiedy dzieci?). Instynkt macierzyński poczułam późno i nie żałuję, a te z Was które mają dzieci "zbyt" młodo też na pewno nie będą tego żałowały, wręcz przeciwnie.

Szkoda mi tylko moich koleżanek, które wiem że chciałaby mieć dziecko, partnera a są same bo nie mogą znaleźć odpowiedniego kandydata. Dla nich teksty typu"kiedy dziecko, już czas najwyższy!"muszą być naprawdę przykre.

Dip88, Malutka_94 lubią tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to chciałabym jeszcze jednego maluszka. Ale jak to wyjdzie zobaczymy. Nawet jeśli się zdecydujemy to nie będzie to szybko. W przyszłym roku planujemy kupić działkę i chcemy zacząć stawiać swój dom, także to nie będzie dobry moment na kolejne dziecko bo będzie dużo innych wydatków i tak się cieszymy że udało nam się dorobić własnego mieszkania w Pl, bo niektórzy nie mają w ogóle.
    Niby mam dopiero 30 lat a ostatnio mam takie głupie wrażenie, że z niczym nie zdążę. Tu dom w planach, potem chciałabym jeszcze dziecko i takie tam różne plany. Boje się czasami że te lata tak szybko lecą i nie wyrobimy się ze wszystkimi planami. Też tak czasami macie?

Zaczynam chyba już przynudzać i coś bredzić ;) to chyba te hormony :P

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) ALe ciężki weekend za mną. Wczoraj to już miałam tak dość , że marzyłam o tym poniedziałku ...

Dibolek co do położenia dziecka, to dużo za wcześnie żeby bać się , czy dziecko się zdąży obrócić :) Więc spokojnie :)

Mężatka ojejj kciuki za Was dobrze , że już jesteś w domku... Współczuję leżenia, ale z drugiej strony dobrze, że jednak nadal w dwu paku i mam nadzieję, że jeszcze pobędziecie :*

RudyTygrysek gratuluję samych dobrych wieści z wizyty :D :)

Aguś 90 śliczny ten Twój skarbek <3

Aguś 90 lubi tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Ja to chciałabym jeszcze jednego maluszka. Ale jak to wyjdzie zobaczymy. Nawet jeśli się zdecydujemy to nie będzie to szybko. W przyszłym roku planujemy kupić działkę i chcemy zacząć stawiać swój dom, także to nie będzie dobry moment na kolejne dziecko bo będzie dużo innych wydatków i tak się cieszymy że udało nam się dorobić własnego mieszkania w Pl, bo niektórzy nie mają w ogóle.
    Niby mam dopiero 30 lat a ostatnio mam takie głupie wrażenie, że z niczym nie zdążę. Tu dom w planach, potem chciałabym jeszcze dziecko i takie tam różne plany. Boje się czasami że te lata tak szybko lecą i nie wyrobimy się ze wszystkimi planami. Też tak czasami macie?

Zaczynam chyba już przynudzać i coś bredzić ;) to chyba te hormony :P
    Kochana, masz 30 lat, odchowane dziecko, drugie w drodze i jeszcze spokojnie kilka lat na decyzję i kolejnym i budowę domu:-)
    Chyba faktycznie to hormony u Ciebie:*

Dip88 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Flauta Koleżanka

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagicCherryCupcake wrote:
    Kochane, jutro idę na krzywą. Jakoś specjalnie się przygotować? I kurcze zapomniałam się i po 19 zjadłam trochę śliwek.. Myślicie że to może mieć wpływ na wynik?
    Ja dzien przed krzywą mialam taka ochotę na slodkie ze zjadlam wielki kawalek ciasta krowkowego, bo oczywiscie zapomnialam ze nastepnego dnia mam badanie (na wynik jakos mi nie wplynelo). Mimo, że ta krzywa to najgorszy moment ciązy dla mnie to pomogla przetrwac cytryna i ksiażka zeby sie tam nie zanudzic i nie myslec o tym ze jest slodko :)
    Powodzenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2018, 11:14

2nn3gzu3wl2058ef.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heh też mi się mimo wszystko marzy trzecie dziecko...pomimo całej tej cukrzycy i czasem gorszych dni....ale wątpię, że się zdecydujemy....chcieć to jedno ale dziecko trzeba utrzymać....a chwilowo na 3 nas nie stać....:/

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Flauta Koleżanka

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się ponownie :) Duzo mamusiek jest aktywnych w tym wątku? Jakoś tak szybko leci mi ta ciąża ze mimo ze sobie obiecywalam zagladac na forum to jakos srednio mi to wychodzi. Nie jestem w stanie nadrobic tych dwudziestu-kilku tygodni. Trzymam kciuki za wszystkie mamusie i maluszki.
    Ja dopiero po polowkowych i moje drugie dzieciątko to też chłopiec i o ile męskością pozuje od samego początku chętnie, to buźkę ciężko uchwycić bo zasłania rączką.

Lotopałanka, Malutka_94, Karolcia27, Aga9090 lubią tę wiadomość

2nn3gzu3wl2058ef.png
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Ja upolowałwn na olx taki śpiworek 0-3msc za 30zl i chcę go wykorzystać do wózka, a drugi jeszcze mi nie przyszedł też z olx ale do fotelika z miejscem na pasy :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f6cc9394c58e.jpg

Dip88, Malutka_94, Karolcia27, Azzurra, Agus603 lubią tę wiadomość

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik ja też używane kupiłam....z babką na fb się zgadałam z mojej okolicy i kupiłam cieplejszych głównie ciuszków za 250 zł....jakieś sukienki, sweterki itd za 2zł sztuka a kombinezony za 10zł sztuka....pojechałam obejrzałam wybrałam....niestety trochę tego nieszczęsnego różu jest ale za tą cenę zniosę to jakoś...;p

Dip88, bondzik007 lubią tę wiadomość

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • ZUZAUK Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry Kochane, Jak sie macie ? Ja to totalnie nic mi sie niechce, narazie siedze i pije kawe . Trzeba zaczac myslec o wyprawce a ja nie mam sily . Moze dlatego ze moj 4 latek zabiera cala moja energie .
    Dobrego poniedzialku I kciuki za wizyty :)

3jgxyx8d6zfqzqgh.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZUZAUK też właśnie myślę o wyprawce....w tym miesiącu kupujemy łóżeczko, bujaczek, rożki itp i zostanie nam już tylko wtedy apteka do zamówienia ale nie wiem jak się za nią zabrać...w każdym razie to na koniec października pewnie zostawię...wrzesień też wypiorę ciuszki wszystkie, poprasuję, odświeżę wózek....

no i jeszcze wyprawka do przedszkola nas czeka...:D oj kosztowny to będzie miesiąc....;p ale potem już spokój....:)

ZUZAUK lubi tę wiadomość

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zostały do kupienia też apteczne rzeczy, jakieś rożki, kocyki, butelki, laktator, fotelik samochodowy. Niby nie wiele, a jednak :P Choć i tak pewnie jeszcze coś do kupienia dojdzie. Najważniejsze że ciuszki już mam ogarnięte, choć i tak dokupuje czasem ale to już 62 i większe.

Lotopałanka lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane jak już o wyprawce to pisalyscie kiedyś o termometrach, z tego co pamiętam to microlife 150 był polecany. Czy to jedyna opcja czy coś jeszcze innego polecacie?

A jak wygląda sprawa z monitorem oddechu? Macie, kupujecie? My mamy mieszkanko jednopoziomowe i zastanawiam się czy się przyda :-)

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha łóżeczko będzie na początku w naszej sypialni, ale w miarę możliwości maluszek bedzie jak najszybciej przenoszony do swojego pokoiku (zaraz obok sypialni) :-)

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kombinezony też kupuję używane :) Tylko misia 56 kupiłam nowego.
    U nas łóżeczko rozstawimy jakoś na koniec października, początek listopada :) A ciuszki będę prać jakoś w październiku max :)

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopalanko, no to życzę żeby sytuacja w ciągu najbliższego czasu się tak ułożyła, żebys uznała że możecie sobie "pozwolić" na trzecie dziecko. A pisałaś coś wcześniej o pogrzebie, zdecydowałaś coś? Wyrazy współczucia, tak w ogóle.

Ja byłam na jednym pogrzebie w 8miesiacu ciąży. Emocje co prawda wzięły górę (ale ja często, a praktycznie zawsze poplakuje na pogrzebach więc to nie przez ciążę) ale nie żałowałam, że poszłam.

Dip, pisałaś o tych swoich bólach. Wiesz....w takiej sytuacji to ja na pewno bym podkoloryzowala trochę, żeby jednak ktoś mnie obejrzał skoro nie masz możliwości pójść prywatnie.

Tak dziewczyny piszecie o tych planach na trzecie dziecko, że aż nabrałam ochoty i ja:-) w końcu jeszcze nie jestem taka stara!:-) zdążę.

Ja narazie sobie tylko upatrzyłam wózek, łóżeczko, materac, bujak.Teraz będę czekać na promocje czegokolwiek i w końcu zacznę kupować. Ale najpierw te Węgry:-)

Karolcia, ja mam zwykły termometr elektroniczny i wystarczył. Na szczęście użyłam może dwa czy trzy razy, bo córka z tych nie chorujących. A odnośnie monitora oddechu to koleżanka pożyczyła mi takowy...chwilę u nas polezal i oddalam. Ale wiem,że niektóre dziewczyny zachwalają.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia, ja kupilam monitor oddechu, jak mały miał pół roku. Kazali mi w szpitalu, bo był po ciężkim zapaleniu płuc. Jak zaczęłam go używać, to zalowalam, że nie mialam go od samego początku. Bardzo uspokaja. Ty sobie śpisz i wiesz, że Twoje dziecko na pewno oddycha. Pamiętam, że na początku bylam przerazona wizją bezdechow lub udlawienia się ulanym pokarmem.
    Wyników krzywej jeszcze nie mam, za to mordologia i mocz nieciekawe. Anemia i bakterie w moczu...

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
‹‹ 778 779 780 781 782 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ