X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa, duży już dzidziuś. Super, że łożysko się podnosi.

A co do CC, to wyobraź sobie że są takie wariatki jak ja które preferują kolejne cięcie niż sn( z tym,że ja jakoś nigdy nie marzyłam o porodzie naturalnym, więc córka mi raczej zrobiła przysługę tym brakiem obrotu, niż psikusa). Także jakby to była aż taka rzeźna, to raczej bym się na kolejną nie pisała i zrobiła wszystko żeby jej uniknąć, prawda?

Jedna zniesie źle, inna super i tyle. Pozostaje mieć nadzieję,że będziemy w drugiej grupie:-)

Także nie martw się tym narazie, jeszcze dużo może się zdarzyć.

Malinowa_Czekolada lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które w ciąży wyjeżdżały zagranicę, zaglądacie?

Proszę, dajcie znać w jakim Towarzystwie Ubezpieczeniowym wykupowalyscie polisy na wyjazd? Bo szczerze, to wcześniej o tym jakoś nie myślałam (a raczej myślałam że wyjazdu nie będzie) a teraz okazuje się że jednak jedziemy i muszę coś wybrać na szybko. Z tego co widzę to warunki u różnych ubezpieczycieli się bardzo różnią, może ma któraś większe pojęcie w temacie???

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Mezatka2015 Ekspertka

Wysłany: 4 września 2018, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra my musielismy wyjazd odwolac wiec nie mam pojecia jak to jest z ubezpieczeniami.

Ja mam dzis slabszy dzien leze i placze z bezsilnosci i strachu o malutka... znow czuje dyskomfort i ciezar jak siadam lub chodze i tak bardzo sie boje powtorki z przed prawie 2 tygodni :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 20:16

Czerwiec 2015 - antykoncepcja odstawiona
    Kwiecien 2018 - 2 kreski na tescie!
    0d1y9jcgf62u3v9c.png
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    My wybierzemy taką huśtawkę ( w tym stylu) :

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d8832781d860.jpg

ale kupimy dopiero jak urodzę :)

Teraz mam zwykły z fisher price po 2 moich rozrabiaków. Swoje wysłużył :D

Dalej zastanawiam się nad wózkiem, niby byliśmy pewni bebetto luca, ale nie mają takich wersji kolorystycznych jak mi się podoba... I jestem w kropce :/

Agniecha hehe nie raz mam takiego lenia :D

Te bebetto to prawie niczym sie nie różnią :P luca tez wlasnie mi malo odpowiada ze wzgledu na kolor :) i również na to ze jest cała materiałowa a ja chciałam z tym spodem plastikowym? Chyba plastik :D a bierzecie wózki z bocznymi amortyzatorami? Bo mojemu mężowi sie zle prowadzi właśnie z nimi. Faktycznie ten wózek tek mega sie wtedy buja nawet gdy ustawi sie na 1.

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech ja nadal słabiej duuuuzo czuję małą... Ciekawe czy wszystko w porządku... Może się odwróciła poprostu.... Już sama nie wiem co jest normą a co nie i kiedy zgłosić się na IP... Ech masakra czuje się zielona i mam wyrzuty sumienia

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Karo_88 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jak jechalismy do Cro to zostala nam polecona Hestia. Tam nie ma ograniczenia na ew. koszty leczenia związane z ciaza (czyli cala suma ubezpieczenia w razie czego jest w stanie je pokryc). Obejmuje chyba tylko ciaze do 28 tyg. ale to juz raczej standard u wszystkich. Podobnie z kosztami leczenia związanymi z ciaza chyba jest w Signal Iduna. Inne maja np ograniczenia do 5 tys eur max itd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 20:50

Azzurra lubi tę wiadomość

Pola - nasze małe Szczęście, 28.11.2018 g. 17:57, 3760 g, 55 cm
    n59ydf9h9ac52dbu.png
  • Karo_88 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ruchow to ja tez staram sie nie wariowac. W pt fikala cala droge do domu, a w sob, ndz i pon czulam tylko falowanie, nawet go nie bylo specjalnie widac. Dzis juz czuc kopniaki ale znów dolem. Myślę że te nasze Maluchy zaczynają mieć coraz mniej miejsca na dokazywanie. Ruchy liczy się od 28 tyg wiec chyba jeśli je czuc to ok. Natomiast musze na najblizszwj wizycie pogadac z ginka dokladnie co powinno byc uznane za norme a co lepiej skontrolowac. Inaczej boje sie ze mozna co 2 dni siedziec na IP ;) a to dla psychiki chyba jeszcze gorsze ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 20:52

n59ydf9h9ac52dbu.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane napiszcie mi proszę tak na szybko, czy Wy teraz w tym okresie macie problemy z oddychaniem albo mamusie, które już były w ciąży tak mialy? Bo mi pod wieczór to już tak ciężko się oddycha, brzuch mam wysoko, ale czy to dlatego? :-( jeszcze jestem podłączona do tego holtera i mąż mówi, że jestem cyborgiem :-P

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Karo_88 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wrażenie 'niepelnego' oddechu zwlaszcza jak leze na plecach i oglądam tv albo czytam, albo jak sie przejem. Na boku jakimkolwiek przechodzi. Rozmawiałam z kardiologiem przy okazji wizyty z kołataniem jakie mialam jakis czas temu i on powiedzial ze to normalne. Tez mi sie tak wydaje, bo na pewno przepona zmienila polozenie, ale mam zamiar wspomniec o tym w najblizszy pon prowadzacej.

n59ydf9h9ac52dbu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Kochane napiszcie mi proszę tak na szybko, czy Wy teraz w tym okresie macie problemy z oddychaniem albo mamusie, które już były w ciąży tak mialy? Bo mi pod wieczór to już tak ciężko się oddycha, brzuch mam wysoko, ale czy to dlatego? :-( jeszcze jestem podłączona do tego holtera i mąż mówi, że jestem cyborgiem :-P
    Mnie się zawsze ciężej oddychalo ale jak było już bliżej końca.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_88 wrote:
    Ja mam wrażenie 'niepelnego' oddechu zwlaszcza jak leze na plecach i oglądam tv albo czytam, albo jak sie przejem. Na boku jakimkolwiek przechodzi. Rozmawiałam z kardiologiem przy okazji wizyty z kołataniem jakie mialam jakis czas temu i on powiedzial ze to normalne. Tez mi sie tak wydaje, bo na pewno przepona zmienila polozenie, ale mam zamiar wspomniec o tym w najblizszy pon prowadzacej.
    Powinno się leżeć na boku, bo właśnie na plecach macica uciska i jest słabsze krążenie

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się gorzej oddycha jak sobie usiądę albo jestem w takiej pozycji półleżącej i leżącej, ale na bokach też tak jest :-( właśnie chodzi mi o takie wrażenie niepełnego oddechu, nie mogę wziąć takiego głębokiego wdechu.

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Karo_88 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Powinno się leżeć na boku, bo właśnie na plecach macica uciska i jest słabsze krążenie
    Tak, jasne, staram się do tego stosowac na ile to możliwe. Spie na boku, usypiam na lewym i staram się jak najwięcej przekrecac w nocy, bo niestety ale po dłuższym spaniu tylko na lewej stronie zaczyna boleć mnie bark, reka i kregoslup plus mam uchylek na jelicie z lewej strony pod zebrami który przy dluzszym ucisku tez boli, wiec musze tez na prawym boku leżeć.
    Natomiast za dnia jak sie klade na plecach w pozycji polezacej (np poczytac albo popukac do brzuszka) to czuje taki ciężar jakby na żołądku przy wdechu. Oczywiście wtedy zmieniam pozycje na boczna.
    A jak to jest z tym prawym bokiem? Na niektórych stronach uznawany za prawidlowy jest jedynie lewy, a inni piszą że prawy tez ok, moja ginka tez mi pow ze prawy jest spoko. Ponoc spanie i leżenie jedynie na lewym sprawia że dziecko moze miec silniejsza asymetrie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 21:50

n59ydf9h9ac52dbu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja śpię albo na lewym albo na prawym, na plecach mnie kręgosłup boli :)

I pierwszy raz słyszę, że spanie na którymś boku powoduje asymetrie. Mam już 3 dzieci i zawsze spałam albo na lewym albo na prawym ale na plecach nie, bo nawet nie umie tak spac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 21:51

• bondzik007 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mam okropny wieczór.. naczytałam się o powiększeniu komór bocznych i nie mogę przestać myśleć. :( Niby u chłopców mogą być większe ale mimo to sie martwię bo mamy 9,3 i 9,4 a górna granica normy do 10.. oczywiście mogą stanąć w miejscu a moga się powiększać.. :( przyczyny? Często infekcje takie jak toxo, cmv więc lece powtórzyć badania bo nie mam przeciwciał.. czy kiedykolwiek wyjdę szczęśliwa po badaniu ze jest wszystko okej..? Czekają mnie długie 3tygodnie :(

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Ja śpię albo na lewym albo na prawym, na plecach mnie kręgosłup boli :)

I pierwszy raz słyszę, że spanie na którymś boku powoduje asymetrie. Mam już 3 dzieci i zawsze spałam albo na lewym albo na prawym ale na plecach nie, bo nawet nie umie tak spac

Ja też gdzieś ostatnio czytałam o tej asymetrii wlasnie. Ja zawsze spalam na brzuchu, na plecach nigdy nie lubiłam, za to teraz, jak na złość najlepiej mi się śpi na plecach... Zasypiam na bokach i staram się t go pilnować w nocy, jak się budzę do WC czy coś, chociaż ostatnio i tak kiepsko śpię, ale rano i tak jestem na plecach.

7v8r9n73wz5zsofj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bondzik ty nie czytaj internetów bo to zło.. Będzie dobrze

• Cyganieszka Ekspertka

Wysłany: 4 września 2018, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spać należy tak, jak nam wygodnie. Jak leżenie na plecach będzie powodować ucisk naczyń krwionośnych to na pewno nie będzie się wam dobrze tak leżeć. Potwierdzone przez koleżankę która jest parę tyg. do przodu, przy pewnej wielkości brzucha, po położeniu się na plecach zaczynała po prostu mdleć.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bondzik faktycznie lepiej jest nie czytac, chociaż każda z Nas zawsze pewnie co pierwsze to patrzy do neta, ja też... Ale postaraj się nie martwić :-* trzeba być dobrej myśli :-* musi być dobrze:-* wszystkie Nasze dzieciaczki urodzą się zdrowe :-*

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 04:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bondzik, mogę się tylko zgodzić z dziewczynami: nie czytaj za dużo!!
    Bo to jest takie nakręcanie się, które-zeby nie było-ja doskonale też znam.
    Wychodzisz z wizyty i jest w miarę ok, ale nie na 100%,bo jest jakieś ale. I jak zaczynasz w domu drążyć temat, to to małe ale staje się za chwilę wielkim problemem bo u jeden skończyło się tak, a u innej tak. Piszemy w głowie scenariusze z horrorów i wpadamy w błędne koło.
    Jesteś pod kontrolą lekarza i to jedyne co możesz teraz zrobić. Gdyby coś było nie halo, to by była inna reakcja, a nie zostawienie spraw swojemu biegowi.
    I nie to, że jestem taka mądra, bo sama przechodzę dokładnie to samo co druga wizytę. Aktualnie przechodzę przez etap "na pewno blizna po CC mi zaraz pęknie" choć lekarz powiedział tylko, że mogłaby być nieco grubsza. Wcześniej były plamienia, później strach o łożysko, choć ono nawet przez chwilę nie przypominało przodującego.
    Także Ciebie rozumiem i Ci współczuję, ale nie czytaj proszę za dużo bo to źle na psychikę działa.
    Zobacz, jest czwarta nad ranem a ja się obudziłam i myślę, jakie komplikacje mogą mnie spotkać do końca ciąży. Mądre to:)?

agniecha2101 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
‹‹ 807 808 809 810 811 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ