X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Kochane a jakie kupujecie prześcieradła do łóżeczka? I czy kupujecie też taka nieprzemakalna matę czy coś takiego? ;-)
    Ja mam 2szt takie: https://www.smyk.com/przescieradlo-jersey-z-guma-jasnoniebieskie-babymatex-roz-60x120-cm.html i 2 szt z allegro: https://allegro.pl/przescieradlo-jersey-z-gumka-do-lozeczka-kolory-i6680829995.html?snapshot=MjAxOC0wOC0wNFQxNjo1ODoxNi41MzJaO2J1eWVyOzI2YjU3ZTNkZTg3ODA5ODk5ZWZlOWUwNTkxODQzYmNlZThiNWU2YjI1ZTFjOGRiNTM0ODFlYWEyOTA2ODEzZWY%3D
    Patrzyłam żeby było 100% bawełny.
    A nieprzemakalne podkłady też dwa zamówiłam, ale nie mam co do nich przekonania... Niby napisane, że oddychające, ale mam wrażenie, że dziecko się może pocić od tego... Nie wiem czy nie będę raczej na początku wkładać takich jednorazowych podkładów pod samą pupę bardziej... Będę testować różne opcje ;-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w ogóle to miałam wrzucić swoją listę wyprawkową, ale jakoś brakuje mi czasu na to :-P ale postaram się to zrobić niedługo ;-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny znalazłam taką huśtawkę za 30chf
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9722eaca62d3.jpg
    To jest firma InGenuity. Coś podobne do tego, tylko chyba poprostu starszy model: http://ingenuity.com.pl/produkty/hustawka_biedronka1.html
    Co myślicie? Warto kupić? Może miała któraś z Was coś podobnego...?

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    To jest firma InGenuity. Coś podobne do tego, tylko chyba poprostu starszy model: http://ingenuity.com.pl/produkty/hustawka_biedronka1.html
    Myśle, że na początek to nie bardzo, bo lepiej aby dziecko leżało na płasko. Np jak ten leżaczek bujaczek z Time love

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:

Ja będę kupowała taki sam, tylko inny kolor :-P bo koleżanka ma na sprzedaż :-)

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Jagodagoi Koleżanka

Wysłany: 4 września 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Mam coś podobnego tylko, że wyższego. Kupiłam dla córki, ale nie lubiła się w tym huśtać, mimo wielu melodyjne i trzech szybkości huśtanią. Może teraz syn będzie chciał.

ganndzu52il88swb.png
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Ja już po wizycie.
    Nasz maluszek ma się dobrze, waży 800g! :) Wg usg to 25+2 :) dobre wiadomości to takie ze torbielki w główce całkowicie się wchłonęły i miedniczki nerkowe równie mniejsze niż ostatnio. Do tego szyjka 4,2cm! Ze średnich wiadomości: móżdżek mniejszy niż wiek ciąży wg om bo 23+6 bodajże i jest to ciągle dolna granica normy oraz rogi potyliczne w górnej granicy normy i jest to do obserwacji czy nie będą wykraczać poza normę bo podobno u chłopców może to być ich uroda :) Następna wizyta 25.09 :)

Byliśmy tez oglądać wózki. Jesteśmy zdecydowani na bebetto tito lub holland. :)

Azzurra, Karolcia27, Aga9090, agniecha2101, futuremama, Violet Flower, agulineczka, Agus603 lubią tę wiadomość

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam sie z Agą.
    Na początek lepsze chyba jest coś w stylu Tiny Love, bo noworodek nie powinien raczej przebywać w takiej pol-lezacej pozycji. Dla starszego dziecka jak najbardziej, o ile polubi
    Moja bujaka nie akceptowała, więc sprzedałam (miałam Chicco Balloon). Teraz planuję zakup czegoś rozkładanego całkowicie na płasko( czyli albo Tiny Love w wersji ekonomicznej, albo Chicco Baby Hug w wersji wypasionej).

Aga9090, agniecha2101 lubią tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Hej! Ja już po wizycie.
    Nasz maluszek ma się dobrze, waży 800g! :) Wg usg to 25+2 :) dobre wiadomości to takie ze torbielki w główce całkowicie się wchłonęły i miedniczki nerkowe równie mniejsze niż ostatnio. Do tego szyjka 4,2cm! Ze średnich wiadomości: móżdżek mniejszy niż wiek ciąży wg om bo 23+6 bodajże i jest to ciągle dolna granica normy oraz rogi potyliczne w górnej granicy normy i jest to do obserwacji czy nie będą wykraczać poza normę bo podobno u chłopców może to być ich uroda :) Następna wizyta 25.09 :)

Byliśmy tez oglądać wózki. Jesteśmy zdecydowani na bebetto tito lub holland. :)
    Bondzik, wszystko idzie ku dobremu więc i ten móżdżek na pewno się"wyrówna". I trzymam kciuki,zebys to usłyszała już na kolejnym USG!

bondzik007 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne to Baby Hug, ale strasznie drogie :-P

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Fajne to Baby Hug, ale strasznie drogie :-P
    Wiem, dlatego jeszcze się waham
    Z jednej strony strasznie drogie, a z drugiej tak jak pisałam kiedyś- dostawke Chicco kupiłam za bodajże 700 a sprzedałam w ciągu kilku dni za 500 zł. Właśnie pod tym kątem rozważam zakup tego cuda. Ale najpierw ważniejsze wydatki i zobaczymy czy wystarczy kasy;)

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytając mnóstwo artykułów, analiz, porównań, słuchając porad, przeglądając gotowe listy wyprawkowe, powstała moja wyprawka :-) Może komuś pomoże, a ja też chętnie wysłucham jak ktoś ma jakieś uwagi :-)
    * olej ze słodkich migdałów
    * płyn do kąpieli (Hipp BabySanft płyn pielęgnacyjny dla niemowląt)
    * sól fizjologiczna w ampułkach (Unimer Baby 0,9%)
    * duże waciki (Cleanic Kindii Pure)
    * kompresy niejałowe (będę próbować co bardziej nadaje się do wycierania pupy, waciki czy kompresy)
    * kompresy jałowe (do kikutka, przemywania oczek)
    * Octenisept
    * woda morska do noska (Marimer Baby)
    * chusteczki Water Wipes
    * chusteczki nawilżane z HIPP
    * mąka ziemniaczana do pupy
    * patyczki do uszu z ogranicznikiem
    * krem z filtrem mineralnym NIE CHEMICZNYM! (na  spacery w słoneczne zimowe dni)
    * Linomag zielony
    * Bepanthen Baby Extra
    * mleczko pielęgnacyjne/oliwka (ja mam z HIPP)
    * krem ochronny na mróz i wiatr (Nivea Baby krem na każdą pogodę)
    * Infacol na kolkę i wzdęcia
    * podkłady jednorazowe
    * czopki i syrop przeciwgorączkowe
    * krople BioGaia
    * Alphanova Bebe, mleczko do mycia bez spłukiwania (wyczytałam u SROKAO i mi się to cudo spodobało, to zamówiłam ;-)
    * wit D
    * kilka pieluszek z ceratką do przewijania (na wyjścia)
    * przewijak
    * proszek/płyn do prania
    * płyn do mycia butelek (np Dzidziuś)
    * szczotka do mycia butelek
    * myjka do kąpieli
    * szczotka do włosków
    * nożyczki/cążki do paznokci
    * ręcznik z kapturkiem
    * aspirator do noska (ja będę próbowała elektryczny NOVAMA KIDS PINGO)
    * woreczki na zużyte pieluchy BabyOno
    * pieluchy rozm. 1 z wycięciem na kikutek
    * pieluchy rozm. 2
    * plasterki Aromactiv
    * pieluszki tetrowe (ok. 10 szt. białych i 10szt. kolorowych)
    * pieluszki bambusowe, muślinowe (po kilka sztuk)
    * otulacz/kocyk muślinowy
    * smoczek (0-2m Lovi kupiłam, dostałam z Bibi 0-6m i mam jeszcze Aventa 0-6m)
    * klips do smoczka
    * termometr z miękką końcówką (do mierzenia temp. w pupie)
    * termometr elektryczny bezdotykowy (Haxe HW-2)
    * ew. termometr do wody (my dostaliśmy taką pływającą rybkę, ale ten elektryczny też ma funkcję mierzenia temperatury wody)
    * wanienka
    * śliniaki
    * łóżeczko turystyczne (napewno nie każdemu będzie potrzebne ;-)
    * karuzela na łóżeczko
    * laktator elektryczny + pojemniki do przechowywania pokarmu (ja mam Canpol)
    * podgrzewacz do butelek (Smiki 3w1 z funkcją sterylizacji i wtyczką samochodową)
    * niania elektoniczna z kamerką (Motorola MBP622)
    * prześcieradło 4-5 szt.
    * kocyki
    * rożek
    * śpiworek
    * ochraniacz na materac
    Trochę zamotana ta lista, ale nie potrafiłam jakoś sensownie tego pogrupować :-P
    Oczywiście dużo rzeczy to jakieś moje "widzimisię" i nie są to obowiązkowe elementy wyprawki ;-)
    Z takich dodatkowych rzeczy mam też:
    * lampkę nocną z projektorem SKIP HOP (w ciekawej cenia jest słonik na gemini: https://www.aptekagemini.pl/skiphop-projektor-lampka-pozytywka-1-szt.html Ja się skusiłam ;-))
    * chusteczki dezynfekujące do smoczka (np Difrax lub Quaranta Sentimate)
    * spray dezynfekujący do zabawek (Bentley Organic)
    * książeczki do poczytania dla bąbla :-)
    Rzeczy dla mnie:
    * wkładki laktacyjne
    * biustonosz do karmienia
    * maść na sutki (Maltan)
    * koszula nocna do karmienia 2-3 szt
    * majtki siateczkowe jedno i wielorazowe (Horizon)
    * podkłady na łóżko
    * podkłady poporodowe/ duże podpaski
    * ręczniki jednorazowe (kupiłam sobie do wycierania krocza w szpitalu)
    * Tantum Rosa
    * herbatka laktacyjna (kupiłam sobie Femaltiker ze słodem jęczmiennym i jakąś ziołową herbatkę, ale bez kopru włoskiego, chyba Bocianek)

I to chyba wszystko :-)

Kupiłam sobie jeszcze taki dzienniczek maluszka :-) [url]https://www.smyk.com/maluszka-czas-plan-aktywnosci-dzien-po-dniu.html?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_term=Maluszka+czas.+Plan+aktywności+dzień+po+dniu_5830586&utm_content=MAMA+>+KSIĄŻKI+>+PORADNIKI+>+CIĄŻA+I+PORÓD&utm_campaign=feed[/url]

Jak są  jakieś pytania, to chętnie odpowiem ;-)

Azzurra, olciaa, MagicCherryCupcake lubią tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za opinie na temat huśtawki :-) Chyba jednak i tak się zdecyduję, bo szkoda nie wziąć za takie pieniądze ;-) Będzie najwyżej na "później". A wydaje mi się, że jak raz na jakiś czas włożę tam dziecko, żeby móc pójść do łazienki czy zrobić coś w kuchni , to krzywda mu się nie stanie od takiej pozycji... Nie będzie przecież tam spał non stop. Mam łóżeczko, mam kołyskę, szukam teraz właśnie czegoś takiego, żeby móc wsadzić w kuchni na chwilę dziecko robiąc np obiad i wydaje mi się, że takie coś może się nadać ;-) a jak się nie przyda, to przynajmniej 30franków nie będzie mi szkoda :-P

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Ja będę kupowała taki sam, tylko inny kolor :-P bo koleżanka ma na sprzedaż :-)
    Ooo :-) a koleżanka była zadowolona?

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniecha, jestem pod wrażeniem Twojej listy. Aż sobie zachowam :-)
    Nie wiem, czy widziałaś moje perypetie z Wit D u córki (mimo suplementacji przez ponad rok poziom jest niski) więc uczulam żeby wybrać dobrą (lekarka poradziła mi Vigantol, zamiast wynalazków twist-off, z których przyznam się szczerze, korzystałam przez ten rok).
    A co do huśtawki, to oczywiście że za taką kasę szkoda nie wziąć bo faktycznie może posłużyć później.

Choć moim skromnym zdaniem, przez pierwszy okres życia Marcelka lepiej gdybyś odkładała go do kołyski:-) ale ja mam trochę hopla na tym punkcie, jakoś tak nasłuchałam się że noworodki to tylko na płasko bądź w przerzucone jak worek kartofli przez ramię( ulubiona pozycja mojego męża do noszenia córki:-).

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniecha u nas super się sprawdziła z tym że ja mam z FP taką stojącą, że można ustawiać bujanie przód-tył i na boki, plus melodyjki, dźwięki lasu itp.
    Za nic bym jej nie oddała bo np. przy kółkach była jak zbawienie i gorszych dniach kiedy dosłownie mały był nieodkładalny. Wiadomo że jak malutki to nie na jakoś długo ale choćby żeby do toalety na spokojnie pójść bez krzyku :D
    Ale za to koleżanki synek nie polubił się z huśtawką, więc bywa różnie:)

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Agniecha, jestem pod wrażeniem Twojej listy. Aż sobie zachowam :-)
    Nie wiem, czy widziałaś moje perypetie z Wit D u córki (mimo suplementacji przez ponad rok poziom jest niski) więc uczulam żeby wybrać dobrą (lekarka poradziła mi Vigantol, zamiast wynalazków twist-off, z których przyznam się szczerze, korzystałam przez ten rok).
    A co do huśtawki, to oczywiście że za taką kasę szkoda nie wziąć bo faktycznie może posłużyć później.

Choć moim skromnym zdaniem, przez pierwszy okres życia Marcelka lepiej gdybyś odkładała go do kołyski:-) ale ja mam trochę hopla na tym punkcie, jakoś tak nasłuchałam się że noworodki to tylko na płasko bądź w przerzucone jak worek kartofli przez ramię( ulubiona pozycja mojego męża do noszenia córki:-).
    Widziałam i właśnie po tym co pisałaś zamówiłam Vigantol :-) Narazie sobie, bo bąbel dostanie tutaj na receptę. Mam nadzieję, że coś dobrego.

Z huśtawką zobaczymy jak będzie. Pojadę dziś zobaczyć na żywo, jak będzie wszystko ok, to kupię. Może akurat się przyda :-) Podejrzewam, że jak już się Marcelek urodzi, to większość będzie wyglądała inaczej niż to sobie teraz planuję ;-) Ale narazie powymyślać można :-P

Azzurra, futuremama lubią tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra pozycja "na lemura" też jest dobra :)

Edit ale ta pozycja na lemura to do odbijania :)

I tez się z tobą zgadzam, że maluch ma być na płasko, bo to lepiej dla jego kręgosłupa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 15:48

Azzurra lubi tę wiadomość

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga:)
    Aż się zarumienilam w pierwszym momencie na samą myśl o tej pozycji "na lemura", ale że napisałaś że to do odbijania to już moje myśli wróciły na właściwy tor:-)

Aga9090, agniecha2101 lubią tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra o czym ty myślisz :) haha głodnemu chleb na myśli :P

‹‹ 805 806 807 808 809 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ