Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Pyszczek ja teraz czuję mocne kopniaki a co się okazało wczoraj na wizycie to to, że mały jest główka do gory obrócił się skubany ostatnio, gdy był główka w dół ruchy czulam slabiej Niech sobie tak siedzi jak mu wygodniej, byle by do porodu był obrócony jak należy
-
Paula222 wrote:Dziś mąż kończy szybciej, pojedziemy do 2 sklepów i ostatecznie wybierzemy fotelik i wózek.
O 14:15 wizyta
bondzik007 no właśnie , te bebetto mało się różnią jeśli chodzi o modele...Dziś jeszcze się rozeznam w temacie
Teraz doczytałam że martwisz się komorami. Jeśli Cię to pocieszy , w 1 ciąży z 1 synkiem miałam z tym niezłą atrakcję... Na badaniach usg okazało się , że jedna komora ma 9,8 a druga 10,2 - więc już ponad normę. Zostałam skierowana na dokładniejsze usg, przepłakałam 3 tygodnie bo tyle czekałam na wizytę. Naczytałam się o wodogłowiu itp. to było straszne. Po 3 tyg okazało się , że komory zmalały do 8 coś a powiększenie było wynikiem jakiejś infekcji u mnie. Trzeba uważać na siebie. I staraj się nie czytać i nie martwić, po co dostarczać malutkiemu takich złych emocji :* Teraz mam zdrowego 4 latka Mam nadzieję, że u Ciebie też tak będzie :* Tym bardziej, że do normy jeszcze brakuje są sporo mniejsze niż u mojego były
Mam nadzieję ze u mnie historia skończy się tak jak u Ciebie nie miałam żadnej infekcji, chyba ze o niej nie wiem. W przyszłym tygodniu porobie toxo i cmv i mam nadzieję ze nic nie wyjdzie.
A jak zapoznasz się z wózkami głębiej to daj znać proszę nie pamiętam czy pisałam ale zastanawiany sie nad tito (boczne amortyzatory ale można regulować to bujanie i otwarty kosz. Cena wyższa pare stówek) i holland (brak amortyzatorow bocznych i niestety brak kosza. Jest tylko torba na dola zapinana ktora wydaje mi sie niewygodna jakąś)
-
agniecha2101 wrote:Czytając mnóstwo artykułów, analiz, porównań, słuchając porad, przeglądając gotowe listy wyprawkowe, powstała moja wyprawka Może komuś pomoże, a ja też chętnie wysłucham jak ktoś ma jakieś uwagi
* olej ze słodkich migdałów
* płyn do kąpieli (Hipp BabySanft płyn pielęgnacyjny dla niemowląt)
* sól fizjologiczna w ampułkach (Unimer Baby 0,9%)
* duże waciki (Cleanic Kindii Pure)
* kompresy niejałowe (będę próbować co bardziej nadaje się do wycierania pupy, waciki czy kompresy)
* kompresy jałowe (do kikutka, przemywania oczek)
* Octenisept
* woda morska do noska (Marimer Baby)
* chusteczki Water Wipes
* chusteczki nawilżane z HIPP
* mąka ziemniaczana do pupy
* patyczki do uszu z ogranicznikiem
* krem z filtrem mineralnym NIE CHEMICZNYM! (na spacery w słoneczne zimowe dni)
* Linomag zielony
* Bepanthen Baby Extra
* mleczko pielęgnacyjne/oliwka (ja mam z HIPP)
* krem ochronny na mróz i wiatr (Nivea Baby krem na każdą pogodę)
* Infacol na kolkę i wzdęcia
* podkłady jednorazowe
* czopki i syrop przeciwgorączkowe
* krople BioGaia
* Alphanova Bebe, mleczko do mycia bez spłukiwania (wyczytałam u SROKAO i mi się to cudo spodobało, to zamówiłam
* wit D
* kilka pieluszek z ceratką do przewijania (na wyjścia)
* przewijak
* proszek/płyn do prania
* płyn do mycia butelek (np Dzidziuś)
* szczotka do mycia butelek
* myjka do kąpieli
* szczotka do włosków
* nożyczki/cążki do paznokci
* ręcznik z kapturkiem
* aspirator do noska (ja będę próbowała elektryczny NOVAMA KIDS PINGO)
* woreczki na zużyte pieluchy BabyOno
* pieluchy rozm. 1 z wycięciem na kikutek
* pieluchy rozm. 2
* plasterki Aromactiv
* pieluszki tetrowe (ok. 10 szt. białych i 10szt. kolorowych)
* pieluszki bambusowe, muślinowe (po kilka sztuk)
* otulacz/kocyk muślinowy
* smoczek (0-2m Lovi kupiłam, dostałam z Bibi 0-6m i mam jeszcze Aventa 0-6m)
* klips do smoczka
* termometr z miękką końcówką (do mierzenia temp. w pupie)
* termometr elektryczny bezdotykowy (Haxe HW-2)
* ew. termometr do wody (my dostaliśmy taką pływającą rybkę, ale ten elektryczny też ma funkcję mierzenia temperatury wody)
* wanienka
* śliniaki
* łóżeczko turystyczne (napewno nie każdemu będzie potrzebne
* karuzela na łóżeczko
* laktator elektryczny + pojemniki do przechowywania pokarmu (ja mam Canpol)
* podgrzewacz do butelek (Smiki 3w1 z funkcją sterylizacji i wtyczką samochodową)
* niania elektoniczna z kamerką (Motorola MBP622)
* prześcieradło 4-5 szt.
* kocyki
* rożek
* śpiworek
* ochraniacz na materac
Trochę zamotana ta lista, ale nie potrafiłam jakoś sensownie tego pogrupować
Oczywiście dużo rzeczy to jakieś moje "widzimisię" i nie są to obowiązkowe elementy wyprawki
Z takich dodatkowych rzeczy mam też:
* lampkę nocną z projektorem SKIP HOP (w ciekawej cenia jest słonik na gemini: https://www.aptekagemini.pl/skiphop-projektor-lampka-pozytywka-1-szt.html Ja się skusiłam )
* chusteczki dezynfekujące do smoczka (np Difrax lub Quaranta Sentimate)
* spray dezynfekujący do zabawek (Bentley Organic)
* książeczki do poczytania dla bąbla
Rzeczy dla mnie:
* wkładki laktacyjne
* biustonosz do karmienia
* maść na sutki (Maltan)
* koszula nocna do karmienia 2-3 szt
* majtki siateczkowe jedno i wielorazowe (Horizon)
* podkłady na łóżko
* podkłady poporodowe/ duże podpaski
* ręczniki jednorazowe (kupiłam sobie do wycierania krocza w szpitalu)
* Tantum Rosa
* herbatka laktacyjna (kupiłam sobie Femaltiker ze słodem jęczmiennym i jakąś ziołową herbatkę, ale bez kopru włoskiego, chyba Bocianek)
I to chyba wszystko
Kupiłam sobie jeszcze taki dzienniczek maluszka [url]https://www.smyk.com/maluszka-czas-plan-aktywnosci-dzien-po-dniu.html?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_term=Maluszka+czas.+Plan+aktywności+dzień+po+dniu_5830586&utm_content=MAMA+>+KSIĄŻKI+>+PORADNIKI+>+CIĄŻA+I+PORÓD&utm_campaign=feed[/url]
Jak są jakieś pytania, to chętnie odpowiem
Biorę się za zamawianie Tzn na razie wkładanie do koszykaagniecha2101 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
MagicCherryCupcake wrote:Dziewczyny a jaki polecacie smoczek na początek?
Ja na początek to kupuje 2-3 szt. różnych firm, nie wiem który małemu podpasuje, o ile w ogóle będzie chciał Mój synek wszystkie wypluwał i w ogóle nie używalismy. Nigdy nie wiadomo...agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMagicCherryCupcake wrote:Dziewczyny a jaki polecacie smoczek na początek?
Ale ja każdemu dawałam u najmłodszej sprawdził się loviagniecha2101 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPrzezroczysty silikonowy, zaraz poszukam aby zdjęcie wrzucic
https://www.pierwsza-wyprawka.pl/pokaz/913/smoczek_dynamiczny_night_day_lovi_3_6_m_2_szt_lancuszek_gratis.html?gclid=EAIaIQobChMIjYShveij3QIVkOR3Ch0EHwE2EAQYASABEgKpAfD_BwE
https://babyhit.pl/product-pol-5840-LOVI-SMOCZEK-DYNAMICZNY-USPOKAJAJACY-0-2-M-BEAR.html
I broń boże tych ciemnych gumowychWiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2018, 14:04
agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
MagicCherryCupcake wrote:Dziewczyny a jaki polecacie smoczek na początek?
U nas świetnie się sprawdził smoczek Avent 0-2 miesiące. Jest to smoczek ortodontyczny i przede wszystkim ma bardzo dobrze wyprofilowaną tarczę, nie za dużą, przez co też dobrze trzyma się buzi. No i jest płaski i maly - w sam raz dla takich maluszkow. Później przeszliśmy na Avent do 0-6 m
Smoczek ma bardzo dobre opinie i polecała mi go sama polożna.
Są na pewno ładniejsze smoczki wizualnie, ale one mają często duże tarcze i jak dla mnie przy takiej malutkiej buźce brzydko to wyglada, bo zajmuje pół twarzy.
agniecha2101 lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Aga9090 wrote:Ja też, dużo za dużo tam jest
Ja też mam już parę rzeczy za dużo, albo coś co może się w ogóle nie przydać. Jednak ja się przyznaje do zakupowego szału i poprostu czasem nie potrafię czegoś nie kupić i przyznaje się bez bicia że cieszy mnie nawet kupienie kolejnego chociażby kremu( bo może ten poprzedni będzie nie dobry)... Ale u mnie kosmetyki się nie zmarnują, bo zawsze starszy brat będzie mógł zużyć jak coś czuję się uzależnionaagniecha2101 lubi tę wiadomość
-
agulineczka wrote:U nas świetnie się sprawdził smoczek Avent 0-2 miesiące. Jest to smoczek ortodontyczny i przede wszystkim ma bardzo dobrze wyprofilowaną tarczę, nie za dużą, przez co też dobrze trzyma się buzi. No i jest płaski i maly - w sam raz dla takich maluszkow. Później przeszliśmy na Avent do 0-6 m
Smoczek ma bardzo dobre opinie i polecała mi go sama polożna.
Są na pewno ładniejsze smoczki wizualnie, ale one mają często duże tarcze i jak dla mnie przy takiej malutkiej buźce brzydko to wyglada, bo zajmuje pół twarzy.
Agulineczka czy mówisz o tym?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/01ee6e67aed6.jpg
-
Pierwszy raz w zyciu na pobraniu krwi bylo mi tak niedobrze i tak slabo ze sie osuwalam i w polowie przestala mi krew leciec. 2 razy mi musieli pobierac. Szczepienie ok tylko teraz jestem wypluta i mam zawroty glowy na lezaco.Czerwiec 2015 - antykoncepcja odstawiona
Kwiecien 2018 - 2 kreski na tescie!
-
Mężatka to odpoczywaj, może spróbuj się przespać? Współczuję samopoczucia. To po szczepionce tak się czujesz?
-
Dip88 wrote:Mężatka to odpoczywaj, może spróbuj się przespać? Współczuję samopoczucia. To po szczepionce tak się czujesz?Czerwiec 2015 - antykoncepcja odstawiona
Kwiecien 2018 - 2 kreski na tescie!