X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 04:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do snu (którego chyba dziś niestety nie zaznam), to ja sobie średnio wyobrażam jak zastosować się do tych zaleceń spania tylko na lewym boku. Przeciez to niezależne od woli..
    Ja często poleguje na plecach(np czytając) a nawet, o zgrozo,w takiej pozycji "na pół na brzuchu"( wkładam sobie poduszkę pod pierś) i póki w każdej mi wygodnie, to uznaję że jest ok.
    Chyba zaraz poczytam co na innych wątkach się dzieje. Niestety córka się obudziła (i mnie przy okazji). Mąż ja przyniósł do sypialni: teraz smacznie śpi obok, nie zważając na chrapanie taty a ja oczywiście już mam oczy szeroko otwarte i jestem wyspana.
    A było tak pięknie, gdy przesypiała nocki...a za chwilę drugi junior dołączy... jak żyć?

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa Czekolada gratuluję udanej wizyty :)
    Bondzik Tobie również, bo jednak większość informacji, którą otrzymalaś są dobre. Zgadzam się z Azzurrą, tak to juz jest, że bardzo łatwo przychodzi nam wyolbrzymianie problemów. Musisz spokojnie czekać do kolejnej wizyty i nie czytać! Sama bym pewnie czytała, ale na swoim przykładzie wiem, że to zło. Bedzie dobrze, czas, który spędzasz na czytaniu negatywnych scenariuszy zamień na mówienie/czytanie/ śpiewanie do swojego maluszka. Zobaczysz, że będzie dobrze :)

bondzik007 lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się witam w rozpoczętym 30 tygodniu :) Nie wiem kiedy to minęło. Zanim się obejrzę będzie listopad.

Karolcia27, Aga9090, Paula222, agniecha2101, Dip88, Malinowa_Czekolada, Karo_88, Violet Flower, olciaa, futuremama, Angelika83 lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Do odbijania i na bóle kolkowe, brzuszkowe bardzo dobra :)
    Oczywiście mówię o dziecku, bez skojarzeń :P
    Aga a możesz mi wytłumaczyć na czym dokładnie polega ta pozycja noszenia dziecka "na lemura"? :-) Mam jakieś swoje wyobrażenie jak to może wyglądać, ale może jest mylne... Żebym potem krzywdy dziecku nie zrobila :-P

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mąż kończy szybciej, pojedziemy do 2 sklepów i ostatecznie wybierzemy fotelik i wózek.

O 14:15 wizyta :D

bondzik007 no właśnie , te bebetto mało się różnią jeśli chodzi o modele...Dziś jeszcze się rozeznam w temacie :)
    Teraz doczytałam że martwisz się komorami. Jeśli Cię to pocieszy , w 1 ciąży z 1 synkiem miałam z tym niezłą atrakcję... Na badaniach usg okazało się , że jedna komora ma 9,8 a druga 10,2 - więc już ponad normę. Zostałam skierowana na dokładniejsze usg, przepłakałam 3 tygodnie bo tyle czekałam na wizytę. Naczytałam się o wodogłowiu itp. to było straszne. Po 3 tyg okazało się , że komory zmalały do 8 coś a powiększenie było wynikiem jakiejś infekcji u mnie. Trzeba uważać na siebie. I staraj się nie czytać i nie martwić, po co dostarczać malutkiemu takich złych emocji :* Teraz mam zdrowego 4 latka :) Mam nadzieję, że u Ciebie też tak będzie :* Tym bardziej, że do normy jeszcze brakuje są sporo mniejsze niż u mojego były :)

Lotopałanka a liczysz ruchy ? Podobno musi być jakaś tam ilość na godzinę. Ale jak się martwisz, może podjedź na izbę ?

Meżatka mam nadzieję, że wszystko będzie ok :* Leż ile się da... Mam nadzieję, że powtórki nie będzie ...

Karolcia27 noooo z tym oddychaniem to masakra, czuję jak mi wszystko uciska na wnętrznosci, sapie jak po maratonie, najgorzej jest właśnie wieczorami...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2018, 09:26

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Agniecha, gdybym to ja zrobiła takie ciasto jak Ty wczoraj to pewnie nie ruszyła bym się z kanapy do grudnia:) dzień lenia się należy!
    Co do ciasta to miałam wczoraj trochę inne przemyślenia... Pomyślałam sobie, że jak dalej będę się tak rozpieszczać słodkościami, to do porodu będzie trzycyfrówka na wadze :-P

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    To jest właśnie taką samą huśtawka o której tutaj piszemy :-*
    Dokładnie :-) Tylko ta, którą wczoraj nabyłam, to jest trochę starszy model i nie ma tej funkcji wibracji.

W ogóle byłam trochę wczoraj w szoku jak dowiedziałam się, że ta huśtawka posłużyła trzem dziewczynkom już, a jest naprawdę w super stanie jeszcze :-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Dziewczyny,
    Ile się czeka na wyniki krzywej?
    Jeśli zrobię w piątek, to będą na poniedziałek rano czy to ryzyko? Pytam, bo tak zaplanowaliśmy wyjazd ze jedyny dzień jaki mi zostanie do zrobienia tego badania to następny piątek, a w poniedziałek 17.09. mam wizytę:/
    U mnie po każdym pobraniu wynik był po około pół godzinie, nawet szybciej, czyli w sumie odrazu wiedziałam co i jak. No ale tu to trochę inaczej wszystko.

Azzurra lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Dziewczyny, które w ciąży wyjeżdżały zagranicę, zaglądacie?

Proszę, dajcie znać w jakim Towarzystwie Ubezpieczeniowym wykupowalyscie polisy na wyjazd? Bo szczerze, to wcześniej o tym jakoś nie myślałam (a raczej myślałam że wyjazdu nie będzie) a teraz okazuje się że jednak jedziemy i muszę coś wybrać na szybko. Z tego co widzę to warunki u różnych ubezpieczycieli się bardzo różnią, może ma któraś większe pojęcie w temacie???
    Ja kiedyś pierwszy raz wyjeżdżając do CH, wykupowałam ubezpieczenie w PZU. No ale w ciąży nie byłam wtedy. Ogólnie mogłabym polecić, bo drogo nie wyszło i nie było problemu z pokryciem koztów wizyty u lelarza itp. Tylko oni mają chyba 7 dni karencji jak dobrze pamiętam.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • ZUZAUK Ekspertka

Wysłany: 5 września 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny , witam się z wami w środę . Przeczytałam i nadrobiłam Was ;)
    Wybaczcie moja ciszę ale walczę z przeziębieniem od kilku dni i ledwo widziałam na oczy . Dzis ide do przychodni na 10:20 bo wysiadło mi gardło.

@Malinowa_Czekolada mi tez bardzo dokuczają biodra, bolą, szczególnie prawe, nawet zaczęłam kuleć .

Wczoraj byłam na pobraniu krwi , ze względu na swędzące kończyny i inne części ciała obawiam się cholestazy ciążowej, cukry skaczą , i wizyty mam z położna co tydzień . Martwię się ale wierze ze będzie dobrze .

@agniecha2101 dzieki za twoja listę wyprawkowa teraz wiem ile brakuje mi rzeczy :O

agniecha2101 lubi tę wiadomość

3jgxyx8d6zfqzqgh.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka wrote:
    Ech ja nadal słabiej duuuuzo czuję małą... Ciekawe czy wszystko w porządku... Może się odwróciła poprostu.... Już sama nie wiem co jest normą a co nie i kiedy zgłosić się na IP... Ech masakra czuje się zielona i mam wyrzuty sumienia
    Ja ostatnio przez dwa dni miałam stracha i przemykała mi już przez głowę myśl, żeby jechać do lekarza, bo ledwo co coš tam czułam, a w pn okazało się, że mały się sobie obrócił i to pewnie dlatego go tak słabo i zupełnie inaczej zaczęłam czuć. Teraz spowrotem czuję coraz częściej i mocniej, ale trochę inaczej i w innych miejscach. Teraz bardziej tak od środka, a jak się przyłoży rękę, to nie da się tego wyczuć.
    Nie przejmuj się, napewno jest wszystko ok.

Lotopałanka, Malinowa_Czekolada, futuremama lubią tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Malinowa_Czekolada Ekspertka

Wysłany: 5 września 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Malinowa super, że wszystko ok :) Dla czego później wizyty co 2 tyg? Ja mam teraz co 3 tyg przez cukrzycę. Co do CC nie pomogę. To trochę czekania przed Tobą :) Czyli nast. wizyta 2 października?

04.10!!!!

Paula222 lubi tę wiadomość

oar8rjjgrkg2o91l.png

Wysłany: 5 września 2018, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Malinowa, duży już dzidziuś. Super, że łożysko się podnosi.

A co do CC, to wyobraź sobie że są takie wariatki jak ja które preferują kolejne cięcie niż sn( z tym,że ja jakoś nigdy nie marzyłam o porodzie naturalnym, więc córka mi raczej zrobiła przysługę tym brakiem obrotu, niż psikusa). Także jakby to była aż taka rzeźna, to raczej bym się na kolejną nie pisała i zrobiła wszystko żeby jej uniknąć, prawda?

Jedna zniesie źle, inna super i tyle. Pozostaje mieć nadzieję,że będziemy w drugiej grupie:-)

Także nie martw się tym narazie, jeszcze dużo może się zdarzyć.

Dzięki za odpowiedź. No ginekolog mi powiedziała, że jeżeli chodzi o powikłania to są takie same szanse przy jednym jak i drugim. Także jakby się miało coś źle goić to nie ma znaczenia z której strony.

oar8rjjgrkg2o91l.png

Wysłany: 5 września 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Kochane napiszcie mi proszę tak na szybko, czy Wy teraz w tym okresie macie problemy z oddychaniem albo mamusie, które już były w ciąży tak mialy? Bo mi pod wieczór to już tak ciężko się oddycha, brzuch mam wysoko, ale czy to dlatego? :-( jeszcze jestem podłączona do tego holtera i mąż mówi, że jestem cyborgiem :-P

Też mi się źle oddycha. :(

oar8rjjgrkg2o91l.png

Wysłany: 5 września 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze co do ruchów. W zeszłym tygodniu musiałam dodatkowo skoczyć do lekarza z powodu infekcji i dzidziuś był głową w dole i ruchy czułam wtedy bardzo. Za kilka dni już słabo i wczoraj wyszło, że mała znowu siedzi na pupie!na USG szaleństwo rękami i nogami a ja nic nie czułam. Więc siłą ruchów musi się wiązać z położeniem dziecka.

agniecha2101, Agus603 lubią tę wiadomość

oar8rjjgrkg2o91l.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Wszystko ok, wyniki krzywej też ok. Na następnej wizycie dopiero będę mieć usg( jak ja wytrzymam miesiąc). Położna nie mogła wyczuć za bardzo jak mały jest ułożony, bo powiedziała że mam dużo wód plodowych, a do tego mały się wiercił. Ale stwierdziła że chyba jest w poprzek ułożony, bo lekko główkę nad biodrem wyczuła i jakieś kopniaki z drugiej strony ;) Przez te wody i ułożenie małego powiedziała, że może mieć te większe bóle pleców i bioder, a jeśli pojawiają się przeważnie pod wieczór to całkiem normalne. Na następny tydzień mam badania w kierunku anemii i konfliktu krwi z dzieckiem.

Paula jak znajdziesz chwilę to wpisz mi następną wizytę 4 października. Trzymam kciuki teraz za ciebie :)

Oczywiście jak wracałam zaliczyłam jeden sklep i kupiłam jakieś ręczniczki do przemywania buźki, pajacyki, spodenki i super kocyk. Jest mega mięciutki i gruby, szkoda że nie ma takich dużych bo sama bym sobie taki kupiła :P i parę drobiazgów, zresztą wrzucę wam fotki ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3f32f9f0c139.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/59dccf027b5f.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/144b13a4f1e1.jpg

Teraz was muszę nadrobić trochę :)

AMK, Paula222, Aga9090, Azzurra, Karolcia27, olciaa, Malinowa_Czekolada, agniecha2101, futuremama, Agus603, Angelika83 lubią tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Aga a możesz mi wytłumaczyć na czym dokładnie polega ta pozycja noszenia dziecka "na lemura"? :-) Mam jakieś swoje wyobrażenie jak to może wyglądać, ale może jest mylne... Żebym potem krzywdy dziecku nie zrobila :-P
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/96ed71ee0eb8.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/36eb5eeceec0.jpg

Dip88, Azzurra, Karo_88, Karolcia27, olciaa, AMK, futuremama lubią tę wiadomość

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do pozycji w jakiej śpimy to niby trzeba zwracać na to uwagę dopiero od 3 trymestru. Ale myślę, że organizm sam daje znać jak jest ok. Ja w poprzedniej ciąży leżąc na plecach dosłownie mdlałam, to było jakoś po 30 tc. Teraz leżąc na placach robi mi się poprostu dziwnie i zazwyczaj leżę na którymś boku.

Ruchy myślę, że zależą od pozycji dziecka. Ja czasami też słabo czuję, a jak już poczuje to gdzieś od środka przy kości ogonowej, na zewnątrz nic. Znowu dziś chyba się trochę obrócił i zgarniam kopniaki nad biodrem i widać je gołym okiem. Jednak zawsze gdzieś coś uda mi się poczuć. Uważam że trzeba zwracać uwagę jak kompletnie nic się nie dzieje, zawsze lepiej sprawdzić.

Hmm... Jeszcze miałam coś napisać, ale zapomniałam :P

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 5 września 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam dziewczyny za dobre słowo <3 trudno jest nie czytać internetow gdy hasło "komory boczne w górnej granicy normy" to wielka zagadka. Też przewijał się temat wodoglowia :( ale żyje nadzieją że jednak to chłopiec i ze ta górna granica to jeszcze norma no i że jest bąbel silny, dzielny i nie da się takim rogom :) Bardzo to trudne nie myśleć, bo z każdej wizyty wychodze z jakimś ALE.. wymodlilam wchłonięcie torbielki i zmniejszenie miedniczek nerkowych to wymodle mam nadzieję i te komory boczne <3
    Nasze dzieci jeszcze sie nie porodzily a już towarzyszy nam ciągły strach. Rodzicem być :) <3

Paula222, Malinowa_Czekolada lubią tę wiadomość

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 trzymam kciuki. Na pewno wszystko będzie dobrze :).

Dip88 to gratuluję udanej wizyty i oby Ci szybko zleciał ten czas do następnej wizyty :). A zakupy piękne :).

Ja mało teraz się udzielam bo najpierw kończyliśmy taras więc większość dnia byłam na zewnątrz, teraz malujemy w domu więc wszędzie bałagan a i śpię długo więc później już trochę nadganiam robotę i rzadko wchodzę na forum.

A co do ruchów to mnie trochę uspokoiłyście bo nie raz tak mało czułam młodego i martwiłam się ale teraz znowu chyba się poobracał tak, że kopniaki są mocne :).

Dip88, agniecha2101 lubią tę wiadomość

‹‹ 808 809 810 811 812 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ