Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do laktatora, smoczków i butelek...ja chyba tym razem wezmę do szpitala. U mnie też były gotowce z mm i jeśli nie będzie wyjścia (tj. laktacja nawali, a dziecko za dużo zjedzie z wagi) to dam mm, ale zdecydowanie wolałabym podać swoje w razie w.Niby tam jakieś latkatory były, ale wolę swoją Medele.
I od razu nakładki na sutki biorę, bo mnie poprzednio tak córa zgryzła że po raz kolejny tego nie przeżyje:-)
-
nick nieaktualny
-
mkgk wrote:no wiec bylam zaplacilam i sie dowiedzialam. Bobas os wazy 3100 oczywiscie reczne wczorajsze badanie o kant d rozbic.
Tak jak myslalam dziecko jak lezalo posladkowo tak lezy. A glowka w gorze...
Choć powiem Wam, że moja mama prawie 34 lata temu wylądowała w szpitalu, lekarz ja zbadał i stwierdził że dziecko(ja:-) się wstawia tyłkiem i trzeba ciąć.. więc jednak można to"rozpoznać". Mama miała szczęście.
-
A co do wizyt i USG, to ja chodzę prywatnie(opieka z PZU opłacona przez pracodawcę)i też nie mam USG na każdej, tylko na co drugiej(czyli co 4 tygodnie). Tylko, jak coś poskarżyłam lekarzowi typu: plamienie czy brak ruchów, albo jak byłam w sierpniu przeziębiona to na takiej"zwykłej" wizycie przykłada na chwilę USG do brzucha, żeby mnie uspokoić.
We wtorek oglądał np tylko szyjkę i Blizne po cc, a synka pokazał mi tylko na chwilę , bez żadnych pomiarów itp.
W poprzedniej ciąży ten sam lekarz robił pełne USG na każdej wizycie, więc podejrzewam że coś się moglo zmienić w PZU, może stwierdzili że to badanie jest nadużywane?
-
A jeszcze był temat mężów...
Mój mąż nie należy do tych, którzy całują brzuszek, zachwycają się obrazem USG. Zarówno w pierwszej ciąży, jak i teraz jest jakby z boku, bez ekscytacji
Ale ja się już nie boję, bo widzę jakim jest ojcem dla córki jak już się pojawiła na świecie. Jestem z niego dumna. Spacery, karmienie, usypianie, czytanie, zmiana pieluchy, zabawa -robi wszystko. Któraś z dziewczyn pisała,że faceci są pozbawieni tych "hormonów" stąd mogą zupełnie inaczej przeżywać nasza ciążę niż byśmy sobie tego życzyly..oby się sprawdzili "po". Wydaje mi się, że jeśli ogólnie sprawdza się jako mąż to będzie też dobrym ojcem.
-
Cyganeczka podziwiam, ja bym już nie wysiedziała:D nogi w żebrach za bardzo bolą Do tego serio ktoś mi mózg podmienił, dosłownie przyznaje się że mam kalafior zamiast mózgu. Często przypomnienie sobie jakiejś nazwy która teoretycznie jest prosta zajmuje mi zdecydowanie za długo. A jeszcze tak jak teraz kolejna nocka do bani to już w ogóle nie funkcjonuje:D
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny korzystacie z tego panelu ZUS? Jest tam gdzieś przy zwolnieniu info że to l4 w ciąży? Bo nie zgadza mi się kwota i mam wrażenie że mi 80% zamiast 100% za zwolnienie wypłacili. A wystawiane było elektronicznie także nawet nie miałam jak sprawdzić a w tym panelu nie widze
-
nick nieaktualnyfuturemama wrote:Dziewczyny korzystacie z tego panelu ZUS? Jest tam gdzieś przy zwolnieniu info że to l4 w ciąży? Bo nie zgadza mi się kwota i mam wrażenie że mi 80% zamiast 100% za zwolnienie wypłacili. A wystawiane było elektronicznie także nawet nie miałam jak sprawdzić a w tym panelu nie widze
Świadczeniobiorca - zasiłki - i tam to jestWiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 18:25
-
Aga właśnie w zasiłkach nic nie mam bo to pierwsze zwolnienie więc póki co wynagrodzenie chorobowe. Tylko w zaświadczeniach lekarskich widzę swoje zwolnienie ale tam jest tylko nr, data, na jaki czas, id lekarza i id płatnika składek. Opieka - Nie. Status - wystawiono.
Nie chce od razu w pracy gadać, wolałabym najpierw l4 sprawdzić. To za pół miesiąca więc różnica nie tragicznie duża ale jednak sporo, zwłaszcza przy tych wydatkach ale jak mi za cały miesiąc znów źle wyjdzie to już naprawdę słabo będzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 19:00
-
nick nieaktualnyJa tam umiem rozwinąć i pisze od kiedy do kiedy ile % , jaka kwota i kiedy przelew
Edit a kiedy te l4 dałaś, bo to się dopiero pojawia po około 2-3 tygodniach
I jaki kod tam masz B? Bo jak B to 100%Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 19:14
-
Dokopałam się. Na dole strony jest mały przycisk szczegóły zasw8adczenia ZUS ZLA. I dopiero wtedy się zwolnienie pojawiło pelne
Dziękuję bo bym pewnie odpuściła myśląc że nie ma takiej opcji.
W takim układzie jutro jeszcze tel do zusu czy jak w ciągu ostatnich 12 m-cy miałam najpierw umowę zlecenie a potem o pracę to zlecenie też do średniej biorą. Bo z tego co czytałam to nie a to by mi też trochę zaniżało ale ż tego co liczyłam nie aż tak.
No i potem do pracy... -
futuremama wrote:Dokopałam się. Na dole strony jest mały przycisk szczegóły zasw8adczenia ZUS ZLA. I dopiero wtedy się zwolnienie pojawiło pelne
Dziękuję bo bym pewnie odpuściła myśląc że nie ma takiej opcji.
W takim układzie jutro jeszcze tel do zusu czy jak w ciągu ostatnich 12 m-cy miałam najpierw umowę zlecenie a potem o pracę to zlecenie też do średniej biorą. Bo z tego co czytałam to nie a to by mi też trochę zaniżało ale ż tego co liczyłam nie aż tak.
No i potem do pracy...
-
Dziewczyny a ja mam takie pytanie odnośnie ruchów dziecka... czy te z Was które czuja ruchy bardzo mocna mają czasem taki dzień że te ruchy są zupełnie inne? w sensie czuje że dzidzia się rusza, ale są to tak bardzo delikatne i rzadkie ruchy, że nie wiem czy to powód do niepokoju czy po prostu dzidzia ma leniwe dni .... wizyta dopiero w środe stąd pytanie.
-
Madlen tak mam... zalezy moze obrocone do wew czy zew.
Jak do wew to czuc tylko ze sie rusza a na zew to az brzuch chodzi.... no nie wiem...ja to tak sobie tlumacze. Ale ja przez uloznie posladkowe to w ogole mam kosmos.
pokopane mam pachwiny... a miedzy zebrami czuje wyciskanie glowki