X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • eforts Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola no to dobrze myślałam że tylko w mojej głowie się porobiło :)
    U nas też sporo zmian, fakt że coś tam wyjeżdżamy ale szału nie ma a w normalnym sezonie to nie ma weekendu żebyśmy w domu byli. Wakacyjne plany odwołaliśmy i coraz cos nowego wymyślam ale zaraz się okazuje, że za gorąco za daleko. ...:)
    no ale jakby mi ktoś powiedział, że w tak piękne lato będę marzyła żeby nie musieć wychodzić z domu to w życiu bym nie uwierzyła!!!

zresztą to samo mam do gości i wspólnych wyjazdów, zawsze uwielbiałam jak ktoś nas odwiedzał albo wspólne wyjazdy a teraz wolę tylko z mężem bo jak ktoś u nas jest to ja chce żeby było czysto, jedzenie naszykowane dla iluś osób a nie zawsze mam na to moc a głupio mi powiedzieć ze ja chce tylko leżeć tak samo na wyjeździe mąż zrozumie wszystko a znajomych nie chcę poporządkowywać pod moją ciążę :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze wstalam 2h temu a juz bym glowe w poduche walnela i spala dalej, trzeba kawke ogarnac :P

Ja tez na 56 kupilam ciuszek na wyjscie ze szpitala :) Z Colinem mialam doslowkie 4 pajacyki na 56, na szczescie bodziakow wiecej, leto bylo to jakis talismy rade body i spiworek, ale teraz pomalu dokupuje ten rozmiar bo wiem ze bedzie potrzebny, a pranie w zime co 3 dzien nie przejdzie :P

eforts lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia co za sen!... Masakra.
    Raz mi się śniło, chyba z miesiąc temu że zostałam strasznie pobita i okopana w brzuch.. widiałam dużo krwi i przez sen tak strasznie plakałam, że Mąż musiał mnie obudzic żeby mnie uspokoic...

Co do 7 kg... to faktycznie ich nie widac, tak bardzo, bo 2,5 roku temu ważyłam ok 63-64 kg normalnie... potem dopadła mnie choroba i w półtora miesiąca straciłam 8-9 kg. i od tamtej pory nie mogłam przybrac... ważyłam najwięcej 55 kg. Zapadnięta na buzi, że aż brzydko... Teraz jak widzą mnie osoby z którymi nie miałam kontaktu 2-3 m-ce to mówią "Boze jak Ty ładnie na buzi wyglądasz, wreszcie się zaokrągliła", także podejrzewam że te 7 kg to teraz dopiero dobiła do normalnej wagi :P

4dbc34fc83.png
  • jedynka Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) Wróciłam wczoraj z wakacji pod gruszą i się witam.

Koszmarne te wasze sny. Chyba bym się obudziła z krzykiem, gdyby to mnie się śniło poronienie czy (nie daj Boże) siekiera w brzuchu. Nie miałam jeszcze takich snów, a jeśli miałam, to nie pamiętam. Kojarzę tylko, że teraz w swoich snach zawsze jestem w ciąży i choćby nie wiem co mi się śniło - latanie po dachach czy inna głupota - zawsze się zastanawiam we śnie, czy mi to w ciąży nie zaszkodzi :)

Właśnie się zważyłam. Nareszcie trochę przybrałam. Nie wiem, co się ze mną dzieje. Na zewnątrz jestem okrągła i brzuszek wygląda jak piłeczka, a waga jakby stała w miejscu. Na szczęście teraz wskazuje 3 kg na plus liczone od końca 1 trymestru. Wcześniej chudłam, więc się nie liczy. Muszę więcej jeść
    A propos, mój mąż chce dziś zupę na obiad, a ja nie mam pomysłu. Podpowiecie? Tylko nie rosół i nie pomidorowa! Ostatnio ciągle to jemy X)

Pochwalę się też, że właśnie umówiłam się na usg połówkowe. Równo za tydzień. Wreszcie poznamy płeć :)

Acha, no i męże wreszcie pokazało, że jest mężczyzną i pomalowało pokoik dla dziecka. Na żólto ;) Teraz ja, mamusia, szukam fajnych naklejek na ścianę, żeby upiększyć to cudo ;)

fgplku1.png
  • Doris-83 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam!
    Jedynka proponuję brokułową:-) Możesz zrobić wywar z samych warzyw- por, seler, marchewka, pietrucha. Dodać lubczyk i przyprawy np. zioła prowansalskie. Brokuła gotujesz osobno. Wyciągasz marchewkę i miksujesz.

PCOS
    W szczęśliwym cyklu pomógł: DONG, tampony borowinowe, inofolic.
    5b09wn15vuf2f1fu.png
  • Doris-83 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski ja dalej nie czuję ruchów dziecka......

PCOS
    5b09wn15vuf2f1fu.png
  • jedynka Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O! Doris, a dałoby się jakoś to zmodyfikować, żeby nie z brokułem, a z czymś innym? Mąż nie lubi brokułów X)

I ja też nie czuję ruchów. Raz tylko w zeszłym tygodniu poczułam dwa mocne kopniaki. Było je czuć nawet pod ręką. A od tamtego czasu cisza. Też się trochę martwię.

fgplku1.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris-83 wrote:
    Laski ja dalej nie czuję ruchów dziecka......
    Doris jeszcze masz czas, jak masz położone lozysko? W ciazy z Zosia ruchy czułam jakoś w 21 tyg, zaraz po usg polowkowym. Lozysko miałam wysoko na przedniej ścianie. Teraz czułam jakoś 17 tyg a lozysko nisko i na tylnej ścianie.

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • Doris-83 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś lekarz wspominał,że łóżysko jest skierowane w stronę miednicy.....albo sobie ubzdurałam:-) Spytam następny razem.

Jedynka może być kalafior lub dodaj więcej pora lub marchewki:-)

PCOS
    5b09wn15vuf2f1fu.png
  • jedynka Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam o kalafiorze. Dzięki :)

fgplku1.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym zupe krem z zielonego groszku z lososiem zjadla :D Albo z dyni :D

Maz o 2 wstal do pracy i znow mu cysterne zmienili na taka z innym systemem i oczywiscie cos sie zwiesilo itd i dzwonil ze bedzie 17-18 :/ Strasznie sie stresuje bo w czwartek mam pierwsza wizyte u nowego gina na 18, a on daleko jest i maz musi mnie zawiesc, i boje sie ze nie zdaze :(

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, a ja wlasnie wrocilam ze szpitala, miałam zakładany szew operacyjnie :( tragedia :( mam nadzieje, ze bedzie dobrze, do konca ciąży muszę leżeć plackiem

• lithe123 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris-83 wrote:
    Coś lekarz wspominał,że łóżysko jest skierowane w stronę miednicy.....albo sobie ubzdurałam:-) Spytam następny razem.

Jedynka może być kalafior lub dodaj więcej pora lub marchewki:-)
    No w sumie nie dokończyłam myśli, z tym lozyskuem doktorek mi wspominał ze w zależności jak jest położone dzieciątko jest tez trochę w innym miejscu i mniej lub bardziej unerwione narządy kopie. I w ogóle zależy w jakiej pozycji w danej chwili jest. Nie wiem na ile to jedno teoria a na ile fakt ;) ale wtedy mała była ustawiona juz na polowkowym główka w dół i kopala mnie po żebrach i to tak konkretnie jak juz była większa, a wcześniej koło 21tyg to tylko takie smyranie czułam. Teraz młoda kopie mnie w pęcherz i szyjke i to sie zgadza, bo póki co siedzi tyleczkiem w dół.

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • jedynka Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze o jedzeniu: z ciekawości, macie parcie na jakieś konkretne żarełko? Gdzieś wyczytałam (może nawet na forum?), że to, co jemy w ciąży, potem nasz dzidziuś będzie lubił, a tego, czego nie jemy, będzie nie lubił. Ja mam parcie na wędlinę. Przed ciążą mogłaby dla mnie nie istnieć, a teraz muszę ją mieć do każdego śniadania. No i odkąd zrobiłam małosolne, to się zajadam kanapkami z wędliną i małosolnymi. A wy?

Biszkopcik, co się stało? Szyjka? A z dzidziusiem w porządku?

fgplku1.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biszkopcik wrote:
    Hej dziewczyny, a ja wlasnie wrocilam ze szpitala, miałam zakładany szew operacyjnie :( tragedia :( mam nadzieje, ze bedzie dobrze, do konca ciąży muszę leżeć plackiem
    Współczuje:( a czemu taki szew sie zakłada?

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jedynka wrote:
    Jeszcze o jedzeniu: z ciekawości, macie parcie na jakieś konkretne żarełko? Gdzieś wyczytałam (może nawet na forum?), że to, co jemy w ciąży, potem nasz dzidziuś będzie lubił, a tego, czego nie jemy, będzie nie lubił. Ja mam parcie na wędlinę. Przed ciążą mogłaby dla mnie nie istnieć, a teraz muszę ją mieć do każdego śniadania. No i odkąd zrobiłam małosolne, to się zajadam kanapkami z wędliną i małosolnymi. A wy?

Biszkopcik, co się stało? Szyjka? A z dzidziusiem w porządku?
    Podobno smaki przenikają do wód plodowych i młode sobie smakuje to co jemy :) ale czy to ma wpływ na jego późniejsze preferencje to nie wiem, np w ciazy jadła kilogramami truskawki i borowki. Zosik lubi borowki a truskawek nie znosi :)

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • jedynka Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha, czyli pod wpływem tego, co jemy, dzidzia wyrabia sobie smak :) Możemy ją do czegoś przyzwyczaić po prostu. Chyba, że wybitnie coś dzidzi nie smakuje, wtedy wychodzi, że nie ma zmiłuj, jak u twojej Zosi :)

fgplku1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak pisałam kiedys na początku w zeszłym roku straciłam ciążę w 21 tyg, przez to ze skróciła się szyjka, bezbolesnie, bo tego sie wcale nie czuje. to się nazywa niewydolnosc szyjkowa.
    Tym razem w ciagu 2 tygodni szyjka skrócila sie do 2,5 cm i od razu dostałam skierowanie na zabieg. Załozyli szew okrężny i dzidzius jest bezpieczny. Pod warunkiem , że będę sie bardzo oszczedzała, nie wiem jak to bedzie bo nie wyobrazam sobie lezec plackiem całą ciążę.

• jedynka Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biszkopcik, to szczęście, że założyli ten szew. Wszystko będzie dobrze, jesteś pod stałą opieką i wszystko jest pod kontrolą, prawda? Tylko faktycznie się oszczędzaj. Ale to już ty na pewno wiesz wszystko lepiej ode mnie.

Biszkopcik lubi tę wiadomość

fgplku1.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to świetnie z tymi smakami, bo ja ostatnio głównie jem czosnek :P:P

Biszkopcik 3maj się dzielnie. Miałam przedsmak leżenia w I trymestrze, bo miałam krwiaka, generalnie na łeb dostawałam. Ale kurde dla dobra sprawy się robi co każą. Ostatecznie najważniejsze, że z bobasem jest wszystko ok.

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
‹‹ 788 789 790 791 792 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ