X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • martaszymi Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nurkowanie wrote:
    A to jest na Rajskiej?
    Ja chcę jeszcze sprawdzić w UCK.

Tak w madisonie, tylko nie wiem czy w uck robią prywatnie ale jeśli będziesz miała skierowanie to bez problemu a tam ordynatorem jest Preis ponoć super specjalista w temacie prenatalnym.

29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
    17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
    30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
    I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
    II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    to sa metody diagnostyki prenatalnej nawet w Polsce, ale nie stanowia podstawy do ewentualnej terminacji ciązy-wtedy amniopunkcja i tego typu badania inwazyjne

O to mi chodziło, są uznane jako takie, ale nie kieruje się na nie gdy jest ryzyko wad genetycznych i ewentualnych decyzji co do dalszego trwania ciąży.

2Rp2p1.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam chcialam zacytowac a omylkowo polubilam.
    Mam pytanie jak to jest przy nieprawidlowym kariotypie? Sa wymagane jakies dodatkowe badania prenatalne, czy po prostu wyliczaja szanse na powodzenie? Mi genetyk mowil jak badalismy kariotypy ze jak wyjdzie jakis blad to zalecaja inv z badaniem zarodkow z tego co pamietam.
    Malgonia wrote:
    Powiedz mi jak oznaczenie kariotypu dziecka nie daje odpowiedzi na pytanie jaki jest jego kariotyp, bo moj ciazowy mozg tego nie pojmuje?

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewe90 wrote:
    O to mi chodziło, są uznane jako takie, ale nie kieruje się na nie gdy jest ryzyko wad genetycznych i ewentualnych decyzji co do dalszego trwania ciąży.

Na wyniku testu podwójnego miałam napisane że przy ryzyku średnim zalecane badanie wolnego płodowego dna, przy ryzyku wysokim amniopunkcja zalecana
    Podkreślam zalecenia bo przecież w pl nikt ciężarnej nie zmusi do jakichkolwiek badań i w sumie cała reszta to już od niej zalezy

Dodam
    Że ta poradnia nie robi ani amnio, ani testów typu sanco

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2019, 21:33

Malgonia lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia no to ciekawe, super! Dwa lata temu lekarz mówił, że w przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy skierować na badanie inwazyjne.

Zresztą niedawno też koleżance wyszło średnie ryzyko i proponował genetyk amniopunkcje. Może to od lekarza zależy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2019, 21:46

2Rp2p1.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie od lekarza zależy czy miejsca badania
    Robiłam ostatnio w listopadzie 2017
    Skierowanie na amniopunkcje zostawiłam sobie na pamiątkę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2019, 21:50

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Limonka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zalecaja w znaczeniu mozliwosci pokrycia kosztow testu DNA przez NFZ? Wydaje mi sie, ze w Polsce nie pokrywaja kosztu tego testu (choc fajnie jakby tak bylo).

Coreczka 11.2019 <3
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera w sumie to pewnie duzo zalezy co w tym kariotypie wyjdzie nie tak. Translokacje sa chyba "najprostsza" wada.
    Co do wskazan.. duzo zalezy od lekarza.
    Ci od leczenia nieplodnosci zalecali in vitro z badaniem zarodkow. Ja osobiscie do tego rozwiazania nie mialam przekonania, bo kosztuje bardzo duzo a w sumie nie zwieksza szans na ciaze.
    Moja genetyk uwaza, ze najlepiej starac sie naturalnie, ale trzeba byc przygotowanym na duza ilosc poronien (moja bratowa ronila 7 razy nim doczekali sie dziecka - brat ma ta sama translokacje), tylko u mnie dodatkowo pojawil sie problem z zajsciem w ciaze.
    A po zajsciu w ciaze mam razem z wynikiem informacje ze w przypadku ciazy zaleca sie pilny kobtakt z poradnia genetyczna i wykonanie badan kariotypu plodu.
    Z kolei moja genetyk uwaza, ze przy trisimi 13 chromosomu lekarz na usg powinien widziec zmiany i szkoda ryzykowac.. generalnie to jest tak, ze jesli bede chciec robic amnio no to musza mi je zrobic, mam bezplatna pappe (choc troche sie obawiam czy moj kariotyp nie zafalszuje wyniku).
    Ale.. poki co kluczowe beda kolejne usg. Nie wybiegam myslami na przod. W poprzedniej ciazy przedszkole juz dziecku wybralam.

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limonka
    Nie umiem ci odp
    Ale zaintrygowałas zatem zaraz wrzucę foto tych uwag do wyniku badania podwójnego

Na tę chwilę słowa nie dotrzymam-nie mogę w ogóle znaleźć teczek z poprzednich ciąż...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2019, 22:04

Meggi89 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2019, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorki, przez pomyłkę polubiłam kamciaelcia.
    Zupełnie nie znam się na tych genetycznych sprawach, więc z ciekawością Was czytam.
    Trzymam kciuki, żeby kolejne usg wszystkim wyszły pozytywnie!

AnitaK, Limonka lubią tę wiadomość

• Limonka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, nie ma sprawy, tez mnie zaciekawilas :)

Coreczka 11.2019 <3
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia my badalismy kariotypy na Nfz i wyszly ok. Po 2 poronieniach juz przyslugiwalo. Co wcale nie znaczy ze to wyklucza choroby genetyczne. Tylko trzeba byc dobrej mysli, myslec pozytywnie ze wszystko bedzie dobrze. Chociaz po poronieniach o to trudniej. Jutro juz bedzie tylko 8 dni do usg 12 tygodnia 😊

Malgonia lubi tę wiadomość

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za 10 godzin mam usg, spać nie mogę, złapałam stresa, serduszko wlasnie 174 bije więc o to się nie boję ale mam nadzieję że nt i inne parametry wyjdą ok.
    Brzuch mi ściska z nerwów, przed żadnym USG nie miałam takiego stresu.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Mali84 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam stresa bo cały dzień boli mnie podbrzusze z jednej strony, tam gdzie jest maleństwo 🙁
    A co do testów Nifty to jak o tym czytałam to zrozumialam, że to nie jest liczenie prawdopodobieństwa jak przy pappie, a badanie DNA dziecka krążącego we krwi matki. Więc jest to wynik chyba dość pewny. Wiem że ostatecznie wskazaniem do dalszych działań jest tylko amniopunkcja, ale wydawało mi się że Nifty też daje prawie pewność co do wyniku.

03.2018 (*) 8 tydzień
    06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
    3jgxsek2chcyok7s.png
  • Mali84 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2019, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Za 10 godzin mam usg, spać nie mogę, złapałam stresa, serduszko wlasnie 174 bije więc o to się nie boję ale mam nadzieję że nt i inne parametry wyjdą ok.
    Fajnie że badanie masz rano, mniej stresu ☺️

03.2018 (*) 8 tydzień
    06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
    3jgxsek2chcyok7s.png
  • Nurkowanie Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2019, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:

Trzymamy kciuki 😊

OM 27.03.2019
    Polimorfizm Pai 1 heterozygota.
    Podejrzenie niedoczynności tarczycy.
    Czerwiec 2018 Aniołek 6/10 tc. [*]
  • Miodunka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 02:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:

Ja też nie śpię. USG o 10.45. Nie lubię badań u lekarzy innych niż moja ginekolog.

w9sdp1.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 06:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tylko wizytę u diabetologa i jestem już nawet po pierwszej kawuni
    Ale współczuję wizytujacym tego stresu...choć równocześnie tak pozytywnie zazdraszczam że już będziecie po wszystkim

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2019, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, powodzenia na dzisiejszych wizytach, mocno trzymam kciuki 🙂

• MamJuzSyna Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki...

My wczoraj byliśmy na komunii katastrofa czułam się jak obca bo niby rodzina ale wcale z nami nie rozmawiali nawet sie nie przywitali oprocz mamy komunistki w tym ndiu wybrali rodzine lepiej usytuowana , nie ładnie troche to wyglądało , następna impreza na koniec czerwca tym razem 18 w bardziej ludzkim klimacie...

Ja nie mogę się zdecydowac kiedy te prenatalne iść i zrobić z jednej strony chciałabym jak najszybciej żeby sprawdzić po drodze czy wszystko ok z drugiej jak najpóźniej bo wiecej sie zobaczy a z trzeciej najlepiej w dzien wizyty u swojego gina bo mam problem jak sie gole ze pozniej dostaje krostki wiec przygotowalabym sie na jeden dzien

10.07.2016 3500 gr 54 cm Wojtuś
    12.02.2019 (*) aniołek 7t
‹‹ 175 176 177 178 179 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ