X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi89 wrote:
    Cześć dziewczyny, czy dzisiaj ktoś wizytuje?
    Pomyślcie, że już czerwiec, kolejny miesiąc w ciąży zleciał 🙂 miłego dnia!
    To prawda, miesiąc za miesiącem leci, nim się obejrzymy a będziemy już zdjęcia pociech wrzucały,
    Czego już tak cholernie nie mogę się doczekac!
    Ja mam dzis prenatalne! trzymajcie kciuki

Kika89, Malgonia, martaszymi, Miodunka, magda sz, AnitaK, olka_sz, Mali84, Ewe90, Meggi89, mmalibu, taka_mama, Muki85 lubią tę wiadomość

preg.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • Kika89 Nowa

Wysłany: 3 czerwca 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dzisiaj prenatalne!! Pamiętam jak się na nie zapisywałam prawie 4 tygodnie temu 😮 szok jak ten czas płynie :) ale dobrze :) dla mnie ciąża to jednak stresujący czas ;) wolałabym żeby był już listopad ;) trzymam za Was i siebie kciuki dzisiaj!! U mnie wizyta na 18:00. Może dobrze, bo teraz zaczyna się u nas straszny upał.

Malgonia, martaszymi, Miodunka, magda sz, olka_sz, Mali84, Ewe90, Meggi89, mmalibu, Muki85 lubią tę wiadomość

• magda sz Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia dziewczyny czekamy na piękne fotki :)

Zaraz będziemy się umawiać na połówkowe, strasznie, strasznie szybko leci mi ta ciąża.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki dziewczyny, ja mam w środę w końcu już! ❤️

Meggi89, Muki85 lubią tę wiadomość

2Rp2p1.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

Powodzenia dla dzisiejszych wizytujących:P.
    Od kilku dni nie moglam na tel. pisać wiadomości ani dodawać lubię. Mam nadzieję , że ta wiadomość przejdzie.

Co do ruchów to cieszę się , że nie zwariowałam, bo ja też czasem wieczorem czuję takie jakby drgania w macicy. I nie są to jelita bo te czuję wyżej lub po bokach a te specyficzne ruch czuję jakby promieniowały w stronę pochwy.

Poza tym na usg genetycznym miałam pełny pęcherz i gdy lekjarz nacisnął na pęcherz to czułam, że dziecko tam się poruszyło i "oddało". Miałam tak pełny pęcherz i myślałam że nie wytrzymam i się tam posikam.

Raz dwa trzy próba suwaczka.... mam nadzieję , że działa.

AnitaK, AnitaK, Mali84, Meggi89, Nurkowanie, pola89 lubią tę wiadomość

kGAop1.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za dzisiejsze wizyty ❤️ Do prenatalnych rozumiem lepiej pełny pęcherz jak usg przez brzuch? Ja ostatni tydzień w pracy 😁

relg6iyem5hi69f7.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muki, ale kleszcze były wbite??

Jeśli tak to koniecznie udaj się do lekarza, pewnie zapobiegawczo dostaniesz antybiotyk.

2 lata temu mój syn miał 3 kleszcze co miesiąc jeden. 2 z nich udało nam się usunąć normalnie i dać do zbadania na boleriozę, ale jedne byl tak malutki, że się rozpadł przy usuwaniu i nie było co badać. Gdy po 2 tyg pojawił się na nodze coś jakby rumień ... bardzo slabo widoczyna otoczka, mogło to być po ukąszeniu innego owada. Lekarz, który nota bene sam ma boleriozę. Ochrzanił mnie, że nie zgłosiłam się wcześniej, bo bezpośrednio po ukąszeniu podany antybiotyk minimalizuje ryzyko zarażenia boleriozą.
    ten lekarz mówił , że leczy się już ileś lat bo jemu rumień pojawił się 5 lat po ukąszeniu i mimo serii antybiotyków, leków i innych specyfików został nosicielem tego gówna i raz do roku miał ataki choroby, że nie mógł wstać z łóżka.

Chciałam też powiedzieć, że kleszcze są nosicielami innch chorób. Znam dziewczynę, którą kleszcz ukąsił w ciąży, nie zarazła się boleriozą ale mioala mocną reakcję alergiczną na ukąszenie. Na szczęście wszystko skończyło się dobrze. Ale lepiej tego dziada nie lekceważyć.

Muki85 lubi tę wiadomość

kGAop1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale super dziewczyny, że już część z Was czuje ruchy dzieci 🙂 ja jeszcze nie czuję, w pierwszej ciąży bardzo późno poczułam, dopiero ok 20 tygodnia, teraz mam nadzieję, że będzie to dużo szybciej 🙂
    Piszcie po prenatalnych :)

• Nurkowanie Przyjaciółka

Wysłany: 3 czerwca 2019, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powodzenia na wizytach i dajcie znać jak tam.
    Trzymam mocno kciuki za Was i dzidziulki.

My dzis po moczu ogolnym bo poprzednio wyszlo ph 8 :( i po kuracji żurawinowej jeszcze dziś poszłam sprawdzić plus od razu zrobiłam posiew.

OM 27.03.2019
    Polimorfizm Pai 1 heterozygota.
    Podejrzenie niedoczynności tarczycy.
    Czerwiec 2018 Aniołek 6/10 tc. [*]
  • Muki85 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    michaga82 wrote:
    Muki, ale kleszcze były wbite??

Jeśli tak to koniecznie udaj się do lekarza, pewnie zapobiegawczo dostaniesz antybiotyk.

2 lata temu mój syn miał 3 kleszcze co miesiąc jeden. 2 z nich udało nam się usunąć normalnie i dać do zbadania na boleriozę, ale jedne byl tak malutki, że się rozpadł przy usuwaniu i nie było co badać. Gdy po 2 tyg pojawił się na nodze coś jakby rumień ... bardzo slabo widoczyna otoczka, mogło to być po ukąszeniu innego owada. Lekarz, który nota bene sam ma boleriozę. Ochrzanił mnie, że nie zgłosiłam się wcześniej, bo bezpośrednio po ukąszeniu podany antybiotyk minimalizuje ryzyko zarażenia boleriozą.
    ten lekarz mówił , że leczy się już ileś lat bo jemu rumień pojawił się 5 lat po ukąszeniu i mimo serii antybiotyków, leków i innych specyfików został nosicielem tego gówna i raz do roku miał ataki choroby, że nie mógł wstać z łóżka.

Chciałam też powiedzieć, że kleszcze są nosicielami innch chorób. Znam dziewczynę, którą kleszcz ukąsił w ciąży, nie zarazła się boleriozą ale mioala mocną reakcję alergiczną na ukąszenie. Na szczęście wszystko skończyło się dobrze. Ale lepiej tego dziada nie lekceważyć.
    Dziękuję za odpowiedź, niestety oba kleszcze zdążyły się wbić. Jutro pojadę do lekarza, bo dziś cały dzień w pracy.

wnidj48ag36qvarj.png
    4.04 beta 1210 😀
    16.12.19 Natalka ❤️👶🏻
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muki, pójdź lepiej, jasne, ale w ciąży nie daje się antybiotyków na boreliozę "na wszelki wypadek", bo one same też nie są obojętne dla płodu. W standardzie, za 4-6 tygodni powinnaś zrobić test z krwi na nosicielstwo. Zwracaj też uwagę na objawy - rumień, niekoniecznie w miejscu ukąszenia, jakieś dziwne jedno-dwudniowe "przeziębienia" i zgłaszaj lekarzowi, jeżeli coś takiego nastąpi. Kleszcze były długo w skórze? Więcej niż 12 - 24 godziny? Mam kleszcza co roku, na takim terenie mieszkam, teraz też się spodziewam i będę obserwować po prostu, więcej nie da się zrobić.

I nie wierzę w rumień po pięciu latach. ;) Wg baardzo liberalnych źródeł może się pojawić do roku. Po pięciu latach to już by była rozwinięta neuro albo kardioborelioza, ale nie rumień. Może go coś znowu ugryzło i nie zauważył.

Kciuki za wszystkie dzisiejsze wizytujące dzidzie mam mocno zaciśnięte!

Nurkowanie, a bakterie w moczu? Nabłonki? Kup sobie Urosept ziołowy. A, doczytałam, że dopiero jesteś po badaniu - trzymam kciuki. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2019, 14:21

Muki85 lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już pierwsza dziś po wizycie:) dobre wiesci :) dzidzia zdrowa wedlug usg, widzialam nóżki, rączki buziulke, serduszko.... No wszystko ze szczegolami na monitorze nad moją głową Pan doktor wszystko opisał, opowiedział. Naprawdę swietny dr. Bylam w premium medica. Nawet moja córka mogła wejsc na wizytę zobaczyc swoje rodzeństwo i posłuchać serduszka ♥️ czekam na wyniku testu pappa okolo 5 dni roboczych. Przeziernosc karkowa wynosiła 0.11 lekarz poinformował ze to oznacza niskie ryzyko wszelkich chorób...
    Wogole wiem że wszystkie dzieci są inne / różne ale same wiecie na usg tyle co się widzi raczki i nóżki i taki slodki rogalik tak naprawdę poczatkowo mozno by powiedzieć ze te dzieci są podobne ale ja pamietam swoje pierwsze usg i moja corka inaczej wyglądała wogole miala taką buziulke ze myslalam ze bedzie chlopcem :)

A co do płci bliżej 13 tc dr może sprobowac okreslic płeć. Ja teraz mialam wedlug usg 11.6 tc troszkę za szybko by stwierdzic ale poczekam do polowkowych.
    A dzidzius mierzy ponad 5 cm :)

Dziewczyny przed wizytami trzymam kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2019, 14:17

magda sz, hamadriada, kamciaelcia, martaszymi, Mali84, Fermina, pola89, Limonka, olka_sz, Ewe90, Malgonia, Meggi89, Miodunka, Madera2000, Meggs, taka_mama, Muki85 lubią tę wiadomość

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muki ja też bym pojechała, a z ciekawości gdzie mogłaś to złapać? ja mam schizę i jak widzę wysoką trawę to nie wsadzę nogi choćby nie wiem co. Rok temu jadąc szybko na rowerze złapałam :/

Muki85 lubi tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja Ci na pocieszenie powiem Muki, że mój psiur w swoim życiu nałapał kilkadziesiąt kleszczy jak nic. W zeszłym roku robiłam jej testy na boreliozę, bo miała problemy że stawami. Wynik negatywny, więc choć ryzyko jest i nie wolno go bagatelizować, to jednak relatywnie rzadko dochodzi do zakażenia.

Muki85 lubi tę wiadomość

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hamadriada, u psów częściej pojawia się babeszjoza i też daje objawy w stawach.

Ja też miałam w życiu multum kleszczy i borelioza negatywna, to samo moje rodzeństwo i tego się trzymam. :) Mój Tata był chory ale jeden antybiotyk i nie ma śladu. :) Wiem, że to jest groźna choroba ale też nie ma co panikować, bo nie każdy kleszcz oznacza zarażenie i nie każde zarażenie równa się przerażające skutki uboczne.

Maxi, ogromne gratulacje!

Przyplątały mi się zawroty głowy. Nagłe, silne, robi mi się na chwilę słabo. Ktoś jeszcze ma to paskudztwo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2019, 14:44

Maxi lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina przez te upały czuje się tragicznie, wczoraj miałam takie zawroty głowy że nie mogłam ustać. Dziś rano jakoś dojechałam do pracy, w pracy klima więc normalnie funkcjonuje ale boje się powrotu do domu...

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Hazzel Koleżanka

Wysłany: 3 czerwca 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja dziś mam prenatalne, ale wieczorem. Chyba będę ostatnią dziś wizytujacą 😉 Gratki dla tych co już mają dziś udaną wizytę za sobą i powodzenia dla oczekujących 😉

martaszymi, Mali84, Malgonia, Meggi89, Miodunka, taka_mama, Muki85 lubią tę wiadomość

p19u3e3kssyweuxd.png
    atdc3e5e853tppg1.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też mi się wydaje, że to od upału, wczoraj na zajęciach, w dusznej sali myślałam, że padnę i dziś w parku to samo..

A więc tak wygląda ciąża latem. ;)

Z tego wszystkiego zapomniałam, że też mam wizytę, u mojego Gina dziś wieczorem. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2019, 15:00

Mali84 lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Limonka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za wizyty :)!

Maxi, gratulacje :)

Maxi lubi tę wiadomość

Coreczka 11.2019 <3
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina, takie zawroty głowy mogą być też od niskiego ciśnienia. Też je miewam, a ciśnienie to niecałe 100/50

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
‹‹ 223 224 225 226 227 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ