Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Od czasu luteiny mam mniej takich kolek i ciagniec. Jest tez takie uczucie jakby zabraklo skory przy wstawaniu i to wiem ze nie jest dobre, ale czulam tylko raz krotko i przeszlo. Znam te ciagniecia niepokojace, one sa mocno w dol, ale na szczescie teraz takich nie mam tylko czasami jakby mi ktos tam pranie wieszał i naciagał.OM 27.03.2019
Polimorfizm Pai 1 heterozygota.
Podejrzenie niedoczynności tarczycy.
Czerwiec 2018 Aniołek 6/10 tc. [*]
-
Mi lekarz juz teraz na wizycie w 12tyg zmniejszyl Duphaston na 2x1 i Lutinus na 2x1. Duphaston mam brac tylko do tego wtorku czyli 13+0. Mowil ze nie ma sensu badac w ciazy progesteronu bo ponoc te wyniki nigdy nie wychodza wiarygodne.
A dlaczego w ciazy nie uzywa sie aplikatora? Specjalnie wlasnie czytalam ulotke Lutinusa i nic nie bylo napisane ze nie wolno. Myje aplikator po kazdym uzyciu i wycieram do sucha.
Nurkowanie wrote:Polecam do luteiny dopochwowej myc rece w szarym mydle i wkladac ją palcem. Aplikatora sie w ciąży nie uzywa. -
Madera2000 wrote:A dlaczego w ciazy nie uzywa sie aplikatora? Specjalnie wlasnie czytalam ulotke Lutinusa i nic nie bylo napisane ze nie wolno. Myje aplikator po kazdym uzyciu i wycieram do sucha.
Ja cały czas biorę Duphaston 2x1 i Luteinę 1x2 i od początku ciąży nie badałam progesteronu. Zobaczę na najbliższej wizycie czy mi lekarz zmniejszy dawki... -
magda sz wrote:Mnie tez jelita bolą, jak czuję parcie na kibelek to az mam zimne poty i nie raz muszę biec. Czuję jaki ucisk jest i mam wrażenie że pekne.
Dzięki dziewczyny, już się zastanawiałam czy nie zapisać się do internisty albo USG brzucha. Dzisiaj nawet w nocy czułam bóle.03.2018 (*) 8 tydzień
06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
-
Lutinus jest opisany w ulotce jako lek stosowany wspomagajaco przy ciazach uzyskanych po metodach wspomaganego rozrodu, mi go zapisal mimo ze sie udalo zajsc naturalnie. Jest dolaczony aplikator wiec logiczne dla mnie ze nim trzeba aplikowac tabletki . Tego leku sie nie stosuje nie bedac w ciazy. Moze ma jakis specjalny ksztalt aplikatora, uzywam od 9tc i jeszcze nigdy nie mialam problemu z plamieniami.
A z innej beczki. Dziewczyny czy w pierwszym trymestrze farbujecie wlosy, robicie hybrydy, henne, malujecie paznokcie? Lekarze wielokrotnie sie wypowiadaja zeby te zabiegi przelozyc na 2 trymestr. Juz mam takie siwe odrosty ze az wstyd na ulice wychodzic 😅ale po moich „przygodach” ze stratami wole jednak poczekac. -
Nie farbuje, a mam czarne, wiec widac jak sie zaswieci. Poczekam i pojde do wentylowanego salonu. Jak nie ma amoniaku to jest jego pochodna, takze dalej od skory i bez oparow.
Manicure mam japonski, nie maluje sie go, co do hybryd nie wiem czy to good idea, znam kogos gdzie doszlo do uszkodzenia macierzy i teraz wyglada to okropnie. Wlasciwie nie znam nikogo kto po hybrydach ma ladne paznokcie i jak zacznie to przewaznie musi kontynuowac, zeby zakryc.
Rzesy, brwi tez nie, zadne permanantne nie sa mi potrzebne bo mam dobrze zarysowane.
OM 27.03.2019
-
Ja robię hybryde mani i pedicure, a 20 czerwca mam fryzjera tonowanie i strzyżenie, w 1 trym udało się uniknac malowania tzn powiedzmy bo 8 marca byłam na rozjaśnianiu a to był już 2 TC. henna to zioła więc myślę że luz. W kwietniu byłam umówiona na keratynę ale fryzjerka mówiła że w ciąży nie wolno więc jak tylko się dowiedziałam że jestem to odmówiłam. Z takich zabiegów to jeszcze depiluje woskiem nogi i ręce.
-
Och, jak się cudownie najadłam! Ostatnio zupełnie nie miałam ochoty na mięso, a dziś zrobiłam to: https://kuchnialidla.pl/potrawka-z-wieprzowiny-w-cytrynach-z-przyprawami i najadłam się po brzegi, a sos wyjadałam łyżką prosto z garnka. O jak mi dobrze! Myślę, że moje wewnętrzne dziecko też jest zadowolone
-
Ja ostatnio farbowalam 27 marca a pozytywny test mi wyszedl 4 kwietnia salon do ktorego chodze ma tylko ekologiczne farby bez amoniaku i jest wentylowany itd. Jednak poczekam jeszcze do tego 14-15 tyg dla swietego spokoju. Z corka cala ciaze nie farbowalam ale to bylo 6 lat temu i jeszcze tak siwa nie bylam 😂
Co do hybryd to prawda bo zdjelam w lutym i dopiero teraz mi cale odrosny a mimo to nie sa ladne bo maja jakies uskoki pewnie przez frezarke. Szykowalam sie na kwiecien do inv wiec chcialam zdjac jak przeczytalam sklad na buteleczce z hybryda, masakra.
Brwi mam zrobione pernamentne ale wloski jasnieja od slonca i robie henne raz na te 1-2 miesiace. Jutro ide na manicure i pedicure to poporsze zeby mi kosmetyczka tez zrobila henne . Jedziemy nad morze za tydzien. -
Ja tam tak na slepo nie wierze tej mamie ginekolog. Obserwuje ja i czasem powie cos fajnego ale np sluchajac jej wypowiedzi o Mthfr wlos sie na glowie jezy. Niby Mthfr wg niej nie ma wplywu na poronienia i nie ma zalecen do heparyny czy acardu, nawet twierdzi ze metylowane formy witamin to marketing i naciaganie na kase. Patrzac chociazby tu na naszym forum widac ze jest bardzo duzo dziewczyn ktore ciaze tracily maja pai czy Mthfr i po tych lekach wreszcie udaje im sie donosic. To co wymyslily sobie? Strach pomyslec ile kobiet jej uwierzy, nie leczy sie i ma na koncie np 5 strat i depresje.
Tez chodzilam do takiego ginekologa kiedys, ktory twierdzil ze nie ma wskazan do tych lekow, trzeba probowac do skutku.
Pozniej znalazlam specjalistow ktorzy jednak przeprowadzaja u mnie to leczenie i daja nadzieje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2019, 18:38
mmalibu, Malgonia, Żona_truckera lubią tę wiadomość
-
Madera tez w tej sprawie nie zgadzam sie z mamaginekolog, choc na ogol ma teksty ok. Jest grupa fb MTHFR Polska, gdzie jest wiele kobiet z taka historia i nie wierze w przypadek. Co do chemii to ja uwazam, ze brakuje odpowiedniego wymiaru czasowego, zeby mozna bylo w pelni znac skutki. Poza tym moja siostra cioteczna robi paznokcie, ma swoj salon i nieraz nie przyjmuje kobiet, ktorym ktos spapral paznokcie i odsyla je do lekarza. Nie wiem czy to jednym pilnikiem robia na osiedlach czy jest to zbyt dostepne dla roznych do dorywczej pracy.
Madera2000 lubi tę wiadomość
OM 27.03.2019
-
Ciaza to jedno, bo u mnie sa inne problemy i co by sie nie dzialo to kazfy wine zwalilby na kariotyp, ale bralam kiedys zwykly kwas foliowy i badalam hego poziom i poziom homocysteiny.
Po przejsciu na metylowane formy oba wyniki sie poprawily. Wiec to chyba nie tylko marketing.. z reszta ten metylowany kwas nie kosztuje 200 zl miesiecznie zeby mial zrujnowac moj budzet.
Ja osobiscie zagladam na jej bloga jak cos sie pojawi (jak chociazby wpis o L4), ale tak to mnie akurat nie porywa.
Z reszta mam szczescie, ze swojemu ginekologowi ufam bardzo i moze tez dlatego nie szperam po internetachMadera2000 lubi tę wiadomość
-
Bylam kiedys na stronie Mthfr Polska ale sie wypisalam. Zdobylam wiedze jaka chcialam i juz nie chcialam czytac wiecej o tych chorobach, dzieciach z wadami itd. Poznalam tam specjalistke, wykupilam u niej konsultacje i prowadzi mnie do dzis, zleca badania rozpisuje suplementy wg zapotrzebowania. MG tez mowi bzdury o tym ze w Uk nikt nie slyszal o Mthfr. Ja robilam caly panel metylacyjny na stronie https://www.mthfr-genetics.co.uk/ A nie trudno sie domyslec gdzie znajduje sie to laboratorium tyle w temacie.
Co do homocysteiny to na zwyklym kwasie sztucznym kwas foliowy przez pol roku grubo powyzej 20 (ponad norme) i homocysteina 12. Na metylach wszystko powoli wrocilo do normy i zachodzilam w ciaze z homocysteina 5 i poziomem kwasu 18. Takze to jest kolejny dowod ze to nie wymysl i marketing .
Za to MG fajnie opowiada np o smierci lozeczkowej i jak zmniejszyc jej ryzyko.Nurkowanie lubi tę wiadomość