Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Kika89 wrote:Cześć! Chciałam do Was dołączyć jestem w 12 tygodniu drugiej ciąży. Termin mam na 18 grudnia!
W poniedziałek mamy wizytę i USG prenatalne. Stresuję się chyba bardziej niż w poprzedniej ciąży! I też trudniej to do mnie wszystko dociera... Mam nadzieję, że wszystko będzie ok
Mamy ten sam termin porodu i ten sam termin na wizytę badań prenatalnych
PowodzeniaKika89 lubi tę wiadomość
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Malgonia wrote:A sluchajcie z glupich pytan. Po co nam ksiazeczki ciazowe?
Te ksiazeczki są kluczowe wrazie nagłej szybkiej wizyty np. na sor.
Powinna każda ciezarna kobieta mieć ją przy sobie. Kiedyś kiedyś w 1 ciąży ogladalam filmik na you tube gdzie wypowiadał się lekarz dlaczego te ksiazeczki sa tak ważne. Nie przytoczę obecnie tresci filmiku minely juz ponad dwa lata jak go ogladalam... Ale to m. In chodzi o to że jak zemdlejsz na ulicy to lekarze mają szybki wgląd w twoją "karte zdrowia". Ciąże czesto się komplikuja np nadcisnienie czy cukrzyca. Z takiej karty mozna wydedukowac w razie jak pomoc pacjentce.
Moja karta jest fajna mala wielkosc dloni. W poprzedniej ciazy bylo tam sporo kartek w tej mam karte otwierana jak ulotka. Jest grubo kartonowa i sklada sie no jak ulotka. Wszystko tam się miesci tak samo jak w tamtej poprzedniej co byla bardziej książeczką niz kartą.
Ja mam teczkę na dokumenty grubą kartonowa ona nie jest plaska jak tradycyjna teczka tylko taka ze ma przestrzeń w srodku i dokumenty nie sa sciskane. Srawdzila mi się taka teczka w 1 ciąży i teraz. Do dr idę zawzze z cala dokumentscja. Warto miec wszystko uorzadkowane bo pozniej do porodu trzeba przygotowac czesc z tych dokumentow wiec warto panowac nad ładem i datami19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Co do ruchów. Wiecie nie chcialam się wypowiadac bo byscie powiedzialy ze oszalalam ale skoro otorzyl sie ten temat to.... W czwartek sprzatalam, przestawialam meble szorowalam, prałam i ect... Poprostu zapie*l zaczelam czuc silne kucie brzucha polozylam sie zeby zlapac oddech i zaraz po kuciu poczulam no tak cos tam jezdzi w tym sanym miejscu co kuło i to te same miesce gdzie dr usg podgląda przez powloki brzuszne czyli nisko. Wiem że to nie dokonca obiektywne ale...
I mam tu pytanie czy wykorzystujecie swoich partnerow jako detektor? ja tak. i w takich sytuacjach mąż mi mówi ze wlasnie cos tam slyszy i to nie są jelita... Czytalam na jakis forach i niektórzy piszą ze to jest realne nawet by partner usłyszał bicie serduszka inni piszą że to absurd... No a jak u was...?19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Kika89 wrote:Hej, czy wszystkie robicie test PAPPa? Ja w pierwszej ciąży nie robiłam. Teraz się zastanawiam, choć z najbliższego otoczenia mam nie miłe doświadczenie i zastanawiam się czy robić. Nie wiem na ile mnie to uspokoi...
Robię ale nie wiem czy dobrze robię... W 1 ciazy nie robilam... Teraz zalecil mi dr i idę na nfz. Chcę miec to juz za sobą.19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Cześć!
Chciałam się przywitać - późno, ale jakoś tak zawsze ostrożnie podchodzę do początków ciąży
Termin mam na 15.02 a już we wtorek prenatalne
To będzie moje drugie dzieciątko - córcia będzie niemal dwuletnia siostraAnitaK, Madera2000, Muki85, Meggi89, martaszymi, taka_mama, magda sz, Miodunka, Nurkowanie, hamadriada, Limonka, LadyS lubią tę wiadomość
-
Ja jutro prenatalne o 15:20, aaaaa z jednej strony ekscytacja - W KOŃCU SIĘ DOCZEKAŁAM, a z drugiej ogromny stres
Malgonia lubi tę wiadomość
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
Hej dziewczyny, ja do tej pory nic nie przytyłam. Od samego początku miałam nawet 2kg na plusie, ale teraz i h ne ma. Chociaż startowałam z waga cięższa....
Czy robicie progesteron w po koniec I trymestru?
Ja jestem po in vitro, i trochę wyszedł niski... skończyła mi się luteina i zaczyna mnie bolec krocze, jak się przekręcałam w łóżku lub wstaje z łóżka...
Nie wiem czy to może być związane z progesteronem.... wizyta dopiero za półtora tygodnia i tez L4.. ale trochę mnie martwi ten ból w kroczu.. ciężko dokładnie określić miejsce bólu..
16.03 blastka 5AA =Ignaś | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
2 blastki ❄️❄️
27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków
Za nami:
azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
19.09.2018 - 1 AID 17.10.2018 - 2 AID 12.11.2018 - 3 AID
11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm -
Ja wczoraj byłam u gin bo bal brzuch małe ma 4.36 rośnie sobie zdrowo. Dziwny gin dobrze że nie mój prowadzący bo by mnie coś trafilo.
Nic się nie odzywał milczał cały czas nie miał drugiego monitora żebym wszystko widziała do czego już przywyklam u mojego gin i jestem spokojniejsza widząc wszystko na koniec usłyszałam tylko że ciąża starsza niż z miesiączki i że wszystko ok do widzeni. Pomyślałam z terminem Amerykę odkrył.
Ja nie robię paapy samo usg już co raz bliżej oby ten tydzień zleciał i juz będzie ten czasKika89 lubi tę wiadomość
10.07.2016 3500 gr 54 cm Wojtuś
12.02.2019 (*) aniołek 7t -
Ja w 1 ciąży nie robilam, teraz też nie, lekarz powiedział że wg pomiarów o ryzyka wieku itp. ryzyko jest bardzo małe, tym bardziej że to papa to tylko statystyka. Jakby mnie coś niepokoiło to zrobiłabym sanco.
Norwegian forest mnie czasami kluje w szyjce ale w 1 ciazy też tak miałam, w ogóle w 1 ciazy bardziej bolał mnie brzuch.
Maxi moj mąż pod koniec ciąży nie był w stanie usluszec serca dziecka, ja stetoskopem też nigdy nie wykrylam nic, dlatego bardzo się zdziwiłam że udało się detektorem. Ja właśnie czuję ruchy tam gdzie ostatnio miałam USG.
30 stopni dziś...idę na basen, zapowiada się ciężkie latoKika89 lubi tę wiadomość
-
Norwegian forest a myslalam dzis o Tobie mnie w poprzedniej ciazy tak bolal brzuch. Teraz mnie martwi, ze tych boli nie ma
Kurde moze wczesnie na odstawienie luteiny? Ja teraz na wizycie w 10+0 dostalam zapas na 2 miesiace kolejne.
Wiem, ze czasem odstawia sie szybciej, ale warto by moze bylo zebys miala jakisxzapas na wszelki wypadek.
Tak czy siak najwazniejze ze nie plamisz. Moze sprobuj brac nospe. Mi pomagala nospa, magnez i lezenie.
Mamjuzsyba mnie lekarz uprzedzil ze jak mowi podczas badania to znaczy ze jest dobrze. Jak milczy.. to gorzej (ja zawsze panikuje bo bym chciala zeby usg zaczynali od "jesr serduszko"). Chyba bym dostala zawalu jakby sie lekarz do mnie nie odzywal.
Kindziukowa zazdroszcze Ci. Najgorsze to czekanie. Mysle, ze po prenatalnych choc troche czlowiekowi lepiejWiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2019, 10:22
Norwegian_forest lubi tę wiadomość
-
Norwegian forest - ja badałam progesteron co dwa tygodnie, dopóki był niski. Jak dwa kolejne pomiary były powyżej normy, to mogłam odstawić. W tej ciąży odstawienie poszło mi szybko, a w poprzedniej ponad połowę ciąży byłam na progesteronie.
Wydaje mi się, że bóle krocza mają inną przyczynę, po prostu tam w środku wszystko musi się poluzować i rozszerzyć.Norwegian_forest lubi tę wiadomość
-
Malgonia wrote:Norwegian forest a myslalam dzis o Tobie mnie w poprzedniej ciazy tak bolal brzuch. Teraz mnie martwi, ze tych boli nie ma
Kurde moze wczesnie na odstawienie luteiny? Ja teraz na wizycie w 10+0 dostalam zapas na 2 miesiace kolejne.
Wiem, ze czasem odstawia sie szybciej, ale warto by moze bylo zebys miala jakisxzapas na wszelki wypadek.
Tak czy siak najwazniejze ze nie plamisz. Moze sprobuj brac nospe. Mi pomagala nospa, magnez i lezenie.
Mamjuzsyba mnie lekarz uprzedzil ze jak mowi podczas badania to znaczy ze jest dobrze. Jak milczy.. to gorzej (ja zawsze panikuje bo bym chciala zeby usg zaczynali od "jesr serduszko"). Chyba bym dostala zawalu jakby sie lekarz do mnie nie odzywal.
Kindziukowa zazdroszcze Ci. Najgorsze to czekanie. Mysle, ze po prenatalnych choc troche czlowiekowi lepiej
))
Jutro zrobię rano badanie progesteronu i jeśli wyjdzie niższy to dzwonię do kliniki, żeby mi lekarka wystawiła receptę na luteinę. Najgorsze jest to, ze ja już mam serdecznie dość tej dopochwowej - infekcja, swędzenie, i ta biała wydzielina.... ale oczywiście zdrowie maluszka najważniejsze.. plamien żadnych nigdy nie miałam, na szczęście )
2 blastki ❄️❄️
Za nami:
11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm -
Miodunka wrote:Norwegian forest - ja badałam progesteron co dwa tygodnie, dopóki był niski. Jak dwa kolejne pomiary były powyżej normy, to mogłam odstawić. W tej ciąży odstawienie poszło mi szybko, a w poprzedniej ponad połowę ciąży byłam na progesteronie.
Wydaje mi się, że bóle krocza mają inną przyczynę, po prostu tam w środku wszystko musi się poluzować i rozszerzyć.
Oby te bóle krocza to było po prostu luzowanie się macicy czy innych rzeczy, bo to trochę dziwne odczuwam jak wstaje, dziś w nocy co prawda czułam dość wyraźnie za każdym razem jak sie przekręciłam z boku na bok...
Progesteron będę badać... myślałam, ze on sam ruszy do góry po I trymestrze...
2 blastki ❄️❄️
Za nami:
Moze teraz jak juz jest ta ciaza bardziej zaawansowana to przejdz na ta pod jezyk.
Mnie zadziwia, ze mnie nic nie boli. Jak w poprzedniej ciazy slyszalam ze ciaza to nie choroba, ze to stan fizjologiczny i powinnam cwiczyc to sie w glowe stukalam. Nie wiem od czego to zalezy, alę widac czasem boli..
A jak bralas luteine to tez to czulas? -
Ja też jakoś dziwnie się czuję. To że bolą mnie pachwiny, że czasem kłuje mnie w podbrzszu jak wstaje to już się przyzwyczaiłam ale ostatnio już 3 raz powtarza się, że bolą mnie chyba flaki. Tak jakby je coś ściskało, ostatnio musiałam się na 2 godziny położyć bo jak siedziałam to czułam ucisk. Zdecydowanie waszej niż siedzi sobie maluch. Było to bardzo nieprzyjemne. Zdarza się wam coś podobnego?
Luteinę mam cały czas pod język bo plamienia, nic na razie lekarz nie wspomniał o jej odstawieniu. Wiem że dopochwowa to żadna przyjemność ale po tej doustnej to są mdłości. I jej smaku ciężko się pozbyć więc uważajcie czego sobie życzycie 😉03.2018 (*) 8 tydzień
06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
-
Ja mam prawie codziennie bóle w podbrzuszu. Zupełnie jakby mi siedział ktoś na brzuchu i macica mi się wtedy tez spina. W pierwszej ciąży też tak miałam przez cały okres jej trwania, nawet gorzej niż teraz.
Wtedy się po prostu kładę i leżę (nawet po parę godzin), a jak boli naprawdę mocno, to biorę do tego leki rozkurczowe, ale staram się ich unikać.
Z reguły najgorzej jest jak sobie zafunduję za dużo ruchu i wysiłku.
Z mężem żartujemy, że gdyby wszystkie kobiety tak miały, to już dawno jako gatunek byśmy wyginęliMali84 lubi tę wiadomość
2015 Aniołek
2017 Synuś