Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak byłam w gopsie się pytać to mówiły że po to kosiniakowe mam do nich przyjść wypełnić wniosek jak urodze. Jeśli nie przekraczasz 600 zł chyba na osobę to dostaje się to mini rodzinne 95 zł na dziecko. No i 500+ na pierwsze ale wnioski są od lipca a wypłacać maja niby wstecz we wrześniu czy październiku.
-
Ja wniosek złoży się w lipcu to wypłata będzie w październiku z 3 miesięczna spłata. Jak złożymy w sierpniu to wypłata będzie w listopadzieStyczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
2cs po poronieniu chybionym ( w sumie 15 cs) 🍀🍀🍀 -
MamjizSyna... Mi tez już mąż wylecial z takim tekstem
Cieszy mnie te 500+. Pierwsze pieniążki mysle ze pójdą na poerwsze potrzeby dla maluszka a pozniej bede dzieciom wplacac na konta. Corka ma juz konto.19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Ja mam bole glowy tylko jak zaczynam lykac probiotyk. Kazdy jeden tak na mnie dziala w tej ciazy dlatego nie biore zadnego 🤷🏼♀️. Moja corka ma Atopie i probiotyki brane w ciazy ponoc chronia maluszka przed tym ale nie jestem w stanie wytrzymac bolu glowy. Oby drugie dziecko ominelo to paskudztwo i alergie.
-
Madera2000 wrote:Ja mam bole glowy tylko jak zaczynam lykac probiotyk. Kazdy jeden tak na mnie dziala w tej ciazy dlatego nie biore zadnego 🤷🏼♀️. Moja corka ma Atopie i probiotyki brane w ciazy ponoc chronia maluszka przed tym ale nie jestem w stanie wytrzymac bolu glowy. Oby drugie dziecko ominelo to paskudztwo i alergie.
Hmm... Nie znam tej teorii. Możesz rozwinąć? Syn też ma AZS i jest alergikiem. Pytałam alergologa i pediatrę, czy mogę jakoś zmniejszyć ryzyko u drugiego malucha, ale powiedzieli, że żadne zachowania w ciąży nie mają na to wpływu...
2015 Aniołek
2017 Synuś -
Kosiniakowe to się oficjalnie rodzicielskie nazywa . Będziemy rodzić w grudniu więc wnioski składamy jak się dziecko urodzi bo potrzebna jest metryka . Wyrównują od momentu złożenia wniosku, choć teraz coś tam pisali że 3 miesiące wstecz na pierwsze dziecko . Od lipca można składać ale tylko on linę bo w urzędach wnioski są dopiero od sierpnia bynajmniej u nas. Ja dostałam pieniądze chyba za dwa tygodnie od złożenia wniosku tak że nie musiałam długo czekać ale to pewnie zależy od miasta i ile jest chętnych,u nas to idzie szybciutko.
No i nie trzeba być zarejestrowanym żeby dostać ten tysiąc co miesiąc nawet mi powiedzieli że nie powinnam być bo nie można brać i pracować jeślibym podjęła pracę to mi automatycznie wstrzymują ten zasiłekWiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2019, 15:58
Miodunka, Maxi lubią tę wiadomość
-
Moja dietetyk mi o tym mówiła ale można o tym też poczytać np tu:
https://hpba.pl/na-alergie-probiotyki/
hamadriada wrote:Hmm... Nie znam tej teorii. Możesz rozwinąć? Syn też ma AZS i jest alergikiem. Pytałam alergologa i pediatrę, czy mogę jakoś zmniejszyć ryzyko u drugiego malucha, ale powiedzieli, że żadne zachowania w ciąży nie mają na to wpływu... -
Co do 500+ na pierwsze dziecko to nie liczyłabym że szybko wypłacą. Obstawiałabym październik żeby ludzie przed wyborami pamiętali że dodatkową kasę dostali
Meggs, Malgonia, LadyS lubią tę wiadomość
08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
Jedną ręką dadzą 500+ a drugą cię złupią na podatkach, na vacie i czym się da, żeby było co rozdawać. Wolę jak państwo mniej kradnie niż jak rozdaje mi moje pieniądze.
martaszymi, Kindziukowa, taka_mama, pola89, hamadriada, AnitaK, Meggs, LadyS, anna23 lubią tę wiadomość
03.2018 (*) 8 tydzień
06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
-
No właśnie, z własnej kieszeni nie rozdają, żeby komuś dać, trzeba najpierw komuś zabrać 😌
LadyS lubi tę wiadomość
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
Kindziukowa wrote:No właśnie, z własnej kieszeni nie rozdają, żeby komuś dać, trzeba najpierw komuś zabrać 😌
Szkoda tylko że bardzo dużo ludzi tego nie rozumieAnitaK, LadyS lubią tę wiadomość
08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
Dzisiaj czuje taie ciągnięcie od dołu brzucha, macie coś takiego? W aplikacji jest napisane ze w 13tyg moga sie rozciagac jakies miesnie. Zastanawiam sie czy to sa te miesnie czy moze powodem jest zmiana luteiny z dowcipnej na doustna przez infekcje 🤷🏼♀️
-
Rząd zawsze kradł i kraść będzie ,podwyżki zawsze były i życie kosztuje coraz więcej ,to normalna sprawa ale jakoś żaden rząd ludziom nie dał taka różnica . Mój jest recista przez 12 lat podwyżka rety była 10 zł rocznie a w tym roku dostał dodatkowa rete w maju i podwyżkę 200zl przez dwa lata. Nas w domu była czwórka dzieci ,bieda była straszna ,ja mam więcej niż czwórkę i moim dzieciom chyba tylko ptasiego mleczka brakuje,mają zeczy o których ja nawet marzyć nie mogłam . Żyjemy jak ludzie. Wyjechaliśmy z kraju za poprzednich rządów bo ja mając małe dziecko nie mogłam iść do pracy ,jedyne co dostaliśmy od państwa to 48 zł rodzinnego na paczkę pieluch . Mówicie że zabiorą w podatkach? Ja w tym roku dostałam 6000zl zwrotu z podatku dochodowego. Nie obchodzi mnie gdzie mi zabiorą żeby mi dać ,obchodzi mnie że żyje jak człowiek nie muszę wegetować,że moje dzieci zyja jak ludzie ,że pracy dookoła jest do wyboru że nie muszę robić na czarno za głodowe pensje. Niektóre z was są młode i może nie musiały żyć i utrzymać rodziny za czasów jak rząd nie rozdawał moich pieniędzy . Ja musiałam. Dziękuję wolę ten rząd
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2019, 09:56
-
Ja się cieszę że "dają" na pierwsze bo póki co to dokładałam się od kiedy ten program jest dla innych i niestety dużego grona rodzin które funkcjonuje dla i z 500 plus. Szlag mnie trafial że wspieram patologie, nie mówię tu o tym że jak ktoś ma dużo dzieci to jest patologia tylko jak ktoś tylko po to je płodzi z podejsciem-panstwo da bo nam się należy, a do roboty nie ma komu. Więc chociaż będzie na zero,też zauważyłam znaczną różnicę w zakupach
do tego od tego miesiąca za wywóz śmieci stawka za osobę idzie nam 8zl do 32.. więc 1200 rocznie na śmieci zamiast 280.
Malgonia, Alassea, LadyS lubią tę wiadomość
-
Pawojoszke, ja nie mówię że sam program wsparcia ubogich jest zły. Ja uważam że brak powiązania go z wysokością dochodów i gotowością do szukania pracy zamiast się przyzwyczajać że państwo da jest złe i demotywujace. Mnóstwo ludzi nie idzie do pracy albo robi na czarno bo im się nie opłaca bo państwo da tyle samo. To nie jest forum o polityce więc o tym rządzie się wypowiadać nie bede. Ale to że jest wiecej pracy dookoła i więcej pieniędzy w budżecie to nie jest zasługą rządu tylko koniunktury gospodarczej.
magda sz, Malgonia, Ewe90, Meggs, LadyS, taka_mama, Ewk@ lubią tę wiadomość
03.2018 (*) 8 tydzień
06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
-
Mali za segregowane... Od czerwca mamy 32 od osoby, na deklaracji mam 3 osoby więc 96 zł. Od stycznia będzie na podstawie zużycia wody, gdzie mamy wode chyba najdroza w województwie...15 zł za metr zimnej, 4 za gospodarcza. I od stycznia ma być 10.5 za metr śmieci do metra zużytej wody... wiec teraz idzie nam 8 metrów na 3 osoby plus pies, od stycznia myślę że będzie szło 10 metrów więc 105 zł miesięcznie... Chyba zrobimy studnie zwróci się w dwa lata
-
Madera2000 wrote:Dzisiaj czuje taie ciągnięcie od dołu brzucha, macie coś takiego? W aplikacji jest napisane ze w 13tyg moga sie rozciagac jakies miesnie. Zastanawiam sie czy to sa te miesnie czy moze powodem jest zmiana luteiny z dowcipnej na doustna przez infekcje 🤷🏼♀️
Wczoraj mnie wlasnie caly dzień tak ciągnęło. Bez przerwy. Chociaz glowa mnie wczoraj nie bolała.nie ma dnia od eytchnienia zawsze coś...
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰