X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka mama to ze spada cukier po jedzeniu jsk jeszcze bierzezz insuline to nic niezwyklego. Bardziej bym sie martwila gdyby nie spadal.
    74 to wcale nie jest zly wynik.

Co do szyjki to u mnie bylo 42mm. Powiedzial lekarz, ze sie bardzo dobrze prowadze w ciazy ;) no ale rzeczywiscie sporo odpoczywam, z ruchu to gliwnie spacer i czasem porzadki i tyle. Pewnie jak ktos nie ma predyspozycji do skracania szyjki to przy takim normalnym funkcjonowaniu sie ona trzyma.

Nie wiem jak Wy, ale epadlam w etap sennosc. Nie to, ze chce mi sie spac hak sie zmecze czh vos, mi sie vhce dpac caly czas. Klade sie o 22, wstaje o 8 i oczy na zapalki. A boje sie podsypiac w dzien zeby nie muec noca problemow.

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    taka_mama wrote:
    A u mnie cukrzyca rozkręca się na całego. Śniadania jem zawsze takie same o zawsze było ok, a od kilku dni cukier pod 140, dwa razy przekroczyłam 140 i mam 2 jednostki insuliny przed śniadaniem. Pomimo tego dzisiaj, godzinę po jedzeniu cukier 146, ehhh 😭😭😭 każde takie przekroczenie powoduje u mnie stres że Młodemu to zaszkodzi. Dodatkowo wczoraj po obiedzie poszliśmy na spacer i czuje że coś jest nie tak bo ledwo idę. Zmierzyłam cukier a tam 74 😱 Masakra jakaś, na czczo nie mam takich poziomów.
    Hej, doskonale Cie rozumiem z tymi obawami. Ja wczoraj po zjedzeniu śledzia na którego miałam wieeeeelką ochotę i bułki żytniej cukier po ponad 4 godzinach 142, więc strach pomyśleć co było po godzinie (przysnęłam i nie zmierzyłam).
    Gdy cukier mi tak skacze to zauważam że Malutka nie chce się ruszać... Mam wyrzuty sumienia wtedy że krzywdze własne dziecko i jestem fatalną matką.
    Poki co jestem tylko na diecie za tydzień wybieram się prywatnie do diabetologa, bo jak już pisałam Poradnia na Karowej to porażka

• Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia ja też od jakiegoś tygodnia znowu jestem mega senna. W nocy przesypiam 8 godzin choć ciężko mi się wyspać i popołudniami padam na minimum 2 godziny, ale od poniedziałku wróciłam do pracy więc może to jest przyczyna

• taka_mama Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Taka mama to ze spada cukier po jedzeniu jsk jeszcze bierzezz insuline to nic niezwyklego. Bardziej bym sie martwila gdyby nie spadal.
    74 to wcale nie jest zly wynik.

Co do szyjki to u mnie bylo 42mm. Powiedzial lekarz, ze sie bardzo dobrze prowadze w ciazy ;) no ale rzeczywiscie sporo odpoczywam, z ruchu to gliwnie spacer i czasem porzadki i tyle. Pewnie jak ktos nie ma predyspozycji do skracania szyjki to przy takim normalnym funkcjonowaniu sie ona trzyma.

Nie wiem jak Wy, ale epadlam w etap sennosc. Nie to, ze chce mi sie spac hak sie zmecze czh vos, mi sie vhce dpac caly czas. Klade sie o 22, wstaje o 8 i oczy na zapalki. A boje sie podsypiac w dzien zeby nie muec noca problemow.

To że cukier po insulinie spada to wiem 😜 ale takiego zjazdu jeszcze nie zaliczyłam. Tym bardziej że wczoraj na czczo po 17jednostkach insuliny na noc miałam 93.

Co do senności to mnie też dopadła, codziennie obowiazkowo muszę ok15-16 zaliczyć godzinkę drzemki.

W ogóle coś mnie dzisiaj strasznie boli w lewym boku, ledwo się ruszać mogę...

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • Olza Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam w zeszłym tygodniu u diabetologa, bo cukry na czczo skakały 92-96.
    Trafiłam na fajną babkę która nie straszyła tylko tłumaczyła.
    Niebezpieczny cukier dla dzidzi jest jak utrzymuje się dłuższy okres i duże wahania cukru.
    Absolutnie nie dostałam insuliny (co sie okazalo glukometr sie popsuł i na czczo obecnie mam 77-82, ale powiedziala zeby walczyć z dietą i dopiero insulinę da jak cukry będą powyżej 100.
    Mowila zeby nie czytać internetu bo powikłania po cukrzycy głównie dotyczą kobiet które mają cukrzycę nieuregulowaną przed ciążą. U nas największym zagrożeniem jest makrosomia.
    Mnie troche uspokoiła.

AnitaK, Ewk@, Maxi, taka_mama lubią tę wiadomość

• marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja byłam u dentysty (wczoraj też, ale pomyliły mi się dni XD) i od czasu drugiej kreski nic mnie tak nie zdziwiło. Żadnego ubytku, żadnego kamienia, wizyta trwała może 5 minut i nic nie zapłaciłam, bo przegląd jest za darmo. Dentysta zaprosił mnie na za rok na następny przegląd :O niepotrzebnie się stresowałam ( i to 2 dni XD )

Mali84 lubi tę wiadomość

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marian tylko xazdroscic. Mi w ciazy zaczely sypac sie zęby wtedy powtaly u mnie pierwsze ubytki :/

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    insulina nocna to insulina długodziałajaca-w teorii działaniem siega sniadania
    jak na czczo jest wyzej to i po sniadaniu cudów nie bedzie
    poposiłkowa to tzw szybkodziałajaca, ale w sumie 2j to jak nic...
    poziom hipoglikemii to indywidualna sprawa bo ja miewam ponizej 80 i czuje sie dobrze, ale po porodzie cukier rzedu 70 powodował okropne objawy spadku cukru brrr
    i dla dzidzi niskie cukry sa niebezpieczne poniewaz lozysko działa jak "filtr" i dzidzia ma cukier nizszy niz mama o iles jednostek
    ale! tu nie chodzi o pojedyncze przypadki
    grozne sa tendencje niskich/wysokich cukrow, sporadycznie zdarza sie
    pogoda tez nie słuzy samopoczuciu
    a sama ciaza bywa przyczyna zawrptów głowy czy cos
    istotne tez jest dlaczego cukier spadł...może to byc za długa przerwa miedzy posiłkami ale i sam posiłek-wartosciowy to taki dzieki któremu glukoza uwalniana jest stopiowo dłuższy czas (węglowodany złożone), po prostych wzrasta szybciej ale i szybciej spada
    sam spacer to spalanie cukru

Ewk@, taka_mama lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli ta szyjka generalnie powinnna być 3-4cm to jest ok.

Ja senności nie mam ale czasem ratuje się kawą jak mnie dopada kryzys w pracy o 14. Ostatnio mam tyle spraw w pracy że nawet nie wiem kiedy jest 16. Dziś była pierwszy dzień moja asystentka, Jezu jak się cieszę! odetchnę

Umówiłam się do dentysty na ubytek i kamień, niestety i w pierwszej ciąży i teraz zęby mi leca :( ale najgorzej będzie po, nie chce liczyć ile mi poszło na leczenie ubytków po ciąży z córką.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś miałam szybką wizytę 😁 doktor zbadał szyjki mam ponad 3 cm, więc nieźle. Malutką tylko posłuchał - 154 ud/min, bo połówkowe za trochę ponad tydzień, wiec będziemy się dokładnie badać wtedy ;)

Malgonia, marian_the_baby, Maxi, taka_mama, Ewk@, Limonka, pola89, anna23 lubią tę wiadomość

2Rp2p1.png
  • martaszymi Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś po wizycie kontrolnej u mojego gina, szyjka się trzyma szew na miejscu jak to mój lekarz stwierdził zszyli mnie pierwsza klasa xD Pierwszy raz też u położnej miałam słuchanie serduszka całe 140/min 😍 polowkowe na NFZ mamy 30.07. A moja waga ciągle w miejscu różnica raptem 200 gram więc mega się cieszę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2019, 15:59

Malgonia, marian_the_baby, Maxi, Meggi89, juudi, taka_mama, michaga82, pawojoszka, Ewk@, Mali84, Limonka, pola89, anna23 lubią tę wiadomość

29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
    17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
    30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
    I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
    II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2019, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poniedziałek też miałam słuchanie serduszka u położnej, to było super 🙂 jak miałam pierwszą ciążę i lekarza na fundusz, to nie było położnej i takich bajerów 🙂 lekarz się upewnił, czy słyszałam serduszko i wtedy już usg nie robił, bo dopiero co polówkowe było.
    Szyjke mi sprawdza co wizytę, ale bez podania długości. Na polowkowym tylko było podane.

Miłego wieczoru dziewczyny 🙂

martaszymi, AnitaK, Ewk@, Limonka lubią tę wiadomość

• Malgonia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi wpiszesz mi dziewczynke?

Meggi89 lubi tę wiadomość

age.png

• juudi Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Meggi wpiszesz mi dziewczynke?

I ja 6 Grudnia chlopczyk :)

Meggi89 lubi tę wiadomość

ma6nky9zewfu5ea1.png
    atdchdge5fgohmhe.png
  • juudi Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam was z podziwem ze wam waga stoi w miejscu i ze nic nie przybywa..
    Moja juz +8kg, ale na szczescie nie wygladam grubo.

Malgonia, AnitaK lubią tę wiadomość

ma6nky9zewfu5ea1.png
    atdchdge5fgohmhe.png
  • martaszymi Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juudi tylko że ja już startowałam z waga plus minus 81,5kg, więc u mnie póki co może stać :) najważniejsze że mała rośnie :)

29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Judi to najwazniejsze.
    Mi zaczelo pomalu leciec do gory, az sprawdzalam dzis ile wazy dzidzius i cala reszta, bo tak po ciele to nic nie widac, a brzuch mi tez juz jakis czas nie rosnie.

Dzis sie troche strachu najadlam bo sie mala nie odzywala. Nue pomogla kawa, ciastko obiad, ale w koncu sie przekrecila i wrocilo wszystko do normy.
    Z jednej strony fajnue czuc ruchy ale z drugiej strach jak sie dzidek gdzues skamufluje :/

age.png

• Maxi Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pizama czy koszula nocna do szpitala?
    Rzucam te pytanie. W pierwszej ciąży mialam 2 koszule do karmienia, ale po pierwsze 2 koszule to zamalo! Po drugie po szpitalu nie bardzo chcialam je nosić bo nie lubię. Myślę zeby kupic pizame. Ktoras miała tak w szpitalu ze brala pizame? Nawet czasem miec na wszelki czy przed samym porodem. Nie wiem czy to się sprawdzi...
    Ja pamietam jak bylam w szpitalu 2 dni do porodu w jednej pizamie prosilam meza aby uprał ale ciągle zapominal, po porodzie zalozylam świeżą, pamietam jak polozną poprosilam o podanie pizamy swiezej z torby jak bylam na sali pooperacyjnej to sie zdziwila ze chcę czystą, no chce! ... W domu też zmienniam pizamki bardzo czesto wiec dla mnie to bylo normalne, teraz wiem ze biorę 3 sztuki! Ale mysle zeby tym razem miec w rezerwie pizame do karmienia...
    Już powoli rozgladam się analizuje i porownuje... Juz zostalo okolo 4 mc do mety, po urlopie zrobia sie 3 miesiace i bedzie czas powoli kompletowac wyprawki czy torbę.

Ja mam wagę obecnie - 3kg od wagi poczatkowej. Ale brzuch robi sie wyraźny nabral tempa i się okragli.

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • martaszymi Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz jak byłam to większość dziewczyn które przyjeżdżały juz do porodu to miały koszule nocne. Piżam nie widziałam wcale na oddziale. Na patologii dziewczyny w dzień chodziły w dresach bądź legginsach i dużych koszulkach w nocy koszule. Też tak zrobiłam i było wygodnie i o wiele bardziej komfortowo niż w koszuli. Oczywiście jak po zabiegu miałam leżeć dwa dni plackiem to w koszuli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2019, 19:23

29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxi ja nie rodzilam, ale przy poronieniu musialam tyle razy rozkladac nogi, ze w pizamie bym sie nie czula komfortowo. Mysle ze jak po porodzie sprawdzaja krocze itp to tez wolalabym zawibac tylko kiece.

A swoja droga to wiecie gdzie mozna kupic rozpinana koszule do porodu za nieduze pueniadze? Zakladam, ze bedzie po jednym razie do wyrzucenia, a chcialabym moc szybko rozpiac przod na kangurowanie po porodzie. Wiekszosc tanich koszul ma tylko szczeliny na piersi do karmienia.

age.png

‹‹ 344 345 346 347 348 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ