Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Taka mama to ze spada cukier po jedzeniu jsk jeszcze bierzezz insuline to nic niezwyklego. Bardziej bym sie martwila gdyby nie spadal.
74 to wcale nie jest zly wynik.
Co do szyjki to u mnie bylo 42mm. Powiedzial lekarz, ze sie bardzo dobrze prowadze w ciazyno ale rzeczywiscie sporo odpoczywam, z ruchu to gliwnie spacer i czasem porzadki i tyle. Pewnie jak ktos nie ma predyspozycji do skracania szyjki to przy takim normalnym funkcjonowaniu sie ona trzyma.
Nie wiem jak Wy, ale epadlam w etap sennosc. Nie to, ze chce mi sie spac hak sie zmecze czh vos, mi sie vhce dpac caly czas. Klade sie o 22, wstaje o 8 i oczy na zapalki. A boje sie podsypiac w dzien zeby nie muec noca problemow. -
taka_mama wrote:A u mnie cukrzyca rozkręca się na całego. Śniadania jem zawsze takie same o zawsze było ok, a od kilku dni cukier pod 140, dwa razy przekroczyłam 140 i mam 2 jednostki insuliny przed śniadaniem. Pomimo tego dzisiaj, godzinę po jedzeniu cukier 146, ehhh 😭😭😭 każde takie przekroczenie powoduje u mnie stres że Młodemu to zaszkodzi. Dodatkowo wczoraj po obiedzie poszliśmy na spacer i czuje że coś jest nie tak bo ledwo idę. Zmierzyłam cukier a tam 74 😱 Masakra jakaś, na czczo nie mam takich poziomów.
Gdy cukier mi tak skacze to zauważam że Malutka nie chce się ruszać... Mam wyrzuty sumienia wtedy że krzywdze własne dziecko i jestem fatalną matką.
Poki co jestem tylko na diecie za tydzień wybieram się prywatnie do diabetologa, bo jak już pisałam Poradnia na Karowej to porażka -
Malgonia wrote:Taka mama to ze spada cukier po jedzeniu jsk jeszcze bierzezz insuline to nic niezwyklego. Bardziej bym sie martwila gdyby nie spadal.
74 to wcale nie jest zly wynik.
Co do szyjki to u mnie bylo 42mm. Powiedzial lekarz, ze sie bardzo dobrze prowadze w ciazyno ale rzeczywiscie sporo odpoczywam, z ruchu to gliwnie spacer i czasem porzadki i tyle. Pewnie jak ktos nie ma predyspozycji do skracania szyjki to przy takim normalnym funkcjonowaniu sie ona trzyma.
Nie wiem jak Wy, ale epadlam w etap sennosc. Nie to, ze chce mi sie spac hak sie zmecze czh vos, mi sie vhce dpac caly czas. Klade sie o 22, wstaje o 8 i oczy na zapalki. A boje sie podsypiac w dzien zeby nie muec noca problemow.
To że cukier po insulinie spada to wiem 😜 ale takiego zjazdu jeszcze nie zaliczyłam. Tym bardziej że wczoraj na czczo po 17jednostkach insuliny na noc miałam 93.
Co do senności to mnie też dopadła, codziennie obowiazkowo muszę ok15-16 zaliczyć godzinkę drzemki.
W ogóle coś mnie dzisiaj strasznie boli w lewym boku, ledwo się ruszać mogę...08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
Ja byłam w zeszłym tygodniu u diabetologa, bo cukry na czczo skakały 92-96.
Trafiłam na fajną babkę która nie straszyła tylko tłumaczyła.
Niebezpieczny cukier dla dzidzi jest jak utrzymuje się dłuższy okres i duże wahania cukru.
Absolutnie nie dostałam insuliny (co sie okazalo glukometr sie popsuł i na czczo obecnie mam 77-82, ale powiedziala zeby walczyć z dietą i dopiero insulinę da jak cukry będą powyżej 100.
Mowila zeby nie czytać internetu bo powikłania po cukrzycy głównie dotyczą kobiet które mają cukrzycę nieuregulowaną przed ciążą. U nas największym zagrożeniem jest makrosomia.
Mnie troche uspokoiła.AnitaK, Ewk@, Maxi, taka_mama lubią tę wiadomość
-
A ja byłam u dentysty (wczoraj też, ale pomyliły mi się dni
) i od czasu drugiej kreski nic mnie tak nie zdziwiło. Żadnego ubytku, żadnego kamienia, wizyta trwała może 5 minut i nic nie zapłaciłam, bo przegląd jest za darmo. Dentysta zaprosił mnie na za rok na następny przegląd
niepotrzebnie się stresowałam ( i to 2 dni
)
Mali84 lubi tę wiadomość
Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu
14.12 dwie kreseczkiciąża samoistna- my siami
-
insulina nocna to insulina długodziałajaca-w teorii działaniem siega sniadania
jak na czczo jest wyzej to i po sniadaniu cudów nie bedzie
poposiłkowa to tzw szybkodziałajaca, ale w sumie 2j to jak nic...
poziom hipoglikemii to indywidualna sprawa bo ja miewam ponizej 80 i czuje sie dobrze, ale po porodzie cukier rzedu 70 powodował okropne objawy spadku cukru brrr
i dla dzidzi niskie cukry sa niebezpieczne poniewaz lozysko działa jak "filtr" i dzidzia ma cukier nizszy niz mama o iles jednostek
ale! tu nie chodzi o pojedyncze przypadki
grozne sa tendencje niskich/wysokich cukrow, sporadycznie zdarza sie
pogoda tez nie słuzy samopoczuciu
a sama ciaza bywa przyczyna zawrptów głowy czy cos
istotne tez jest dlaczego cukier spadł...może to byc za długa przerwa miedzy posiłkami ale i sam posiłek-wartosciowy to taki dzieki któremu glukoza uwalniana jest stopiowo dłuższy czas (węglowodany złożone), po prostych wzrasta szybciej ale i szybciej spada
sam spacer to spalanie cukruEwk@, taka_mama lubią tę wiadomość
-
Czyli ta szyjka generalnie powinnna być 3-4cm to jest ok.
Ja senności nie mam ale czasem ratuje się kawą jak mnie dopada kryzys w pracy o 14. Ostatnio mam tyle spraw w pracy że nawet nie wiem kiedy jest 16. Dziś była pierwszy dzień moja asystentka, Jezu jak się cieszę! odetchnę
Umówiłam się do dentysty na ubytek i kamień, niestety i w pierwszej ciąży i teraz zęby mi lecaale najgorzej będzie po, nie chce liczyć ile mi poszło na leczenie ubytków po ciąży z córką.
-
Ja dziś miałam szybką wizytę 😁 doktor zbadał szyjki mam ponad 3 cm, więc nieźle. Malutką tylko posłuchał - 154 ud/min, bo połówkowe za trochę ponad tydzień, wiec będziemy się dokładnie badać wtedy
Malgonia, marian_the_baby, Maxi, taka_mama, Ewk@, Limonka, pola89, anna23 lubią tę wiadomość
-
Ja dziś po wizycie kontrolnej u mojego gina, szyjka się trzyma szew na miejscu jak to mój lekarz stwierdził zszyli mnie pierwsza klasa xD Pierwszy raz też u położnej miałam słuchanie serduszka całe 140/min 😍 polowkowe na NFZ mamy 30.07. A moja waga ciągle w miejscu różnica raptem 200 gram więc mega się cieszę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2019, 15:59
Malgonia, marian_the_baby, Maxi, Meggi89, juudi, taka_mama, michaga82, pawojoszka, Ewk@, Mali84, Limonka, pola89, anna23 lubią tę wiadomość
29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018 -
nick nieaktualnyW poniedziałek też miałam słuchanie serduszka u położnej, to było super 🙂 jak miałam pierwszą ciążę i lekarza na fundusz, to nie było położnej i takich bajerów 🙂 lekarz się upewnił, czy słyszałam serduszko i wtedy już usg nie robił, bo dopiero co polówkowe było.
Szyjke mi sprawdza co wizytę, ale bez podania długości. Na polowkowym tylko było podane.
Miłego wieczoru dziewczyny 🙂martaszymi, AnitaK, Ewk@, Limonka lubią tę wiadomość
-
Juudi tylko że ja już startowałam z waga plus minus 81,5kg, więc u mnie póki co może stać
najważniejsze że mała rośnie
29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
Judi to najwazniejsze.
Mi zaczelo pomalu leciec do gory, az sprawdzalam dzis ile wazy dzidzius i cala reszta, bo tak po ciele to nic nie widac, a brzuch mi tez juz jakis czas nie rosnie.
Dzis sie troche strachu najadlam bo sie mala nie odzywala. Nue pomogla kawa, ciastko obiad, ale w koncu sie przekrecila i wrocilo wszystko do normy.
Z jednej strony fajnue czuc ruchy ale z drugiej strach jak sie dzidek gdzues skamufluje -
Pizama czy koszula nocna do szpitala?
Rzucam te pytanie. W pierwszej ciąży mialam 2 koszule do karmienia, ale po pierwsze 2 koszule to zamalo! Po drugie po szpitalu nie bardzo chcialam je nosić bo nie lubię. Myślę zeby kupic pizame. Ktoras miała tak w szpitalu ze brala pizame? Nawet czasem miec na wszelki czy przed samym porodem. Nie wiem czy to się sprawdzi...
Ja pamietam jak bylam w szpitalu 2 dni do porodu w jednej pizamie prosilam meza aby uprał ale ciągle zapominal, po porodzie zalozylam świeżą, pamietam jak polozną poprosilam o podanie pizamy swiezej z torby jak bylam na sali pooperacyjnej to sie zdziwila ze chcę czystą, no chce! ... W domu też zmienniam pizamki bardzo czesto wiec dla mnie to bylo normalne, teraz wiem ze biorę 3 sztuki! Ale mysle zeby tym razem miec w rezerwie pizame do karmienia...
Już powoli rozgladam się analizuje i porownuje... Juz zostalo okolo 4 mc do mety, po urlopie zrobia sie 3 miesiace i bedzie czas powoli kompletowac wyprawki czy torbę.
Ja mam wagę obecnie - 3kg od wagi poczatkowej. Ale brzuch robi sie wyraźny nabral tempa i się okragli.19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Ja teraz jak byłam to większość dziewczyn które przyjeżdżały juz do porodu to miały koszule nocne. Piżam nie widziałam wcale na oddziale. Na patologii dziewczyny w dzień chodziły w dresach bądź legginsach i dużych koszulkach w nocy koszule. Też tak zrobiłam i było wygodnie i o wiele bardziej komfortowo niż w koszuli. Oczywiście jak po zabiegu miałam leżeć dwa dni plackiem to w koszuli.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2019, 19:23
29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
Maxi ja nie rodzilam, ale przy poronieniu musialam tyle razy rozkladac nogi, ze w pizamie bym sie nie czula komfortowo. Mysle ze jak po porodzie sprawdzaja krocze itp to tez wolalabym zawibac tylko kiece.
A swoja droga to wiecie gdzie mozna kupic rozpinana koszule do porodu za nieduze pueniadze? Zakladam, ze bedzie po jednym razie do wyrzucenia, a chcialabym moc szybko rozpiac przod na kangurowanie po porodzie. Wiekszosc tanich koszul ma tylko szczeliny na piersi do karmienia.