WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieszkam w malutkim mieście i U mnie jest jedna położna środowiskowa
    I jestem pewna że nawet jak się do niej nie zgłoszeni przyjdzie po porodzie (W najwiekszy bałagan i ja w gaciach siateczkowych)

A tak szczerze to zawsze nasz szpital przekazywal jej papiery miejscowych poloznic. Nie wiem jak teraz będzie skoro oddział zlikwidowali ale nadal chodzę do miejscowej poradni k
    Nasza położna to taka w porządku babka i cenie jej wizyty już po cc. Przed niekoniecznie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marian_the_baby wrote:
    Ja też przez ostatnie pare dni myślałam o tym, co u MamJużSyna...

A jak wygląda remont z niemowlakiem lub takim do 6 miesięcy? Chodzi o remont kuchni, salonu i w ogóle całego domu. Odradzacie, zachęcacie? :P
    My mieliśmy mały remont w środku jak mały miał 4-5 miesięcy, wszystko ok tylko że robił nam to kuzyn i przychodził po pracy więc czasem wiercił jeszcze jak mały już spał. Na zewnątrz w tym samym czasie ocieplali dom, ale byli tak mili panowie że pytali czy mogą wiercić czy dziecko mi śpi ale mówiłam im żeby się nami nie przejmowali bo by to pół roku musieli robić. Adaś wtedy spał na koalę na mnie i nic go nie wybudzało :)
    Myślę że remonty w środku najlepiej wykonać dopóki dziecko nie zacznie pełzać, bo wtedy to już w imię ojca :D

marian_the_baby lubi tę wiadomość

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie dostałam tego testu, lekarz mnie po prostu spytał o moją kondycję psychiczną i czy kiedykolwiek miałam depresję.

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarz ominął ten test, nie pytał się o psychikę, jeszcze nowe standardy nie wszędzie doszły pewnie..

Remont z raczkującym czy chodzącym dzieckiem, to musi być hard core..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wolę teraz ten remont niż potem z trójką 🤣🤣🤣

Powoli oproznia się pokój dla Małgosi. Mała zmiana planow i najpierw jej pokoj robimy A potem chlopakom.
    Akurat jak maz skończył urlop w środę

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nami Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również na pierwszej wizycie;)

Haschimoto.niedoczynność tarczycy
    7cs szczesliwy
    ❤Hania 🧡 Franek
    h84f2n0aftn3jvsb.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak oglądam listy wyprawkowe i tu całkiem fajnie rozpisane : https://www.mamalekarz.pl/wp-content/uploads/2017/02/Wyprawka-MamaLekarz.pdf

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy remoncie z maleństwem trzeba też pamiętać o tym że niektóre farby długo wietrzeją czasem nawet na drugi dzień jeszcze śmierdzi w całym domu ,więc i w ciąży też trzeba na to zwrócić uwagę ,a remont z pełzającym czy raczkującym dzieckiem to przygoda ,trzeba mieć oczy dookoła głowy.

cf409fc7e7.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do dziś wspominam jak córka raczkowała po gruzie nawet mam zdjęcia :D wszystko dosłownie wszystko było uwalone. Najmilej wspominam czas jak się wprowadziliśmy na parter gdzie była zabudowa kuchni, łazienka zrobiona,kanapa i łóżeczko i setki kartonow. Góra była surowa i tak kilka mc mieszkaliśmy ale jakos mile wspominam ten okres.

Mnie się doktor nie pytał o rzeczy z depresją, może dlatego że mnie już poznał w 1 ciąży. Ten drugi jełop z PZU też nic na ten temat nie wspomnial.
    Co do poloznej czy szkoły rodzenia to nie czuję potrzeby, polozna była u mnie dwa razy i nic nie wniosla poza potem że musiałam wietrzyć. Do szkoły rodzenia poszłam w 28 tyg trwało to 5 tyg po 2 razy w tyg no i prawdę mówiąc zapomniałam do porodu wszystkiego. Mimo to polecam mamom które pierwszy raz rodzą iść na to tyle że po 30 tyg. Zawsze to psychicznie lepiej że jakąś wiedzę się posiadło :)

marian_the_baby lubi tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od jutra zaczynam urlop. Będę was tylko podczytywac, bo nie wiem jak z wi fi będzie. Dziś kupilismy w reserved z mezem 1 bodzik 😊 i nic wiecej tak przelotem wpadłam jeszcze na dziale niemowle byly jakies resztki ale przedziubane... Kilka rzeczy juz mam upatrzone przez internet. Od okolo wrzesnia zaczne robic zakupy.

Bede tu zagladac za wiesciami z wizyt :) bo z tego co pamietam kilka w tym tygodniu będzie. Dobrej nocki

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs czy w tej dzien co robilas krzywa cukrowa robilas rano zastrzyk Clexane czy zrobilas go dopiero po badaniu krzywej? Doktor mi kazal wziac letrox i encorton po badaniu ale zapomnialam spytac o heparyne 🤦‍♀️

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli, że tabletki na tarczyce podnoszą cukier?

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    4cs po poronieniu chybionym ( w sumie 17 cs) 🍀🍀🍀
  • Karolajnos Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś rano obudziły mnie takie kopniaczki, ze głowa mala 😂😍 Udało mi się nawet nagrać filmik jak brzuszek dosłownie skacze , chętnie bym się nim z wami podzieliła jak z całym światem 😍 takie poranki mogę mieć codziennie ..

AnitaK, Muki85, Meggi89, anna23, magda sz, pawojoszka, AdelaX, Mali84 lubią tę wiadomość

w4sqvfxmfx15mxq1.png

74di3e5exl5zs7dg.png
  • Muki85 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tu dzisiaj cisza i spokój 🙄

wnidj48ag36qvarj.png
    4.04 beta 1210 😀
    16.12.19 Natalka ❤️👶🏻
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja wrzucam pożegnalne zdjęcie piątego miesiąca i powitalne szóstego ;)

1b5b9e15d434.jpg

Proszę o niecytowanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2019, 18:26

Maxi, anna23, Kasik, Muki85, pola89, AnitaK, kamciaelcia, magda sz, aganieszkam, pawojoszka, marian_the_baby lubią tę wiadomość

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki piękny zgrabny brzuszek!!!

• Muki85 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hamadriada ale masz fajny malusieńki brzuszek... Gdzie to maleństwo się tam mieści.

wnidj48ag36qvarj.png
    4.04 beta 1210 😀
    16.12.19 Natalka ❤️👶🏻
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki! Chwilami jest widoczny bardziej, zależy jak się maluch ułoży. W każdym razie sąsiedzi już zauważyli, bo akurat jaką figurę bym nie miała to brzuch zawsze wklęsły ;)
    W pierwszej ciąży taki brzuch miałam miesiąc później.

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko co dobre szybko się kończy...my już w domu. Ależ zimno! Zabrakło mi jeszcze że dwa dni na takie błogie leżenie. Co do lotu...tak jak w Polsce nikt nie zwrócił uwagi że ciąża na lotnisku tak w Turcji sprawdzali mnie na każdej możliwej odprawie bagażu, celnej, bagażu podręcznego i przy wejściu do rękawa samolotu i przy wejściu do samolotu...na tej ostatniej był problem. Kilkanaście minut musiałam tłumaczyć dlatego nie mam zaświadczenia (oni wymagają od 24 tyg i tu był problem czy ja jestem 23 czy 24... Liczyli z karty ciąży różne rzeczy wychodziły..nie wierzyli, twierdzili że jestem w ostatnim trymestrze. Miałam ostrego wkurwa na tego lekarza z PZU, tym bardziej że tak bazgrolil na karcie że ciężko doczytac który jestem tydz. Po dacie porodu wyliczyłam im w którym jestem tyg. Pokazałam ostatnie USG z datą, były dewagacje czy lekarz ma mi wysyłać maila z zaswiadczeniem na cito. W końcu pilot zdecydował że mnie wpuszcza na pokład.wrrr także no fajny ten lekarz z PZU że mi nie wystawił. Co linia to obyczaj z córką w 30 tyg nikt nie chciał zaswiadczenia a tutaj takie coś także lepiej zawsze mieć.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Lena-90 Koleżanka

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, ja takie pytanie na szybko, bo nie znalazłam tu na forum odpowiedzi. Co z krwią pępowinową pobieraną podczas porodu?? Zamierzacie?

‹‹ 367 368 369 370 371 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ