WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na dalszych polowkowych i miłego tygodnia 🙂

• Malamia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik wrote:
    Ja krwi pępowinowej nie zamierzam pobierać.

delilah11 kciuki za wizytę!

Malamia ja też miałam podobne twardnienie brzucha, odpoczynek pomógł. Można też wziąć magnez. Postaraj się zrelaksować, bo stres na pewno nie pomaga w takiej sytuacji.

Macie już wybrane imiona dla maleństwa? Moje propozycje średnio podobają się mojemu mężowi i na odwrót. Myślałam, że szybciej uda mi się wybrać imię, tym bardziej, że dla dziewczynek zawsze mi się więcej podobało ale jest ciężko. Udało Wam się dogadać z waszymi drugimi połówkami? Mi kończą się już pomysły:(

Też przy chodzeniu odczuwałaś taki dyskomfort, a nawet bol? Ja tak miałam jakiś czas temu, ale tylko z jednej strony. Wtedy jak stawialam kroka jedna noga to mnie bolało. Odpoczynek i wygrzewanie się pomogły. Teraz czuję całe podbrzusze...
    A co do imienia. Dogadaliśmy się że jak będzie syn to wybiera narzeczony, jak córka, to ja. No i w zasadzie nawet nie miałam jakiegoś upragnionego imienia dla chłopca. Nie jestem też tak do końca przekonana wyboru partnera. Ale podoba mi się zdrobnienie Michaś, więc chyba się przyzwyczajam już powoli :)

25 cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masia, też ten problem zgłaszałam ginekolog. Ona sprawdza ph na każdej wizycie i powiedziała, że wszystko ok.

Z imieniem mam podobnie jak Meggi. Na razie odpuściłam temat, bo nie możemy dojść do porozumienia.

Malamia, dzieciątku na pewno nic nie jest. Po prostu organizm daje Ci znać, że dla niego za dużo aktywności. Postaraj się dziś więcej odpoczywać i wszystko wróci do normy. W razie czego możesz wziąć nospę.

Powodzenia dla wizytujących!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2019, 09:04

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • Kasik Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2020, 08:45

0d1yrjjg8bycqurj.png
    👧 12.2019
  • Mali84 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odkąd bo takim polegającym trybie życia poszłam z mężem na dłuższy marsz ok. 3h po wertepach to ciągnie mnie jedna pachwina już ponad 1.5 miesiąca. Zaczęło się właśnie po tym "spacerze". W międzyczasie byłam na 2 wizytach i gin powiedział że normalne że boli, wszystko jest dobrze. Ale zła jestem na siebie do dzisiaj bo może mogłam tego uniknac. I też się bałam na początku.

03.2018 (*) 8 tydzień
    06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
    3jgxsek2chcyok7s.png
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja próbuję trochę porozciągać te pachwiny, ale efekt jest na razie znikomy :/ Póki co mogę chodzić, najgorzej jest jak wstaję i przekładam się z boku na bok w łóżku. No i zamówiłam sobie już poduszkę ciążową, zobaczymy.

Ale takiej agentki jak ja to chyba nie ma... Dzisiaj w lab załatwiłam dziewczynie w ciąży przede mną wejście bez kolejki, ale mnie już nie wpuścili... Na szczęście nie było dużo osób...

Co do imienia, to zwierzyłąm się jakiś czas temu mężowi, jakie imię dla dziewczynki mi się podoba i o dziwo jemu też się spodobało :D Ale planujemy jeszcze przejrzeć księgę imion, bo co rusz pokazują kogoś w tv, gdzie mi się nie podoba, że ma "nasze" imię :P No i szwagra córka miała mieć tak na imię, ale wybrali inne, a na chrzcinach ostatnio okazało się, że zostawili małej je jako drugie i boję się, że mąż się zrazi :/

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za historie remontowe dziewczynki :-* Postaramy się na razie zrobić sypialnię do porodu i może jeszcze "gościnny", potem jak mała się urodzi, to jej pokoik, a kiedy dół to się okaże... Mam nadzieję, że własnie przed etapem pełzająco-rozrabiakowym XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2019, 10:37

• Lena-90 Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewe90 wrote:
    Lena ja pobieram, z synem też mam w pbkm bankowaną :)

A jaki pakiet? Bo ja właśnie o ich ofercie czytałam, a że jestem w temacie trochę zielona, to podpytuję.
    Ewk@ wrote:
    W Novum w Warszawie. Jako że mamy tam zamrożone zarodku mamy też zniżkę.

Dzięki za odpowiedź, ale o nich nie słyszałam. :)

• Lena-90 Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewe90 wrote:
    My pobieramy, bo największą szansa na użycie jest przy rodzeństwie :) więc dzieci będą miały dla siebie na wzajem. A poza tym to pobieram z myślą, żeby nigdy nie było trzeba sprawdzać czy się przyda i oddać na koniec do banku publicznego :D
    Ale oczywiście, każdy ma swoje zdanie i ja to szanuje :)

No właśnie myślę podobnie, dzieci chcemy mieć trójkę, a to na razie pierwsze. Szanuję zdanie wszystkich, ale robię mały wywiad, żeby się zorientować jak to wszystko wygląda w praktyce. Dzięki za odpowiedź :)

• Malamia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie u mnie przy przekładaniu z boku na bok tez jest najgorzej. Jak chodzę to na początku jest ciężko, a później jakoś tak rozchodzę i daję radę. Ale jestem zła na siebie strasznie. Oby to przeszło jak najszybciej :/

marian_the_baby lubi tę wiadomość

25 cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w praktyce czesto bywa tak, ze i za mało tej krwi pobranej więc różnie może być...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamia wrote:
    Właśnie u mnie przy przekładaniu z boku na bok tez jest najgorzej. Jak chodzę to na początku jest ciężko, a później jakoś tak rozchodzę i daję radę. Ale jestem zła na siebie strasznie. Oby to przeszło jak najszybciej :/

Mam nadzieję, że to tylko taka faza ;)

Malamia lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas Małgosia
    ale pewniak to jeszcze nie jest
    chcielibysmy Elizę, nie wykluczamy, ale z pewnych wzgledów bardziej te opcje pomijam
    jeszcze Joasia
    ale mąz chyba ma juz z tym imieniem skojarzenia (z pracy), więc słysze nie
    Ania wykluczyłam-za czesto bywa w piaskownicy

najtrudniej było z chłopiecymi
    wypisałam na kartce naście propozycji wraz z datami imienin czy zdrobnieniami
    mąż nie raz coś wykluczał i wybraliśmy chyba z trzech ostatnich propozycji

ale z drugim synem rzuciłam propozycję (która nawet nie padła przy poprzednim) i mąż od razu zaakceptował
    i było zgodne z wyborem niemówiącego syna PEPE ;)
    żeby było smieszniej to PEPE pasuje dla Elizy własnie (Eluni inaczej)

marian_the_baby lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja z imieniem mam problem bo żadne chłopięce którego jeszcze nie ma mi się nie podoba więc nawet o czym dyskutować z mężem nie mam on to wogole jakiegoś Xawiera ostatnio wymyślił no czarna dziura normalnie

cf409fc7e7.png
  • olka_sz Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Długo się nie odzywałam, bo jakoś nie miałam weny na pisanie. Czytam Was jednak raczej na bieżąco.

Jesteśmy już tydzień po połówkowych. Płeć potwierdzona po raz trzeci. Mała ważyła 350g, wszystkie organy prawidłowe. Łożysko ładnie się podniosło i jest w dnie na tylnej ścianie. Szyjka 3,8cm więc na razie też nie ma się co martwić.

Dzisiaj idziemy po raz pierwszy na zajęcia do szkoły rodzenia. Może to wcześnie, ale znalazłam szkołę, gdzie mają zajęcia od 21t do 31t raz w tygodniu, a od 32t do rozwiązania 2 razy w tygodniu. Codziennie realizują po 4-5 tematów i wybierasz sobie na dany tydzień temat/czas który Ci odpowiada. Dodatkowo po porodzie można bezpłatnie wziąć udział w kursach: pierwszej pomocy, chustonoszenia i masażu Shantala. Także myślę, że to korzystna oferta.

Co do bankowania krwi pępowinowej to ja się długo zastanawiałam i ostatecznie przekonał mnie ten artykuł: https://www.mamalekarz.pl/2017/01/17/krew-pepowinowa-6-prawd/ a szczególnie punkt 5 o wszesniejszym odpępnieniu dziecka. Wolę, żeby z dobrodziejstw tych komórek skorzystała ta realna istota niż hipotetyczne późniejsze dziecko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2019, 11:52

hamadriada, Muki85 lubią tę wiadomość

36l. PCOS, IO, hiperprolaktynemia
    15.02.2019 - 1 IUI - ciąża biochemiczna
    20.03.2019 - 2 IUI udana 😊
    7u220dw47mpcpzfo.png
  • Norwegian_forest Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna23 wrote:
    Ja około 27 tyg miałam szyjkę 28 mm, a w 30 tyg okazało się że jest 22 mm. I właśnie od tego 27 tyg zaczął sobie robić lejek od środka. Jak w 30 tyg przyjechałam na IP z bólem to pani doktor po badaniu ręcznym twierdziła, że wszystko długie pozamykane. Dopiero jak naciskałam na usg to zobaczyła co się dzieje od środka i odrazu zostawili mnie na oddziale i założyli pessar. Miałam też się niby z nim oszczędzać leżeć itd, ale ja po dwóch dniach leżenia myślałam że oszaleję. Normalnie z nim goniłam na zakupy, na kawki herbatki, sprzątałam. Wiadomo był moment że stawiał mi się brzuch więc musiałam wziąć magnez, nospę i na chwilę się położyć. Ściągnęli mi go 1,5 tyg przed porodem.

O jak dobrze, ze doczytałam :))) a jakiego rodzaju ból odczuwalas, ze pojechałaś na IP?
    Ja od kiedy leżę wiećej to przestało mnie bolec coś w kroczu - bliżej nieokreślone miejsće, ból przy chodzeniu, przekręceniu się z boku na bok, plecy odcinek lędźwiowy tez przestał bolec.
    Ale w weekend byłam na weselu, wiećej chodzenia, zero tańczenia, dużo siedzenia i już drugi dzień jak ból w środku znowu się odezwał... dziś już tylko leżę, żeby trochę odpocząć...

U mnie ten lejek niewielki, i na badaniu palcami lekarze tez mówili, ze wszystko ok i super... w ten czwartek mam wizytę u gin, zapytam o jeszcze jedno usg kontrolne za jakies 2 tyg, żeby porównać....

Czy brałaś jakies leki? Luteinę, nospe, magne b6?

jt44a76.png

16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby Wasze szyjki były mocne ;)

Znowu mam pytanie, tym razem do dziewczyn, które żyją na dwóch piętrach :P Mam nadzieję, że nie macie ich dość :P
    Jak organizowałyście sobie życie z bobasem? Zostawiałyście go na górze z nianią elektroniczną czy znosiłyście je na dół?

Norwegian_forest lubi tę wiadomość

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam Wasze posty o wózkach. My kupiliśmy 3w1, firmy kinderkraft moov, cena sklepowa to coś koło 1000 zł, czyli spoko cena. Wózek (gondola zmieniająca się w spacerówkę) bardzo wygodny, duże pompowane kolka, zwrotny, lekki.

Jedynie mam pytanie co do fotelika, on jest bez żadnej bazy, nie na isofix, tylko na zapięcie pasami w samochodzie.

Jestem zupełnie zielona... czy takie fotelik są ok? Jak się dowiedzieć czy dziecko/noworodek będzie miał w tym wygodnie? Czy są bezpieczne?

Termin mam na 2.12, a wiem, ze ok 23.12 będziemy jechać 170 km.....

Czy jednak spróbować kupić jakiś cybex cyz maxi cosi, i żeby była ta baza czy tez isofix?!? Co robić?

jt44a76.png

2 blastki ❄️❄️

Za nami:
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na połówkowych! :)

Co do sluzu to ja mam bardzo różny raz woda raz kremowy, z córką też takie miałam więc nie panikuje, dla świętego spokoju można sobie te paseczki zamówić.

Jak się nachodzę to mnie też ciągnie brzuch, zwykle magnes, leżenie pomaga.

Norwegian ja mam po córce Maxi cosi cabriofix, bez bazy, pasy doslownie były na styk w poprzednim samochodzie i fotelik był bardzo stabilny, teraz zastanawiam się czy nie dokupić samej bazy bo irytujące jest kręcenie pasani na prawo i lewo. Co do foteleików z wózków 3w1 mam raczej negatywne zdanie, część ma tylko homologacje że dopuszczone do ruchu bez testów i atestów. Sprawdz jak wypada Twój, wygoda wygodą ale jednak bezpieczeństwo to priorytet.

Imię.. no ciężki temat, u nas chyba stanie na Tadziku, mam sentyment po dziadku, mąż chyba też na tak.

oc7e509.png
    ySkMp1.png

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Powodzenia na połówkowych! :)

Co do sluzu to ja mam bardzo różny raz woda raz kremowy, z córką też takie miałam więc nie panikuje, dla świętego spokoju można sobie te paseczki zamówić.

Jak się nachodzę to mnie też ciągnie brzuch, zwykle magnes, leżenie pomaga.

Norwegian ja mam po córce Maxi cosi cabriofix, bez bazy, pasy doslownie były na styk w poprzednim samochodzie i fotelik był bardzo stabilny, teraz zastanawiam się czy nie dokupić samej bazy bo irytujące jest kręcenie pasani na prawo i lewo. Co do foteleików z wózków 3w1 mam raczej negatywne zdanie, część ma tylko homologacje że dopuszczone do ruchu bez testów i atestów. Sprawdz jak wypada Twój, wygoda wygodą ale jednak bezpieczeństwo to priorytet.

Imię.. no ciężki temat, u nas chyba stanie na Tadziku, mam sentyment po dziadku, mąż chyba też na tak.

Czy jest jakaś strona gdzie można sprawdzic fotelik?

jt44a76.png

2 blastki ❄️❄️

Za nami:
‹‹ 369 370 371 372 373 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ