Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, gratuluje wizyt i powodzenia dla kolejnych wizytujacych
Fajny test fotelikow jest tutaj: https://www.bociek.eu/content/105-testy-adac-2019 Osobiscie tez nie jestem przekonana do fotelikow 3w1, poniewaz zazwyczaj nie sa testowane tak jak te sprzedawane oddzielnie.
Po wizji lokalnej planujemy zakup wozka 2w1 expiro next
Coreczka 11.2019 -
My już po połówkowych 😉
Wszystko w najlepszym porządku, prawie 400 g Martynki ma się bardzo dobrze 🥰
Mam piękne foto 3D i zrobiłam porównanie z synem w tym samym czasie ❤️ aż się wzruszyłam, jakie to cudowne 😍martaszymi, Muki85, Limonka, hamadriada, kamciaelcia, michaga82, delilah11, pola89, aganieszkam, olka_sz, Zanes, Meggi89, AnitaK, taka_mama, Mali84, pawojoszka, Maxi, Malamia, Kasik, marian_the_baby, Ewk@, anna23 lubią tę wiadomość
-
delilah11 wrote:Kusi mnie też imię jakie nosi kolega meza z pracy - Gniewko. Ale Gniewomir czy Gniewosz to już niezbyt ładnie 😉
Z tego co wiem możliwe jest też po prostu nadanie imienia Gniewko jako formy pełnej.
-
Cześć
Z tymi imionami popularnymi to jest taka ciekawa sprawa, że jak 5 lat temu wybieraliśmy imię dla naszego synka tj. Piotruś wahaliśmy się między Piotruś a Jaś ale wspólnie stwierdziliśmy, że Jaśków jest zbyt dużo, a wtedy Piotr wydawało się mało popularne. Teraz w Przedszkolu w grupie synka jest ich dwóch Piotków a po jednym Stasiu, Adasiu, jest jeszcze Tymek, Dawid. W innych grupach pojedyncze są imiona Franiu, Jasiu, Oskar, Oliwier, Adaś, Antoś, Filip itp.
A znamy też Gniewka czyli Gniewomira, W rodzinie są też Kuba, Staś, Jaś, Henio, Antoś, Szymon i Robert. I z wszystkich tych imion jedynie Robert mi nie podchodzi bo się ciężko zdrabnia. Ciekawostką jest, że wśród naszych znajomych z jednego rocznika 2015 mamy dwóch Tymków obaj to Tymoteusze.
Imię Krzyś też uważam, że jest bardzo ładne i nie ma tych Krzysiów zbyt dużo.
Co do imion dziewczęcych to nam od początku podobało się Łucja było na wspólne z obu naszych list, ale baliśmy się zdrobnień. Podoba nam się Ania ( nie Hania) ale w rodzinie mam bratową Anne, która ma córkę Hannę i moja mama czasem już się gubi czy woła Hanię czy Anię. Do tego teściowa też Anna i jakoś tak odechciało mi się dawć dziecku tak na imię. Z kolei Maria to imię mojej mamy tez nam się podoba, ale mój stwierdził , że jak nie może być imię jego mamy to i mojej też nie.
Kolejne na liście były, Emilia, Gabriela, Aniela i Basia. Ale żadne nie było tak na 100% więc obszukałam się zdrobnień dla Łucji i będzie Lusia, Luśka lub jako nastolatka Lucy ( czytane z angielskiego Lusi).
Wszyscy w rodzinie stwierdzili, że ładnie więc nie będziemy kombinować.
Rozpisałam się, ale przy okazji chciałam podrzucić takie nie oczywiste imiona np. HENIO czy ANIELKA a może komuś wpadnie w oko.
Z imieniem dziewczęcym na prawdę trochę się męczyliśmy zanim wróciliśmy do naszego typu jeszcze z pierwszej ciąży, więc wiem jak trudno wspólnie coś wymyślić.marian_the_baby lubi tę wiadomość
-
Anielke mielismy na liscie za pierwszym razem, ale dzis mam skojarzenie z jedna osoba-i jak nie oceniam aparycji-tak piekne imie ma dla mnie obraz tej postaci
Emilcia owszemnaj
mamy jeszcze Piotra i Patryka
więc z jednej strony pasuje mi tu Małgorzata
ale Eliza do słynnego PEPE ktore zadecydowało o Patryczku
a na P nie znajde zeńskiegoWiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2019, 19:46
-
Mi dla chłopca to się podoba Tymon, mężowi jeśli już to Tymoteusz, ale to dla mnie z kolei nie do zaakceptowania
i też mi się wydaje, że to imię stało się bardzo popularne ostatnio.
Może ktoś będzie chciał poczytać - imiona nadane w zeszłym roku w Polsce wraz z liczbami:
https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/najpopularniejsze-imiona-dla-dziewczynek-2018-ranking-ogolnopolski
https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/najpopularniejsze-imiona-dla-chlopcow-2018-ranking-ogolnopolski
2015 Aniołek
2017 Synuś -
i po drodze wyeliminowane
np dla mnie kiepsko brzmi Polcia bo "kiedys" co chwile to słyszałam
w dodatku pracuje z dziecmi i tych skojarzeń duuuuuzo
Małgorzata padło tez przy pierwszym dzieciatku
jak i Weronika
mnie cieszy ze duzo czasu zostałotakie wybieranie imienia z poczuciem ze ostatni raz
i o dziwo dla chłopca miałam a dla dziewczynki z wielości trudniej na decyzje
choć Małgonia wołam -
Ewe90 jaka ładna fotka.
My imienia jeszcze nie mamy, mężowi się nic nie podoba. Ja bym chciała Tomasz albo Szymon.
Córka ma na imię Izabela. Ja zawsze chciałam Julkę ale jak się Młoda urodziła to był szał ma to imię i zmieniliśmy wybór i cieszę się z tego bo teraz wszędzie Julki biegają. A tak Izka jest zawsze tylko jedna - jeszcze nie spotkaliśmy dziewczynki o tym imieniu.
A ja się dzisiaj strachu najadłam. Rano byłam na pobraniu krwi i wróciłam wymęczona - jazda samochodem na czczo mnie dobija. Po powrocie wzięłam insulinę i zjadłam śniadanie, po godzinie pomiar 123 czyli ok. A że byłam padnięta to położyłam się spać, jak się obudziłam to nie miałam siły wstać, ciemno przed oczami. Jakoś się zwlokłam na dół, dostałam mega uderzeń gorąca i byłam aż cała mokra. Córka przyniosła mi glukometr a tam wynik 54. Takiego zjazdu jeszcze nie zaliczyłam. Na szybko coś słodkiego i po pół godziny było ok. Tak się przestraszyłam że córkę uczyłam jak na 112 dzwonić, co ma powiedzieć i gdzie leżą wszystkie moje dokumenty.08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤