WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, imponująca już masa Waszych maluszków!
    Ja myślę, że i tym razem będziemy blisko 3 kg na mecie, więc raczej się nie spodziewałam u siebie takich wartości

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synuś miał w 21.3 520 gram, lekarz powiedział że 4 kilo pęknie na sto procent. Córka ważyła 3960 więc też jestem tego pewna, ałaaaa. Jak mi powiedzą że 4500 to CC na żądanie.

Piękne zdjęcie Muki :)

Klocuszki już z naszych maleństw :) wyobraźcie sobie że jeszcze będą 5 razy tyle co najmniej :D

Muki85, Zanes lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na NFZ u stomatologa, prywatna placówka ale na NFZ no myślę zaoszczędze chociaż na zębach. Bardzo zaoszczędzilam...baaardzo. jeden ubytek więc mysle uff, ale stomatolog mówi że na NFZ są czarnej plomby, myślałam że te czasy minęły, prawdę mówiąc pierwszy raz w życiu byłam na NFZ u stomatologa. No mówię dobra a ile biała plomba, lekarz mówi że nie wie no musi rozwiercić i zobaczyć ile ubytku. Mówię dobra to jedziemy z tematem bo nie ma opcji czarnej plomby. Napachal mi tych wacików że nie było jak się zapytać ile ta plomba, dobra zrobił. Oczywiścil kamień, wypiaskowal i pyta się czy chce fluoryzacje żeby zabezpieczyc żeby ale fluoryzacja nie jest na NFZ więc jeden ząb 8 zł. Mowie ze no chce zabezpieczyć. No i słuchajcie zapłaciłam 430 zł... Pomijam fakt że mam dwa implanty jedynki które ponoć też mi fluorowal... Taki NFZ..jakbym poszła u siebie do prywatnego stomatologa to bym zapłaciła mniej, no taki NFZ. Dzięki Bogu tylko jeden ubytek więc mam spokój na dłuższy czas.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda sz mój drugi syn miał 4450 g i nawet szybko się urodził ,jak już zaczęła się akcja ,bo normalnie 10 dni po terminie wywoływany,ale miał być standardowy bobas 3500 a tu taki myk ,długo potem dochodziłam do siebie ale cieszę się że mnie w tedy nie pokroili bo teraz byłabym po kilku CC a to wiadomo z każdym jest zagrożenie.
    Co do stomatologa to chyba ktoś cię chciał naciągnąć nie rozumiem sytuacji kiedy pytam ile kosztuje a ktoś mi mówi że nie wiem ,zobaczymy na koniec , no przecież po wszystkim nie będziesz się targować. A to że czarne plomby to dziwne bo ja robiłam żeby jaki rok temu i na NFZ robili białe mówiła mi stomatolog że już się czarnych wogole nie robi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2019, 22:23

cf409fc7e7.png
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ciąży nie są za darmo białe plomby na NFZ? No dziwne z tą wyceną...mi dentysta ogląda zęby i mówi od razu ile mniej więcej to będzie kosztować.

Edit: doczytałam, że białe plomby na NFZ dla kobiet w ciąży są tylko na przednich zębach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2019, 22:55

age.png
    age.png
    age.png
    Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
    26dpt USG jest ❤️
    20dpt-2mm zarodek
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB
    🍀
    Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
    21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
    🍀
    Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
    23dpt jest ♥️
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA) 🎉
    Niedrożne jajowody❌
    Starania od 10.2016r.
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj byłam u dentysty i zrobiłam scaling, piaskowanie i fluoryzację za 200 zł prywatnie. Trochę mi się drogo wydaje jak na NFZ.

age.png
    age.png
    age.png
    Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
    26dpt USG jest ❤️
    20dpt-2mm zarodek
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB
    🍀
    Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
    21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
    🍀
    Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
    23dpt jest ♥️
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA) 🎉
    Niedrożne jajowody❌
    Starania od 10.2016r.
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norwegian_forest wrote:
    O jak dobrze, ze doczytałam :))) a jakiego rodzaju ból odczuwalas, ze pojechałaś na IP?
    Ja od kiedy leżę wiećej to przestało mnie bolec coś w kroczu - bliżej nieokreślone miejsće, ból przy chodzeniu, przekręceniu się z boku na bok, plecy odcinek lędźwiowy tez przestał bolec.
    Ale w weekend byłam na weselu, wiećej chodzenia, zero tańczenia, dużo siedzenia i już drugi dzień jak ból w środku znowu się odezwał... dziś już tylko leżę, żeby trochę odpocząć...

U mnie ten lejek niewielki, i na badaniu palcami lekarze tez mówili, ze wszystko ok i super... w ten czwartek mam wizytę u gin, zapytam o jeszcze jedno usg kontrolne za jakies 2 tyg, żeby porównać....

Czy brałaś jakies leki? Luteinę, nospe, magne b6?
    To było takie siekające kłucie w pochwie. Jakby igłę gruba Ci ktoś wbijał w środku. Po wyjściu ze szpitala z pessarem dostałam luteine pod język, magnez b6 6 razy dziennie i nospe już jak nie dawałam rady albo brzuch był kamienny. Mi zawsze najszybciej stawia się brzuch i w pierwszej ciąży tak samo jak za długo siedze. Muszę leżeć albo chodzić :p

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2019, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My imiona mieliśmy jeszcze przed ślubem wybrane, dziewczynka miała być Hania a u chłopaków do wyboru Adam Jakub i Tomasz więc postanowiliśmy u nas Adam i Jakub. Drugie imię maja po swoim ojcu żeby nie kombinować za dużo :D
    Śmiejemy się że Kubusiowi zaczynają rosnąć włosy bo od wczoraj mam zgagi takie że hoho. Najbardziej po herbacie z cytryna.
    I czekam do czwartku na polowkowe ❤️

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jechałam właśnie do endokrynologa tramwajem pełnym osób młodych i w średnim wieku. Wsiadła dziewczyna w bardzo zaawansowanej ciąży, brzucha nie dało się nie zauważyć, bo naprawdę był bardzo imponujący. Wszyscy momentalnie odwrócili wzrok, więc ja jej ustąpiłam miejsca. Chciałam to głośno skomentować, ale chyba nie warto. Nikt się i tak nie przejmie. Szkoda, że jest tak mało empatii...
    Ps. Już pomijam fakt, że stałam do końca trasy, ale ok - może jeszcze nie wyglądam na bardzo potrzebującą.

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja jeszcze się urlopuje spi mi się tu tak dobrze, że moglabym z lozka nie wychodzić :) pogoda piękna, czas leci szybko...

Z imionami u nas że jeszcze trwa burza mózgów, nie odpowiadają mi imiona z tzw top listy. Chcę uniknąć mody na imię. Ja chciałam imię na A dla chlopca ale szrreg imion na A nie dostrzegam nic fajnego chociaż już poddawalam to analizie setki razy. Mąż Adam więc to odpada. Starodawne imiona mnie nie jarają choć Antek jeszcze ladnie brzmi ale Antonii juz nie... Moj sasiad Antonii i mowi się na niego Tosiek :)
    Jest ciężko ale przez 4 mc mam nadzieję że ogarne temat :)
    Jedno imię ktore ja poddaje srogiej krytyce to imię Amelia.
    Amelia to choroba oznaczajaca brak konczyn. I dziwi mnie popularnosc tego imienia...
    Reszta imion to uswiadomienie sobie kogoś nie lubię :)... Lub mi te imię nie pasuje poprostu ogolnikowo cos mi nie leży i tyle. Nie lubię tez glupich mimion typu Gniewomir, Gniewek od gniewu... To wogole dla mnie kosmos, lub jak bylam kiedys na SR to para byla zafascynowana imieniem Świętopełek... Kolejny kosmos dla mnie!

Ktoś tu pisal o zakupie fotelika z zestawu 3w1 i pytal się czy ten na pasy się sprawdzi... Trzeba wlozyc do auta i zapiąc pasami zobaczyc jak sie trzyma nie w kazdym samochodzie fotelik dobrze sie trzyma kanapy, jezeli jest stabilny nie trzeba się szarpac na kolejny zakup. Przecież też też nie kazdy ma w aucie iso fix, i nie kazdy moze pozwolic sobie na zakup bazy, wiec foteliki na pasy nie oznaczaja gorszego zakupu z tym że jak pisalam powyzej muszą dobrze lezec w fotelu auta.

Stomatolog oferujacy czarne plomby ze 100 lat takich nie robią... :) zrezygnowac z leczenia u dentysty.. Tym bardziej że koszty poda jak zrobi. Jak lekarz nie jest pewny stanu zeba kieruje na przeswietlenie zęba, ale to mozemy zrobic po porodzie. A jezeli zab boli to chociaz nawiercic, oczyscic i zalatac dziurę.

Piekne macie zdjęcia maluszkow, czekam na swoje juz połówkowe :) grtatulacje wszystkim.

Brzuch na urlopie rosnie mi jak grzyb po deszczu ogolnie czuje się super. Pierwszy raz w życiu poczułam obroty dziecka, w 1 ciazy tak nie mialam. A tu pewnego dnia ze 3 minuty to trwalo czulam obrót za obrotem z wrazenia zatykalo mi dech w piersiach. Niesamowite uczucie. Jeszcze się nie powtorzylo... Ale to bylo coś niesamowitego.

Serdecznie pozdrawiam. Odezwę się już po urlopie i po polowkowych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2019, 07:52

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z takich imion nietypowych to mojemu mężowi się strasznie podoba Przemił. W pierwszej ciąży też obstawał za tym imieniem, ale się nie zgodziłam, bo bałam się reakcji otoczenia - że nikomu się nie spodoba lub że rówieśnicy będą mu dokuczać (na początku mi się też nie podobało, ale po powtórzeniu po raz tysięczny oswoiłam się, tyle że obawy z pierwszej ciąży nadal są w mocy, więc znów mu wybijam z głowy).

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Policzyli mi normalnymi stawkami a to prywatna placówka w centrum Warszawy, ale kto wiedział, pierwszy raz w życiu bylam na termin z NFZ. W Markach zapłaciłam za to myślę 150 za ubytek i 200 za oczyszczanie z fluoryzacja. Lekarz wg mnie naciągaczka mimo wszystko, ale trudno przynajmniej mam z głowy. Ja nie lubię czekać jak mam coś do zrobienia, czasem przez to przeplacam ale mam z głowy. Tym bardziej że w ciąży trzeba zaleczyć zęby żeby stanu zapalnego nie bylo. Mam tylko nadzieję że dobrze zrobiła ten ubytek bo zwykle godzinę to trwa a tutaj może 30 min. Jakby nie było to moja ostatnia wizyta tam.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hamadriada często tego doświadczam na własnej skórze, bardzo to jest hujowe zachowanie, życzę wtedy w myślach tym wszystkim ludziom myszy w domu, całej inwazji mysz :D

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Mali84 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda ja już kilka lat temu miałam taką sytuację. Poszłam do dentysty na NFZ bo było blisko i też śpiewka o czarnej plombie. Oczywiście wolałam bialą i zapłaciłam mniej więcej tyle co prywatnie. Więcej na NFZ do dentysty już nie poszłam.
    Ale z Ciebie to zdarł niemiłosiernie 😉
    My z mężem o imionach przestaliśmy właściwie rozmawiać, czekamy na jakieś oświecenie 😁 Właściwie nic nam się za bardzo nie podoba dla chłopca.
    Apropo wagi to u mnie w rodzinie też kuzynka miała mieć dziecko ok. 4100 a miała wskazania do cesarki po pierwszym porodzie. Mały urodził się z wagą 4800 ... No nie wiem jak dla was ale mnie to przeraża.
    Dostałam w końcu niechetną zgodę na rehabilitację na kręgosłup więc już się nie mogę doczekać.
    Ostatnio coraz mocniej się zastanawiam nad szpitalem w którym chciałam rodzić bo ma tylko 2 sale rodzinne, a jak one są zajęte to trzeba rodzić w 1 z 3 boxów. W boxie nie może mi cały poród nikt towarzyszyć, łazienka 1 na wszystkie 3. Boje się zostać zupełnie sama, bez żadnego wsparcia. Miałyście takie porody?

03.2018 (*) 8 tydzień
    06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
    3jgxsek2chcyok7s.png
  • Mali84 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A przy okazji fajnie się teraz czyta nasze forum, praktycznie same dobre wieści 😊

03.2018 (*) 8 tydzień
    06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
    3jgxsek2chcyok7s.png
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rodzilam w sali jednoosobowej, ale bratowa wlasnie w takim boxie gdzie obok inna rodziła ale maz byl przy niej caly czas :)

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    4cs po poronieniu chybionym ( w sumie 17 cs) 🍀🍀🍀
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kto dzisiaj ze mną wizytuje? Mam na 18:20 :)

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    4cs po poronieniu chybionym ( w sumie 17 cs) 🍀🍀🍀
  • Muki85 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wczorajszym dniu pełnym wrażeń (czyli po połówkowych) śniłam, że urodziłam już moją córkę....była taka malutka i słodziutka. Chciałam karmić ją piersią, ale nie miałam pokarmu. Na drugi dzien zmartwiona, że dziecko może głodne, zapytałam się jej czy jest głodna i co by zjadła, a ona na to "kakao" 😂😂😂 A ja wielkie zdziwko, ze moja 2-dniowa córka chce kakao 😂

Miłego dnia i kciuki za wizytujące

Mali84, michaga82, Olza, juudi, aganieszkam, Malgonia, Kindziukowa, Limonka lubią tę wiadomość

wnidj48ag36qvarj.png
    4.04 beta 1210 😀
    16.12.19 Natalka ❤️👶🏻
  • Malamia Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o dentystę to nie pamiętam już kiedy byłam prywatnie. Na zęby wydaję bardzo dużo w tym momencie, bo mam aparat i wstawiam implant. Do tego przeszczep tkanek miękkich, więc koszty nie małe. Także przynajmniej do dentysty chodzę na NFZ. Wyrywałam ósemki chirurgiczne właśnie pod aparat i na NFZ. Zero komplikacji, bo były proste, a mimo to zaszyli rany żeby ładnie się goiło. Za znieczulenie płacić nie musiałam, ale nie wiem jak to jest przy wyrywaniu. Bałam się strasznie a wyszłam bardzo zadowolona. To samo z dentystą. Płacę jedynie za znieczulenie, plomby mam zawsze białe i zrobione tak że dopiero jak się przyjrzę to widzę które zęby były zaklejane. Kiedyś prywatnie leczylam zęba kanałowo i jakies 4-5 lat temu moj dentysta na NFZ wymienił mi wypełnienie bo tamto było zniszczone i ciemne i z tym się kompletnie nic nie dzieje. Także nie mam pojęcia od czego to zależy, ale nie dziwię się że niektórzy są tak źle nastawieni do dentystów, a tym bardziej na NFZ.

A co do ustępowania miejsc czy też przepuszczania w kolejkach. W supermarkecie w którym robię zazwyczaj zakupy panie już zauważyly u mnie brzuszek i za każdym razem nawet jak stanę w kolejce np w mięsnym, gdzie stoi przede mną tylko jedna osoba zwracają mi uwagę że mam się do nich zgłosić że mają mnie obsłużyć bez kolejki. To samo przy kasie. Raz otworzyły mi specjalnie kasę żebym nie musiała stać, fakt kolejki były naprawdę duże, ale kazaly mi następnym razem wchodzić bez kolejki. Gdyby to było takie proste podług innych klientów. Zazwyczaj patrzą takim wzrokiem i jeszcze zwrócą uwagę że stoją przede mną. Kiedyś jedna starsza pani wleciała we mnie z koszykiem, tak się spieszyla żebym czasem nie stanęła przed nią w kolejce. Jeszcze nie miałam aż tak pokaznego brzuszka, ale mimo wszystko czasem wolę sobie postać...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2019, 09:09

25 cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • Alassea Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie wczoraj kasjerka w Biedronce przy otwieraniu nowej kasy zaprosiła pierwszą :D co prawda nie panią w ciąży, tylko panią z wózkiem, ale to miłe :) w ciąży chodzę w luźniejszych sukienkach i jeszcze po mnie nic nie widać.

Co do zębów, nigdy w życiu nie miałam próchnicy. Nie wiem co to jest borowanie i leczenie kanałowe :D takie geny po tacie

michaga82, marian_the_baby lubią tę wiadomość

Synek 16.12.2017 💙
    Córeczka 26.12.2019 ❤️
‹‹ 373 374 375 376 377 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ