Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój suwaczek też stoi w miejscu.
Wczoraj miałam wizytę u gina. Pobrał Gbs. I dziwną ma miarę. Nie powie ile waży, tylko podaje mi od ilu do ilu może ważyć. Teraz podał, że waży między 1753g, a 1934g. Ułożony dalej glowkowo, doktorek pokazał wielkie jajeczka 😆
Dziewczyny, orientuje się któraś z was w temacie macierzyńskiego i wychowawczego? Pracuje w Niemczech,meldunek też mam w Niemczech. Termin porodu mam na 09.12, a umowę o pracę do 03.01.2020r. No i dalej jestem zielona. Należy mi się macierzynski? I tyle tygodni ile powinien trwać? Mogę iść na urlop wychowawczy, jest on płatny?
Ubranek mam multum. Większości nie zdążę mu założyć. Kupiłam tylko kilka bodziakow w Lidlu i dresik Batmana i to tyle z moich szaleństw. Na prawdę mam tego za dużo. Ostatnie najważniejsze rzeczy zamówione, typu butelki, smoczki. Zostal mi do kupienia bujaczek leżaczek, ale pojęcia nie mam jaki kupić. Karuzela na łóżeczko, mleko w razie wu, pampersy. Zostawiam to na listopad/grudzień. Przesyłki dojdą i zaczynam pakować torbę do szpitala.
pola89 lubi tę wiadomość
-
Muki piekna wyprawka. Ja tez dostalam od bratowej i to byly piekne chwile. Juz sie nie moge doczekac prania i prasowania tego wszystkiego
Ja juz mam chyba 3 suwaczek.. wolalabym taki ktory wskazuje tydzien porodu, ale moze jeszcze poszukam. Poki co msm nadzieje, zd ten bedzie dzialal. -
Malineczka nie wiem jak u Ciebie ale ja miałam sytuację taką w poprzedniej ciąży. Umwowa mi się kończyła akurat miesiąc przed terminem. Oczywiście nie przedłużyli ale to stary pracodawca na szczęście. Płacili mi l4 do porodu. Potem normalnie zostaje się z niczym, nie ma się macierzyńskiego. W Polsce od niedawna jest że płacą przez rok po porodzie 1000 zł dla mamy bezrobotnej. Więc tylko tyle dostałam. Potem poszłam od razu do pracy. Moze się coś zmieniło, ale u mnie w 2016 roku tak to wyglądało.
-
kamciaelcia wrote:mam podobne zdanie jak pawojoszka odnośnie wyprawki dla dzieciątka-zwłaszcza jesli jest pierwsze, takie wystarane, wyczekane
te chwile tak krótko trwaja-czemu w pełni nie korzystac? to takie nasze malutkie laleczki do strojenia, tulenia, wachania....martaszymi, aganieszkam, Muki85 lubią tę wiadomość
-
W takim razie i ja zmienię suwaczek
z baby boom juz wogoole nie działają, fajna mama się zacina, to teraz czas na trzecią opcję. Juz podpatrzylam skad macie i zmienię.
Malamia wedlug mnie zobacz jak dziecko urodzi się duże i też jak tu dziewczyny wspominały wczesniej jedne dzieci rosną bardzo szybko inne w tempie zolwim np moja corka😁 zeby pozniej nie bylo ze nie wynosicie ubranek. Ale tez nie ma sobie zalowac jak dziewczyny piszą... w grudniu i w styczniu będą juz wyprzedaże. Ale tez uwazaj zeby nie bylo za duzo cieplycg rzeczy bo moze przyjść szybko ciepla wiosna a za nim upalne lato. Wiec dokupic zawsze można. Najwazniejsze obys miala na poczatek kilka zestawów. I z mojego doswiadczenia jak corka sie urodzila to okazalo się ze nie wszystkie ubranka są dla mnie wygodnie/ funkcjonalne. Piszę dla mnie bo corce pewnie bylo obojetnie🙄😁
Po pierwszym miesiacu dziecka wolalam corce zakladac leginsy i skarpetki niz polspiochy, kaftaniki sie zwijaly i mnie draznily, pajace niemowlece bardziej sprawdzily sie jak corka podrosla jako pizamki byly super, ale na poczatku szczegolnie ten pierwszy mc lepsze body i polspiochy. Sama zobaczysz "przetestujesz''Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2019, 22:09
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
mmalibu wrote:Malineczka nie wiem jak u Ciebie ale ja miałam sytuację taką w poprzedniej ciąży. Umwowa mi się kończyła akurat miesiąc przed terminem. Oczywiście nie przedłużyli ale to stary pracodawca na szczęście. Płacili mi l4 do porodu. Potem normalnie zostaje się z niczym, nie ma się macierzyńskiego. W Polsce od niedawna jest że płacą przez rok po porodzie 1000 zł dla mamy bezrobotnej. Więc tylko tyle dostałam. Potem poszłam od razu do pracy. Moze się coś zmieniło, ale u mnie w 2016 roku tak to wyglądało.
Wypłata zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia chorobowego jest możliwa w następujących okolicznościach:
-kiedy tytuł do ubezpieczeń społecznych wygasł nam w trakcie pobierania zasiłku macierzyńskiego,
-kiedy umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy została przedłużona do dnia porodu,
-gdy zatrudnienie ustało w okresie ciąży z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy,
-jeśli urodzimy dziecko już po ustaniu ubezpieczenia chorobowego (zatrudnienia), ale zatrudnienie ustało w okresie ciąży z naruszeniem przepisów prawa,
-kiedy urodzimy/przyjmiemy na wychowanie dziecko w trakcie urlopu wychowawczego. -
Ja w 2015 roku miałam taką sytuację że termin porodu mialam na 19.08.2015, umowę miałam do 30.11.2015 więc do 30.11.2015 dostawalam zasiłek macierzyński a od 1.12.2015 do końca macierzyńskiego czyli do 18.08.2016 dostawalam zasiłek choroby w wysokości macierzyńskiego tyle że wypłacał mi ZUS a nie pracodawca. Pracodawca musi przedłużyc umowe do dnia porodu, więc należy się później i tak zasiłek w wysokosci macierzyńskiego. O ile się prawo nie zmieniło.
-
Dzisiaj lekarz mi powiedział, że przy USG jest granica błędu ok 15%
Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
🍀
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
🍀
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA) 🎉
Niedrożne jajowody❌
Starania od 10.2016r. -
Juz tydzien temu odstawilam sorbifer a caly czas mam zaparcia 😣. Nawet biorac ten preparat bylo lepiej dopiero pod koniec jak zaczelam 3 trymest stalo sie gorzej. I mam zdrowa diete i staram sie bardzo duzo pic i biore sanprobi ibs, nie dziala. Przed ciaza przy stosowaniu tych zasad problemow nie mialam. Dzis jadlam sliwki i morele suszone moze cos pomoze. A wy jak sobie radzicie? Okropna przypadlosc...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2019, 23:19
-
Dziekuję dziewczyny
myślę że tak na start mam tego wszystkiego sporo. Na pewno jak już maluszek będzie z nami to będziemy dokupywac na bieżąco co bedzie trzeba. Właśnie ze względu na rozmiar. Chociaż znając mnie jeszcze w listopadzie pewnie mnie coś pokusi i będę dobierać
tym bardziej że wyprawka już prawie zamknięta. Jeszcze tylko wanienka ręczniczki, kombinezon i pampersy
Także pewnie przed porodem będę jeszcze coś cudowac
Chyba lepiej jak lekarz podaje taką wagę pomiędzy. Wolałabym usłyszeć że waży między 1700 a 1900 gram niż, że poprostu 1900 jak uslyszalam dwa tygodnie temu, co mnie przeraziło.
Madera mi przez moment na zaparcia pomagały np jabłka w dużych ilościach. Ale jeśli chodzi o zwalczanie zaparć dietą to staraj się codziennie jeść suszone i świeże owoce, dużo pić i wtedy to coś datak jednorazowo zjedzenie suszonych owoców przy uciążliwych zaparciach może nie pomoc, ale jak zaczniesz jeść regularnie to na pewno Ci się polepszy
Ja jutro idę do swojej gin z tym spojeniem czy cokolwiek innego to jest. Zobaczymy co mi powie. Dziś polezalam troszkę w dzień i później nie moglam zrobić kroka. Tak jakbym się zastała. Ból promieniujacy do kręgosłupa i ud. Miałam wrażenie że już jest lepiej i znowu nawrót.25 cykl 😶
5.04.2019. ⏸️
25.04.19. ♥️
26.11.2019. 👶🏻🩵
👩🏻’97 🧔🏻♂️’93 -
Ewe, gratuluję kawiarni! Zdradzisz w jakim mieście?
Kamciaelcia moi znajomi zmienili zdanie o imieniu dla dziecka już po urodzeniu, nie wiem nawet, czy nie po zarejestrowaniu. Nigdy nie jest za późno na zmianę decyzji. Lepsze to, niż czuć przymus "muszę jeszcze urodzić Ulę". Ale Małgosia też ładnie.
Wysiadł mi kręgosłup, tak strasznie, że poruszanie się ograniczam do minimum. Fizjoterapeuci i ćwiczenia przynoszą doraźną ulgę, a potem wszystko wraca. Ból krzyża i pośladków promieniujący do ud - zespół mięśnia gruszkowatego. Chodzę wygięta, bo inaczej nie mogę, a potem mam zakwasy w innych częściach ciała. Mąż ofiarnie masuje mi pupę, przynajmniej trochę czułości z tego jest.
Myślałam, że tylko ja nie mam imienia dla chłopca. Piotruś, Adaś, Michał - to chyba moje typy, ale żadne nie chwyta mnie za serce.
Gratuluję wszystkich wizyt. Mój maluch już grzecznie siedzi główką w dole i czasem straszy mnie pojedynczymi skurczami.
Ewe90 lubi tę wiadomość
-
Malamia jem regularnie, zdrowo prawie wszystko przygotowuje w domu lacznie z wypiekiem chleba. Jestem na diecie bezglutenowej, bez kazeiny i jajek bo mam nietolerancje. Staram sie jesc duzo warzyw ale faktycznie po lecie jem mniej bo mniej jest dostepne swieze. Moze organizm musi sie jeszcze wyczyscic z nadmiaru zelaza.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2019, 08:02
-
Madera2000 wrote:Malamia jem regularnie, zdrowo prawie wszystko przygotowuje w domu lacznie z wypiekiem chleba. Jestem na diecie bezglutenowej, bez kazeiny i jajek bo mam nietolerancje. Staram sie jesc duzo warzyw ale faktycznie po lecie jem mniej bo mniej jest dostepne swieze. Moze organizm musi sie jeszcze wyczyscic z nadmiaru zelaza.
zaparcia bez powodu, tzn powodem była ciąża (a nie dieta czy leki), przerabiałam poprzednio
od około 12 tc do końca
nie zrozumie nikt, kto tego typu zaparc nie miał
bo ja piję zawsze duzo, jestem na diecie cukrzycowej
pomagałam sobie czopkami eva qu -
Ja mam usg III trymestru 5.11,ale czasowo będzie trochę za późno, także zobaczymy czy uda się zrobić. Najwyżej mi dr porządnie poogląda Stasia i tyle, a jak nazwie to badanie to już inna sprawa 😁 U nas Staś cały czas i jesteśmy zgodni. Mój dziadek ma tak na imię, ale nie z tego powodu wybraliśmy.