X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Karolajnos Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwaga potrzebuje porady 😂🙈 Czy jak dziudzius śpi a slysze ze zrobił kupke to poczekać aż wstanie czy odrazu zmienić ? Strasznie szkoda mi go budzić i nie wiem czy w takiej sytuacji mogę poczekać , w końcu nie zawsze słyszymy ze zrobił kupke prawda ? 🤔

w4sqvfxmfx15mxq1.png

74di3e5exl5zs7dg.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie budze XD
    ale to ja ;)

Karolajnos lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam do godziny max o ile wcześniej nasmaruje kremem i dupka zabezpieczona, jak nie to ok pół godz i zmieniam. Zależy też czy dużo narobi czy tylko soczysty pierdek. Czasem nawet się nie zbudzi, najbardziej lubię chusteczki pampers pure ale one są mega mokre-zimne, jak tylko dotne jajek to jest ryk, a tak to mam z lupilu takie jasnobrązowe to nie czuje jak wycieram.

Pola. Muki myślę że to hormony, kiedyś te łzy nakumulowane przez całą ciąża muszą ujść. Ja po kłótni z mężem wylalam morze łez, nie moglam się opanować.
    Tyle co się wymęczyłyscie naprawde nie możecie sobie nic zarzucac, jesteście najlepszymi mamami jaka dzidzia może mieć :) naprawdę chylę czoła żeście po męczarniach miałyście CC, kurcze byłyście tak dzielne! Najważniejsze że dzidzie są zdrowe i na tym się skupcie. Naprawdę zdrowie dziś jest najważniejsze, a zdrowe dziecko jak wszędzie wyświetlają się zbiórki na chore dzieci to wielki dar, także na tym się skupcie. I nie trzymajcie nic w sobie bo przy permanentnym zmęczeniu to kiepskie połączenie. Dużo sił kochane, jestem pewna że kilka dni i będzie dobrze! Pamiętam dziewczyny z forum z 2015 roku, miały podobną akcję ale czas wszystko naprawil :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2019, 18:37

pola89, Karolajnos, AdelaX, Muki85 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Karolajnos Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za rady , tak tez właśnie myślałam 🤪

w4sqvfxmfx15mxq1.png

74di3e5exl5zs7dg.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola ja przeryczalam dokładnie rok po cesarce z córką... Totalnie mną to wstrząsnęło, ogarnąć się nie mogłam. Teraz po cesarce była chwila zadowolenia a w domu znów emocje, łzy, ból, żal... 🤷‍♀️

Karolajnos czasem zmieniam pieluchę czasem nie w zależności czy długo już śpi czy dopiero go dolozylam. Ja z nawyku już przy córce używam tylko wacikow, zawsze mam w łazience namaczam 2 sztuki ciepłą wodą i wtedy go nie poraża jak zmieniam pieluchy. Czasem zmieniam nie wyciągając go z dostawki czy jak przysnal przy karmieniu. Przy córce leciałam na przebierak tu już kwestia wprawy lub lenistwa 🤪

Delilah u mnie też syn przy cycu odlot, w szpitalu to tylko widok cycka i juz spi 🤪 mialam przy sobie nakladki madela i to zmieniło o tyle że nie męczył się przy jedzeniu z małych skutków. u mnie ten problem małych skutków wiec nakladki robią u nas super robotę.

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • Miodunka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norwegian, na początku dawałam 5x30 ml, ale to jeszcze za mało. Mam rozpiskę od doradczyni laktacyjnej, jak zwiekszać dawkę, bo dzidziuś rośnie i jego potrzeby też rosną. Jak będę miała chwilę, to wpiszę tu co mi zaleciła. Polecam kontakt z CDL, ustawi Ci karmienie, dokarmianie i odstawianie w zależności od wagi i wieku dziecka.

Norwegian_forest lubi tę wiadomość

w9sdp1.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 😉 U nas wszystko dobrze, walczymy o laktację i już jest coraz lepiej bo mleko się zaczyna lać 😁 Na brodawki żeby nie wydawać kupę kasy polecam lanolinę czystą z ziaji, jest cudna. Hormony to racja, ja się poklocilam z mężem i płakałam jak nie wiem a za chwilę stwierdziłam że po co mi to..

aganieszkam, pola89, Miodunka, magda sz, anna23 lubią tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dokarmiamy się mlekiem NAN bo Mała zasypia przy cycu...z cyca powinna zjeść od 80-120ml a zjada np. 50. Więc wtedy dokarmiamy chociaż 30 ml. Zdarzyło się też 5ak że z cyca zjadła 90 a nawet 120 ml, ale to tylko pare razy. Taki z niej śpioch.... Wybudzam ale to często nic nie daje a butle wiem że zawsze wciągnie. Szkoda że nie pije tylko z piersi ale tłumacze sobie to tak że przecież musi jeść a czy to moje mleko czy mm to trudno... Macie jakieś sposoby na wybudzanie takiego malucha? My też karmimy się przez nakładkę.
    Na laktacje u mnie Oprócz femaltikeru super działa piwo karmi. Polecam...
    Wczoraj mega się przestraszyłam...ryczalam jak głupia aż mąż na mnie nakrzyczal.. Mała zjadła z cyca 60 ml więc dałam jej butelkę. Wciągnęła kolejne 60 ml.. Podniosłam ją do odbicia a po paru minutach ulała całe mleko.... Dosłownie całe!! Buzia i nosem.. Nie wiem czy coś zrobiłam nie tak... Czy za dużo zjadła... Chociaż zjadła już takie ilości.... Masakra...

• Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa dziewczyny ja odstawilam laktator i mam dużo więcej mleka. Polożna mówi że może to właśnie laktator tak mnie psychicznie stresowal że mleka z każdym odciaganiem byli mniej..
    Może nie mam szalonych ilości tego mleka, ale 120 z cyca potrafi zjeść a mleko jeszcze samo kapie, ale od kiedy nie odciagam jest mi lepiej psychicznie... Nie jestem tak sfrustrowana...

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem w szoku jak piszecie o dokarmianiu po 60ml
    moja tyle zjada na posilek (a czasem i nie dojada tych 60ml)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi polożna i pediatra powiedziała że Hela powinna na tym etapie (ma 3 tygodnie i 4 dni) zjadać na posiłek 80 do 120 ml. Dziennie żeby przybierać powinna jeść 500ml. Prawidłowy przyrost masy to od 20 do 50 g na dobę. Optymalnie 30g na dobę.
    Kamień mamy średnio 7 w ciągu doby, zdarza się też 6 lub 8.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2019, 10:08

• Vella83 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem jedną nogą z Wami a druga w noworocznych, tam jeszcze dużo nierozpakowanych więc zapytam Was. Czy Wy też oprócz radości etc macie wkurw na męża że jakieś głupoty przy dziecku robi? Jest mi głupio że tak o nim myślę ale gra mi na nerwach nieziemsko.

Ewk@, Malamia, Karolajnos lubią tę wiadomość

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przybieramy około 300g na tydzień a pijemy po 60ml
    codziennie waga rośnie bo codziennie waże
    może też dlatego nie ulewamy?
    no i Małgosia od początku ma w sobie taki limit
    starszy dla porównania zjadł ile dałam

dziś waga pokazała 4240g
    porównuje przyrosty w poniedziałki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2019, 10:32

Ewk@, marian_the_baby lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa mój tak ulał kilka razy, wydaje mi się że z przejedzenia. Teraz też częściej go odbijam mimo że sam cyc. Chyba mi się mleko zmieniło bo kuźwa zjada po 1 piersi i je w nocy co 4-6 h przez to mam problem z cyckami, robią mi się kamienie, odciagam po 200-300 ml. W ciągu dnia chce mu tego mleka z butelce podać a on wypija z tego po 30 ml i resztę wylewam :/ a przez to odciąganie mimo że trwa to kilka minut jestem niewyspana i pieką mnie sutki. Chyba mam za dużo pokarmu z tego wynika, nie dogodzisz...🤷 Rozkręciło się ładnie, Tadzik robi się gruber, wczoraj go ważyłam - 4900. Niektóre rzeczy 62 są już za male, a dopiero dokupowalam ciuchy bo wyrosl. To jest niesamowite. Córa mi w takim tempie nie rosła. Tak jak w ogóle nie czułam że coś noszę to od tego tygodnia podniesie go daje się już we znaki kręgosłupowi.

Wczoraj zrobiliśmy trasę ok 300 km do moich rodziców, zostajemy już na święta, cała drogę dzieci przespały, choć pies szalał, zrzygal się na koc na siedzeniu i wszystko spłynęło mi pod tyłek...ma chorobę lokomocyjna i z nim największy problem.

Powiedzcie mi czy to możliwe żebym miała w tym wieku ostrogę? Stopa mnie naparza jak chodzę.

Ewk@, pola89 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Miodunka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@, skąd wiesz, ile zjada z piersi?

Ja dostałam takie wytyczne od cdl odnośnie wielkości porcji przy wyłącznym karmieniu mm:
    Do 7. doby: (dni życia - 1) x 10 ml
    Pow. 7. doby: Masa ciała (np. 4000g) x 0,15 = dobowe zapotrzebowanie. Żeby wyszła jedna porcja, to trzeba to podzielić przez 8.
    To są maksymalne dawki, jak ktoś dokarmia, to powinien dawać mniej.

Waga - dziecko powinno przybierać 26-30 H na dobę, 180-200 /tydz. Nie ważyć codziennie.

I jeszcze poleciła mi link
    http://cnol.kobiety.med.pl/pl/

Ale to wskazania do mojej sytuacji.

Ewk@, marian_the_baby, Norwegian_forest lubią tę wiadomość

w9sdp1.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ostroga zalezy od wieku?
    ja już w liceum miałam znajomych z ostroga...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie przelicz ile dziecko zjada z cyca, wiem że raz mniej raz wiecej, raz długo raz krótko czasem 2 piersi podłoże czasem tylko jedna na krótko. Nie upomina się to nie wciskam na siłę. Mam moje mleko w butli z nawalow ale nawet jak mało zje z cyca i chciałabym na siłę dokarmic to nie chce. Wiec pozostawiam to naturalnym potrzebom.

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • Miodunka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka mama - o żółtaczce:
    a2df3edc63c8.jpg
    971fa0234665.jpg
    5b739c232f19.jpg
    71edd9082a88.jpg
    4c08f412ec75.jpg
    bb366ed33253.jpg
    Z książki:
    1d7f0eac904e.jpg

w9sdp1.png
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zalecono mi kontrolę wagi przed karmieniem i po karmieniu piersią. Ważę Hele w ubrankach i pampers ie, tak jak biorę ja do jedzenia. Później ważę po zjedzeniu cyca i widzę ile muszę dokarmic żeby było chociaż 80 ml.
    Nie mówię że nie zdarza nam się zjeść tylko 60 ml z cyca i iść spać..
    Dzieki dziewczyny. Dobrze zasięgnąć jeszcze innych opinii na temat dokarmiania :)
    A próbowała któraś z Was zrezygnować z nakładki o uczyć ssać bez? Mi ciągle mówią że mam dobre piersi a Mała nie chce ssać bez. Wedzidełko ok. Chwyta też już ok..... Może głupie pytanie ale czy w nakładce da się też karmić starsze dziecko??? Gdzieś słyszałam opinie że później nie zechce jeść piersi wogóle jeśli teraz nie nauczę

• pawojoszka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z domu, albo wy jesteście jakimiś heroskami albo ja jestem totalnie nieogarnięta ale po wczorajszej drodze powrotnej że szpitala byłam tak nie do życia że po ścianie szłam do łazienki . Dziś na szczęście już lepiej mi się rusza.
    Najpierw się wkurzalam na męża że łóżeczka nie przygotował do końca a potem mały cała noc spał że mną w łóżku ,to oczywiście było złamanie wszystkich moich zasad ale mały cała noc wisiał na cycu i tylko na cycu spał ,więc odpuściłam nawet próbowanie odłożenia ,zresztą wstawanie w nocy z łóżka to jakiś wyczyn dla mnie . Taka sytuacja ma swoje plusy bo wyciągnął przez tą noc wszystkie zgrubienia w piersiach i dziś już mleko płynie sobie swobodnie.

Co do ilości wypijanego mleka to nigdy tego nie mierzyłam ale teraz w szpitalu jak mi go kazali dokarmiać to dawali odmierzone dawki które dziecko w danej dobie powinno wypić i w 1 dobie to było 5ml,w drugiej dawali 30. Przychodziła do nas doradczyni laktacyjna i położne też mówiły że jeżeli dziecko samo się wybudza do jedzenia ,sika i robi kupki i nie spada z wagi to nie ma powodu do niepokoju jak i do dokarmiania.
    Myślę że takie apteczne odmierzanie ile wypija może tylko nas stresować ,jeśli dziecko nie przejawia żadnych oznak ,które mogą niepokoić to niech je ile chce i tak często jak potrzebuje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2019, 13:32

Ewe90 lubi tę wiadomość

cf409fc7e7.png
‹‹ 742 743 744 745 746 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ