X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla wszystkich nowych mam, znowu się nie odzywałem dłużej bo po prostu nie ogarniam niczego innego jak cyc, jedzenie moje i rodziny i dyrygowania mojego męża w przygotowaniach do świat.

Moje dziecko w ciągu dnia jest strasznym wisicycem ale dlatego że ciągle męczą ja bączki i jak się wzbudza od gazów to często pierś działa jak uspokajacz. Młoda do południa je zwykle co 1-2 h dopiero po spacerze jak ja trochę wytrzęsie to śpi troszkę dłużej. W nocy jest nieźle bo śpi po 3 do 4 godz między kamieniami więc jest przyzwoicie.

Też wydawało mi się że mam mało mleka a tu położna w pt zwążyła mała i wążyła 3780g czyli w 8 dni przybrała 280g aż jej nie uwierzyłam bo nie miałam żadnego nawału raz tylko wyciągnęłam laktatorem 80 ml a innym razem tylko 20 ml. Sciagalam żeby mąż miał co jej dac jak wyjdę z domu. Wciąż wydaje mi się że mało przesyłka a więcej śpi na piersi jak ja odkładam to szuka dalej piersi więc znowu przystawiam i tak po 30-40 min trwa karmienie. Ale dziś sami ja zdążyliśmy i waży 3830 g czyli w 2 dni 60 g na +.

Dlaczego to pisze? Żebyście się dziewczyny nie stresowaly i nie karmiła jak w aptece i z zegarkiem. Laktacja tylko wtedy się rozkręca gdy kobieta się nie stresuje. Karmi się dziecko tyle ile potrzebuje zjeść jednego dnia więcej innego mniej. Przeczytajcie sobie sklad Femaltikeru - melisa jest po to żeby wyluzować. Ja przy pierwszym dziecku tego nie wiedziałam i strasznie przeżywała że nie mam pokarmu a on był tylko mój stresy to blokował.

Przepraszam za taki kaznodziejski ton ale do wszystkich mam apel nie obwjniajcie się za nic ani za mało mleka ani za problemy brzuszków ani za cc zamiast sn. Najważniejsze teraz jest wasze Ciepło i miłość reszta sama się ułoży. Jesteście super mamami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2019, 14:39

Malamia, pola89, magda sz, Ewe90, mmalibu, marian_the_baby, Norwegian_forest lubią tę wiadomość

kGAop1.png
  • nickky Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojoszka, ja też ledwo szłam ze szpitala, chociaż sn nie cc ;) Wejście do samochodu z pociętym kroczem to była masakra, a potem też ani siedzieć, ani chodzić, tylko leżałam na lewym boku, bo krocze pocięte z prawej strony, łącznie 8 szwów, 4 na zewnątrz, 4 w pochwie. Ale już następnego dnia było lepiej, a teraz tylko czuję cięcie jak długo spaceruję.
    U nas też po pierwszym tygodniu posypały się wszystkie żelazne postanowienia. Młoda zasypia z nami w łóżku, czasem udaje mi się ją w środku nocy odłożyć do jej łóżeczka, ale często nie mam siły wstawać potem na karmienie i znowu usypiać godzinę, więc zostaje całą noc w łóżku. Smoczek też poszedł w ruch po tygodniu, ale mała za nim nie przepada. Czasem weźmie i uśnie ale częściej wypluje i na pierś, nawet nie z głodu tylko żeby sobie pociumkać.
    Jak Wy ważycie dzieci, że tak co do grama wylicza? Ja mam tylko zwykłą łazienkową wagę z błędem do 0.1kg więc bez sensu w ogóle do ważenia noworodka ;)

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    waga dziecieca ;)

nickky lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nickky Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie było pytania 😂 nie wiem czemu na to nie wpadłam 😂😂😂

kamciaelcia lubi tę wiadomość

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@ wrote:
    Zalecono mi kontrolę wagi przed karmieniem i po karmieniu piersią. Ważę Hele w ubrankach i pampers ie, tak jak biorę ja do jedzenia. Później ważę po zjedzeniu cyca i widzę ile muszę dokarmic żeby było chociaż 80 ml.
    Nie mówię że nie zdarza nam się zjeść tylko 60 ml z cyca i iść spać..
    Dzieki dziewczyny. Dobrze zasięgnąć jeszcze innych opinii na temat dokarmiania :)
    A próbowała któraś z Was zrezygnować z nakładki o uczyć ssać bez? Mi ciągle mówią że mam dobre piersi a Mała nie chce ssać bez. Wedzidełko ok. Chwyta też już ok..... Może głupie pytanie ale czy w nakładce da się też karmić starsze dziecko??? Gdzieś słyszałam opinie że później nie zechce jeść piersi wogóle jeśli teraz nie nauczę

Ewe mi tak córkę wazyli w szpitalu przed i po jedzeniu, było to warunkiem wpisu musieli wiedzieć czy jestem w stanie wykarmic i czy muszę podawać mm czy nie...

Nakładki uzywalam przy córce niestety moje piersi były niezdatne do wykarmienia i obalam mit że starsze dzieci nie chcą bez nakładki. Nam się udało w 9 miesięcu zrezygnować z nakładek piersi były już miękkie a dziecko na tyle kumate żeby wiedzieć że nie potrzebujemy tego do karmienia.
    Obecnie z synkiem jak po pierwszej ciazy mam lekko sutki wyciągnięte to karmilam bez ale mały dziobek dziecka a niewielkie sutki i tak nie bardzo bo podgryzał sutki, więc używamy nakładek, ponieważ mam duzo mleka i piersi duże i twarde to ciężko by było bez nakladki ale też myślę że jak mleko się ustabilizuje i nie będzie nadprodukcji to zrezygnuje z nakładek.

Pawojoszka ja po cc też ledwo szlam. CZasem mam takie napady bolu że stoję i rycze, a czasem nie mogę wstać i rycze z bólu bo wydaje mi się ze rana pęka piecze mnie cały prawy bok pali i szarpie... Biorę paracetamol, w szpitalu dawali ketanol 100 a bez recepty dostępne kenonal 50, nie można tylko ketonalu stosować dlugotrwale

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2019, 15:53

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • Miodunka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mój spada z wagi, nie robi kup i przysypia, więc podchodzę do sprawy poważnie. Identycznie było ze starszym synem, ale po 5 miesiącach wyszliśmy na prostą. Mam nadzieję, że tym razem pójdzie nam szybciej.

w9sdp1.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miodunka jeśli dziecko jest apatyczne , śpiące nie robi kupek i spada z wagi to jednak trzeba zachować czujność.

A Ketonal można brać ,przy kp?
    Mi dawali w szpitalu paracetamol w kroplówce ale jakoś nie działało to na mnie za bardzo choć twierdzili że dożylnie działa lepiej niż branie tabletek bo pytałam o zdjęcie welfrona i przejście na doustne bo mój welfrona był już po wielu przejściach tyle we mnie wpompowali tej chemii i w trakcie operacji przy dodatkowych komplikacjach. Po przejściu na doustne dali mi ibuprofen i ten działał zdecydowanie lepiej i teraz jak potrzebuje to tylko to biorę ,myślę że zdrowsze od ketonalu . Ja mam czasem wrażenie że jak nie będę trzymać brzucha to mi za chwilę wnętrzności wypłyną jak się przewracam na łóżku albo wstaję . Dziś już jest o niebo lepiej i myślę że już będzie nieźle.

cf409fc7e7.png
  • Malamia Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :D dawno nie zaglądałam. Gratuluję wszystkim nowym mamusiom 🥰

U nas też cyc jest na zawołanie. Na początku, stresowałam się tym, że położna mówiła żeby karmić przynajmniej 20 min, bo inaczej nie dojada i jest bardziej marudny. Fajna rada, staram się korzystać, ale też nie przejmuję się jak zje krócej. Najważniejsze że przybiera ładnie na wadze.
    Oczywiście w sytuacji Miodunki też podchodziłabym do sprawy inaczej. Miejmy nadzieję że szybko opanujesz sytuację.

U nas żelazne zasady, typu spanie tylko w łóżeczku też poszły w zapomnienie. Czasem jedyny sposób na zaśnięcie to między rodzicami i dla świętego spokoju jak nie mogę uspać to zabieram do siebie..

Ja dzisiaj padam na twarz, moje dziecko jest cały dzień aktywne. Dwa razy przysnął, raz na godzinę, raz na troszkę mniej i koniec spania. Tak od szóstej. Ciągle rączki, cyc, albo chociaż leżenie wspólne. Sam nie polezy bo zaraz płaczuś się włącza. Miejmy nadzieję że w nocy pospimy

23 cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miodunka, dzięki za info o żółtaczce. Po rozmowie z mężem doszliśmy do wniosku że gdyby się coś działo to położna wysłałaby nas do szpitala a nie umówiła następną wizytę piątek.

Z karmieniem walczę. Dzisiaj zaczął się nawał. Szymek od rana wisiał na piersi i prawie nie spał. O 15 mąż mi kazał dać mu mm, wypił z tego 20 ml, więc coś tam z tych moich piersi zjadł. Po Nowym Roku mam zamiar się udać do CDL. Zastanawia mnie tylko to że naba moim mleku Mały niema robi kupy. Za to jak tylko dostanie mm to od razu pampers pełen.

Ketonal dożylnie po cc dają u nas wszystkim więc można.

Moja rana nadal ciągnie, ale wygląda dużo lepiej. Dzięki smarowaniu lotion 1000 schodzą siniaki chociaż opuchlizna nadal jest.

Miodunka lubi tę wiadomość

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • Miodunka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka Mama - twój synek jest tylko o dzień młodszy niż mój - dajesz nadzieję, że nawał może jeszcze przyjść.

w9sdp1.png
  • AdelaX Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojoszka ketanol wg mnie nie! Wydaje mi się ze stosujemy to co w ciąży jak karmimy

Z jednej strony zazdroszczę Wam już tematów kupek brzuszków mleka itd a z drugiej strony się boje ale macie fajnie ze już po. Ja wciąż w szpitalu nie pamietam czy Wam pisałam. Trafiłam z wysokim cisnieniem. Ciśnienie w dzień jest dobre a wieczorem trochę skacze ale wiem ze to ja się denerwuje teraz miałam ktg i zapisało się kilka skurczy teraz tez czuje ze mam. Masuje dzis sutki od rana, stwierdziłam ze jak zostać na swieta to chociaż z małym ☺️🙈 czy myślicie ze to się rozkręci dość szybko czy może potrwać kilka dni? Miałam mierzone ciśnienie na jednym ręku 144 a na drugim mi zmierzyła to 175 nk masakra jakaś przecież ja się doskonale czuje nie wiem o co chodzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2019, 18:59

3 lata starań o drugie maleństwo.

ff3d524ac7.png 5e5a2fd12f.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojoszka tak ketonal dawali mi w szpitalu - ketonal 100, i paracetamol jedno i drugie w tabletkach. I poinformowano mnie że mogę kupić ketonal. Bez recepty ketonal 50 i brać w razie większego bólu. Tylko nie stosować długotrwałe.

Czy wasze dzieci mają żółte białka oczu? Nie mieliśmy żółtaczki w szpitalu. Ma takie od kiedy się urodził. Czytałam że takie żółte białka ma 60% dzieci urodzonych o czasie i mija to po 1 do 2 tyg. Jak jest u waszych dzieci?

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • AdelaX Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no widzicie to nawet nie wiedziałam ze ketonal można 😃

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxi
    Przy zoltaczce są i białka oczu żółte
    U nas na cialku już nie widać ale bialka nie są jeszcze idealne

Ketonal i pyralgine dawali dozylnie, doustnie już pozniej paracetamol-z tego już nie korzystalam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2019, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miodunka wrote:
    Taka Mama - twój synek jest tylko o dzień młodszy niż mój - dajesz nadzieję, że nawał może jeszcze przyjść.
    Ja też nie miałam nawału.. Kiedy najpóźniej może przyjść?

• Limonka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest fajna strona gdzie mozna sprawdzic leki, ktore mozna zazywac przy karmieniu piersia: http://e-lactancia.org

Adela, a jak szyjka/rozwarcie i skurcze?

Ewk@ lubi tę wiadomość

Coreczka 11.2019 <3
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@, jeżeli regularnie przystawiasz dziecko to możesz nawet nie zauważyć że go masz. U mnie jest to widoczne ze względu na dokarmianie mm.

W ogóle w kwestii karmienia piersią polecam blog hafija.

Co do leków po cc to ja na pooperacyjnej dostałam dożylnie morfinę, paracetamol i ketonal. Potem z tabletkach paracetamol i ibuprofen podawane regularnie przez położne az do wypisu. W domu w razie bólu też biorę albo paracetamol albo ibuprofen.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2019, 20:17

Ewk@ lubi tę wiadomość

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • AdelaX Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limonka wrote:
    Jest fajna strona gdzie mozna sprawdzic leki, ktore mozna zazywac przy karmieniu piersia: http://e-lactancia.org

Adela, a jak szyjka/rozwarcie i skurcze?

No szyjki mi nie badali teraz, skurcze się pojawiły po masowaniu sutków ale jeszcze chyba nieregularne jakbym miała większe mam zgłaszać

• Madera2000 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialyscie juz sciagane szwy? Na sama mysl az mi slabo, ze polozna ma mi tam cos przecinac. Juz nie pamietam z zeszlego razu. Boli?

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • nickky Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera nie pamiętam czy jesteś po sn czy cc, ja miałam 4 zewnętrzne na kroczu ściągane po 7 dniach od porodu (4 wewnętrzne mam rozpuszczalne i jeszcze trzymają). Wzięli mnie w ogóle z zaskoczenia bo myślałam, że wszystkie są rozpuszczalne, więc nawet nie zdążyłam się zestresować 😂 nic nie bolało, tylko poczułam takie bardzo delikatne uszczypnięcie 🙂

Dziewczyny, kojarzycie jak długo trwa krwawienie po porodzie? U mnie prawie 3 tygodnie i jeszcze jest...Mniej niż na początku, taki trochę 3 dzień okresu, ale wciąż jest to bardziej krwawienie niż plamienie i o zdjęciu podpaski nie ma mowy 😞 Wiem że to pierdoła, ale od dobrych 20 lat używałam tylko tamponów i podpaski doprowadzają mnie do szału, to ciągłe uczucie zalegania czegoś w majtkach... 😉

n59yvcqg9cxqwkcx.png
‹‹ 743 744 745 746 747 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ