Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do kupek to jeśli dziecko jest kp to może być i po każdym karmieniu i raz na dwa tygodnie. I to i to jest ok.
Nawału pokarmowego przy pierwszym dziecku nie miałam - więc teraz też się nie spodziewam.
Madera, nie pamiętam czy Ty sn czy cc, ale po pierwszej CC byłam w szoku bo ściąganie szwow nie bolało nic i trwało sekundę. -
Sprawdziłam w książeczce, wpisaną mam pierwszą fazę porodu 14 minut, a druga 5 minut. Szaleństwo, dalej w to nie wierzę. Karmienie też nam wychodzi dużo lepiej niż przy Adasiu. Czuję się jakbym miała zwykły okres, a nie jakbym rodziła. W porównaniu do tego jak czułam się po pierwszym porodzie teraz jest najpiękniejszy czas w naszym życiu. Kipimy szczęściem!
mmalibu, pawojoszka, pola89, Miodunka, aganieszkam, taka_mama, Ewk@, Maxi, PozMama, Ewe90, delilah11, Muki85, Flame, AnitaK lubią tę wiadomość
-
Staś na cycu i kupa raz na 2 dni max. Ale przybiera 30-35gram na dzień więc super. Dziś 6 dzień po porodzie i mleko się leje 😂 Wczoraj jeszcze kiepsko, a w nocy się rozchulało że pół łóżka upieprzone z mleka 🤦♀️ Pije femaltiker, ale już chyba będę jeden dziennie bo już chyba jest ok.
Staś nadal ma żółtaczkę, przy wypisie 11,6 ale nas puścili bo dobrze przybieral i ja mam dodania grupę krwi. Oczy żółte. Jutro znów przychodzi położna więc zobaczymy jak to widzi dalej. Choć niby KP lepsze od lampy więc jest nadzieja...
Wasze dzieci też tylko śpią i budzą się na jedzenie..?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2019, 22:11
anna23 lubi tę wiadomość
-
Dzieci kp mogą robić kupę nawet raz na kilka dni bo to pokarm bezresztkowy jest tak dobrze przyswajalny że nie pozostawia resztek a mm to zupełnie inny pokarm i może dlatego różnica w kupkach .
Co do leków po CC to tyle w nas wlali przeciwbólowych różnego kalibru że sama się dziwiłam że można po tym kp. -
Anna przeslodka masz corcie, ten uśmiech ❤️
To prawda z kupami przy kp, córka robiła raz na tydzien czy dwa, synek teraz codziennie co pielucha....
Madera mnie po córce zdjęcie szwów nie bolało. Teraz mam w środku rozpuszczalne,
Nadal je mam bo oststnio odważyłam się wsadził delikatnie palca jak tam sytuacja, wydaje się ciasno wiec ok. Po córce od początku czułam że tam coś nie tak, chyba mi naprawila teraz położna
U mnie krwawienia 3 tyg pelne, ostatni tydzień mam taki jakby oststni dzień okresu, jadę już tylko na wkładkach, i bardziej jest to juz plamienie brązowe. Najbardziej wkurza mnie ten zapachmożna się myć i myć a i tak ciągle to dziwnie pachnie.
Padam napieklam się jak głupia, mama nie ma termomixa i kilka przepisów "ręcznie" wykonywałam ale grunt że wyszło.
-
Hej dziewczyny, witam się z 'zaświatów' ;p Nasza Majeczka skończyła już 8 dobę. Niestety mam problem z laktacją
właśnie siedzę na laktatorze i powiem Wam, że jest ciężko... Mam rygor laktacyjny i jeszcze walczę, ale jestem już wykończona. Muszę dokarmiać Małą mm i robię to przy piersi snsem co 2,5h 8x na dobę, pomiędzy odciągam mleko. Już się cieszyłam z połowy dawki pojedynczego karmienia i znowu spadła mi produkcja, dzisiaj jest trochę lepiej
Maja jest spiochem i najpierw denerwuje się przy cycu, a potem jak uda się chwycić, to podziamga i zasypia i nie mogę jej już obudzić. Na karmienie też muszę budzić, bo inaczej by spała i spała. Ale ogólnie po niektórych karmieniach jest aktywna.
Mój poród zaczął się od odejścia wód, bez skurczy. O 11 w sobotę zaczęli podawać mi oxy i Maja była na swiecie o 16:00. Pęknięcie 2st.
Czy któraś z Was miała problem z nietrzymaniem moczu po porodzie? Ja jak nie przypilnuję, żeby w pęcherzu nie było pełno, to leci mi jak wody płodowe
Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu
14.12 dwie kreseczkiciąża samoistna- my siami
-
P.s. nie wiem kto tam urodził, pewnie już duża część z nas, więc gratuluję
i trzymam kciuki a nierozpakowane ;P
ile śpicie teraz na dobę?Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu
-
Cześć Marian, współczuję problemów z laktacją, dobrze wiem o czym piszesz. Ja dokarmiam strzykawką z drenem. Najpierw sama pierś, potem pierś z drenem, a potem jeszcze pół godziny z laktatorem, taką jest teoria. Tyle że u mnie wychodziło na to, że konczyłam laktator i już synek domagał się piersi, która była pusta po odciąganiu. Nie mówiąc o tym, że starszaka musiałabym chyba oddać do sierocińca
Robię co mogę, kiedy mogę.
Problem nietrzymania moczu też znam. Ściągnij sobie jakąś apkę do ćwiczenia mięśni dna miednicy i ćwicz, a jak tylko będziesz mogła, to umów się do fizjoterapeutów uroginekologicznej. -
kamciaelcia wrote:przybieramy około 300g na tydzień a pijemy po 60ml
codziennie waga rośnie bo codziennie waże
może też dlatego nie ulewamy?
no i Małgosia od początku ma w sobie taki limit
starszy dla porównania zjadł ile dałam
dziś waga pokazała 4240g
porównuje przyrosty w poniedziałki
To mnie pocieszyłaśJa się martwię, że Maja niedojadła wszystkiego dzsiaj 2x, raz zjadła 65ml z 80ml, a teraz 50ml z 85... Ale jutro ważenie. Zaraz, dzisiaj, to już po 1
-
Ewk@ wrote:A próbowała któraś z Was zrezygnować z nakładki o uczyć ssać bez? Mi ciągle mówią że mam dobre piersi a Mała nie chce ssać bez. Wedzidełko ok. Chwyta też już ok..... Może głupie pytanie ale czy w nakładce da się też karmić starsze dziecko??? Gdzieś słyszałam opinie że później nie zechce jeść piersi wogóle jeśli teraz nie nauczę
Mi zalecono karmić przez nakładkę, bo mam butelkowe piersi, ponoć dość trudne(mogą mieć też mało gruczołów). Bardzo pomogły, bo Maja się bardzo denerwuje przy dostawieniu, ale te nakładki też mnie zaczęły wkurzać, bo się odklejały potem i jakoś wolniej idzie karmienie, a że liczy się każda sekunda, bo mała zasypia, więc zaczęłam je stosować tylko na początku, a potem je zdejmuję. Teraz próbuję zaczynać bez. i idzie lepiej, choć czasem zaboli
-
michaga82 wrote:Gratulacje dla wszystkich nowych mam, znowu się nie odzywałem dłużej bo po prostu nie ogarniam niczego innego jak cyc, jedzenie moje i rodziny i dyrygowania mojego męża w przygotowaniach do świat.
Moje dziecko w ciągu dnia jest strasznym wisicycem ale dlatego że ciągle męczą ja bączki i jak się wzbudza od gazów to często pierś działa jak uspokajacz. Młoda do południa je zwykle co 1-2 h dopiero po spacerze jak ja trochę wytrzęsie to śpi troszkę dłużej. W nocy jest nieźle bo śpi po 3 do 4 godz między kamieniami więc jest przyzwoicie.
Też wydawało mi się że mam mało mleka a tu położna w pt zwążyła mała i wążyła 3780g czyli w 8 dni przybrała 280g aż jej nie uwierzyłam bo nie miałam żadnego nawału raz tylko wyciągnęłam laktatorem 80 ml a innym razem tylko 20 ml. Sciagalam żeby mąż miał co jej dac jak wyjdę z domu. Wciąż wydaje mi się że mało przesyłka a więcej śpi na piersi jak ja odkładam to szuka dalej piersi więc znowu przystawiam i tak po 30-40 min trwa karmienie. Ale dziś sami ja zdążyliśmy i waży 3830 g czyli w 2 dni 60 g na +.
Dlaczego to pisze? Żebyście się dziewczyny nie stresowaly i nie karmiła jak w aptece i z zegarkiem. Laktacja tylko wtedy się rozkręca gdy kobieta się nie stresuje. Karmi się dziecko tyle ile potrzebuje zjeść jednego dnia więcej innego mniej. Przeczytajcie sobie sklad Femaltikeru - melisa jest po to żeby wyluzować. Ja przy pierwszym dziecku tego nie wiedziałam i strasznie przeżywała że nie mam pokarmu a on był tylko mój stresy to blokował.
Przepraszam za taki kaznodziejski ton ale do wszystkich mam apel nie obwjniajcie się za nic ani za mało mleka ani za problemy brzuszków ani za cc zamiast sn. Najważniejsze teraz jest wasze Ciepło i miłość reszta sama się ułoży. Jesteście super mamami.
Dziękuję za te słowa
-
Ja mam jeszcze szwy po cc. Nie wspominam miło ich wyciągania po urodzeniu córki.
Co do femaltikera to też piję i rzeczywiście pomaga.
Co do spania to śpię zdecydowanie za mało.08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
taka mama
ten szew po cc sciaga się w 1 sekunde-odcina sie pętelkę z jednej strony , a z drugiej jednym pociągnieciem sie wyciąga całość
nic nie czuc
choc po pierwszym cc uraczono mnie równiez rozpuszczalnymi na zewnątrz (lekarz nazwal to swoim "podpisem")
teraz dziwnie mnie zszyli-co położna pierwszy raz w swojej karierze szwow nie sciągnęła-bo jedna petelka znalazła się wewnatrz ciała, okazalo się że ta wewnątrz nie była zawiązana a więc wystarczyło tylko pociągnięcie-jeden ruch i nie ma całości szwów
dla mnie gorsza była ta fatyga-kto gdzie sciągnie mi te szwy... -
Marian
Czwarte dziecko karmie butla mm i nigdy nikt mi nie liczyl ile powinno zjeść...przecież i w takiej sytuacji (W butli widać ile dziecko zjadło) czlowiek dostałby na głowę
Dla mnie to najbardziej komfortowa sytuacja że w butelce trochę zostaje-wiem że dziecko zjadlo ile potrzebowalo...kiedy zjada do dna włącza się myślenie czy za mało nie zrobilam 😉
I każde dziecko jest inne
U mnie trojka w kwestii jedzenia różniła się totalnie
Córka leciała 10/3 centylem, długa ale chuda szkapa, jej porcje zawsze były o połowę mniejsze
Zdrowo rosła A to najważniejsze
Potem Piotruś-ile dałam tyle zjadl, potem włączył mu się limit, mm lubil, jak odstawil to z dnia na dzień, zupkowy (byl) lecial 90/97 centylem
No i mlodszy synek-taki totalnie sredniak-idealny 50 centyl
Teraz mm pije raz i to mniej niż Malgonia na jedną porcję. Obiad? Nie opłaca mu się nakładać-coś zje...ale najchętniej z czyjegoś talerza 🤭
No i są wysocy
Ciekawe którym torem Małgosia pójdzie? 😉
Nie ukrywam że najbardziej komfortowe jedz dziecko spiaco-jedzace 👍 -
Dziś wchodzimy na wyższy poziom naszego domowego wariactwa 🤣
Od dzisiaj do końca roku chlopcy zostają w domu tzn nie idą do przedszkola
3 miesiące mieli stuprecontowa frekwencję i śmieję się że bez dzieci zaczną chorować 🤣 No i mała namiastka infekcji jest...
Po dziwnej nocy dopijam już drugą kawkę-z mlodszym
Matka spać nie musi 🤔
Oczywiście tatuś jak zawsze śpi w najlepsze, Małgosia też, starszyodsypia na moim miejscu w łóżku
Potem mam wyjazd do neurologa ze starszym
Ciekawe czy bulki z pieczarkami będą dziś czynne?? Chcica -
Kamciaelcia, no położna właśnie tego szwu po pierwszej cc nie mogła wyjąć. Musiałam jechać na izbę. Tam też był problem bo tal mocno siedział ale się udało. Jednak było to bardzo nieprzyjemne. Ja pentelek żadnych nie mam, wystają mi tylko dwie długie nitki z każdej strony. W ogóle wydaje mi się że jestem gorzej zszyta niż po tamtej cc. Mąż jak oglądał ranę też tak mówił. Zobaczymy jak to będzie wyglądać jak zejdzie opuchlizna. Na razie dzięki lioton 1000 pozbyłam się siniaków w tempie ekspresowym.
Co do liczenia ile dziecko powinno zjeść to też tego nie robię. Pierwsza córka na mm, jadła ile chciała. Wiadomo było ile mniej więcej wypija, ale zawsze robiliśmy 30ml więcej w razie jakby chciała więcej. Córka szła zawsze 15-20 centylem. Teraz jeśli dokarmiam Szymka to zawsze robimy 60 ml. Raz zje 20, raz 40 a innym razem 50.08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
U nas też raz lepiej raz gorzej z kp i czasami dokarmiam córkę gorzej bo od wczoraj ma jakąś wysypke na całym ciele innych objawów nie ma więc chyba coś zjadłam nie tak 😑 ma takie czerwone kropki plamki ciężko stwierdzić bardzo bardzo drobneSynek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
14.03.2019transfer 4.2.2❄️
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
kamciaelcia wrote:taka mama
już wczoraj miałam pytac
jakie siniaki?
Wokół rany po cięciu zrobiły mi się paskudne i duże sińce. Podejrzewam że to przez clexane który brałam przez całą ciążę. A ponieważ takie coś lubi się zmienić w ropień to kazali smarować i pomogło.08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤