X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Zanes Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże jak was czytam to popadam w paranoje Młodsze dzieci macie i już tyle waza moja jutro 5 miesięcy i nawet 7 kg nie waży. Do tego oprócz flasi nic nie chce jeść 😔 co do wózka to moja ładnie śpij w gondoli ale jak się obudzi to chce już wyjść w ogóle teraz nie chce leżeć w ogóle byle siedzieć na kolanach albo stać także masakra

Ewk@ lubi tę wiadomość

Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo :)
    PCOS
    Mąż Azoospermia
    3x iui
    24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
    24.11.2018 hiperka
    11.12.2018 transfer od.
    12.01.transfer od.
    04.02.transfer od.
    14.03.2019transfer 4.2.2❄️
    19.03. 5dpt beta 8
    21.03 7dpt beta 37
    23.03 9dpt 163 😍
    04.04. 21dpt 9917 🤗
    10.04 27dpt ❤️
    21.11.2019 córeczka😍

Zostały 2 ❄️❄️
    39h6gxv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zanes
    nie ma co porównywac
    to porównywanie to najgorsza rzecz w macierzyństwie
    kazde dziecko jest inne

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asa
    Miałam pisać
    Od kilku nocy zakładamy Małgosi pampersa syna czyli dade 5 i nic nie przesikuje 🤣 pampers pelnu jak u brata 🤣🤣

Zanes lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • juudi Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mój maluch od 4 dni upodobał sobie przewracanie się z pleców na brzuszek i robi to bez przerwy...

ma6nky9zewfu5ea1.png
    atdchdge5fgohmhe.png
  • Ewelina85 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanes wrote:
    Boże jak was czytam to popadam w paranoje Młodsze dzieci macie i już tyle waza moja jutro 5 miesięcy i nawet 7 kg nie waży. Do tego oprócz flasi nic nie chce jeść 😔 co do wózka to moja ładnie śpij w gondoli ale jak się obudzi to chce już wyjść w ogóle teraz nie chce leżeć w ogóle byle siedzieć na kolanach albo stać także masakra
    Moja pediatra jest za tym, żeby nie porównywać dzieci, a jedynie swoje dziecko na siatkach centylowych.
    Prawidłowa waga dla dziewczynki 5 miesięcy to zakres 5,5 kg - 8,7 kg. Idealna to 6,7 kg. Więc Twoje dziecko waży prawie idealnie.
    Odchylenia od tego są powodem do zmartwień, bo dziecko może mieć niedowagę lub nadwagę, a to już jest problem.

09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
    U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.

Naturalne starania do 12.2021, później in vitro.
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera2000 wrote:
    Agnieszkam sad wiesz ze miala bezdech, zakladasz w dzien monitor oddechu?

Widze ze juz rozszerzacie diete po 4 miesiacu, myslalam ze nowe rekomendacje WHO mowia ze dobrze jest zaczac po 6 miesiacu. Ja tez bym chetnie juz teraz zaczela cos podawac bo kupa raz na kilka dni i to co druga musi byc po czopku bo widze ze sie meczy. Z corka mialam to samo i pamietam ze po 4mc podawalam sliwki ze sloiczka. W piatek mamy szczepienie to zapytam pediatre co z tym zrobic.
    Madera u nas też z kupą był dramat. Dietę zaczęłam rozszerzać zarz po tym jak Hela skończyła 17 tygodni i jest niesamowita poprawa. Kupa jest codziennie a nawet więcej niż jedną... :)
    Nic tak nie cieszy jak duża kupa!

• Zanes Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem to samo mówił mi mój lekarz🤦‍♀️

PCOS
    Mąż Azoospermia
    3x iui
    24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
    24.11.2018 hiperka
    11.12.2018 transfer od.
    12.01.transfer od.
    04.02.transfer od.
    19.03. 5dpt beta 8
    21.03 7dpt beta 37
    23.03 9dpt 163 😍
    04.04. 21dpt 9917 🤗
    10.04 27dpt ❤️
    21.11.2019 córeczka😍

Zostały 2 ❄️❄️
    39h6gxv.png
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanes wrote:
    Zanes... Bez stresu moja też jeszcze nie ma 5 miesięcy i też poniżej 7kg...w każdym bądź razie na zagłodzoną nie wygląda.
    Na wadze przybiera raz lepiej raz gorzej. A ja przestałam świrować jeśli o to chodzi i jest mi lepiej. Zjada 7 posiłków z czego 6 mlecznych a jeden to CAŁY!!! sloiczek warzyw i pół sloiczka owoców. 5xmleko od 100 nawet do 220ml oraz raz kaszka na 160ml mleka mm. Czasem na dobę potrafi nic nie przybrać... Ale jest sukces bo z dnia na dzień pRrstala jeść na śpiocha, do tej pory inaczej mm nie zjadła.
    Ściągam jeszcze moje mleko ale wystarcza na jedno karmienie.. Nie wiem czy jest sens... Zapewne nie. Ale mam jakieś 6akie poczucie że jak przestanę to będzie to oznaczać że ją zaniedbuję.. Wiem to głupie.

Ja mam drugi okres od cc. Pierwszy obfity 5 dni. Teraz plamienie niewielkie już 12 dni i końca nie widać... Macica czasem boli. Już nawet test ciążowy robiłam. Negatywny.

Co do krzesełek do karmienia to mi powiedziano że jeśli dziecko samo zaczyna się podciągać do siedzenia to lepiej na 10 minut włożyć do karmienia do krzesełka niż karmić w bujaczku w pozycji półleżącej, ale też jakoś nie mogę się przekonać.

Sorry że tak poskakałam po tematach ale właśnie Was nadrobiłam i pisałam o wszystkim co mi się po drodze przypomniało.
    Pozdrawiam Was! Piękne fotki Maluchów! :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA DO TEJ PORY NIE WIEM JAK MOJA UROSŁA NA PORCJACH PO 100ML XD

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nickky Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanes, to dobra waga :) Ania ma 4,5 miesiąca i waży 6300, od początku była z tych drobniejszych. Po skonczeniu 3 miesięcy przyrosty zwalniają, ale ważne żeby waga nie stała w miejscu i żeby dziecko nie spadało na siatkach centylowych, że np w 3 miesiącu jest na 40 centylu a w 5 miesiącu nagle na 15. Moja córka pp wyjściu ze szpitala miała 2560g, była jakoś chyba nawet poniżej 10 centyla, potem wskoczyła na 25 centyl i tak się trzyma :) A długa jest i nosi 68 niedługo 74 :)

Dziewczyny, a co sądzicie o metodzie BLW? Ma to sens, czy wymysł blogerek? ;) Ładnie to brzmi w teorii że dziecko samo się uczy jeść, ale nie wiem po pierwsze czy 5 miesiąc to nie za wcześnie na takie kombinacje no i w ogóle czy takie podawanie jedzenia w kawałkach to dobry pomysł. Macie jakieś doświadczenia?

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • Flame Ekspertka

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@ wiem o czym mówisz z tym zaprzestaniem kp, bo u mnie byla podobna sytuacja, w czwartym miesiącu moje mleko stanowiło już jedynie 1/3 a nawet 1/4 dobowej dawki, reszta mm, a dla tej 1/3 musialam być na diecie bezmlecznej, więc w końcu uznałam, że to już ma nikły sens i z końcem 4 miesiąca odstawiłam. Natomiast z powodów dla siebie samej niezrozumiałych, dość mocno to przeżylam psychicznie, uryczałam się strasznie i miałam poczucie winy, po kilku dniach nawet próbowałam wracac do tego, ale mleka bylo już wtedy tak mało, że ostatecznie sie poddalam. Także rozumiem te odczucia 🤷‍♀️

3jvzi09kz73w5z9n.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie blw nigdy nie interesowało
    ale tak na początek warto zaznaczyc ze blw ipiera się na stabilnym siedzeniu dziecka, wiec 5.m. to chyba nie jest dobry czas
    poza tym są rózne posiłki więc rózne ich konsystencje...
    np ale mnie to nigdy nie przekonywało, raczej dla mnie to moda na blw...

edit
    i wole wiedziec ile dziecko zjadło XD
    taka moja schiza ;)
    pierwsza córka leciała dolnym centylem, ona ważyła 7,7 kg mając 10 miesiecy ;) a mała się nie urodziła
    starszy syn leciał górnymi centylami, kochane dziecko do jedzenia ;)
    mlodszy syn to istny przeciętniak, 50 centyl, je mało, a czesto, najlepiej z czyjegoś talerza, nie wiem na czym zyje...
    wiec nawet w rodzinie każde dziecko może być inne ;) zobaczymy jak Małgonia <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 11:29

nickky lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera jeśli martwi Cie ta kupa to lepiej niż czopki glicerynowe przynajmniej w naszym przypadku dawała Laktuloza (bez recepty) 2ml codziennie do posiłku. Polecono nam to jak byłyśmy w Centrum Zdrowia Dziecka

Madera2000 lubi tę wiadomość

• Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit. Pierwsze efekty po regularnym dawaniu przez około tydzień. Kupa jedna albo więcej codziennie

• AdelaX Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicky dużo osób poleca blw, z synem tego nie stosowałam ale to chyba bardziej modne było pozniej. Tez chętnie posłucham co dziewczyny maja do powiedzenia
    Mój synek uwielbia wózek wiec jak teraz nie chodziliśmy na spacery tylko mieliśmy go w domu to służył nam cały czas do usypiania. W tym tyg chce zacząć wychodzic wiec nie wiem co będzie w domu z usypianiem bo wózka na górę nie będę targać bo po prostu nie dam rady

Mam do Was pytanie. Wczoraj cały wieczór spędziłam w necie czytając o skazie białkowej. Buzia malego nie daje mi spokoju a do tego pojawiły się suche miejsca na rękach i nóżkach. Uczulenie nie przychodziło mi wcześniej do głowy bo pomyslalam ze już dawno by miał a nie po 3 miesiącach ale jak sprawdziłam objawy to wszystko się zgadza!!! Czemu skaza bądź uczulenie pojawiłoby się u nas dopiero teraz jak wcześniej tez jadłam nabiał itp?
    Ma któraś z Was bobasa ze skaza? Jak się odżywiacie? Tylko nabiał i słodycze ograniczylyscie? Całkowicie czy eliminacja niektórych produktów?

3 lata starań o drugie maleństwo.

ff3d524ac7.png 5e5a2fd12f.png
  • Zanes Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka ale moja tyle nie je najwięcej zje 120 ml i to na noc a w dzień przeważnie po 90 ml i bez dodatków ani kaszek ani warzyw i owoców nie chce.

AdelaX alergie takie są że moga się pojawić w każdym momencie mój syn jak był mały i kp to nie jadłam nic co pochodzi od krowy słodyczy tez nie bo tam mleko. Był dokarmiany mm a ze nie.wytrzymywalam na takiej diecie dr przepisywal nam nutramigen i go jadł ok roku wprowadziliśmy bebiko ha i tak jadł do 2 lat. I też robiliśmy prowokacje z postaci danonkow. Teraz jest różnie czasami ma suche place jak teraz pod kolanami i na plecach i czerwone policzki bo pił mleko parę dni z rzędu. Ale ogólnie nie ma diety bez produktów mlecznych

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 12:35

PCOS
    Mąż Azoospermia
    3x iui
    24.11.2018 hiperka
    11.12.2018 transfer od.
    12.01.transfer od.
    04.02.transfer od.
    19.03. 5dpt beta 8
    21.03 7dpt beta 37
    23.03 9dpt 163 😍
    04.04. 21dpt 9917 🤗
    10.04 27dpt ❤️
    21.11.2019 córeczka😍

Zostały 2 ❄️❄️
    39h6gxv.png
  • Zanes Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flame wrote:
    Ewk@ wiem o czym mówisz z tym zaprzestaniem kp, bo u mnie byla podobna sytuacja, w czwartym miesiącu moje mleko stanowiło już jedynie 1/3 a nawet 1/4 dobowej dawki, reszta mm, a dla tej 1/3 musialam być na diecie bezmlecznej, więc w końcu uznałam, że to już ma nikły sens i z końcem 4 miesiąca odstawiłam. Natomiast z powodów dla siebie samej niezrozumiałych, dość mocno to przeżylam psychicznie, uryczałam się strasznie i miałam poczucie winy, po kilku dniach nawet próbowałam wracac do tego, ale mleka bylo już wtedy tak mało, że ostatecznie sie poddalam. Także rozumiem te odczucia 🤷‍♀️
    Mi doradca laktacyjna mówiła że jak karnisz piersią i mm pół na pół to juz laktacji pełnej się nie przywróci. Też płakałam po odstawieniu bo chciałem karmić ale mala miała inne plany no coś takie życie 🤷‍♀️

PCOS
    Mąż Azoospermia
    3x iui
    24.11.2018 hiperka
    11.12.2018 transfer od.
    12.01.transfer od.
    04.02.transfer od.
    19.03. 5dpt beta 8
    21.03 7dpt beta 37
    23.03 9dpt 163 😍
    04.04. 21dpt 9917 🤗
    10.04 27dpt ❤️
    21.11.2019 córeczka😍

Zostały 2 ❄️❄️
    39h6gxv.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie mleko dla dzieci uczulonych na BMK polecacie? Bo niestety ale w sobotę na wieczor młodą znów plamy posypały po całym ciele szczególnie nóżki więc to niestety mleko. Postaram się wytrwać w diecie do skończenia 6 miesięcy a potem to już mm bo przecież nie da się tak na dłuższą metę bez nabiału tym bardziej że nabiał jest dużym źródłem wapnia i dla mnie ale też i dla dziecka poprzez moje mleko. Dodatkowo młoda tym odrywaniem się od cycka spowodowała że mam mało mleka i boję się że trzeba by zacząć dopajac mm. Na razie nie wystartowałam z rozszerzanie diety poczekam aż plamy znikną. Już są jaśniejsze po stosowaniu kremów i powrocie do diety.

Co do BLW to mam mieszane uczucia i wydaje mi się że żadna skrajność nie jest dobra. Z synem część rzeczy z BLW przyjęłam ale tylko to co instynktownie uznałam za dobre.Tj stopniowo zdawałam dziecku większe elementy do ręki na początku owoce w siateczce, butelka że smoczkiem była tylko do mleka nie do innych napojów, szybko nauczył się pić z kubka (Nie niekapka bo jak zobaczyłam co się tam zbiera w niekapkach w różnych zakamarkach to sobie niekapka odpuscilam). Do tego dziecko piłam głównie wodą a zamiast soków zdawałam owoce. Mam takie słodkie zdjęcie z młodym który jeszcze bez zebow( wyszły mu jak miał 9 mcy) ciumka sobie dojrzałą nektarynkę w całości. Nektarynki była ogromna i zaslanialam mu pół buzi wszytko się kleiło ale młody był szczęśliwy. Ale przy tym zwyczajnie karmiła dziecko zupkami blendowanymi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 13:08

kGAop1.png
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też się pochwalę 😉 2 dni temu skończyliśmy 4 miesiące, waga koło 7 kilo, sprawdzimy dokładnie jutro przed kąpielą, wzrost nie wiem, sprawdzimy mam nadzieję w środę przed szczepieniem, ciuszki 68 🙂

Z okazji ukończenia 4 miesiąca przewrócił się pierwszy raz z brzuszka na plecy i z boczku na brzuszek.

Dałam mu też do pociumania plasterek banana, był dziki szał jak poczuł smak, a potem dziki ryk jak zabrałam 😁

Kusi mnie rozszerzać już dietę jak czytam Wasze doświadczenia, ale tak po 5 miesiącu chciałam zacząć 🙂

Pozdrawiamy 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2020, 12:10

nickky, Zanes, kamciaelcia, Flame, Miodunka, Limonka, Mali84, taka_mama, Muki85 lubią tę wiadomość

• nickky Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adela skaza białkowa często ujawnia się właśnie dopiero po 3 miesiącu, chociaż może też być od urodzenia. Też zaczynam podejrzewać u Ani. Z objawów są problemy z kupkami (co 3 dni, ale Ania bardzo się męczy, stęka, płacze, kupa jest czasem trochę zielonkawa), suche miejsca na łydkach i na zgięciu stóp z przodu, ciemieniucha która nijak nie daje się zaleczyć. A od wczoraj sucha plamka na policzku.

Skaza jest gorsza niż nietolerancja laktozy bo trzeba zrezygnować z nabiału w każdej postaci, mleko, masło, sery, kefiry. Oczywiście też ciasta i viastka na maśle lub mleku, czekoladę mleczną, część pieczywa. Trzeba mocno się wczytywać w składy czy nie ma jakiegoś mleka albo serwatki. Dla mnie to dramat, bo kocham nabiał i jem codziennie jogurty kefiry, sery białe i żółte, oczywiście masło. Ale spróbuję, tylko muszę dojeść co tam mam w lodówce bo małż nie nabiałowy i szkoda żeby się zepsuło. Jeśli to alergia bmk to też pewnie po 6 miesiącach przejdę na mm, żebyśmy obie z córką nie nabawiły się niedoborów. Trzeba oczywiście brać suplementy z wapniem, ale tak naprawdę kto to wie ile tego wapnia się wchłania.

Z plusów może schudnę, bo na razie waga stoi jak zaklęta. Wcale nie jem dużo, słodycze raz na kilka dni z umiarem, a od porodu schudłam 3kg (nie licząc 5 przy porodzie). Zostało mi do zrzucenia 14... 8 do wagi sprzed ciąży i dodatkowo 6 które przytyłam z zajadania stresów przed ciążą.

n59yvcqg9cxqwkcx.png
‹‹ 893 894 895 896 897 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ