X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Jem. W Polsce używa się tego w małych ilościach, od jednej łyżeczki curry się nie roni - zapewne chodzi o kurkumę i chilli, która mogą pobudzać skurcze. Ale po prawdzie, to będą mini skurcze (o ile w ogóle), bo jakby były porządne, to w szpitalu by curry wywoływali porody ;)

Swoją drogą Hindusi jedzą curry na potęgę, chilli to używają na tony, to główne składniki ich kuchni, a jest to najbardziej ludny kraj :) Nie dajmy się zwariować. Smacznego! (Ja uwielbiam kuchnie hinduska i co róż jem. Uwielbiam w ogóle ostre potrawy i potrawy bardzo aromatyczne, może dlatego, że jestem wege i po prostu w kuchni wege używa się przypraw na maksa).
    Looool, ja właśnie tak jak Ty uwielbiam kuchnię hinduską, też gotujemy dużo z takimi mocnymi przyprawami, a w ciąży to widzę,że pikantne smakuje mi podwójnie i jem jeszcze więcej. :D

Może w zagrożonej ciąży jest inaczej, ale ja też czytałam,że np. W celu wywołania ruchów dziecka warto zjeść coś pikantnego lub słodkiego ;) także zgadzam się,że nie przesadzajmy z tymi ograniczeniami, bo łatwo wyeliminować wszystko :)

Kasiastaraczka, e_mil_ka lubią tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Ja spróbowałam i dziekuję ;)
    Ech,to już nie wiem
    A w ciąży to już w ogóle...🙃

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anu5ia wrote:
    Jeszcze rok temu miałam fobię na myśl o tym. Już miałam przygotowane i nagle blokada w głowie i rezygnowałam. Ale jak teraz byłam przeziębiona to spać nie mogłam bo żadnych kropli do nosa ani nic. Więc zebrałam się w sobie i wsypałam dwie saszetki do tego, nachyliłam się i wcisnęłam. Najpierw połowę do jednej i połowę do drugiej dziurki. Miałam tak zatkany nos że mi buzią szło 😂 potem miałam wrażenie chwilowe że jest gorzej ale po godzinie zaczęło ładnie schodzić i obrzęk się zmniejszył. No i przespałam noc. Jak dla mnie to najlepsza metoda na katar. Ale przez taką wewnętrzną blokadę mam z tym problem często. Ja już boję się jesieni żeby mnie nic nie złapało 😄
    Potwierdzam, też miałam dużą blokadę przed tą metodą,a teraz to złoto!

RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Juśka88 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miękka, zamknięta bez krwawień. Brzuch się napina zwłaszcza na noc a biorę już i magnez i luteinę. Najbardziej się napina kiedy mała kopie ale na to nie za wiele pomogę. Gdybym miała pessar albo szycie żyła bym prawdopodobnie spokojniej ☹️ ale nikt o tym nie wspomina. 21 mam wizytę zapytam o passer, spala bym z nim spokojniej i nie bała się iść na krótki spacer.

• Madeline Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    No dlatego pytałam jak u was z wizytami bo ja ruchów nie czuje jeszcze a wy wszystkie tak i mnie to martwi jeszcze zaczęłam się zastanawiać czy mój brzuch trochę nie zmalał nie wiem już… dlatego nie wiem czy iść za tydzien czy czekac i sobie bie wkręcać ale brak ruchów mnie już lekko stresuje i zastanawia…
    Dzella,możemy sobie przybić piątkę z tymi ruchami, chociaż wydaje mi się,że coś tam czuję,ale to tylko czasami, i ciągle nie jestem pewna,czy to nie aby jelita lub inne wrażenia. Spokojnie,to może jeszcze potrwać.
    To,co czuję to na pewno nie są przyjemne smyrania, czy motylki, a raczej jakby ktoś mi po flaczkach lub narządach ciągnął... Ale mówię,że nie jestem pewna na 100%, że to to... :)

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • Juśka88 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Dzella,możemy sobie przybić piątkę z tymi ruchami, chociaż wydaje mi się,że coś tam czuję,ale to tylko czasami, i ciągle nie jestem pewna,czy to nie aby jelita lub inne wrażenia. Spokojnie,to może jeszcze potrwać.
    To,co czuję to na pewno nie są przyjemne smyrania, czy motylki, a raczej jakby ktoś mi po flaczkach lub narządach ciągnął... Ale mówię,że nie jestem pewna na 100%, że to to... :)
    To mogą być pierwsze ruchy, ja poczułam gdzieś koło 19 tc i też liczylam na miłe smyrania😅 ale raczej czułam jakby mikro podskoki i to nie każdego dnia, dopiero kolo 21/22 tc zaczęłam czuć już prawdziwe kopniaki i to codziennie.🙈

Madeline lubi tę wiadomość

• RedTail_Rudzia Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Potwierdzam, też miałam dużą blokadę przed tą metodą,a teraz to złoto!

Boże jakbyście mnie widziały za pierwszym razem hahaha pochyloną do przodu - odruch jakby kot miał się zeżygac poszło mi buźka ale podziałało hahh
    Kuźwa denerwuje mnie słownik w tel babole mi wychodzą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2023, 21:54

Juśka88 lubi tę wiadomość

Rudzia ❤️
    preg.png

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juśka88 wrote:
    Miękka, zamknięta bez krwawień. Brzuch się napina zwłaszcza na noc a biorę już i magnez i luteinę. Najbardziej się napina kiedy mała kopie ale na to nie za wiele pomogę. Gdybym miała pessar albo szycie żyła bym prawdopodobnie spokojniej ☹️ ale nikt o tym nie wspomina. 21 mam wizytę zapytam o passer, spala bym z nim spokojniej i nie bała się iść na krótki spacer.

To na spokojnie :) w tak wysokiej już ciąży możesz czuć takie napięcia :)
    Postaraj się nie nakręcać choć łatwo się mówi - wiem sama po sobie
    Wyobraź sobie to tak że później już tyle nie wypoczniesz co teraz hihi
    Ale zapytać możesz o pessar - zapytaj się ale na spokojnie - do tego czasu sobie wypoczywaj :)
    Serduszko do góry - będzie dobrze 🌹

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2023, 21:58

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff, nadrobienie tego wątku,to nielada harówka 😁 jesteście niesamowite!

Witaj Juska! A SamiDe, chyba nie pisałaś,jak po wizycie,albo coś przeoczyłam 🤔

Wiecie co, podczas czytania tego wątku znowu poczułam coś w podbrzuszu, wyraźniej czuję raczej nad kością łonową, albo też coś tam wyżej, ale wtedy słabiej , jakby w pionie był. No totalny mit z tym, że to jest przyjemnie, jedyne co w tym przyjemne,to świadomość,że mój alien żyje 😄
    (Mam nadzieję,że nie urażę żadnej z Was moim podejściem🫣).

Odnośnie irygacji, to ja od jednego pamiętnego zawalenia zatok, zaczęłam używać i od tamtej pory jest najlepszym sposobem. Co ważne - nie wolno używać przy zatkanych zatokach(!) I warto dobrej firmy kupić, miałam porównanie,tanie się zapowietrzaja, co jest mega nieprzyjemne, a lepszej jakości,to taki, gdzie jednym naciśnięciem załatwiasz jedną dziurkę.

Katar też mam, ale znośny. Także dołączam do teamu;)

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • Juśka88 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    To na spokojnie :) w tak wysokiej już ciąży możesz czuć takie napięcia :)
    Postaraj się nie nakręcać choć łatwo się mówi - wiem sama po sobie
    Wyobraź sobie to tak że później już tyle nie wypoczniesz co teraz hihi
    Ale zapytać możesz o pessar - zapytaj się ale na spokojnie - do tego czasu sobie wypoczywaj :)
    Serduszko do góry - będzie dobrze 🌹
    Dzięki za miłe słowo, postaram się może troszkę więcej siadać, bo też się trochę boję, że leżę jak kłoda a potem zwykłe wyjście do lekarza a szyjka dozna szoku pionizacji 🙈

• Juśka88 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:

Wiecie co, podczas czytania tego wątku znowu poczułam coś w podbrzuszu, wyraźniej czuję raczej nad kością łonową, albo też coś tam wyżej, ale wtedy słabiej , jakby w pionie był. No totalny mit z tym, że to jest przyjemnie, jedyne co w tym przyjemne,to świadomość,że mój alien żyje 😄
    (Mam nadzieję,że nie urażę żadnej z Was moim podejściem🫣)
    Odnośnie irygacji, to ja od jednego pamiętnego zawalenia zatok, zaczęłam używać i od tamtej pory jest najlepszym sposobem. Co ważne - nie wolno używać przy zatkanych zatokach(!) I warto dobrej firmy kupić, miałam porównanie,tanie się zapowietrzaja, co jest mega nieprzyjemne, a lepszej jakości,to taki, gdzie jednym naciśnięciem załatwiasz jedną dziurkę.

Witaj Madeline, ja o irygacji nawet nie myślę, mam fobię z wodą koło nosa, nawet nie bardzo pływam bo się boję że ktoś mi chlapnie. Jako dziecko uczyłam się nurkować w wannie i skończyło się traumą 🙈 tylko ja mogłam wymyślić żeby sprawdzić jak by to było oddychać pod wodą 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2023, 22:14

RedTail_Rudzia, Madeline lubią tę wiadomość

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam też sollux czerwony , ale w ciąży tego się nie robi :)
    Ah nie żebym co chwilę irygacje robiła ale jak już nic nie pomogło to zrobiłam
    Ale byłam w szoku jak zobaczyłam ile wyszło i stwierdziłam nieee nooo niiii huhu nie wyszło by to samo z siebie 🤣🤣

Madeline- ja to się cieszę jak ktoś ma luźne podejście - ja to jestem czasami tak dużo sarkastyczna że się boję że ludzie się obrażą z powodu mojego głupiego poczucia humoru 🙈🙈

Juska oh nie tylko Ty to sprawdzałaś w wannie 🤣🙈 ja to jeszcze kto dłużej wytrzyma bez oddechu
    Z bratem na takie głupie pomysły wpadaliśmy jak zrobić bąbelki nosem pod wodą różne takie
    Ile się tego napiłam - a później jego info i moja mina jak po jakimś zadaniu się dowiaduje że do wody sikał
    Więc hmm mnie już nic nie zadziwi 🤣🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2023, 22:31

Juśka88, Madeline lubią tę wiadomość

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Juśka88 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Ja mam też sollux czerwony , ale w ciąży tego się nie robi :)
    Ah nie żebym co chwilę irygacje robiła ale jak już nic nie pomogło to zrobiłam
    Ale byłam w szoku jak zobaczyłam ile wyszło i stwierdziłam nieee nooo niiii huhu nie wyszło by to samo z siebie 🤣🤣

Madeline- ja to się cieszę jak ktoś ma luźne podejście - ja to jestem czasami tak dużo sarkastyczna że się boję że ludzie się obrażą z powodu mojego głupiego poczucia humoru 🙈🙈

Juska oh nie tylko Ty to sprawdzałaś w wannie 🤣🙈 ja to jeszcze kto dłużej wytrzyma bez oddechu
    Z bratem na takie głupie pomysły wpadaliśmy jak zrobić bąbelki nosem pod wodą różne takie
    Ile się tego napiłam - a później jego info i moja mina jak po jakimś zadaniu się dowiaduje że do wody sikał
    Więc hmm mnie już nic nie zadziwi 🤣🙈
    No teraz to padłam 😂😂😂przebiłaś mnie ze swoją historią, jak byłam mała zawsze mówiłem rodzicom, że chce brata ale tylko starszego 🙈🙈

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chciałam brata starszego xd długo nie rozumiałam dlaczego nie mogą mi go dać 🤣🙈

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:

(Mam nadzieję,że nie urażę żadnej z Was moim podejściem🫣).

Piąteczka! Ja już pisałam, że dla mnie te ruchy nie są przyjemnym doznaniem fizycznym :)

Madeline lubi tę wiadomość

preg.png
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    A SamiDe, chyba nie pisałaś,jak po wizycie,albo coś przeoczyłam 🤔

Pisałam coś tam na fb ale przeszło bez echa ;) Miło, że pytasz. Generalnie wszystko ok, poza jakimś ogniskiem hyperechogennym w serduszku, które trzeba obserwować, ale budowa serca i wszystko jak najbardziej w porządku. Doktor mowil, ze to nic powaznego, nie widzi wskazan do dalszej diagnostyki, a ja wole w wujku google nie szukac odpowiedzi i czekam do nastepnego usg. Do tego obwód główki mniejszy niż powinien być w 22 tygodniu, ale rozmiar móżdżku czy czegoś tam w główce odpowiada temu tygodniowi, rozbieżność 5 dni bodajże... problem był też z dokładnym zbadaniem kręgosłupa, mała ułożona bardzo nisko, pupą w kanale rodnym.. na koniec niby coś tam udało się sprawdzić i wszystko w normie. Muszę też więcej pić, bo wody płodowe w granicach normy, ale mogłoby być więcej, bo ciężko było małą obrócić. Być może dlatego mocno odczuwam jej wypychanie się. I zazwyczaj kopniaki bardzo nisko, sporadycznie w okolicach pępka. Ogólnie połówkowe bardzo mnie zestresowało, no ale cóż...

RedTail_Rudzia, Madeline lubią tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja się dziś czułam tragicznie odstawiam tabletki przeciwymiotne nie wiem czy to to ale dziś miałam mdłości jak na początku ciąży. ! Cały dzień masakra ale od południa do teraz jest już taki dramat ze myśle jak to możliwe ze nie 🤮🤮🤮 dlatego znowu wzięłam na noc leki przeciwymiotne bo chce jutro funkcjonować :( boje się ze tych leków bie odstawię

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 01:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochanie niektóre kobietki cały czas odczuwają mdłości. Tak z innej beczki - a próbowałaś kropelek z imbirem tam jest Wit. b też, czy na Ciebie to nie działa ?
    SamiDe - nie martw się w pierwszej ciąży też miałam mało wód płodowych ale piłam więcej wody i pomogło - kiedyś Pani prof. Neonatolog mówiła że dziewczynki są silniejsze - chyba już taka Nasza natura od samego początku ..
    Ja mam w środę połówkowe i też mam takiego stracha, że jakieś może wyjść złe - nie wiem czy to przez hormony ale zdarza mi się popłakać później się uśmiecham - czuję się jak jakiś świr - dosłownie
    Może Twoje Serduszko ( Dzidzia będzie mniejszą Kruszynka) moja też była mniejsza - urodziła Się zdrowa. Przyjaciółka też się bała bo z jej córeczka wyszło na połówkowych z nerkami - z miedniczkami ? Jej kurczaki nie pamiętam teraz - okazało się że dziewczynka też jest zdrowa po urodzeniu. Staram się Ciebie podnieść na duchu. . Ja przepraszam że nie pamiętam o badaniach Waszych- tak czasem wszystko mi się miesza - chyba zacznę pić melisę. Znowu wymasowałam sobie tą stronę co mnie boli - uwielbiam ten masażer mieści się do ręki - znajduje mi punkty spustowe więc nie nadwyrężam ręki - staram się to robić co 3 dzień by organizm się nie przyzwyczail bo wczoraj znowu noc nie przespaną miałam . Ale jak dziś się pochylałam nad Wanną - Mój mi powiedział że troszkę się poszerzylam w biodrach co mnie bardzo cieszy stąd może te moje bolączki .. brzuszek nie mam duży ale to dopiero mi się zacznie .. zwiększyłam też ilość wody - bo kopniaki są czasem mocne :)
    Wierzę w Nas że mimo Naszych czasem " obaw" urodzimy zdrowie Dzieciaczki i każdej z Was życzę tego z całego mojego serca
    Boże ale zawiało powagą . Heh

SamiDe lubi tę wiadomość

Rudzia ❤️
    preg.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Dziewczyny ja się dziś czułam tragicznie odstawiam tabletki przeciwymiotne nie wiem czy to to ale dziś miałam mdłości jak na początku ciąży. ! Cały dzień masakra ale od południa do teraz jest już taki dramat ze myśle jak to możliwe ze nie 🤮🤮🤮 dlatego znowu wzięłam na noc leki przeciwymiotne bo chce jutro funkcjonować :( boje się ze tych leków bie odstawię
    Chyba ktoś na początku pisał o tym że potem te leki ciężko odstawić a mdłości wcale nie mijają. Czy zawsze się to sprawdza nie wiem ale ja wolałam przetrzymać ten etap i teraz już jest super. Może spróbuj kilka dni jakoś przetrzyma. I zobaczysz czy coś się zmienia a może taka Twoja natura że mdłości całą ciążę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2023, 07:53

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia, więc mam nadzieję, że te picie wody pomoże, bo przez to latam do toalety co 15 minut 🙈
    Dowiedziałam się od teściowej, że mąż się urodził z małą wagą, tylko 2600gr, z tego co ja wiem ja też ważyłam coś koło tego, moja córka urodziła się 3060, 47cm, więc może i ta będzie z tych mniejszych dzieci 🙂 z tym serduszkiem to też rozmawiałam z koleżankami, które mają dzieci i też jak nie jakieś szmery były to inne problemy, a dzieci finalnie rodziły się zdrowe, więc mam nadzieję, że i u nas tak będzie. Pocieszają mnie kopniaki malutkiej, silna dziewczyna 😊

Kasiastaraczka, RedTail_Rudzia, Madeline , Morelka456 lubią tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
‹‹ 206 207 208 209 210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ