WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Jem. W Polsce używa się tego w małych ilościach, od jednej łyżeczki curry się nie roni - zapewne chodzi o kurkumę i chilli, która mogą pobudzać skurcze. Ale po prawdzie, to będą mini skurcze (o ile w ogóle), bo jakby były porządne, to w szpitalu by curry wywoływali porody ;)

Swoją drogą Hindusi jedzą curry na potęgę, chilli to używają na tony, to główne składniki ich kuchni, a jest to najbardziej ludny kraj :) Nie dajmy się zwariować. Smacznego! (Ja uwielbiam kuchnie hinduska i co róż jem. Uwielbiam w ogóle ostre potrawy i potrawy bardzo aromatyczne, może dlatego, że jestem wege i po prostu w kuchni wege używa się przypraw na maksa).
    Looool, ja właśnie tak jak Ty uwielbiam kuchnię hinduską, też gotujemy dużo z takimi mocnymi przyprawami, a w ciąży to widzę,że pikantne smakuje mi podwójnie i jem jeszcze więcej. :D

Może w zagrożonej ciąży jest inaczej, ale ja też czytałam,że np. W celu wywołania ruchów dziecka warto zjeść coś pikantnego lub słodkiego ;) także zgadzam się,że nie przesadzajmy z tymi ograniczeniami, bo łatwo wyeliminować wszystko :)

Kasiastaraczka, e_mil_ka lubią tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Ja spróbowałam i dziekuję ;)
    Ech,to już nie wiem
    A w ciąży to już w ogóle...🙃

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anu5ia wrote:
    Jeszcze rok temu miałam fobię na myśl o tym. Już miałam przygotowane i nagle blokada w głowie i rezygnowałam. Ale jak teraz byłam przeziębiona to spać nie mogłam bo żadnych kropli do nosa ani nic. Więc zebrałam się w sobie i wsypałam dwie saszetki do tego, nachyliłam się i wcisnęłam. Najpierw połowę do jednej i połowę do drugiej dziurki. Miałam tak zatkany nos że mi buzią szło 😂 potem miałam wrażenie chwilowe że jest gorzej ale po godzinie zaczęło ładnie schodzić i obrzęk się zmniejszył. No i przespałam noc. Jak dla mnie to najlepsza metoda na katar. Ale przez taką wewnętrzną blokadę mam z tym problem często. Ja już boję się jesieni żeby mnie nic nie złapało 😄
    Potwierdzam, też miałam dużą blokadę przed tą metodą,a teraz to złoto!

RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Juśka88 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miękka, zamknięta bez krwawień. Brzuch się napina zwłaszcza na noc a biorę już i magnez i luteinę. Najbardziej się napina kiedy mała kopie ale na to nie za wiele pomogę. Gdybym miała pessar albo szycie żyła bym prawdopodobnie spokojniej ☹️ ale nikt o tym nie wspomina. 21 mam wizytę zapytam o passer, spala bym z nim spokojniej i nie bała się iść na krótki spacer.

• Madeline Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    No dlatego pytałam jak u was z wizytami bo ja ruchów nie czuje jeszcze a wy wszystkie tak i mnie to martwi jeszcze zaczęłam się zastanawiać czy mój brzuch trochę nie zmalał nie wiem już… dlatego nie wiem czy iść za tydzien czy czekac i sobie bie wkręcać ale brak ruchów mnie już lekko stresuje i zastanawia…
    Dzella,możemy sobie przybić piątkę z tymi ruchami, chociaż wydaje mi się,że coś tam czuję,ale to tylko czasami, i ciągle nie jestem pewna,czy to nie aby jelita lub inne wrażenia. Spokojnie,to może jeszcze potrwać.
    To,co czuję to na pewno nie są przyjemne smyrania, czy motylki, a raczej jakby ktoś mi po flaczkach lub narządach ciągnął... Ale mówię,że nie jestem pewna na 100%, że to to... :)

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • Juśka88 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Dzella,możemy sobie przybić piątkę z tymi ruchami, chociaż wydaje mi się,że coś tam czuję,ale to tylko czasami, i ciągle nie jestem pewna,czy to nie aby jelita lub inne wrażenia. Spokojnie,to może jeszcze potrwać.
    To,co czuję to na pewno nie są przyjemne smyrania, czy motylki, a raczej jakby ktoś mi po flaczkach lub narządach ciągnął... Ale mówię,że nie jestem pewna na 100%, że to to... :)
    To mogą być pierwsze ruchy, ja poczułam gdzieś koło 19 tc i też liczylam na miłe smyrania😅 ale raczej czułam jakby mikro podskoki i to nie każdego dnia, dopiero kolo 21/22 tc zaczęłam czuć już prawdziwe kopniaki i to codziennie.🙈

Madeline lubi tę wiadomość

• RedTail_Rudzia Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Potwierdzam, też miałam dużą blokadę przed tą metodą,a teraz to złoto!

Boże jakbyście mnie widziały za pierwszym razem hahaha pochyloną do przodu - odruch jakby kot miał się zeżygac poszło mi buźka ale podziałało hahh
    Kuźwa denerwuje mnie słownik w tel babole mi wychodzą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2023, 21:54

Juśka88 lubi tę wiadomość

Rudzia ❤️
    preg.png

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juśka88 wrote:
    Miękka, zamknięta bez krwawień. Brzuch się napina zwłaszcza na noc a biorę już i magnez i luteinę. Najbardziej się napina kiedy mała kopie ale na to nie za wiele pomogę. Gdybym miała pessar albo szycie żyła bym prawdopodobnie spokojniej ☹️ ale nikt o tym nie wspomina. 21 mam wizytę zapytam o passer, spala bym z nim spokojniej i nie bała się iść na krótki spacer.

To na spokojnie :) w tak wysokiej już ciąży możesz czuć takie napięcia :)
    Postaraj się nie nakręcać choć łatwo się mówi - wiem sama po sobie
    Wyobraź sobie to tak że później już tyle nie wypoczniesz co teraz hihi
    Ale zapytać możesz o pessar - zapytaj się ale na spokojnie - do tego czasu sobie wypoczywaj :)
    Serduszko do góry - będzie dobrze 🌹

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2023, 21:58

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff, nadrobienie tego wątku,to nielada harówka 😁 jesteście niesamowite!

Witaj Juska! A SamiDe, chyba nie pisałaś,jak po wizycie,albo coś przeoczyłam 🤔

Wiecie co, podczas czytania tego wątku znowu poczułam coś w podbrzuszu, wyraźniej czuję raczej nad kością łonową, albo też coś tam wyżej, ale wtedy słabiej , jakby w pionie był. No totalny mit z tym, że to jest przyjemnie, jedyne co w tym przyjemne,to świadomość,że mój alien żyje 😄
    (Mam nadzieję,że nie urażę żadnej z Was moim podejściem🫣).

Odnośnie irygacji, to ja od jednego pamiętnego zawalenia zatok, zaczęłam używać i od tamtej pory jest najlepszym sposobem. Co ważne - nie wolno używać przy zatkanych zatokach(!) I warto dobrej firmy kupić, miałam porównanie,tanie się zapowietrzaja, co jest mega nieprzyjemne, a lepszej jakości,to taki, gdzie jednym naciśnięciem załatwiasz jedną dziurkę.

Katar też mam, ale znośny. Także dołączam do teamu;)

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • Juśka88 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    To na spokojnie :) w tak wysokiej już ciąży możesz czuć takie napięcia :)
    Postaraj się nie nakręcać choć łatwo się mówi - wiem sama po sobie
    Wyobraź sobie to tak że później już tyle nie wypoczniesz co teraz hihi
    Ale zapytać możesz o pessar - zapytaj się ale na spokojnie - do tego czasu sobie wypoczywaj :)
    Serduszko do góry - będzie dobrze 🌹
    Dzięki za miłe słowo, postaram się może troszkę więcej siadać, bo też się trochę boję, że leżę jak kłoda a potem zwykłe wyjście do lekarza a szyjka dozna szoku pionizacji 🙈

• Juśka88 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:

Wiecie co, podczas czytania tego wątku znowu poczułam coś w podbrzuszu, wyraźniej czuję raczej nad kością łonową, albo też coś tam wyżej, ale wtedy słabiej , jakby w pionie był. No totalny mit z tym, że to jest przyjemnie, jedyne co w tym przyjemne,to świadomość,że mój alien żyje 😄
    (Mam nadzieję,że nie urażę żadnej z Was moim podejściem🫣)
    Odnośnie irygacji, to ja od jednego pamiętnego zawalenia zatok, zaczęłam używać i od tamtej pory jest najlepszym sposobem. Co ważne - nie wolno używać przy zatkanych zatokach(!) I warto dobrej firmy kupić, miałam porównanie,tanie się zapowietrzaja, co jest mega nieprzyjemne, a lepszej jakości,to taki, gdzie jednym naciśnięciem załatwiasz jedną dziurkę.

Witaj Madeline, ja o irygacji nawet nie myślę, mam fobię z wodą koło nosa, nawet nie bardzo pływam bo się boję że ktoś mi chlapnie. Jako dziecko uczyłam się nurkować w wannie i skończyło się traumą 🙈 tylko ja mogłam wymyślić żeby sprawdzić jak by to było oddychać pod wodą 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2023, 22:14

RedTail_Rudzia, Madeline lubią tę wiadomość

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam też sollux czerwony , ale w ciąży tego się nie robi :)
    Ah nie żebym co chwilę irygacje robiła ale jak już nic nie pomogło to zrobiłam
    Ale byłam w szoku jak zobaczyłam ile wyszło i stwierdziłam nieee nooo niiii huhu nie wyszło by to samo z siebie 🤣🤣

Madeline- ja to się cieszę jak ktoś ma luźne podejście - ja to jestem czasami tak dużo sarkastyczna że się boję że ludzie się obrażą z powodu mojego głupiego poczucia humoru 🙈🙈

Juska oh nie tylko Ty to sprawdzałaś w wannie 🤣🙈 ja to jeszcze kto dłużej wytrzyma bez oddechu
    Z bratem na takie głupie pomysły wpadaliśmy jak zrobić bąbelki nosem pod wodą różne takie
    Ile się tego napiłam - a później jego info i moja mina jak po jakimś zadaniu się dowiaduje że do wody sikał
    Więc hmm mnie już nic nie zadziwi 🤣🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2023, 22:31

Juśka88, Madeline lubią tę wiadomość

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Juśka88 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Ja mam też sollux czerwony , ale w ciąży tego się nie robi :)
    Ah nie żebym co chwilę irygacje robiła ale jak już nic nie pomogło to zrobiłam
    Ale byłam w szoku jak zobaczyłam ile wyszło i stwierdziłam nieee nooo niiii huhu nie wyszło by to samo z siebie 🤣🤣

Madeline- ja to się cieszę jak ktoś ma luźne podejście - ja to jestem czasami tak dużo sarkastyczna że się boję że ludzie się obrażą z powodu mojego głupiego poczucia humoru 🙈🙈

Juska oh nie tylko Ty to sprawdzałaś w wannie 🤣🙈 ja to jeszcze kto dłużej wytrzyma bez oddechu
    Z bratem na takie głupie pomysły wpadaliśmy jak zrobić bąbelki nosem pod wodą różne takie
    Ile się tego napiłam - a później jego info i moja mina jak po jakimś zadaniu się dowiaduje że do wody sikał
    Więc hmm mnie już nic nie zadziwi 🤣🙈
    No teraz to padłam 😂😂😂przebiłaś mnie ze swoją historią, jak byłam mała zawsze mówiłem rodzicom, że chce brata ale tylko starszego 🙈🙈

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chciałam brata starszego xd długo nie rozumiałam dlaczego nie mogą mi go dać 🤣🙈

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:

(Mam nadzieję,że nie urażę żadnej z Was moim podejściem🫣).

Piąteczka! Ja już pisałam, że dla mnie te ruchy nie są przyjemnym doznaniem fizycznym :)

Madeline lubi tę wiadomość

preg.png
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    A SamiDe, chyba nie pisałaś,jak po wizycie,albo coś przeoczyłam 🤔

Pisałam coś tam na fb ale przeszło bez echa ;) Miło, że pytasz. Generalnie wszystko ok, poza jakimś ogniskiem hyperechogennym w serduszku, które trzeba obserwować, ale budowa serca i wszystko jak najbardziej w porządku. Doktor mowil, ze to nic powaznego, nie widzi wskazan do dalszej diagnostyki, a ja wole w wujku google nie szukac odpowiedzi i czekam do nastepnego usg. Do tego obwód główki mniejszy niż powinien być w 22 tygodniu, ale rozmiar móżdżku czy czegoś tam w główce odpowiada temu tygodniowi, rozbieżność 5 dni bodajże... problem był też z dokładnym zbadaniem kręgosłupa, mała ułożona bardzo nisko, pupą w kanale rodnym.. na koniec niby coś tam udało się sprawdzić i wszystko w normie. Muszę też więcej pić, bo wody płodowe w granicach normy, ale mogłoby być więcej, bo ciężko było małą obrócić. Być może dlatego mocno odczuwam jej wypychanie się. I zazwyczaj kopniaki bardzo nisko, sporadycznie w okolicach pępka. Ogólnie połówkowe bardzo mnie zestresowało, no ale cóż...

RedTail_Rudzia, Madeline lubią tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja się dziś czułam tragicznie odstawiam tabletki przeciwymiotne nie wiem czy to to ale dziś miałam mdłości jak na początku ciąży. ! Cały dzień masakra ale od południa do teraz jest już taki dramat ze myśle jak to możliwe ze nie 🤮🤮🤮 dlatego znowu wzięłam na noc leki przeciwymiotne bo chce jutro funkcjonować :( boje się ze tych leków bie odstawię

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 01:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochanie niektóre kobietki cały czas odczuwają mdłości. Tak z innej beczki - a próbowałaś kropelek z imbirem tam jest Wit. b też, czy na Ciebie to nie działa ?
    SamiDe - nie martw się w pierwszej ciąży też miałam mało wód płodowych ale piłam więcej wody i pomogło - kiedyś Pani prof. Neonatolog mówiła że dziewczynki są silniejsze - chyba już taka Nasza natura od samego początku ..
    Ja mam w środę połówkowe i też mam takiego stracha, że jakieś może wyjść złe - nie wiem czy to przez hormony ale zdarza mi się popłakać później się uśmiecham - czuję się jak jakiś świr - dosłownie
    Może Twoje Serduszko ( Dzidzia będzie mniejszą Kruszynka) moja też była mniejsza - urodziła Się zdrowa. Przyjaciółka też się bała bo z jej córeczka wyszło na połówkowych z nerkami - z miedniczkami ? Jej kurczaki nie pamiętam teraz - okazało się że dziewczynka też jest zdrowa po urodzeniu. Staram się Ciebie podnieść na duchu. . Ja przepraszam że nie pamiętam o badaniach Waszych- tak czasem wszystko mi się miesza - chyba zacznę pić melisę. Znowu wymasowałam sobie tą stronę co mnie boli - uwielbiam ten masażer mieści się do ręki - znajduje mi punkty spustowe więc nie nadwyrężam ręki - staram się to robić co 3 dzień by organizm się nie przyzwyczail bo wczoraj znowu noc nie przespaną miałam . Ale jak dziś się pochylałam nad Wanną - Mój mi powiedział że troszkę się poszerzylam w biodrach co mnie bardzo cieszy stąd może te moje bolączki .. brzuszek nie mam duży ale to dopiero mi się zacznie .. zwiększyłam też ilość wody - bo kopniaki są czasem mocne :)
    Wierzę w Nas że mimo Naszych czasem " obaw" urodzimy zdrowie Dzieciaczki i każdej z Was życzę tego z całego mojego serca
    Boże ale zawiało powagą . Heh

SamiDe lubi tę wiadomość

Rudzia ❤️
    preg.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Dziewczyny ja się dziś czułam tragicznie odstawiam tabletki przeciwymiotne nie wiem czy to to ale dziś miałam mdłości jak na początku ciąży. ! Cały dzień masakra ale od południa do teraz jest już taki dramat ze myśle jak to możliwe ze nie 🤮🤮🤮 dlatego znowu wzięłam na noc leki przeciwymiotne bo chce jutro funkcjonować :( boje się ze tych leków bie odstawię
    Chyba ktoś na początku pisał o tym że potem te leki ciężko odstawić a mdłości wcale nie mijają. Czy zawsze się to sprawdza nie wiem ale ja wolałam przetrzymać ten etap i teraz już jest super. Może spróbuj kilka dni jakoś przetrzyma. I zobaczysz czy coś się zmienia a może taka Twoja natura że mdłości całą ciążę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2023, 07:53

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia, więc mam nadzieję, że te picie wody pomoże, bo przez to latam do toalety co 15 minut 🙈
    Dowiedziałam się od teściowej, że mąż się urodził z małą wagą, tylko 2600gr, z tego co ja wiem ja też ważyłam coś koło tego, moja córka urodziła się 3060, 47cm, więc może i ta będzie z tych mniejszych dzieci 🙂 z tym serduszkiem to też rozmawiałam z koleżankami, które mają dzieci i też jak nie jakieś szmery były to inne problemy, a dzieci finalnie rodziły się zdrowe, więc mam nadzieję, że i u nas tak będzie. Pocieszają mnie kopniaki malutkiej, silna dziewczyna 😊

Kasiastaraczka, RedTail_Rudzia, Madeline , Morelka456 lubią tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
‹‹ 206 207 208 209 210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ