Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ej, ciekawa koncepcja z tą studniówką 😁 ja mam jeszcze szansę. A jak planowalyscie świętować?
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Wiewioora wrote:Rudzia, ale do domu Ci nie przyszli na kontrolę? Ja się w ogóle zaczęłam zastanawiać czy na L4 możemy iść na wybory....
Kasia wszystkiego najlepszego !!❤️
Kciuki za dzisiejsze wizyty!! ❤️
Dziewczyny podsyłam listę wyprawkową - coś byście dodały, odjęły?
https://www.mamalekarz.pl/wp-content/uploads/2017/02/Wyprawka-MamaLekarz.pdf
co do listy do szpitala to ja mam listę ze swojego szpitala, bo różne są wymagania
ale ta lista bardzo fajnie wygląda, aż sobie chyba wydrukuję
nie wiedziałam, że udostępniła taką listę -obserwuję tę babeczkę na ig między moim synkiem, a jej Basią jest malutka różnica, jakieś 2 tygodnie
będę kąpać na początku w oleju ze słodkich migdałów, później płyn sylveco, jak pierwszego synka
tej soli to ja kupiłam od razu całe pudełko 100 szt. długa data, więc...
kremu na odparzenia nie miałam nigdy
nie kupowałabym od razu leków/suplementów na problemy brzuszkowe- raczej skontaktowałabym się z pediatrą i na bieżąco coś próbowała
witamina K tylko w szpitalu
rzeczywiście octeniseptu nie kupuję, u nas pielęgnacja pępka była bardziej na sucho-czasami przecieraliśmy wacikiem nasączonym solą fizjologiczną- odpadł po jakichś 10 dniach
ząbkowanie...to jakoś później u nas było, chyba Tadzio miał prawie 7 miesięcy, nie stosowaliśmy maści, żeli z lidokainą, tylko camilla, jedynie górne jedynki wychodziły tak boleśnie, że podaliśmy ibuprofen, synek wtedy odrzucił smoczek, nawet cycusiowanie bolało...
ale słyszałam, że niektórym dzieciom wcześnie wychodzą ząbki
ubranka to już kwestia indywidualna
butelki nie kupowałam, dopiero sytuacja ze szpitala mnie zmusiła i poszłam do sklepiku kupić, to samo z nakładkami silikonowymi na sutki-położna podpowiedziała mi jaki rozmiar kupić
smoczki kupiliśmy dopiero jakoś w 6-7 tygodniu życia, na początku nie chciałam używać, żeby nie zaburzyć odruchu ssania
łóżeczko dziecka ma być puste-tylko materac i prześcieradło, synek spał w śpiworku
Morelka456, Malgo_93 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Madeline wrote:Pierwszy raz byłam. Ale nie będę chodzić, prowadząca niecierpliwa, nieempatyczna, opowiadała mi tylko, że nie mam siły i że wszystko robię źle,nawet relaksację i odkładanie wałka 🙈. Wróciłam do domu, wypłakałam mężowi w ramię i będę szukać czegoś innego. Szkoda,bo blisko,pora fajna, bardzo się cieszyłam na nie, ale nie będę chodzić do osoby, która odbiera mi siły psychiczne...
A z tym chórem to Ci mega zazdroszczę! Ja chciałam iść na zajęcia dla kobiet z brzuszkami, gdzie miałyśmy też śpiewać,ale w dniu zajęć dowiedziałam się,że są poza miastem w takiej malutkiej miejscowości, więc zrezygnowałam. Nie byłam też mocno przekonana do jakości tych spotkań, także no... będę się karmić inaczej
szkoda też, że tak wyszło z tymi zajęciami muzycznymi
ja w pierwszej ciąży po prostu słuchałam muzyki z brzuszkiem, grałam na gitarze, śpiewałam. teraz tak swobodnie nie ma, bo Tadeo mi zabiera gitarę i nawet to, że oddaję mu kalimbę nie działaMadeline lubi tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasiastaraczka wrote:dziękuję :*
co do listy do szpitala to ja mam listę ze swojego szpitala, bo różne są wymagania
ale ta lista bardzo fajnie wygląda, aż sobie chyba wydrukuję
nie wiedziałam, że udostępniła taką listę -obserwuję tę babeczkę na ig między moim synkiem, a jej Basią jest malutka różnica, jakieś 2 tygodnie
będę kąpać na początku w oleju ze słodkich migdałów, później płyn sylveco, jak pierwszego synka
tej soli to ja kupiłam od razu całe pudełko 100 szt. długa data, więc...
kremu na odparzenia nie miałam nigdy
nie kupowałabym od razu leków/suplementów na problemy brzuszkowe- raczej skontaktowałabym się z pediatrą i na bieżąco coś próbowała
witamina K tylko w szpitalu
rzeczywiście octeniseptu nie kupuję, u nas pielęgnacja pępka była bardziej na sucho-czasami przecieraliśmy wacikiem nasączonym solą fizjologiczną- odpadł po jakichś 10 dniach
ząbkowanie...to jakoś później u nas było, chyba Tadzio miał prawie 7 miesięcy, nie stosowaliśmy maści, żeli z lidokainą, tylko camilla, jedynie górne jedynki wychodziły tak boleśnie, że podaliśmy ibuprofen, synek wtedy odrzucił smoczek, nawet cycusiowanie bolało...
ale słyszałam, że niektórym dzieciom wcześnie wychodzą ząbki
ubranka to już kwestia indywidualna
butelki nie kupowałam, dopiero sytuacja ze szpitala mnie zmusiła i poszłam do sklepiku kupić, to samo z nakładkami silikonowymi na sutki-położna podpowiedziała mi jaki rozmiar kupić
smoczki kupiliśmy dopiero jakoś w 6-7 tygodniu życia, na początku nie chciałam używać, żeby nie zaburzyć odruchu ssania
łóżeczko dziecka ma być puste-tylko materac i prześcieradło, synek spał w śpiworku
Nic dodać,nic ująć. Jestem tego samego zdania i podobnie z córką robiłamKasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Madeline wrote:Ej, ciekawa koncepcja z tą studniówką 😁 ja mam jeszcze szansę. A jak planowalyscie świętować?
noo to jeszcze masz szansę coś wymyślićMadeline lubi tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Ja tylko śpiewam i czytam to brzuszka 🙂 u nas żadnych takich zajęć nie ma.
Ja o studniówce to tylko mężowi powiedziałam, nic większego nie było 🤣
Kasia, zgadzam się z Tobą, do szpitala to też będę się pakować zgodnie ze swoim. O innych rzeczach położna mówiła na szkole rodzenia. Ja też planuje synka kłaść w śpiworki, nic więcej 🙂Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Kasiastaraczka wrote:myślę, że powinnaś zmienić myślenie
kiedyś żonie naszego kolegi lekarz powiedział wprost, że to ona powinna zacząć się leczyć (terapia), a nie wmawiać dziecku choroby, bo wszystko było ok
przepraszam za taki przykład, ale wiadomo, że każda z nas martwi się, ważne żeby te myśli nie dominowały
już w ciąży można mieć depresję poporodową-powinnaś zwrócić się o pomoc do psychologa, po porodzie może nie być lepiej
przedstaw nam się, napisz na kiedy masz termin-chcesz żebym wpisała Cię na pierwszą stronę? zobacz sobie jak to wygląda
zapraszamy
U mnie też właśnie nie wiadomo czy będzie okej ogólnie,bo jestem już w 26 tygodniu i nie miałam połówkowego. Wcześniej mieszkałam w Niemczech, miałam niezbyt dobrego lekarza,a tam wszystko działa inaczej niż w Polsce. Przedewszystkim nie ma prywatnych lekarzy i lekarza w ciąży można zmienić raz na kwartał. A,że mój ginekolog był na urlopie nie dałam rady zrobić połówkowego. Dopiero teraz wróciłam do Polski już na stałe żeby urodzić i jutro mam lekarza na NFZ i też się boje,bo zawsze z powodu błony,która nie została do końca przebita jest ogromny ból podczas badania i ogólnie ciągle widzę,że dzieci rodzą się coraz bardziej chore. Wyświetla mi się mnóstwo zbiórek,albo historii dzieci chorych na ulicy też to widać,że to jest coraz częściej. Boje się też o swoje życie,że nie przeżyje porodu. Coraz częściej są takie sytuacje i to w przypadku zdrowych młodych kobiet.
Jestem Patrycja mam 25 lat i będzie to moje pierwsze dziecko chłopiec. Jestem w 26 tygodniu ciąży i termin mam na 23 grudnia. Tak wpisz mnie na pierwsza strone.Kasiastaraczka, Dudka1997 lubią tę wiadomość
-
Kasiastaraczka wrote:dziękuję :*
a powiedz jeszcze jakie żelazo dostałaś?
W pierwszej ciąży brałam Tardyferon i strasznie mnie zablokował więc teraz kazał mi spróbować brać Ferisan Pregna i zobaczymy czy wystarczy. 😉
Kasiastaraczka wrote:kurcze ja też teraz jakoś bardziej się martwię, jednak pierwsza ciąża to taka niewiadoma
boję się, że znowu zacznie się wcześniej albo tak już...czasami mam takie myśli jak mi twardnieje brzuch
na szczęście lekarz uspokaja i szyjka długa
widziałam zdjęcie Wojtusia, cudny chłopczyk
ooo to kawał chłopa z Wojciecha
Ja po trudnej pierwszej ciąży teraz boję się powtórki, ale na szczęście jest dobrze i oby tak było do końca. 🙏
Dziękuję ❤ lekarzowi naprawdę udało się zrobić świetne zdjęcie. Jest cudny 🥰 i rzeczywiście spory, bo waży już odrobinę ponad kilogram.
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
2021 H🩷
2023 W🩵 -
Wiewioora wrote:Ja tylko śpiewam i czytam to brzuszka 🙂 u nas żadnych takich zajęć nie ma.
Ja o studniówce to tylko mężowi powiedziałam, nic większego nie było 🤣
Kasia, zgadzam się z Tobą, do szpitala to też będę się pakować zgodnie ze swoim. O innych rzeczach położna mówiła na szkole rodzenia. Ja też planuje synka kłaść w śpiworki, nic więcej 🙂Madeline lubi tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Wszystko jest ok, nic się nie rozwiera, on nie wie kto i jak mnie badał że tak wyszło. Młody ma ok 780g, wszystko jest dobrze lekko powiększona ta prawa miedniczka nerkowa ale przez to że to chłopiec to może tak mieć bo mają dłuższą cewkę moczową
lukaszkowa, Kasiastaraczka, _Hope, Dudka1997, Nattttal, Malgo_93, SamiDe, Giosiek lubią tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
alex0806 wrote:Wszystko jest ok, nic się nie rozwiera, on nie wie kto i jak mnie badał że tak wyszło. Młody ma ok 780g, wszystko jest dobrze lekko powiększona ta prawa miedniczka nerkowa ale przez to że to chłopiec to może tak mieć bo mają dłuższą cewkę moczowąSynek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Patrycja 128 wrote:U mnie też właśnie nie wiadomo czy będzie okej ogólnie,bo jestem już w 26 tygodniu i nie miałam połówkowego. Wcześniej mieszkałam w Niemczech, miałam niezbyt dobrego lekarza,a tam wszystko działa inaczej niż w Polsce. Przedewszystkim nie ma prywatnych lekarzy i lekarza w ciąży można zmienić raz na kwartał. A,że mój ginekolog był na urlopie nie dałam rady zrobić połówkowego. Dopiero teraz wróciłam do Polski już na stałe żeby urodzić i jutro mam lekarza na NFZ i też się boje,bo zawsze z powodu błony,która nie została do końca przebita jest ogromny ból podczas badania i ogólnie ciągle widzę,że dzieci rodzą się coraz bardziej chore. Wyświetla mi się mnóstwo zbiórek,albo historii dzieci chorych na ulicy też to widać,że to jest coraz częściej. Boje się też o swoje życie,że nie przeżyje porodu. Coraz częściej są takie sytuacje i to w przypadku zdrowych młodych kobiet.
Jestem Patrycja mam 25 lat i będzie to moje pierwsze dziecko chłopiec. Jestem w 26 tygodniu ciąży i termin mam na 23 grudnia. Tak wpisz mnie na pierwsza strone.
Trochę skomplikowana sprawa, że nie miałaś połówkowych
Odezwij się jak po jutrzejszej wizycie
Rozumiem, że natłok informacji przytłacza,ale proponuję odciąć się,nawet jeśli miałabyś zrezygnować z mediów społecznościowych
Nie pociesze się,ale po porodzie będziesz miała baby blues,oby nie depresję poporodową
Musisz zadbać o siebie już!
Mną bardzo targały emocje, płakałam pod prysznicem,na szczęście minęło samo po kilku dniach. Po prawie roku również miałam spadek humoru,na szczęście nie była to depresja,ale byłam na 3 konsultacjach z psychologiem. Bardzo mi to pomogło
Mieszkasz w jakimś większym mieście teraz?
W Polsce nie miałaś jeszcze usg? robiłaś jakieś badania prenatalne typu panorama?Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasiastaraczka wrote:Gratuluję Synka 💙
Trochę skomplikowana sprawa, że nie miałaś połówkowych
Odezwij się jak po jutrzejszej wizycie
Rozumiem, że natłok informacji przytłacza,ale proponuję odciąć się,nawet jeśli miałabyś zrezygnować z mediów społecznościowych
Nie pociesze się,ale po porodzie będziesz miała baby blues,oby nie depresję poporodową
Musisz zadbać o siebie już!
Mną bardzo targały emocje, płakałam pod prysznicem,na szczęście minęło samo po kilku dniach. Po prawie roku również miałam spadek humoru,na szczęście nie była to depresja,ale byłam na 3 konsultacjach z psychologiem. Bardzo mi to pomogło
Mieszkasz w jakimś większym mieście teraz?
W Polsce nie miałaś jeszcze usg? robiłaś jakieś badania prenatalne typu panorama?
Mieszkam na wsi,ale do lekarza idę do Rzeszowa. Raz byłam zdiagnozować co mi jest dlaczego ten ból podczas badania,bo lekarz w Niemczech nie wiedział, tylko pchał na siłę to do USG dopochwowego i poszłam prywatnie też do Rzeszowa, tylko po to żeby mi powiedział,że mam nie do końca przebita błonę,bo temu w jiem -
* bo temu w Niemczech nie chciało się sprawdzić ani nic ponad to co musi sobie wpisać. Mam jedno USG z polski tylko i jedno z Niemiec,choć w sumie w Niemczech było 2. Nie miałam żadnych innych badań genetycznych. Nawet nie wiem co teraz zrobić,a o istnieniu połówkowego dowiedziałam się niedawno. Może zapisze się rzeczywiście na NFZ do psychologa. Mam trochę źle doświadczenia z psychologami. Nawet jak płaciłam prywatnie,to zamiast lepiej było gorzej.
-
Patrycja ja nie wiem czy w Twoim przypadku i na tym etapie lekarz na NFZ to jest dobre rozwiązanie. Powinnaś się gruntownie przebadać pod wieloma względami u gina - pod katem maluszka i pod katem zbliżającego się porodu - wydaje mi się, ze na NFZ jest to nierealne a czasu dużo nie ma…
Szczególnie, ze problem jest mega specyficzny i pójście do lekarza, który się na tym nie zna jest chyba strzałem w stope
Mam na myśli ginekologaWiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2023, 16:50
Kasiastaraczka, RedTail_Rudzia, SamiDe lubią tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
Patrycja 128 wrote:* bo temu w Niemczech nie chciało się sprawdzić ani nic ponad to co musi sobie wpisać. Mam jedno USG z polski tylko i jedno z Niemiec,choć w sumie w Niemczech było 2. Nie miałam żadnych innych badań genetycznych. Nawet nie wiem co teraz zrobić,a o istnieniu połówkowego dowiedziałam się niedawno. Może zapisze się rzeczywiście na NFZ do psychologa. Mam trochę źle doświadczenia z psychologami. Nawet jak płaciłam prywatnie,to zamiast lepiej było gorzej.
Jeśli wychodzi w grę spotkanie online to mogę polecić Ci psychologaSynek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
lukaszkowa wrote:Patrycja ja nie wiem czy w Twoim przypadku i na tym etapie lekarz na NFZ to jest dobre rozwiązanie. Powinnaś się gruntownie przebadać pod wieloma względami u gina - pod katem maluszka i pod katem zbliżającego się porodu - wydaje mi się, ze na NFZ jest to nierealne a czasu dużo nie ma…
Szczególnie, ze problem jest mega specyficzny i pójście do lekarza, który się na tym nie zna jest chyba strzałem w stope
Niestety pójście do kogoś tylko,żeby zaliczyć wizytę na nfz może wpędzić Cię w jeszcze większy strach
Nie rób sobie tego,ani synkowi
Wiesz, że stres który odczuwasz on również czuje?Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Jeszcze tylko dodam, ze nieudolne badania lub próby mogą cię doprowadzić do pochwicy co leczy się dość ciężko i często jest kombinowane połączenie ginekologa z psychologiem ale to trwa miesiącami👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g