Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Aś_84 wrote:Koniecznie idź jak najszybciej, jest szereg badań, które musisz wykonać dla dobra dziecka ale też swojego ' zaczynając od morfologii i moczu, przez przeciwciała na toksoplazmoze, różyczkę, krzywa cukrową w celu wykluczenia cukrzycy ciążowej bądź wdrożenia leczenia, grupa krwi i czynnik RH, żeby wiedzieć czy podać immunoglobiliny. Także w USG w takim tygodniu powinno być widać całkiem dużo i doświadczony lekarz powinien umieć ocenić budowę maluszka i pracę serca. Ważne też, czy nie masz łożyska przodującego, czy pępowina jest 3naczyniowa.
W Polsce każda kobieta ma prawo do opieki i badań w ciąży nawet jeśli nie ma ubezpieczenia.
Nie wiem skąd jesteś, ale jeśli nie chcesz wydawać kasy na prywatnego lekarza to może poszukaj przychodni w jakimś większym ośrodku miejskim, gdzie jest szansa na lepszą opiekę. Jakoś po 20 tyg przysługuje Ci też położna środowiskowa, a po porodzie to jest nawet obowiązek zgłoszenia wybranej położnej bo ma ona wizyty paronażowe u dziecka w domu
Mam jutro lekarza w Rzeszowie na NFZ. Niektóre z tych badań co wymieniłaś mam w książce z Niemiec. -
Patrycja 128 wrote:Mam jutro lekarza w Rzeszowie na NFZ. Niektóre z tych badań co wymieniłaś mam w książce z Niemiec.
Invimed Poznań - 05.2022 ICSI 7 dojrzałych, 7 zapłodnionych, 5 blastek (3BA, 3x3BB z 5d, 1x3BB z 6d)
05.2022 ET 🍀 zostały ❄️❄️❄️❄️ - beta < 1
06.2022 FET + EG 2x 3BB z 5d zostają ❄️❄️
Beta 10dpt-15,5 mlU/ml, 12dpt-55,9 14dpt-53,5 😞 cb
08.2022 Diagnoza endo IV stopnia
12.2022 Operacja laparoskopowa endometriozy
28.03.2023 FET + EG 3BB z 5d i 3BB z 6d
03.04 6dpt ⏸️
Beta: 8dpt - 129 😍 prog 60; 10dpt - 231 🥰; 14dpt - 1083 💟; 18dpt - 5007 🩷; 24dpt - 22 020 💜; 35dpt - 105 005 💚
18.04 21dpt - CRL 2,6mm i migoczące ❤️
26.04 29dpt - słychać serduszko ❤️
CRL: 8+5 2,09cm, 10+5 3,94cm, 12+5 6,46cm, 14+1 8,48cm
01.06 NIFTY (z 10+6) ok! Chłopak 💙
19+0 ok 306g 💙
21+5 ok 463g, połówkowe ok👍
25+1 ok 946g 🙀
30+5 ok 1958g 🙉
38+0 ok 4000g 🐳
11.12.2023 19:18 👶🏻 Czaruś 4320g 60cm -
Hej Patrycja, idz do lekarza na NFZ, nie każdy jest zły wystarczy tez żebyś poczytałam opinie wcześniej w necie, jeżeli jest coś z nim nie tak na pewno ktoś gdzieś coś napisze, co do badań może zlecić ale możesz np zrobić badania krwi u lekarza w przychodni za darmo a takie co wizytę się robi i jak jest wszystko ok nie musisz nic więcej , nie ma co się na zapas stresować, jeżeli tak ci to siedzi na psychice o zdrowie maluszka mimo ze Np na usg wyjdzie wszystko ok może warto pomyśleć o badaniach genetycznych płatnych żeby mieć pewność i z glowy
-
Patrycja witaj, powiem tak, ja mialam badania polowkowe w Polsce, bo bylam akurat na wakacjach, a to byl juz 22tc, a prowadze ciaze w Belgii. W Belgii postanowili powtorzyc polowkowe i to w 26tc, nie stoi nic na przeszkodzie. Zasuwalabym do lekarza na usg.
Patrycja 128 lubi tę wiadomość
-
Witajcie dziewczyny, u mnie po badaniu wszystko w porządku. Szyjka długa, dziecko rośnie 😊
Niestety znów nie dostałam fotki Małej, bo również dziś miała rączki i nóżki zarzucone na głowę 😅 Że jej tak wygodnie małej cyrkówce? 🤷♀️ 😬
Lekarz zrobił nawet zdjęcia 3G, ale widać na nich było jedynie kończyny i wyzierający spomiędzy nich nosek 🫣 Także nawet mi ich nie drukował 😅
Robiłam dziś też krzywą. Wyniki będą dopiero w poniedziałek. Ciekawe co mi tam wyjdzie, bo jeszcze przed ciążą miałam problem z glukozą na czczo 🫤
Następną wizytę mam 20.10. Będę wtedy miała USG trzeciego trymestr i zarazem KTG. Zdziwiłam się, że to już, bo będę wtedy dopiero w 29+6 tc 🤔
Wiewioora, Kasiastaraczka, Nattttal, alex0806, _Hope, RedTail_Rudzia, SamiDe lubią tę wiadomość
-
A tak w ogóle, to mam dziś STUDNIÓWKĘ 🤩🥳
Dowód w suwaczku 😬Kasiastaraczka, Wiewioora, _Hope, Madeline , SamiDe lubią tę wiadomość
-
My dziś wybraliśmy się na pyszne wietnamskie jedzonko
Synek bardzo współpracował, siedział grzecznie w wózku, zjadł truskawki liofilizowane,banana,mus owocowy 😁 także też miał wyżerkę
Później poszliśmy na spacer,a w domu po kolacji i uśpieniu syna oglądaliśmy zdjęcia i film z naszego wesela 🥰😁Madeline , Nattttal, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Wiewioora wrote:Rudzia, ale do domu Ci nie przyszli na kontrolę? Ja się w ogóle zaczęłam zastanawiać czy na L4 możemy iść na wybory....
Kasia wszystkiego najlepszego !!❤️
Kciuki za dzisiejsze wizyty!! ❤️
Dziewczyny podsyłam listę wyprawkową - coś byście dodały, odjęły?
https://www.mamalekarz.pl/wp-content/uploads/2017/02/Wyprawka-MamaLekarz.pdf
L4 nie zabiera praw wyborczych 😁 jeśli nie jest to L4 leżące to możemy wychodzić kiedy nam się podoba. Przy wypisywaniu zwolnienia lekarz pyta się, gdzie jest Twój stały pobyt. Gorzej, jeśli np. przeniosłabyś się na kilka miesięcy gdzieś indziej i nie poinformowała o tym zusu. -
Patrycja 128 wrote:Zostało mi 3 miesiące i nawet zastanawiałam.sie czy nie chodzić prywatnie,ale mój mąż właśnie nie chciał że względu na różne badania za które bym musiała,a raczej on płacić.
Jak nie maci rozdzielności majatkowej, to jego pieniądze, są Twoimi pieniędzmi 😉
Wiem, że różnie to bywa w sprawach finansowych, nawet w małżeństwie, e to chodzi przede wszystkim o zdrowie Waszego dziecka i Twój stan psychiczny i fizyczny. Warto pójść nawet raz do dobrego lekarza, który zrobi usg, zbada Cię ginekologicznie i odpowie na Twoje pytania, wątpliwości. Sprawdzi diagnozę poprzedniego lekarza dotycząca błony. W podczas stosunku także odczuwasz ból?
Na NFZ standardowo robi się morfologię i mocz na każdą wizytę, plus do tego badania wirusowe dwa razy w ciągu ciąży i oznaczenie grupy krwi. Skoro byłaś w Niemczech, to możesz nie mieć kompletu badań. Ważne, aby lekarz też si temu przyjrzał i wypisał, abyś miała komplet do szpitala- to może nawet na NFZ zrobić i zlecić zaległe. -
Patrycja 128 wrote:Na magazynie fizycznie. Nie ma szans,bo nie zna języka i nie ma żadnego konkretnego wykształcenia. Zawsze pracował fizycznie i ma już 37 lat,więc to już się raczej nie zmieni.
A budowlanka? Tam chyba lepiej płacą. chociaż nie jestem pewna. -
Linka2019 wrote:L4 nie zabiera praw wyborczych 😁 jeśli nie jest to L4 leżące to możemy wychodzić kiedy nam się podoba. Przy wypisywaniu zwolnienia lekarz pyta się, gdzie jest Twój stały pobyt. Gorzej, jeśli np. przeniosłabyś się na kilka miesięcy gdzieś indziej i nie poinformowała o tym zusu.Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵