Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Linka2019 wrote:Jak nie maci rozdzielności majatkowej, to jego pieniądze, są Twoimi pieniędzmi 😉
Wiem, że różnie to bywa w sprawach finansowych, nawet w małżeństwie, e to chodzi przede wszystkim o zdrowie Waszego dziecka i Twój stan psychiczny i fizyczny. Warto pójść nawet raz do dobrego lekarza, który zrobi usg, zbada Cię ginekologicznie i odpowie na Twoje pytania, wątpliwości. Sprawdzi diagnozę poprzedniego lekarza dotycząca błony. W podczas stosunku także odczuwasz ból?
Na NFZ standardowo robi się morfologię i mocz na każdą wizytę, plus do tego badania wirusowe dwa razy w ciągu ciąży i oznaczenie grupy krwi. Skoro byłaś w Niemczech, to możesz nie mieć kompletu badań. Ważne, aby lekarz też si temu przyjrzał i wypisał, abyś miała komplet do szpitala- to może nawet na NFZ zrobić i zlecić zaległe.
Nie mamy rozdzielczości,ale jemu też jest ciężko i mu brakuje,bo teraz jeszcze się przeprowadza do innego mieszkania i też musi mieć na kaucję i na życie i mówił,że może mu braknąć i jeszcze budowa domu. Mamy jeszcze oszczędności na budowę domu na dwóch kontach,ale to jest na ten cel żeby zacząć i w końcu też razem być,a nie ja u rodziców,a on w Niemczech. Zobaczę co dzisiaj lekarz powie. Może się zdecyduje na jakąś wizytę jeszcze gdzieś prywatnie. -
Linka2019 wrote:A budowlanka? Tam chyba lepiej płacą. chociaż nie jestem pewna.
Robił kiedyś na budowie,ale też już ma kręgosłup naprawdę zniszczony,nie ma dnia żeby go nic nie bolało i nie chce na budowę. Jedynie szukamy na sobotę mu jakiejś pracy nawet na budowie,ale w ciągu tygodnia na razie zostanie przy tej. -
Patrycja 128 wrote:Nie mamy rozdzielczości,ale jemu też jest ciężko i mu brakuje,bo teraz jeszcze się przeprowadza do innego mieszkania i też musi mieć na kaucję i na życie i mówił,że może mu braknąć i jeszcze budowa domu. Mamy jeszcze oszczędności na budowę domu na dwóch kontach,ale to jest na ten cel żeby zacząć i w końcu też razem być,a nie ja u rodziców,a on w Niemczech. Zobaczę co dzisiaj lekarz powie. Może się zdecyduje na jakąś wizytę jeszcze gdzieś prywatnie.
Nie wiem, mogę zostać zlinczowana przez inne kobiety tutaj za to ale dla mnie to totalna pomyłka co piszesz i nie zamierzam "głaskać Cię po głowie"Paulina_98, Nattttal, RedTail_Rudzia, SamiDe, _Hope, Juśka88, alex0806, Giosiek, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
PAI1 hetero, MTHFR hetero
💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
-
Niestety ja pomyślałam to samo. 300 zł uszczknięte na wizytę czy badanie prenatalne z kupki na budowę domu to nic. 300 zł na budowę więcej wiosny wam nie uczyni a tu chodzi o życie i zdrowie i nie tylko Twoje . Co mogłyśmy to Ci doradzilysmy. Powodzenia, zdrowia dla maluszka!
Nattttal, kropeczek, _Hope, RedTail_Rudzia, Sto_krotka lubią tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
Uważam podobnie, jak dziewczyny. Teraz mówisz, że wizyta za 300 zł, która mogłoby Cię uspokoić i upewnić, że maluszek rozwija się prawidłowo to duży wydatek, to co będzie po porodzie? Przecież wydatki ciążowe, to nic w porównaniu z wydatkami, kiedy dziecko jest na świecie. Nie ma takiego rachunku oszczędnościowego, którego bym nie ruszyła, jeżeli chodziłoby o dobro mojego dziecka. Dom nie byłby dla mnie priorytetem, natomiast zdrowie dziecka jak najbardziej. Nawet jakbyś całą ciążę prowadziła prywatnie, jak większość z nas, to i tak to śmieszna kwota w porownaniu do kosztów budowy domu. Może musicie z mężem porozmawiać i ustalic swoje priorytety w tej nowej rzeczywistości, kiedy musicie myśleć nie tylko o sobie, a przede wszystkim o dziecku, na które się zdecydowaliście.
Mam nadzieje, że pomimo braku badań, wszystko jednak będzie dobrze i maluszek rozwija się prawidłowo ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2023, 10:27
_Hope, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość
-
Jestem po próbie cukrzycowej. Nie rzygnelam , dobrze się czuję i mam mega apetyt nie na banana z plecaka ale bułkę z sałatą 😋 idę na polowanie do Carrefoura.
😁SamiDe, Dudka1997, RedTail_Rudzia, Wiewioora, alex0806, Linka2019, Giosiek, Kasiastaraczka, Sto_krotka lubią tę wiadomość
-
Madeline wrote:Jestem po próbie cukrzycowej. Nie rzygnelam , dobrze się czuję i mam mega apetyt nie na banana z plecaka ale bułkę z sałatą 😋 idę na polowanie do Carrefoura.
😁
Super! Pewnie wyniki bedziesz miała wzorowe 😊 trzymam kciuki 🍀Madeline lubi tę wiadomość
-
Nie mamy na cały koszt,a jedynie na początek wszystko jest mało. Co do badań,to nie nie byłabym spokojniejsza cokolwiek lekarz powie,bo żaden lekarz i badania nie dadzą mi pewności czy dziecko będzie chore czy zdrowe. I tak ciąża nie była planowana, nawet nie wiedziałam,że mogę w nią zajść,bo każda próba współżycia była nieudana. Dopiero 8 miesięcy po ślubie był pełny stosunek z ogromnym bólem i wtedy zaszłam.
-
Patrycja z tego co wiem jak masz takie problemy z błona to ginekolog może wykonać zabieg i ją usunąć, tak to prawda nikt ci nie da gwarancji jeżeli i tak nie wierzysz lekarzom to musisz iść do psychologa który ci pomoże to jest jedyne wyjście, bo widocznie masz problem w głowie , i może być coraz gorzej, u nas na forum dziewczyny które miały podstawy lub się bały robiły testy i płaciły jak ja ponad 2 tys zł żeby sprawdzić i na takie rzeczy nie możesz oszczędzać ale to twoja sprawa.
Dudka1997, RedTail_Rudzia, SamiDe lubią tę wiadomość
-
Badań i tak i tak nie wykonasz bo lekarz nie zagwarantuje Ci tego że urodzisz zdrowe dziecko. W głowie masz myśli że będzie chore, zapewne żyjesz przez to w ciągłym stresie co też źle wpływa na ciążę bo jak wiemy dziecko wszystko odczuwa.
Patrycja w jaki sposób możemy więc my Ci pomóc?Nattttal, SamiDe, RedTail_Rudzia, Madeline lubią tę wiadomość
♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
-
Patrycja 128 wrote:Nie mamy na cały koszt,a jedynie na początek wszystko jest mało. Co do badań,to nie nie byłabym spokojniejsza cokolwiek lekarz powie,bo żaden lekarz i badania nie dadzą mi pewności czy dziecko będzie chore czy zdrowe. I tak ciąża nie była planowana, nawet nie wiedziałam,że mogę w nią zajść,bo każda próba współżycia była nieudana. Dopiero 8 miesięcy po ślubie był pełny stosunek z ogromnym bólem i wtedy zaszłam.
Wybacz, że to powiem - ale no nie mogę Ciebie czytać -- dlaczego? Bo wszystko co mówi każda próbuje Ci pomóc , wesprzeć od razu z Twojej strony na NIE!
No kurcze każda z Nas ma problemy większe mniejsze i tak samo jeśli chodzi o wydatki
Lekarze na NFZ nie są tacy straszni jak się wydaje - miałam możliwość badania się na NFZ i prywatnie - więc znowu Twoje myślenie jest zadziwiające
Raz mówisz tak później zmieniasz zdanie - szukasz usprawiedliwienia na swoje zachowanie oraz na zachowanie męża - wybacz, że to mówię ale musisz się w końcu wziąć za Siebie i ogarnąć ! Mówię to tylko po To byś przejrzala na oczy !
Jeśli coś jest nie tak to już powinna być koniecznie w Twoim przypadku konsultacja psychiatryczna w Twoim stanie jesteś priorytetem
Mimo wszystko życzę Ci dużo zdrowia , wsparcia wśród najbliższych oraz dużo Zdrowia dla Maleństwa
A i ps jeśli masz w głowie to że masz problem z błoną to on zostanie na tak długo póki masz to w głowie i wtedy żaden zabieg nie pomoże
Szuka się do skutku - czego Ci z całego serca życzę
PowodzeniaSamiDe, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Skoro żadne badania, żaden lekarz Cię nie uspokoją bo gwarancji nic nie da to może bez sensu jest robić te badania? Lepiej zostaw te pieniądze dla męża i na budowę, skoro to i tak jak widać dla Ciebie nie ma znaczenia.
SamiDe, alex0806, RedTail_Rudzia, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Nikt Ci nie da pewności, czy dziecko jest w pełni zdrowe, tak samo, jak nikt Ci nie da pewności, że Tobie nic nie dolega. Natomiast są sposoby na to, żeby wyłapać chorobę jeszcze w okresie prenatalnym i tym samym zwiększyć szanse maluszka na normalne i zdrowe życie. Niektóre choroby można wyleczyć, wykonując operacje jeszcze w ciąży, inne sprawiają, że konieczne jest rodzenie w specjalistycznym szpitalu, żeby móc jak najlepiej zadbać o maluszka. Badania USG, w tym badania I trymestru, połówkowe i III trymestru są w stanie wyłapac wiele chorób i wad, które można i TRZEBA leczyć. Dodatkowo pomagają ocenić funkcje łożyska. Są też badania NIPT, test pappa i plgf, które uzupełniają diagnostykę USG.
Niewykonywanie badań w ciąży, z jakiekolwiek powodu, jest po prostu nieodpowiedzialne. Żadna z nas nie zagląda Ci do portfela, ale można warto zacząć działać, a nie tylko wyrażać obawy o urodzeniu chorego dziecka.SamiDe, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Dzella19 wrote:Patrycja z tego co wiem jak masz takie problemy z błona to ginekolog może wykonać zabieg i ją usunąć, tak to prawda nikt ci nie da gwarancji jeżeli i tak nie wierzysz lekarzom to musisz iść do psychologa który ci pomoże to jest jedyne wyjście, bo widocznie masz problem w głowie , i może być coraz gorzej, u nas na forum dziewczyny które miały podstawy lub się bały robiły testy i płaciły jak ja ponad 2 tys zł żeby sprawdzić i na takie rzeczy nie możesz oszczędzać ale to twoja sprawa.
Ginekolog ten w Rzeszowie prywatnie powiedział,że błona mi pęknie przy porodzie. Nie bez powodu nie wierzę lekarzom. Czytałam i oglądałam mnóstwo historii,gdzie kobiety nawet mając prywatnego lekarza czegoś tam nie wykrył,a ostatnio nawet była kobieta,która też chodziła prywatnie,wydała mnóstwo kasy i dopiero w szpitalu lekarz przy porodzie w szpitalu powiedział,że albo tnie,albo jeszcze chwila i wyciągnie dziecko,ale martwe,bo coś miała w budowie nie tak i jeszcze zamiast dziewczynki jak mówił tamten lekarz urodziła chłopca. I jak ją mam im wierzyć? Choćby był najdroższy na świecie sam poród zawsze jest zagrożeniem. Na psychologa też wydałam mnóstwo pieniędzy i tylko mi szkodził, nawet mąż to zauważył. Później przeprowadziłam się do Niemiec i tak mi wyszła praca,że nie mogłam się dogadać z terminem u psychologa i było później tylko lepiej. -
Jest na świecie masa świetnych lekarzy i gorszych lekarzy... ale to nie oznacza że każdy lekarz jest zły i na pewno nie można mu ufać. Każda z nas chodzi do innego lekarza i tutaj na forum potem razem dogadujemy czy wszystko jest ok z prowadzeniem ciąży. Każda też ma swój instynkt który mówi czy zostać czy uciekać od lekarza. Nikt nie jest też idealny i nie popełnia błędów. Powinnaś czytać historie o super przypadkach, a nie otaczać się tylko złymi rzeczami, bo to tylko dostarcza dodatkowego, niepotrzebnego stresu.
Nattttal, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Próbuje zrozumieć teraz w jakim celu dołączyłaś do forum?
Ja totalnie nie chce Cię obrazić, ale są tutaj kobiety po wielu złych doświadczeniach, stratach, latach starań i ciężko się to czyta. Więc fajnie będzie jak odpowiesz na pytanie
RedTail_Rudzia, Kasiastaraczka, Madeline lubią tę wiadomość
♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
-
Patrycja masz naprawdę poważny problem i to na wielu frontach i tyle dziewczyn co tu jest pisało Ci to i owo, na wszystko od początku masz jedna odpowiedz. Idź do lekarza, albo nie idz ale ta dyskusja serio powinna się chyba już skończyć…
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
kropeczek wrote:Badań i tak i tak nie wykonasz bo lekarz nie zagwarantuje Ci tego że urodzisz zdrowe dziecko. W głowie masz myśli że będzie chore, zapewne żyjesz przez to w ciągłym stresie co też źle wpływa na ciążę bo jak wiemy dziecko wszystko odczuwa.
Patrycja w jaki sposób możemy więc my Ci pomóc?
Możecie się za mnie pomodlić,to zawsze pomaga.
To nie jest wszystko takie proste. Mój mąż się nie chciał zgodzić nawet na powrót do Polski. Jego argumentem było właśnie to,że pewnie lekarz na NFZ mi nie będzie odpowiadał jak ten w Niemczech i za wszystko będe musiała płacić prywatnie. Wtedy byłam pewna i wiele razy mu obiecywałam,że znajdę dobrego lekarza na NFZ i wszystko tam będę robić. Jakbym szła prywatnie,to tylko chyba w tajemnicy przed nim,choć pewnie i tak się wygadają,bo nigdy go nie okłamałam i ogólnie nie kłamie,a on często dzwoni i pyta co robię. Cieszę się,że chociaż jestem w Polsce i choćbym nie przeżyła,to w swoim kraju i właśnie w razie czego mogę tu iść prywatnie,choć wolałabym większość rzeczy robić na NFZ. Zobaczę co to za lekarz o 14 mam wizytę. -
kropeczek wrote:Próbuje zrozumieć teraz w jakim celu dołączyłaś do forum?
Ja totalnie nie chce Cię obrazić, ale są tutaj kobiety po wielu złych doświadczeniach, stratach, latach starań i ciężko się to czyta. Więc fajnie będzie jak odpowiesz na pytanie
Dołączyłam głównie żeby się czegoś więcej dowiedzieć i zadać pytanie odnośnie porodu z błoną na które jeszcze nikt nie odpowiedział,bo to nie są częste przypadki.