Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Patrycja 128 wrote:Dołączyłam głównie żeby się czegoś więcej dowiedzieć i zadać pytanie odnośnie porodu z błoną na które jeszcze nikt nie odpowiedział,bo to nie są częste przypadki.👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
kropeczek wrote:Próbuje zrozumieć teraz w jakim celu dołączyłaś do forum?
Ja totalnie nie chce Cię obrazić, ale są tutaj kobiety po wielu złych doświadczeniach, stratach, latach starań i ciężko się to czyta. Więc fajnie będzie jak odpowiesz na pytanie
To jest chyba ogólnie forum dla kobiet w ciąży. Tak przynajmniej myślałam. Chyba,że się myle i to forum tylko dla osób co starały się o dziecko i się udało,to przepraszam wypisuje się. -
Nie wszystko da się przewidzieć, to prawda ale ciągłe zakładanie najgorszego w niczym nie pomaga a robi bardzo dużo złego. Badania prenatalne są ważne, badania ginekologiczne są ważne. USG 1,2,3 trymestru są na NFZ. Badania krwi też. Ja chodzę i prywatnie i na NFZ, ufam lekarzowi który robi mi USG prywatnie bo to świetny fachowiec z certyfikatami. Oczywiście, że może się pomylić bo jak każdy jest tylko człowiekiem ale wiele chorób może wyłapać też. Moja mała jest zdrowa ale w USG 1 trymestru wyszło mi, że mam słabe przepływy na tętnicach macicznych i mam brać Acard, bo przez to było zagrożenie dla mnie stanu przedrzucawkowego i dla małej, że będzie hipotrofia. Teraz jestem w 34 mała pięknie rośnie a ciśnienie mam książkowe, więc możliwe, że dzięki temu USG uchroniłam moje dziecko przed gorszym startem. Od 24 tc leżę bo okazało się, że szyjka mi się mocno skraca a później jeszcze zmiękła, gdybym nie chodziła sprawdzać do ginekologa możliwe, że urodziła bym przed 28 tc albo jeszcze wcześniej. Nie masz wpływu na wszystko ale naprawdę wiele można sprawdzić i zapobiec. Ja nie oszczędzała bym na moim dziecku nigdy, jeśli miała bym pieniądze na dom ale brakowało by mi na badania to po prostu wzięła bym z konta. Zaniedbania teraz mogą spowodować ogromne konsekwencje w przyszłości, które będą kosztować Cię dużo więcej. Zrobisz jak uważasz ale według mnie dobro dziecka powinno być dla każdej matki najważniejsze.
SamiDe, _Hope, Nattttal, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość
-
lukaszkowa wrote:No poród to kwestia bardziej odległa bo na ten moment lekarz musi zbadać Cię usg przezpochwowym aby dokładnie określić długość szyjki bo może być tak ze jest już krótka i jest lipa. Chodzenie do lekarza to nie tylko wykluczanie wad genetycznych. USG przezpochwowego zasadniczo nie wykonuje się u dziewic to wiec to jest pierwszy problem jaki musisz rozwiązać. Porod? Obrazowo mówiąc to na porodówce będą łapy ładować do pochwy co chwila wiec musisz to rozwiązać zawczasu bo skończy się trauma.
Miałam badanie dopochwowo raz w Niemczech,drugi raz jak zaczełam sie mocno krzywić i prawie krzyczeć( nie odmówiłam wykonania badania),ale lekarz się spojrzał na męża,który się skrzywił i zrobił badanie przez brzuch. W Rzeszowie prywatnie też mi ginekolog tylko włożył i tu był tylko ucisk,a nie taki ogromny ból. Wszystko zależy od lekarza. -
Patrycja 128 wrote:Miałam badanie dopochwowo raz w Niemczech,drugi raz jak zaczełam sie mocno krzywić i prawie krzyczeć( nie odmówiłam wykonania badania),ale lekarz się spojrzał na męża,który się skrzywił i zrobił badanie przez brzuch. W Rzeszowie prywatnie też mi ginekolog tylko włożył i tu był tylko ucisk,a nie taki ogromny ból. Wszystko zależy od lekarza.
Nattttal lubi tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
alex0806 wrote:Nie do końca. Na l4 możesz chodzić do lekarza i wykonywać czynności niezbędne do życia. Które mają polepszyć twoje zdrowie. Czyli ewentualnie krótki spacer, małe zakupy, wyjście do lekarza. Koniec
Ok, ja nie mówię o wyjeżdzie na zagraniczne wakacje, ale na wybory można iść. -
A dlaczego wcześniej z tym nic nie zrobiłaś? Chyba że dopiero w tym roku zaczęłaś współżyć .. już na pewno wcześniej Ci to dokuczało...
-
Patrycja 128 wrote:Bo od tego czasu nie było współżycia.👪🐶🌲
Invimed Poznań
Wiewioora wrote:A dlaczego wcześniej z tym nic nie zrobiłaś? Chyba że dopiero w tym roku zaczęłaś współżyć .. już na pewno wcześniej Ci to dokuczało...
Inny lekarz ginekolog seksuolog też prywatnie do którego udałam się zaraz po ślubie stwierdził,że błona jest cienka i nie powinno boleć przebicie,a później pojechałam do Niemiec i ok.raz na miesiąc próbowaliśmy i do lekarza poszłam dopiero jak test wyszedł pozytywny. A później Rzeszów i ten z kolei stwierdził,że błona jest dalej nie do końca przebita pierścieniowata i nie taka cienka. Zobaczymy co dzisiaj się dowiem. Też lekarz powinien chyba zajrzeć. -
lukaszkowa wrote:No ale lekarz powiedział Ci, ze masz błonę dziewicza? Jakim sposobem umieścił wiec sondę od usg w pochwie?
Nawet lekarz w Niemczech,który mi nie powiedział,że mam błone,tylko,że on nie wie i muszę coś z tym zrobić mi włożył. Jak to dziś nie wiem widocznie można. -
Patrycja 128 wrote:Nawet lekarz w Niemczech,który mi nie powiedział,że mam błone,tylko,że on nie wie i muszę coś z tym zrobić mi włożył. Jak to dziś nie wiem widocznie można.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2023, 12:01
RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
lukaszkowa wrote:Ja tu grubo czegoś nie rozumiem ale uważam, ze tak właśnie jest jak chodzisz do lekarzy z łapanki. Nie jest to możliwe. Może masz nisko położone spojenie łonowe ale nie będę już gdybala no nic z tego nie rozumiem 🤷♀️
Poszłam do dwóch lekarzy z samymi dobrymi opiniami prywatnie. Jedynie w Niemczech na kasę,ale tam inaczej się nie da i też moja koleżanka chodziła i była zadowolona. Teraz dopiero idę na NFZ i zobaczymy co on powie. -
Patrycja 128 wrote:Nie mamy na cały koszt,a jedynie na początek wszystko jest mało. Co do badań,to nie nie byłabym spokojniejsza cokolwiek lekarz powie,bo żaden lekarz i badania nie dadzą mi pewności czy dziecko będzie chore czy zdrowe. I tak ciąża nie była planowana, nawet nie wiedziałam,że mogę w nią zajść,bo każda próba współżycia była nieudana. Dopiero 8 miesięcy po ślubie był pełny stosunek z ogromnym bólem i wtedy zaszłam.
Jeżeli stosunki były dla Ciebie bolesne czy wręcz niemożliwe, to tym bardziej powinnaś zadbać o swoje zdrowie. Może będzie potrzebny zabieg, tak jak jedna dziewczyna pisze, tylko nie wiem, czy można wykonać go w ciąży. Może będzie to wskazanie do cesarskiego cięcią- na to też musisz mieć papier od ginekologa czy innego specjalisty. Oczywiście na NFZ też nie jest źle, są fajni ginekolodzy na NFZ, ale sądzę, że teraz najważniejsze aby:
-ginekolog zrobił dokładne badanie usg dziecka
-dokladne badanie ginekologiczne, gdzie opowiesz o swoich problemach bólowych a on zaproponuje rozwiązanie
-ginekolog przejrzy kartę ciąży, zobaczy jakich badań ci ewentualnie brakuje i skieruje Cię na nie.
- musisz w jakiś sposób zadbać o swój stan psychiczny- dziewczyny mają racje, po porodzie bywa niestety gorzej: nieprzespane noce, laktacja, wydatki itd. itd.
Z tą kartą ciąży to musisz to ogarnąć, może będzie Ci przysługiwał 1000 zł jednorazowo, ale warunkiem jest to, że byłaś pod opieką lekarską od min. 10 tygodnia ciąży (bierze się na to zaświadczenie z przychodni/ oid lekarza/ położnej), musisz się zorientować jak zorbić, by honorowali zagraniczne, moze tamta karta ciąży wystarczy.
Czy masz wsparcie rodziców? Ich pomoc w początkach po porodzie może być nieoceniona. Zyczę Wam jak najlepiej, ale budować to się możecie i z 10 najbliższych lat, zwłaszcza, że macie tylko część pieniędzy a mąż kokosów nie zarabia. Może warto pomyśleć nad zamieszkaniem u rodziców razem, jeśli jest taka możliwość. Przez pierwszy etap może będziecie mieli ich pomoc, a potem coś wynajmiecie.RedTail_Rudzia, Nattttal, SamiDe lubią tę wiadomość
-
Linka2019 wrote:Jeżeli stosunki były dla Ciebie bolesne czy wręcz niemożliwe, to tym bardziej powinnaś zadbać o swoje zdrowie. Może będzie potrzebny zabieg, tak jak jedna dziewczyna pisze, tylko nie wiem, czy można wykonać go w ciąży. Może będzie to wskazanie do cesarskiego cięcią- na to też musisz mieć papier od ginekologa czy innego specjalisty. Oczywiście na NFZ też nie jest źle, są fajni ginekolodzy na NFZ, ale sądzę, że teraz najważniejsze aby:
-ginekolog zrobił dokładne badanie usg dziecka
-dokladne badanie ginekologiczne, gdzie opowiesz o swoich problemach bólowych a on zaproponuje rozwiązanie
-ginekolog przejrzy kartę ciąży, zobaczy jakich badań ci ewentualnie brakuje i skieruje Cię na nie.
- musisz w jakiś sposób zadbać o swój stan psychiczny- dziewczyny mają racje, po porodzie bywa niestety gorzej: nieprzespane noce, laktacja, wydatki itd. itd.
Z tą kartą ciąży to musisz to ogarnąć, może będzie Ci przysługiwał 1000 zł jednorazowo, ale warunkiem jest to, że byłaś pod opieką lekarską od min. 10 tygodnia ciąży (bierze się na to zaświadczenie z przychodni/ oid lekarza/ położnej), musisz się zorientować jak zorbić, by honorowali zagraniczne, moze tamta karta ciąży wystarczy.
Czy masz wsparcie rodziców? Ich pomoc w początkach po porodzie może być nieoceniona. Zyczę Wam jak najlepiej, ale budować to się możecie i z 10 najbliższych lat, zwłaszcza, że macie tylko część pieniędzy a mąż kokosów nie zarabia. Może warto pomyśleć nad zamieszkaniem u rodziców razem, jeśli jest taka możliwość. Przez pierwszy etap może będziecie mieli ich pomoc, a potem coś wynajmiecie.
Właśnie po to byłam ostatnio prywatnie w Rzeszowie i się dowiadywałam,że błona mi pęknie przy porodzie. Nie jestem pierwszym takim przypadkiem. Z tą kartą to dobry pomysł spróbuje się dowiedzieć jak to działa. Co do męża,to raczej musi popracować trochę za granicą,bo tu nie mamy żadnych szans na dom jedynie życia z miesiąca na miesiąc. A rodzice kontakt mamy średni,ale w razie czego pomogą. -
Polecam nie czytać w internecie nic na temat żadnych objawów. Wszystko konsultować z kimś kto ma kompetencje. Niestety w internecie z bólem glowy diagnoza może nam wyskoczyć straszna. A w ciąży to nie warto się nakręcać.
Jeżeli nie masz duzych możliwości finansowych a czujesz się w miarę dobrze to możesz sobie dorobić np często ludzie szukają kogoś kto odprowadzi/ odbierze dzieci z przedszkolaPatrycja 128 lubi tę wiadomość
HCG
20.04.23- 1131,9
18.04.23- 543
Pozytywny test
11.04.23
💔25.12.23
💔 14.02.22 cp laparoskopia -
A może nie masz błony już bo szczerze nie wiem czy to możliwe ze nadal ją masz tylko po prostu masz inny problem od środka (mogą być nawet żylaki ) potrzeba wtedy nie tylko ginekologa do pomocy ale tez innego lekarza, ja polecam zainwestować w swoje zdrowie trochę i wydać kase na lekarzy różnych plus może psychiatrę i ewetualnie brac leki bezpieczne dla kobiet w ciąży, jeżeli wolisz odkładać na dom a szkoda ci na swoje zdrowie i dziecka to już nie widze opcji pomocy tobie niestety
RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
-
Kasiastaraczka wrote:A na kiedy masz termin?
Z om na 29.12 z USG na 4.01
Więc różnie to może być tym bardziej że drugi syn urodził się 10 dni przed terminem. Zobaczymy czy będzie 2023 czy 2024Wiewioora, Kasiastaraczka, Sto_krotka lubią tę wiadomość