Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiastaraczka wrote:Tadzia urodziłam w 36+5, ale nic nie wskazywało, że urodzę wcześniej i dlatego się martwię...tak, myślę że ma to związek z położeniem dziecka,u mnie to były takie dwa dni, że czułam większe napieranie,siusiu częściej robiłam,a teraz znowu po staremu
Ćwiczysz mięśnie Kegla? Co mówi fizjo?
Ja mam teraz iść w 35 tc
Na razie do fizjo nie chodzę, trochę temat zaniedbałam, trochę grupowych wyjazdów miałam, ale zamierzam sobie powoli wrzucic w rutynę masaż krocza, pracę nad oddechem dolnozebrowym,może też mięśnie dna miednicy,ale ten aspekt to dla mnie ciągle voodoo i mnie to zniechęca .Nie umiem wyobrazić sobie jak je napiąć. Myślę o zasięgnięciu jeszcze jakiejś pomocy u jakiejś lepszej specjalistki, ale nie wiem,czy ogarnę czasowo i energetycznie. Nie mam też namiaru.
A Ty, wiesz jak ćwiczyć?Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Kasiastaraczka wrote:Hej,
Ja już po USG III trymestru 🥰
Henio wszystko ładnie dał pomierzyć,z pomiarów wychodzi takie 1650 g, ułożony główkowo
A z tą wagą to dają jakieś estymacje, że np.bedzie malutkie lub dużutkie (albo ile mniej więcej się spodziewać przy narodzinach?)? Czy waga może tak mocno pływać, że na tym etapie nie estymuje się?Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Madeline a masz może położna ?ja raz na 2 tygodnie chodzę do niej ćwiczyć oddech. Pomogła mi właśnie z oddechem przeponowym bo miałam z tym problem. Teraz znacznie lepiej mi to idzie. No i też ćwiczę do porodu z gwizdkiem. Super sprawa. Podobno może pomóc przy ochronie krocza bo skupiasz się na dobrym oddechu a nie "wyciskacz na siłę"
Jeśli chodzi o Kegla to najlepiej działać na wyobraźnię.
Wyobraź sobie że masz tampona i ktoś próbuje ci go wyciągnąć a ty nie możesz na to pozwolić 😁Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Asixxx wrote:Hej hej
Ja już po wizycie dziś. Szyjka dluga 3.9 miałam pobrana cytologię. Żelazo mi podrosło chociaż jeszcze muszę brać żeby podskoczyło. Maleńka waży 1030g.
Cukrzycy ciążowej też nie mam
Miałam jechać do położnej ale auto mi nie odpaliło i musiałam odwołać. A ja nie mam totalnie dziś energii.Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Asixxx wrote:Madeline a masz może położna ?ja raz na 2 tygodnie chodzę do niej ćwiczyć oddech. Pomogła mi właśnie z oddechem przeponowym bo miałam z tym problem. Teraz znacznie lepiej mi to idzie. No i też ćwiczę do porodu z gwizdkiem. Super sprawa. Podobno może pomóc przy ochronie krocza bo skupiasz się na dobrym oddechu a nie "wyciskacz na siłę"
Wyobraź sobie że masz tampona i ktoś próbuje ci go wyciągnąć a ty nie możesz na to pozwolić 😁
Dzięki za hinty,no właśnie moja fizjo też mówiła o wyobraźni,ja nawet nie wiem,czy dobrze napinam w tej wyobraźni...😁
A wiem,że wątek o twardnienie brzucha już się przewijał,ale mnie dopiero dopadło i nie wiem dam rady się przekopać.
Jakie są sposoby? Leżenie,podnoszenie bioder i nóg? -
Kasiastaraczka wrote:Hej,
Ja już po USG III trymestru 🥰
Henio wszystko ładnie dał pomierzyć,z pomiarów wychodzi takie 1650 g, ułożony główkowoKasiastaraczka lubi tę wiadomość
♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
PAI1 hetero, MTHFR hetero
💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
-
Madeline wrote:Ojej,no to oby to były tylko lęki, a w rzeczywistości, żebyś miała spokojnie więcej czasu.
Na razie do fizjo nie chodzę, trochę temat zaniedbałam, trochę grupowych wyjazdów miałam, ale zamierzam sobie powoli wrzucic w rutynę masaż krocza, pracę nad oddechem dolnozebrowym,może też mięśnie dna miednicy,ale ten aspekt to dla mnie ciągle voodoo i mnie to zniechęca .Nie umiem wyobrazić sobie jak je napiąć. Myślę o zasięgnięciu jeszcze jakiejś pomocy u jakiejś lepszej specjalistki, ale nie wiem,czy ogarnę czasowo i energetycznie. Nie mam też namiaru.
A Ty, wiesz jak ćwiczyć?
Masaż krocza to chyba nie wcześniej niż 35 tc
Jakoś tak pamiętam, że zaczynałam
Te mięśnie Kegla to wyobraź sobie jakbyś robiła siku i wstrzymywała,ale nie próbuj tego na toalecie bo niezdrowe 😁
Tak,ja cały czas jestem pod opieką fizjo, więc wiem co i jak ćwiczyćSynek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Madeline wrote:Super!
A z tą wagą to dają jakieś estymacje, że np.bedzie malutkie lub dużutkie (albo ile mniej więcej się spodziewać przy narodzinach?)? Czy waga może tak mocno pływać, że na tym etapie nie estymuje się?
Pamiętam, że przy Tadziu lekarz też polecał sprawdzić jakimi noworodkami byliśmy z mężem - ja 3700,a mąż 4100, więc duzi 😁Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Asixxx wrote:Madeline a masz może położna ?ja raz na 2 tygodnie chodzę do niej ćwiczyć oddech. Pomogła mi właśnie z oddechem przeponowym bo miałam z tym problem. Teraz znacznie lepiej mi to idzie. No i też ćwiczę do porodu z gwizdkiem. Super sprawa. Podobno może pomóc przy ochronie krocza bo skupiasz się na dobrym oddechu a nie "wyciskacz na siłę"
Wyobraź sobie że masz tampona i ktoś próbuje ci go wyciągnąć a ty nie możesz na to pozwolić 😁
Wcześniej nie miałam do czynienia,ale 2 tygodnie temu położna w szkole rodzenia zaprezentowała i pokazała co i jak
Hi hi dobrze wytlumaczylas z tym tamponem 😁Asixxx lubi tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Madeline wrote:No właśnie mam położną,ale mamy dopiero mieć wizyty po urodzeniu.... 🫤
Dzięki za hinty,no właśnie moja fizjo też mówiła o wyobraźni,ja nawet nie wiem,czy dobrze napinam w tej wyobraźni...😁
A wiem,że wątek o twardnienie brzucha już się przewijał,ale mnie dopiero dopadło i nie wiem dam rady się przekopać.
Jakie są sposoby? Leżenie,podnoszenie bioder i nóg?
Macica ćwiczy do poroduSynek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Asixxx wrote:Hej hej
Ja już po wizycie dziś. Szyjka dluga 3.9 miałam pobrana cytologię. Żelazo mi podrosło chociaż jeszcze muszę brać żeby podskoczyło. Maleńka waży 1030g.
Cukrzycy ciążowej też nie mam
Miałam jechać do położnej ale auto mi nie odpaliło i musiałam odwołać. A ja nie mam totalnie dziś energii.
Super, że wszystko u Was dobrze! 💖🥳2021 H🩷
2023 W🩵 -
Hejo, ja po wizycie. Barb wazy około 1500 gram i jest w 50 centylu. Wody ok a szyjka 2.9 - oby dalej do przodu
. Teraz już wizyty co dwa tygodnie.
alex0806, _Hope, Wiewioora, Linka2019, Kasiastaraczka, kropeczek, Asixxx, Madeline , RedTail_Rudzia, Giosiek, Sto_krotka lubią tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
Cześć wszystkim, jestem Ewa i jestem tu nowa 😊.
Mam termin na 7 grudzień. Od kilku dni młody mocniej kopie. Dziś przeszedł samego siebie 😓 kopniaki są dość bolesne, czasem aż kłuje mnie w krzyżu. Macie jakieś rady? Miała tak któraś z Was ? To moja pierwsza ciąża i się denerwujęKasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Ewcia94 wrote:Cześć wszystkim, jestem Ewa i jestem tu nowa 😊.
Mam termin na 7 grudzień. Od kilku dni młody mocniej kopie. Dziś przeszedł samego siebie 😓 kopniaki są dość bolesne, czasem aż kłuje mnie w krzyżu. Macie jakieś rady? Miała tak któraś z Was ? To moja pierwsza ciąża i się denerwuję
Cześć Ewa! Niestety tak to wygląda z tymi kopniakami już na takim etapie ciąży. Jak dobrze liczę, to masz dziś 30+5?
Poza tym wszystko ok? Czy coś Cię jeszcze martwi oprócz tych kopnięć? -
Czyli takie bolesne kopnięcia są całkiem normalne?
Generalnie mam głowę pełną zmartwień 🙈😅 np że się nie zdąży obrócić (jak na razie jest w położeniu miednicowym). A tak ogólnie to każdy miesiąc przynosi nowe objawy, głównie bólowe 😬 Ostatnio bolała mnie pachwina - fizjoterapeuta rozmasował, jest ok. Teraz te kopniaki i nocą bolą mnie biodra 🤷
Zaczynam odczuwać mały strach przed porodem. Czas się kurczy i mam wrażenie, że nie zdążę się przygotować. Jestem zapisana w tym miesiącu do szkoły rodzenia, mam nadzieję, że dowiem się tam wszystkiego i się uspokoję 🤔 -
Ewcia94 wrote:Czyli takie bolesne kopnięcia są całkiem normalne?
Generalnie mam głowę pełną zmartwień 🙈😅 np że się nie zdąży obrócić (jak na razie jest w położeniu miednicowym). A tak ogólnie to każdy miesiąc przynosi nowe objawy, głównie bólowe 😬 Ostatnio bolała mnie pachwina - fizjoterapeuta rozmasował, jest ok. Teraz te kopniaki i nocą bolą mnie biodra 🤷
Zaczynam odczuwać mały strach przed porodem. Czas się kurczy i mam wrażenie, że nie zdążę się przygotować. Jestem zapisana w tym miesiącu do szkoły rodzenia, mam nadzieję, że dowiem się tam wszystkiego i się uspokoję 🤔
A to cały czas Cię tak mocno kopie? Czy zdarzają mu się dni mniej aktywne? Rozmawiałaś na ten temat ze swoim ginekologiem?
Chcesz,żeby Kasia wpisała Cię na pierwszą stronę ( termin, imię)? -
Morelka456 wrote:A to cały czas Cię tak mocno kopie? Czy zdarzają mu się dni mniej aktywne? Rozmawiałaś na ten temat ze swoim ginekologiem?
Chcesz,żeby Kasia wpisała Cię na pierwszą stronę ( termin, imię)?
Dziś wyjątkowo mocno... wcześniej tak boleśnie nie kopał. Różnie się ustawia. Myślałam, że to w pęcherz jest nieprzyjemnie, ale teraz kopie chyba w szyjkę i to boli, a czasem kłuje w krzyżu. Jutro mam wizytę u ginekologa na szczęście, może coś poradzi 🤷
Chętnie 😀 może mnie wpisać. Będzie chłopiec 💙 termin na 7 grudzień, ale imienia jeszcze nie wybraliśmy 🙈😅
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, tak mało mnie tu. Dziś mam 31+0. Synuś w brzuszku podobno duży (2kg). Wszystkie wyniki mam dobre, szyjka długa i zamknięta. Ogarniam sobie cc (szukam szpitala, załatwiam zaświadczenia). Ważę 67kg a to bardzo dużo jak na mnie🙈🙈🙈no ale apetyt dopisuje. W ciągu dnia obowiązkowa drzemka 2h, bez tego ani rusz. Czuję się ogólnie dobrze ALE czuję też, że na karku 38 lat.
alex0806, RedTail_Rudzia, _Hope, Giosiek, Kasiastaraczka, Sto_krotka lubią tę wiadomość
Lipiec 2018 - synek ♥️
Październik 2020 - poronienie 6tc
Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
Listopad 2021 - puste jajo 9tc
Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)