Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiastaraczka wrote:Mam nadzieję, że tym razem będzie dobrze,ale nie ukrywam, że czasami miewam takie myśli
Masaż krocza to chyba nie wcześniej niż 35 tc
Jakoś tak pamiętam, że zaczynałam
Te mięśnie Kegla to wyobraź sobie jakbyś robiła siku i wstrzymywała,ale nie próbuj tego na toalecie bo niezdrowe 😁
Tak,ja cały czas jestem pod opieką fizjo, więc wiem co i jak ćwiczyć -
Ja jestem jednym chodzącym bólem, jak się okaże że wszystko ok u mnie 18 października to już wtedy będzie wtedy 29+3 to opiszę swoje problemy ( narazie nie chce się nakręcać)
Mnie z tyg na tyg coraz ciężej ale właśnie przez ten brak aktywności:(
Jak nie ból bioder , to stawów biodro- piszczelowych, dziś mnie Łydki bolą chyba tak się ułożyłam w nocy ze zgiętymi nogami że całą noc miałam je napięte .. co do kopniaków .. czasem mam wrażenie że Dziecko chce mi wyjść .. oklepuje mnie tak mocno i po szyjce i pęcherzu .. oczywiście stosuje pozycję łokciowo - kolankową.. ale to tylko pomaga na chwilę .. hmm wczoraj tak mnie migrena męczyła że mówię no co jeszcze?? to nerka się odezwała ... no i mam te promieniowanie od 4 Miesiąca w kroczu ale szyjka jak narazie stoi w miejscu - oczywiście ponoć to od ułożenia dziecka ( i mi promieniuje na krocze , wargi czasem na staw bidorowo-krzyżowy) -- moja Dr to się już tak śmieje że chyba zacznie pisać książkę na temat moich " objawów" 🙈🙈 no i przez to że mnie po pęcherzu obkłada to latam co chwilę siku najwięcej oczywiście w nocy - bo wtedy Maluch najbardziej aktywny ..
25 października mam prenatalne 3 semestru
Ja już nie wiem czy nawet włosy na głowie mnie jeszcze nie bolą 🤣 a jak się próbuje na jakiś bok przekręcić ( jak to pięknie brzmi ) to dostaje takiego kopniaka że muszę zmienić pozycje . A w sobotę jak wracałam od lekarza to mój się tak na mnie patrzył bo tyle ciosów dostałam jak siedziałam w aucie że on nie wierzył że dziecko może tak mocno bić..
Wmówiłam sobie że ma mało miejsca i że brzuch jest mały ( ale może mnie jeszcze wyrzucić ) w sensie że jak ubiorę szerszą bluzę to nie widać jakbym była w ciąży - chyba że po chodzie .. bo twarz też mam szczupła.. po prostu jakoś się nakręcam pozytywnie .. mówię no z Moją Mała nie bolało mnie tak bo większy brzuszek był ( wiadomo że to może być tylko moja wyobraźnia ) ale staram się tak nakręcać pozytywnie, żeby tylko jak najdłużej wytrzymać.. to sobie wymyślałam w głowie skąd to może się brać -- mimo że nie musi być to prawda ( aleee cichoo hihi) jakoś trzeba sobie radzić by nie zwariować ... pisząc ten post tak zostałam obkopana a dość szybko piszę że nie wiem czy dojdę do WC więc już kończę he
DobranocWiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2023, 23:47
-
lukaszkowa wrote:Hejo, ja po wizycie. Barb wazy około 1500 gram i jest w 50 centylu. Wody ok a szyjka 2.9 - oby dalej do przodu . Teraz już wizyty co dwa tygodnie.Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Ewcia94 wrote:Cześć wszystkim, jestem Ewa i jestem tu nowa 😊.
Mam termin na 7 grudzień. Od kilku dni młody mocniej kopie. Dziś przeszedł samego siebie 😓 kopniaki są dość bolesne, czasem aż kłuje mnie w krzyżu. Macie jakieś rady? Miała tak któraś z Was ? To moja pierwsza ciąża i się denerwuję
Witaj na wątku grudniowych mam🥰
Może to dlatego, że coraz mniej miejsca i tak to odczuwasz?Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Ewcia94 wrote:Czyli takie bolesne kopnięcia są całkiem normalne?
Generalnie mam głowę pełną zmartwień 🙈😅 np że się nie zdąży obrócić (jak na razie jest w położeniu miednicowym). A tak ogólnie to każdy miesiąc przynosi nowe objawy, głównie bólowe 😬 Ostatnio bolała mnie pachwina - fizjoterapeuta rozmasował, jest ok. Teraz te kopniaki i nocą bolą mnie biodra 🤷
Zaczynam odczuwać mały strach przed porodem. Czas się kurczy i mam wrażenie, że nie zdążę się przygotować. Jestem zapisana w tym miesiącu do szkoły rodzenia, mam nadzieję, że dowiem się tam wszystkiego i się uspokoję 🤔
Czy fizjo pokazywała Ci ćwiczenia na obrót maluszka w brzuchu? Może u Ciebie sprawdziły by się. Może też właśnie masaż rozluźnił by brzuch tak, że dziecko przekręci się
Ewentualnie czy u Ciebie w mieście jest możliwość obrotu zewnętrznego?
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Anakin wrote:Dziewczyny, tak mało mnie tu. Dziś mam 31+0. Synuś w brzuszku podobno duży (2kg). Wszystkie wyniki mam dobre, szyjka długa i zamknięta. Ogarniam sobie cc (szukam szpitala, załatwiam zaświadczenia). Ważę 67kg a to bardzo dużo jak na mnie🙈🙈🙈no ale apetyt dopisuje. W ciągu dnia obowiązkowa drzemka 2h, bez tego ani rusz. Czuję się ogólnie dobrze ALE czuję też, że na karku 38 lat.
No to rzeczywiście z USG wydaje się być duży,ale wiadomo jak to te pomiary 😁
Dlatego ogarniasz sobie cc czy z jakiegoś innego powodu?
Tzn że ile przytylas?
Ja w drugiej ciąży też tyję więcej,ale zarówno lekarz jak i położna nie komentują tego negatywnie, położna ostatnio mówiła, że skoro wyniki mam dobre to po prostu tak jest i tyle
Dobrze, że możesz się zdrzemnąć 🙂
Hi hi ja też odczuwam inaczej tę ciążę, jednak 35 na karku daje się we znakiSynek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Madeline wrote:Właśnie na kursie w tym roku to od Izy Dembinskiej słyszałam,by już bodajże po 20tc zaczynać masaż krocza.
No ale ona się zna
Ja jednak zacznę po 35 tc, będę czuła się bezpieczniej
Może zapytaj też lekarza i swoją fizjo?Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
RedTail_Rudzia wrote:Ja jestem jednym chodzącym bólem, jak się okaże że wszystko ok u mnie 18 października to już wtedy będzie wtedy 29+3 to opiszę swoje problemy ( narazie nie chce się nakręcać)
Mnie z tyg na tyg coraz ciężej ale właśnie przez ten brak aktywności:(
Jak nie ból bioder , to stawów biodro- piszczelowych, dziś mnie Łydki bolą chyba tak się ułożyłam w nocy ze zgiętymi nogami że całą noc miałam je napięte .. co do kopniaków .. czasem mam wrażenie że Dziecko chce mi wyjść .. oklepuje mnie tak mocno i po szyjce i pęcherzu .. oczywiście stosuje pozycję łokciowo - kolankową.. ale to tylko pomaga na chwilę .. hmm wczoraj tak mnie migrena męczyła że mówię no co jeszcze?? to nerka się odezwała ... no i mam te promieniowanie od 4 Miesiąca w kroczu ale szyjka jak narazie stoi w miejscu - oczywiście ponoć to od ułożenia dziecka ( i mi promieniuje na krocze , wargi czasem na staw bidorowo-krzyżowy) -- moja Dr to się już tak śmieje że chyba zacznie pisać książkę na temat moich " objawów" 🙈🙈 no i przez to że mnie po pęcherzu obkłada to latam co chwilę siku najwięcej oczywiście w nocy - bo wtedy Maluch najbardziej aktywny ..
25 października mam prenatalne 3 semestru
Ja już nie wiem czy nawet włosy na głowie mnie jeszcze nie bolą 🤣 a jak się próbuje na jakiś bok przekręcić ( jak to pięknie brzmi ) to dostaje takiego kopniaka że muszę zmienić pozycje . A w sobotę jak wracałam od lekarza to mój się tak na mnie patrzył bo tyle ciosów dostałam jak siedziałam w aucie że on nie wierzył że dziecko może tak mocno bić..
Wmówiłam sobie że ma mało miejsca i że brzuch jest mały ( ale może mnie jeszcze wyrzucić ) w sensie że jak ubiorę szerszą bluzę to nie widać jakbym była w ciąży - chyba że po chodzie .. bo twarz też mam szczupła.. po prostu jakoś się nakręcam pozytywnie .. mówię no z Moją Mała nie bolało mnie tak bo większy brzuszek był ( wiadomo że to może być tylko moja wyobraźnia ) ale staram się tak nakręcać pozytywnie, żeby tylko jak najdłużej wytrzymać.. to sobie wymyślałam w głowie skąd to może się brać -- mimo że nie musi być to prawda ( aleee cichoo hihi) jakoś trzeba sobie radzić by nie zwariować ... pisząc ten post tak zostałam obkopana a dość szybko piszę że nie wiem czy dojdę do WC więc już kończę he
Dobranoc
Masz co dobrego...RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Ja wczoraj wzięłam się za porządki w szafce i szafie, żeby zrobić miejsce dla Henia, no i letnie rzeczy wywiozę do mamy
Powiem Wam, że tak się zmęczyłam, że z tego wszystkiego było mi aż niedobrze...
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Anakin wrote:Dziewczyny, tak mało mnie tu. Dziś mam 31+0. Synuś w brzuszku podobno duży (2kg). Wszystkie wyniki mam dobre, szyjka długa i zamknięta. Ogarniam sobie cc (szukam szpitala, załatwiam zaświadczenia). Ważę 67kg a to bardzo dużo jak na mnie🙈🙈🙈no ale apetyt dopisuje. W ciągu dnia obowiązkowa drzemka 2h, bez tego ani rusz. Czuję się ogólnie dobrze ALE czuję też, że na karku 38 lat.
Wow, 2 kg w 31+0 to naprawdę duży dzidziuś 🙂 i super, że wszystko dobrze. 😊
Aż jestem ciekawa ile mój synuś będzie ważył na kolejnej wizycie, bo trochę obawiam się, że będzie bardzo duży. 🙈2021 H🩷
2023 W🩵 -
Linka2019 wrote:Ale z tego co piszesz, to rzeczywiście jest ok. Arytmi nie stwierdzono, nic się nie saczy
Z tego co pamiętam, to wody są w przedziale między 5 a 20,więc też nie jest źle. W którym tygodniu jesteś? Niech Ci szew założą i będziesz spokojniejsza.
Siedzę w szpitalu, obserwują i już się wycofali z zakładania szwu, bo brak zmian, jeszcze na pewno tydzień. Co chwilę Co innego 🤷♀️ Z kolei moja dr by zakładała szew, ale nie może mi tu nic pomóc. A mi się wyć chce 😔
Jakby mnie tak uśpić i za 10 tygodni obudzić?
Nie wiem jak dociągne, dzisiaj 25 tc.
Na plus, że z maluchem wszystko ok. Tylko matka niedomaga 😔RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
2023 (5FET)ostatni 💝 ❄ 3.1.2 🙏🍀
3-7dpt II, 7dpt bhcg 83,32| 9dpt 267,7| 11dpt 626,6 🙏 | 17dpt 6006,0 -
Sto_krotka wrote:Już myślałam, że tak będzie, a tu sinusoida 😭
Siedzę w szpitalu, obserwują i już się wycofali z zakładania szwu, bo brak zmian, jeszcze na pewno tydzień. Co chwilę Co innego 🤷♀️ Z kolei moja dr by zakładała szew, ale nie może mi tu nic pomóc. A mi się wyć chce 😔
Na plus, że z maluchem wszystko ok. Tylko matka niedomaga 😔
Bądź dobrej myśli, ważne że synek daje radę.
A to masz jakieś rozwarcie? -
Kasiastaraczka wrote:Ja też chodzę do fizjo,mam problem z mięśniami gruszkowatymi
Czy fizjo pokazywała Ci ćwiczenia na obrót maluszka w brzuchu? Może u Ciebie sprawdziły by się. Może też właśnie masaż rozluźnił by brzuch tak, że dziecko przekręci się
Ewentualnie czy u Ciebie w mieście jest możliwość obrotu zewnętrznego?
Pokazywała tylko pozycję w klęku podpartym na łokciach, są jakieś ćwiczenia żeby mu pomóc się obrócić?
Na obrót przez powłoki brzuszne chyba bym się nie zdecydowała bo podobno strasznie boli 😬 -
Sto_krotka wrote:Już myślałam, że tak będzie, a tu sinusoida 😭
Na plus, że z maluchem wszystko ok. Tylko matka niedomaga 😔Sto_krotka lubi tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Ewcia94 wrote:Pokazywała tylko pozycję w klęku podpartym na łokciach, są jakieś ćwiczenia żeby mu pomóc się obrócić?
Na obrót przez powłoki brzuszne chyba bym się nie zdecydowała bo podobno strasznie boli 😬
Tutaj znalazłam na ytSynek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Morelka456 wrote:Bądź dobrej myśli, ważne że synek daje radę.
A to masz jakieś rozwarcie?
Najdłuższe tygodnie w życiu przede mną 🙏 Walczę 🐻2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
Morelka456 wrote:Fizjologicznym? Chodzi Ci o rozwarcie zewnętrzne na opuszek palca?2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
U nas wszystko w porządku, młody ma 1392g ♥️
Co do tego obrotu, tydzień temu jak byłam na IP to młody był wciąż poprzecznie, więc wzięłam się za ćwiczenia właśnie z tego filmiku i dzisiaj na USG już był miednicowo,l. Także dalej będę tak ćwiczyć, mam nadzieję że na kolejnym USG za 3 tygodnie 25.10 będzie główkowo 😊Kasiastaraczka, Giosiek, Sto_krotka, Madeline , _Hope, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość