X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • RedTail_Rudzia Ekspertka

Wysłany: 11 października 2023, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też Kasiu używałam Gaviscon i pomógł..
    Ja niby odhaczałam po kupnie ale z moim brakiem zaufa nawet do siebie to wolę jeszcze raz sprawdzić xd

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 11 października 2023, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ;) ja też już wyprawkę mam prawie całą skompletowaną ,zostało tylko kilka pojedynczych rzeczy dokupić;) ubranka już popralam,poprasowalam i schowałam do szuflady;) zaczęłam też pakować torbęfo szpitala;) wczoraj miałam usg 3 trymestry i moja dzidzia waży już 2205kg ;) wszystko z nią w porządku rośnie zdrowo I to najważniejsze;) kolejna wizyta 31 października;) to będzie już ostatnia już przedostatnia bo według usg termin z 6 grudnia przesunął się na 21 listopada 🤣

alex0806, _Hope, Giosiek, Kasiastaraczka, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 11 października 2023, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    Kasiu, współczuję zgagi. 🤗 Mnie męczyła w pierwszej ciąży, więc wiem jakie to okropne uczucie. Teraz natomiast boli mnie żołądek i mam zaparcia, ale to oczywiście przez przyjmowane żelazo. 😖

Jeśli chodzi o wyprawkę, to ja mam już prawie wszystko. 😊 Muszę jeszcze tylko dokupić parę rzeczy z apteki i parę artykułów higienicznych i będę gotowa na pojawienie się maluszka. 🥰
    Ubrankową wyprawkę dla Wojtusia na początek mam gotową. 🥰 Teraz będę musiała się powstrzymywać gdy zobaczę coś ładnego. 😂🙈 Ubranek w rozmiarze 68 i większym mam niewiele. Troszkę mam po córce, a więcej będę kupowała w późniejszym czasie. 😉

Dziś mam wizytę u diabetologa, w sobotę jadę oddać krew do badań (jestem bardzo ciekawa czy zażywanie żelaza coś pomogło) a za tydzień mam wizytę u ginekologa, której już nie mogę się doczekać. 🙈
    Heh,ja nie urok to sraczka jak to mówią...jaw pierwszej ciąży też miałam straszne zaparcia przez żelazo,bez syropu lactulosum to nie szło...

Trzymam kciuki za badania 🥰
    Tych wizyt już coraz mniej 😁

_Hope lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 11 października 2023, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    A ja Wam się pochwalę, że właśnie apka zwróciła mi uwagę, że jestem od 200 dni w ciąży (28+4).
    Masakra! Jak to szybko zleciało! 🫣
    Noo leci 🥰
    A u mnie zostało 61 dni do końca 😯

Dudka1997, Giosiek, _Hope lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 11 października 2023, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    Hej dziewczyny ;) ja też już wyprawkę mam prawie całą skompletowaną ,zostało tylko kilka pojedynczych rzeczy dokupić;) ubranka już popralam,poprasowalam i schowałam do szuflady;) zaczęłam też pakować torbęfo szpitala;) wczoraj miałam usg 3 trymestry i moja dzidzia waży już 2205kg ;) wszystko z nią w porządku rośnie zdrowo I to najważniejsze;) kolejna wizyta 31 października;) to będzie już ostatnia już przedostatnia bo według usg termin z 6 grudnia przesunął się na 21 listopada 🤣
    A to nie jest tak, ze korektę terminu robi się do końca pierwszego trymestru ? Od początku miałaś tak wyznaczone?

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
    Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
    Marzec 2023 - ciąża naturalna.
    Basia - 6/12/2023 3680g

Wysłany: 11 października 2023, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Kasiastaraczka, współczuję zgagi. Ja na szczęście póki co nie mam, ale ponoć graviscon można i fajnie pomaga. Oby Ci szybko przeszło! 😊

Hope, daj znać, co powie Ci diabetolog, bo też mam tę nieszczęsną cukrzycę ciążową 😐
    Dziękuję, dziś jest dobrze 🥰
    Oby tak dalej

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 11 października 2023, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    A to nie jest tak, ze korektę terminu robi się do końca pierwszego trymestru ? Od początku miałaś tak wyznaczone?
    Według usg 1 trymestru tp z 6 grudnia zmieniło się na 1 grudnia;) teraz mała jest ciągle wagowo w tych górnych granicach normy stąd też pokazuje ten program lekarzowi że przewidywany termin porodu to 21 listopad ,mimo tego że jestem w 32 tyg to ona wagowo jest jak na 34 tydzień;) a kiedy faktycznie urodzę to wyjdzie w praniu😅🤣 przybierać teraz 200g na tydzień także zobaczymy;)

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 11 października 2023, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Noo leci 🥰
    A u mnie zostało 61 dni do końca 😯
    U mnie 56🥳

Kasiastaraczka, _Hope lubią tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 11 października 2023, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    Według usg 1 trymestru tp z 6 grudnia zmieniło się na 1 grudnia;) teraz mała jest ciągle wagowo w tych górnych granicach normy stąd też pokazuje ten program lekarzowi że przewidywany termin porodu to 21 listopad ,mimo tego że jestem w 32 tyg to ona wagowo jest jak na 34 tydzień;) a kiedy faktycznie urodzę to wyjdzie w praniu😅🤣 przybierać teraz 200g na tydzień także zobaczymy;)
    A tak czyli termin porodu zostaje bez zmian :)
    Ja z synkiem tez miałam tak, ze od samego początku wyprzedzał o 2 tygodnie względem miesiączki i właśnie lekarze mówili, ze istotne jest określenie do końca 1 trymestru. Bo potem to już nie jest miarodajne :). A kiedy się urodzi to tak jak mówisz, nie wiadomo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2023, 14:31

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g

Wysłany: 11 października 2023, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Ja też Kasiu używałam Gaviscon i pomógł..
    Ja niby odhaczałam po kupnie ale z moim brakiem zaufa nawet do siebie to wolę jeszcze raz sprawdzić xd
    Dziękuję, jeśli trzeba będzie to wypróbuję

RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 11 października 2023, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    Oo to super, że już prawie cała wyprawka gotowa 😁
    Wow,zacna waga maluszka 🥰
    Ale teraz to już się nie zmienia tego terminu,bo dzieci rosną w swoim tempie 🙃

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 11 października 2023, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    Pewnie, że urodzisz w swoim czasie 🙃
    Tylko, żeby Ci nie chcieli wywoływać wcześniej

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 03:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Hope, daj znać, co powie Ci diabetolog, bo też mam tę nieszczęsną cukrzycę ciążową 😐

U mnie po wizycie u diabetologa wszystko ok, ale to wiedziałam, że będzie dobrze, bo wszystkie pomiary mam prawidłowe - ani raz nie przekroczyłam normy. 😉

Jedyne co zdziwiło panią doktor to to, że synek jest aż na 77 centylu, bo do moich wyników nie ma żadnych zastrzeżeń. (Ale przecież i bez cukrzycy u matki rodzą się spore dzidziusie 🤷‍♀️)

No i pytała czy już z lekarzem ustaliliśmy termin porodu 😯😮😲 mówiła, że przy ciąży z cukrzycą ze względu na częsty problem ze stanem łożyska (niewydolność czy słabe ukrwienie) nie czeka się z rozwiązaniem dłużej niż do 38-39 tc tym bardziej jeśli dzidziuś jest sporych rozmiarów. Ciekawa jestem jakie zdanie na ten temat ma mój ginekolog. Na pewno za tydzień go zapytam. 😉

Kasiastaraczka, Giosiek lubią tę wiadomość

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To podobnie jak ja z trombofilią, też pewnie bliżej porodu będziemy z lekarzem ustalać co i jak. Przy córce nie zdążyłam bo urodziła się 37/4.
    Ja mam wrażenie że ostatnio nie ogarniam.. czytam was ale nie mam sił żeby odpisać
    Wczoraj zaszczepiłam się na krztusiec, a dziś się już witam w 3 trymestrze ;) zleciało mimo wszystko

Na dniach przeprowadzka, czekam już na klucze jak na szpilkach, mam nadzieję że to kwestia przyszłego tygodnia

RedTail_Rudzia, Giosiek, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie termin na 12.12 i to wypada wtorek ale lekarz coś przebąkiwał o rozwiązaniu 8 czy 9 grudnia. Ja bym wolała bardziej po terminie niż przed ale lekarz chyba nie chce ryzykować żeby mala się wstawiła :(. Zapisałam nas jeszcze na sesje ciazowa i połączę ja z brzuszkowa - miałam nie robić ale mamy tak mało wspólnych zdjęć, ze trudno wykosztuje się - brzuszek już się nie powtórzy… chyba (oby) :D

RedTail_Rudzia, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z wyprawki nadal nie mam nic. Zero. Jak Was czytam i biorąc pod uwagę, że dziś mam chyba 31 i 6 dni, to trochę się stresuje.
    Nadal remontujemy mieszkanie, ale już jesteśmy na końcowym etapie. Potem musimy się wziąć za pokój córki, kupiliśmy jej łóżeczko, ale jeszcze jakieś naklejki, inne meble, dywan itd., w dopiero potem wyprawka. Mam nadzieję, że zdążę.
    Ja na krztusiek, tężec i błonicę szcEpilam się dawka przypominająca w tamtej ciąży, ona jest chyba na 10lat, więc chyba już nie muszę się szczepić. Ale szcEpilam się na grupę i córkę też szczepie jutro

• Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 13 października 2023, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam sporo wyprawki, ale na kupno reszty czekam, aż też skończymy remont (i niestety nie jest to remont, żeby było ładniej, tylko remont wokół fundamentów, czego mam serdecznie dość). Czuje się jak w jakimś zawieszeniu, jak już dopną ten remont, ja wysprzątam po tym chatę i ogród, to mam wrażenie, że skorzystam z takiego luzu zwolnienia lekarskiego - i stąd chciałabym rodzic jak najpóźniej się da.

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

preg.png
  • Sto_krotka Autorytet

Wysłany: 13 października 2023, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :-) Po stresie jaki przeżyłam i przeżywam to chwilowo nic nie kupuje z wyprawki, ogarnę to bliżej terminu czyli pewnie na początku grudnia. Sporo rzeczy mamy po dwulatku, więc jakoś w razie co będzie.

Mnie wypisali we środę. Po szpitalnym "odpoczynku" szyjka miała na badaniu 2,3-2,5 cm, między czasie miała 1,54-1,9, więc nie wiem jak jest na codzień. Ze szwu się wycofali 🤷‍♀️
    Nie mogę się odnaleźć jak funkcjonować w domu.
    W przyszly pt mam wizytę u swojej lekarki, zobaczymy co będzie. Martwii mnie też AFI, dostałam lek na przepływy od lekarki, ale w szpitalu mi go odstawili, że niby z wodami było ok i teraz nie wiem co mam robić. Ale może się wyjaśni i nic się nie stanie jak go nadal nie będę brać.

Czuję się zdołowana i zagubiona jak my sobie poradzimy i jak dotrwam choć te 2 miesiące. Ech 😔
    Planuję spakować torbę do szpitala dla siebie, bo czuję się jak na bombie.... ostatnio trafiłam z ulicy i wszystko mąż musiał ogarnąć z tornado 2-letnim na głowie 🤯

2021 (4FET)💙
    2022 naturals 💔
    2023 (5FET)ostatni 💝 ❄ 3.1.2 🙏🍀
    3-7dpt II, 7dpt bhcg 83,32| 9dpt 267,7| 11dpt 626,6 🙏 | 17dpt 6006,0
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 13 października 2023, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto_krotka wrote:
    Hej :-) Po stresie jaki przeżyłam i przeżywam to chwilowo nic nie kupuje z wyprawki, ogarnę to bliżej terminu czyli pewnie na początku grudnia. Sporo rzeczy mamy po dwulatku, więc jakoś w razie co będzie.

Mnie wypisali we środę. Po szpitalnym "odpoczynku" szyjka miała na badaniu 2,3-2,5 cm, między czasie miała 1,54-1,9, więc nie wiem jak jest na codzień. Ze szwu się wycofali 🤷‍♀️
    Nie mogę się odnaleźć jak funkcjonować w domu.
    W przyszly pt mam wizytę u swojej lekarki, zobaczymy co będzie. Martwii mnie też AFI, dostałam lek na przepływy od lekarki, ale w szpitalu mi go odstawili, że niby z wodami było ok i teraz nie wiem co mam robić. Ale może się wyjaśni i nic się nie stanie jak go nadal nie będę brać.

Czuję się zdołowana i zagubiona jak my sobie poradzimy i jak dotrwam choć te 2 miesiące. Ech 😔
    Planuję spakować torbę do szpitala dla siebie, bo czuję się jak na bombie.... ostatnio trafiłam z ulicy i wszystko mąż musiał ogarnąć z tornado 2-letnim na głowie 🤯

Ojej super, ze was wypuścili!:)
    Noo ja tez w pierwszej kolejności mam póki co taki karton w razie szpitala żeby wszystko zrzucić do jakiejś torby…
    Zaliczyłam fuckup z koszulami do porodu. Kupiłam sobie już dawno dwie fajne bo się trafiły ale potem mnie oświeciło, ze nie dość ze są jasne to jeszcze ani zamka ani guzików do kp. Dobra to poszukałem innych. Mówię będzie zima to może na oddziale być chłodno to poszukam ciemnych, do kp i na długi rękaw. No a wczoraj na szkole rodzenia wycieczka na porodówkę a tam pierdyliard stopni no i teraz szukam krótkich rękawków 🥴. Listopad daje sobie ja zbieranie większych rozmiarów głównie 68 i jeszcze 62 bo pamietam, ze pierwsze miesiące z synkiem to ciagle paczki bo szybko wyrastał - teraz wolałabym być trochę do przodu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2023, 19:46

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Sto_krotka Autorytet

Wysłany: 14 października 2023, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Ojej super, ze was wypuścili!:)
    Noo ja tez w pierwszej kolejności mam póki co taki karton w razie szpitala żeby wszystko zrzucić do jakiejś torby…
    Zaliczyłam fuckup z koszulami do porodu. Kupiłam sobie już dawno dwie fajne bo się trafiły ale potem mnie oświeciło, ze nie dość ze są jasne to jeszcze ani zamka ani guzików do kp. Dobra to poszukałem innych. Mówię będzie zima to może na oddziale być chłodno to poszukam ciemnych, do kp i na długi rękaw. No a wczoraj na szkole rodzenia wycieczka na porodówkę a tam pierdyliard stopni no i teraz szukam krótkich rękawków 🥴. Listopad daje sobie ja zbieranie większych rozmiarów głównie 68 i jeszcze 62 bo pamietam, ze pierwsze miesiące z synkiem to ciagle paczki bo szybko wyrastał - teraz wolałabym być trochę do przodu :)
    Każdy tydzień w domu na plus, bo w sumie nie wiadomo co będzie później 🤔 Staram się nie szaleć po szpitalnym odpoczynku. Jak będę na takim etapie jak Ty teraz to powoli wezmę głębszy oddech 🙏
    Koszule mam z poprzedniego porodu, tylko szukam ich od dłuższego czasu i namierzyć nie mogę 🙈 co prawda z krótkim rękawem właśnie, ale myślę, że w razie czego coś dodatkowo ubiorę i będzie ok.
    Faktycznie do rozmiaru 68 to jest ciągła wymiana 😁 Ja się łudzę, że coś tam mam po synku, ale jeszcze nawet nie prałam tego, czekam 🙏

2021 (4FET)💙
    2022 naturals 💔
    2023 (5FET)ostatni 💝 ❄ 3.1.2 🙏🍀
    3-7dpt II, 7dpt bhcg 83,32| 9dpt 267,7| 11dpt 626,6 🙏 | 17dpt 6006,0
‹‹ 253 254 255 256 257 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ