X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • majamia Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Majamia - hmmm początek 12tc to chyba za szybko, ale dziewczyny w 13tc to juz pare razy kiedyś czytałam, że w drugiej czy kolejnej ciąży czasem czuły ;) Też zależy gdzie się łożysko wykształci, jak na przodzie to słabiej podobno czuć.

Ciekawe jak u mnie będzie teraz, z córką poczułam w 16t6d, łożysko miałam na ścianie przedniej i w dnie macicy.

Trzymam kciuki za wizyty dziś :)
    W pierwszej ciazy w 20tc poczulam. W drugiej jakos 13/14tc.
    A teraz... niby 10tc wychodzi z USG. Takie subtelne, delikatne - wlasnie te takie pierwsze... ahm... pewnie jak tp juz ruchy, to czesciej bede czuc, wiec zobaczymy.

Wachciowa lubi tę wiadomość

syn 03-2014 <3
    syn 03-2016 <3 kp do 13tc
    syn 11-2017 <3 kp do 13tc
    'Zanim się rozpędzisz, zrób pierwszy krok'.
  • chicken Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:
    Dziewczyny planujecie wyjazdowe wakacje ? Już niedługo będę musiała zapłacić za rezerwacje i nie wiem co robic ?

Powiedziałam w pracy o ciąży i usłyszałam " ze to nie problem bo przecież mogę pracować prawie do samego porodu i po pół roku wrócić, wiec jakoś pół roku wytrzymają " - ładna mi perspektywa :)
    Jestem teraz na weekendzie wyjazdowym. Wakacje również mam tak spędzić A później jeszcze w sierpniu lot samolotem.
    Jak narazie wszędzie jeździmy autem. Jest ok tylko spodnie muszę rozpinac siedząc.

geeky-2017-12-12.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2017, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam i już mnie skręca z tego stresu. Zniosę jajko jak nic.

• magdzia26 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majamia wszystko zależy jak dzidzia i łożysko się ułoży ;) ja w pierwszej ciazy poczulam pierwsze ruchy w 17 tc aż się obudziłam wtedy tak mnie laskotalo w brzuszku ;) mam nadzieję teraz poczuć trochę szybciej może koło 14 tc ;) nasze dzidzie już dosyć duże są więc myślę że wszystko możliwe :) (moja już pewnie ma ponad 4 cm)

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze ruchy poczulam w 16 tyg :)

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • majamia Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti - nie ma to jak pracodawca, ktory juz Ci planuje macierzynski... chyba w ogole nie dociera do niego, ze moglabys sie zle czuc i lekarz zaleci Ci duzo wczesniej pojsc na L4...
    Ja rozumiem, ze mozna pracowac do dnia porodu, rozumiem, ze dla pracodawcy moze byc ciezko znalezc kogos na zastepstwo - ale takie narzucanie to masakra...
    U mnie w pracy znowu odwrotnie bylo. Jak dowiedzial sie o ciazy, to nalegal, zebym szybko szla na L4, zeby mogli znalezc zastepstwo. Akurat u mnie wskazanie bylo, bo nie wyobrazalam sobie w upale 25 stopni plus, jezdzic w aucie, z miska na kolanach...

editchen lubi tę wiadomość

syn 03-2014 <3
  • k878 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:
    Dziewczyny planujecie wyjazdowe wakacje ? Już niedługo będę musiała zapłacić za rezerwacje i nie wiem co robic ?

Powiedziałam w pracy o ciąży i usłyszałam " ze to nie problem bo przecież mogę pracować prawie do samego porodu i po pół roku wrócić, wiec jakoś pół roku wytrzymają " - ładna mi perspektywa :)

Ja się nigdzie nie ruszam, co najwyżej weekendowe odwiedzanie rodziny (pod koniec maja przyjeżdża z USA kuzyn męża, którego żony i dzieci nikt oprócz jego rodziców nie widział i będzie a la wesele) i co najwyżej jakieś bliskie Mazury.

A co do pracy, to ich olej, postępuj tak, jak się czujesz, nie daj sobie nic wmówić.
    U mnie wszyscy w robocie się cieszyli i mi gratulowali, a drugie pytanie "a jak projekt X?". Jestem na L4 od początku właściwie, gdybym pracowała, biorąc pod uwagę te wszystkie biegania po lekarzach i godziny spędzone nad toaletą, to bym chyba codziennie wychodziła z roboty o 22 i się stresowała, że się nie wyrabiam. Bo robotę mam projektową a ludzi (jak zwykle) brakuje. Siedząc w domu zazwyczaj o 20:00 to już smacznie chrapię i uważam, że to dobre dla dziecka. I nie będzie mi nikt z karierą i challenge'ami wyjeżdżał, i jaka to nielojalność wobec pracodawcy.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4539d4512273.jpg
    Dziewczyny kochane-jest pięknie.bobas ma 2.81cm- 9t6d, jestem szczęśliwa i spokojna. Dobrze, że poszłam wcześniej. 2czerwaca genetyczne

Aztoria, majamia, k878, nesairah, Jacqueline, editchen, zapachmalin, Aboa, Wachciowa, Marteczka93, Angie 31, magdzia26, malysmok84, Jooozefka, Another, Sunshine_111, Edith, A85K, Tizzi, migiem, Zołzimagic lubią tę wiadomość

• Aztoria Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa mamusia sliczny dzidzius :)

Co do pracy to ja jeszcze nie powiedzialam, poczekam do 12 tyg, a pracowac mam zamiar napozniej do konca lipca. U mnie niby chca zeby pracowac jak najdluzej ale potem nikt tego nie docenia wiec olewam to.

Synuś :)
    oar8yx8d9kb4k9pj.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się sobotnio ;) Chciałam sobie pospać, odespać cały tydzień... ale niestety pobudka o 6.00. Miałam za to piękny sen, o tym, że byliśmy z moim P na badaniach prenatalnych i wyniki były idealne. Do tego dostaliśmy 'książeczkę badań', w której było zdjęcie naszego bobasa. Piękny był :) Takie sny to ja lubię!

A tak odbiegając trochę od tematu... mam do Was pytanie. Chodzicie na USG z mężem/partnerem, czy same? Ja mam wizytę we wtorek i mamy plan iść już razem, choć do tej pory chodziłam sama. To jeszcze nie prenatalne, będzie to 10 tydzień według USG (suwaczek trochę szybciej mi leci, ustawiony mam według OM). Ciekawa jestem, czy lekarz będzie robił USG dopochwowo, czy przez brzuch :P

Wachciowa, A85K lubią tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aztoria wrote:
    Szczesliwa mamusia sliczny dzidzius :)

Co do pracy to ja jeszcze nie powiedzialam, poczekam do 12 tyg, a pracowac mam zamiar napozniej do konca lipca. U mnie niby chca zeby pracowac jak najdluzej ale potem nikt tego nie docenia wiec olewam to.

U mnie pracodawca też jeszcze nic nie wie - czekam do prenatalnych. Ja sama z siebie chciałabym pracować jak najdłużej. Zobaczymy, jak będzie, ale póki co mam plan pracować do września/października. Oczywiście jeśli dam radę, a z maluchem będzie wszystko w porządku. U mnie pracodawca pewnie nie robiłby problemów z powodu L4, ale ja sama wolę chodzić do pracy niż siedzieć w domu. Lubię tą pracę i ludzi, z którymi pracuję, a w 4 ścianach sama chyba bym zwariowała :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2017, 09:36

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • editchen Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    A tak odbiegając trochę od tematu... mam do Was pytanie. Chodzicie na USG z mężem/partnerem, czy same? Ja mam wizytę we wtorek i mamy plan iść już razem, choć do tej pory chodziłam sama. To jeszcze nie prenatalne, będzie to 10 tydzień według USG (suwaczek trochę szybciej mi leci, ustawiony mam według OM). Ciekawa jestem, czy lekarz będzie robił USG dopochwowo, czy przez brzuch :P

Mnie mój K. zawsze prosi, żebym umówiła wizytę tak, żeby mógł iść ze mną. Byliśmy razem 2 dni potem jak wyszedł pozytywny test i parę dni później jak się źle poczułam. Oba USG dopochwowe. 1,5 tyg temu niestety nie mógł iść ze mną, a akurat było juz serduszko. Na następne 25 maja idziemy razem. Mi nie przeszkadza, że to było dopochwowe, w końcu jakoś to dziecko zrobiliśmy ;)

p19uk0s3bj0yg0zy.png
    3jgxflw1n3a4d7p2.png
  • majamia Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nesairah - 10tc to dobry moment isc z partnerem :) dzidzius ladnie juz wyglada, a taki szkrabik wywrze na przyszlym tacie wrazenie :)

Ja poczatkowe chodzilam sama, pozniej juz razem podgladalismy. Teraz zamierzam na wiekszym etapie ciazy i synow zabrac. Jak juz dzidzia bedzie wieksza, duza aktywnosc bedzie wykazywac.
    Fajnie tez jest zabrac swoja mame na USG. Moja miala jedno USG ze mna na kilka dni przed porodem, z bratem dwa i nic jej nie pokazano. Ogladala zdjecia moich dzieci z zapartym tchem, ale widok na USG, na ekranie, na zywo! Fajnie takie przezycie zapewnic :)

Wachciowa, A85K lubią tę wiadomość

syn 03-2014 <3
  • Wachciowa Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wizyty chodziłam z moim M. Chciałam żeby zobaczył małego Dziedzica. <3 Nie mogliśmy wejść razem do gabinetu w szpitalu- takie procedury. Wiem, że niektórzy lekarze nie pozwalają wchodzić innym do czasu aż badanie będzie przez brzuszek.

Niedługo chcę zabrać moją Mamusię, w ramach prezentu urodzinowego- niech sobie podejrzy Wnuczątko. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2017, 09:42

A85K lubi tę wiadomość

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    editchen wrote:
    Mnie mój K. zawsze prosi, żebym umówiła wizytę tak, żeby mógł iść ze mną. Byliśmy razem 2 dni potem jak wyszedł pozytywny test i parę dni później jak się źle poczułam. Oba USG dopochwowe. 1,5 tyg temu niestety nie mógł iść ze mną, a akurat było juz serduszko. Na następne 25 maja idziemy razem. Mi nie przeszkadza, że to było dopochwowe, w końcu jakoś to dziecko zrobiliśmy ;)

Mi też dopochwowe nie przeszkadza (bardziej narzeczony czułby się dziwnie, bo mój ginek to facet :D), zależy mi raczej na tym żeby coś więcej było widać, niż tylko jakiś niewyraźny zarys. W 10 tyg powinny być już rączki, nóżki... może dzidziuś się będzie ruszał :)

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez razem chodzimy :) chociaz moj m nie za dobrze sie czuje ze gina mam faceta ale to jego fanaberie i sie tym nie przejmuje :p

• Aztoria Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do tej pory chodzilam sama ale na najblizszej wizycie we wtorek maz pojdzie ze mna bo chce zobaczyc na zywo dzidzie :)

Synuś :)
    oar8yx8d9kb4k9pj.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    16 maja ide na wizyte z partnerem i coreczka.

A85K lubi tę wiadomość

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Angie 31 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dostałam awans!!!! Jestem oficjalną kierowniczka w firmie w moim rejonie wczoraj podpisałam kontrakt! Ale się zdziwia jak im powiem że odchodzę na 2 lata hihihi

Walczylam o to i siedziałam w pracy od rana do wieczora tzn jezdzilam bo to nie jest praca niestety siedząca.

Ja mam o tyle dobrze ze 2 m-ce przed porodem odchodzę bo tutaj się pracuje do 7 m-ca i jest płacone 100% do tego urlopu w calosci nie biorę bo w wakacje nie ma dużo pracy i półtora roku macierzyńskiego.

Aztoria, k878, Jooozefka, Wachciowa, Sunshine_111, Edith, magdzia26, A85K, Tizzi lubią tę wiadomość

ug37upjyhucgp8u7.png
    5.12.2008r - Alanek
    18.11.2017 - Bella Helena
    03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
    12.04 jest serduszko!❤
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 13 maja 2017, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o wyjazdy. Mielismy jechac do fr ale zrezygnowalam, jakby sie cos stalo, plułabym sobie w brode, zycie wazniejsze niz wyjazd :) jeszcze nie raz pojedziemy, a czy 3 raz by mi sie w ciaze udalo zajsc to nie wiadomo.

Aztoria lubi tę wiadomość

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
‹‹ 341 342 343 344 345 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ