Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
No ok, może być szyjka fizjologicznie około 3,5 całą ciąże, jednak Małysmok pisała, że wcześniej miało być 5cm. Gdyby aż tak sie skróciła na tym etapie to byłoby to bardzo niepokojące, podchodzące pod niewydolność szyjki.
Małysmok - dobrze, że idziesz to skontrolować. Trzymam kciuki, aby to był tylko błąd lekarki ostatniej.12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
k878 wrote:uwielbiam takich znajomych; często jak do siebie zapraszamy i wiemy, że niektórzy goście są w ciąży lub przyjadą z maleńkimi dziećmi to jak wół piszemy w mailowym zaproszeniu, żeby chorym nie przyłazić, bo jest taka sytuacja, a prawie zawsze przychodzi ktoś, charczy jak gruźlik i zapytany to "a nie, trochę chrypka, od klimatyzacji" no i te ciężarne uciekają wtedy. Odkąd sama jestem w ciąży, nie zapraszamy nikogo.
Tak samo jak teraz do kogoś jedziemy i pytamy, czy wszyscy zdrowi, przez tel "tak, tak" a na miejscu się okazuje, że ktoś ma "aa tylko takie przeziębionko". Ostatnio u teścia tak wyszło, 350 km jechaliśmy, miałam ochotę odwrócić się na pięcie i wyjść.
nie lubięa też kilka razy nas to trafiło, od kiedy jest Zuza na świecie, na moje nieszczęście od razu wszystko łapie ;/ nawet te przeziębienie od klimatyzacji ;/
-
malysmok84 wrote:a mialas wczesniej dluzsza, czy od poczatku taka?
ja czuje jakis dziwny nacisk na szyjke jak leze,.wlasciwie jedyna pozycja gdzie jest troche lepiej to lewy bok i poducha miedzy nogami
Ja nie mam pojęcia czy moja była dłuższa, nigdy nie pytałam, zawsze jakoś tak koło 20 tyg podają dopiero długość szyjki. -
Sunshine_111 wrote:Dziewczyny, przy takich bólach i twardnieniach lekarz mi kazał leżeć, leżeć, leżeć i brać magnez, dużo, dużo magnezu.
też mi się wydaje że trwardnienie brzucha na tym etapie to nie dobrze. I każą wtedy brać magnez i no spę, ale nie jestem lekarzem. No nie jestem też w skórach dziewczyn, może się okazać że te twardnienia to nie macica tylko dzidziuś, na tym etapie może on już się wypiąć np pupą, albo nogami o ścianę macicy, stąd brzuszek się napina i robi twardy. -
No wlasnie mnie martwi to skrocenie o niemal.polowe i to w tydzien z kawalkiem. Zbieglo sie to w czasie z odstawianiem.luteiny,nie wiem.moze to mialo wplyw? Twardnienia i napiecia nie sa takie normalne na tym etapie zgadzam sie. Szczegolnie ze ja jestem.dopoero w 15 tyg wiec w moim przypadku nie ma mowu aby to byl dzidzius. A tez mnie dziwi ze lekarka z jednej strony zrobila ze mnie panikarw a z drugiej zapiasala magnez 3x2 i no spe 3x1. kupy sie to wszystko nie trzyma.Lilka
Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
-
Dzięki za odpowiedzi
Byłam na USG w piątek i wszystko było idealnie wg lekarza. Wizytę też miałam w tym tygodniu i nic nie mówił o szyjce. Jestem w kropce, ale spróbuję umówić się na wizytę na jutro.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2017, 20:34
Synek 16.12.2017 💙
Córeczka 26.12.2019 ❤️ -
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/acffc24fbd26.jpg
Mój brzuch wydaje mi się ogromny. Niby to już prawie połowa, a ja czuję się jak mały hipopotam. Niby na wadze +2kg, ale czuję, że więcej przytyłam. A co będzie pod koniec?nasłuchałam się historii kobiet, które w 9 miesiącu miały problem zawiązać buty, czy wejść po schodach i pewnie ze mną będzie podobnie
Szczesliwa_mamusia, Jacqueline, kaka470, [m]alina, Kamcia1988, Lady Savage, Anuśka...G, magdzia26, Nola, k878, Jooozefka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nesairah - jakaś ty szczupła i jaka piłeczka śliczna
No buty owszem będzie problem wiązać jak coś bokiem dziwnie no z brzucholkiem ciężko na koniec wiec najlepiej na suwak
A co tam, będziemy sie turlać najwyżej , mąż się śmieje, że na taczce będzie mnie woził12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
Jeśli chodzi o twardnienie brzucha to pomału mogą się pojawiać to są te pierwsze skurcze, jednak one powinny być krociotkie i kompletnie bezbolesne (nie powodujące żadnego dyskomfortu) mi pomału zaczynają się te skurcze. Jeśli jednak nasila się to warto brać magnez i nospe doraźnie oczywiście jeśli, te skurcze zaczynają wywoływać dyskomfort i ból trwają ponad 5sek. No i skonsultować to z lekarzem.
Szyjka mam na 4cm q pierwszej ciąży skracala mi się na tym etapie to dostałam luteine oraz nakaz oszczędnego trybu życia. Nie powinna się skracac jeszcze na tym etapie. Od 36tc ok ale jeszcze nie teraz. -
MalaHD wrote:emikey ja jak już coś zjem to mi wywala właśnie żołądek. Macica się rozepchała i wszystkie organy poszły do góry. Mój brzuch zaczyna się już pod cyckami
Coraz mocniej mnie boli gardłoMalaHD lubi tę wiadomość