Grudzień 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Obowiązkowe, ale niestety różne jest podejście do tego badania. Mój mi zapowiedział, że będzie szczegółowe i potrwa około 30 min. A moja koleżanka obecnie czekająca na poród miała to USG przez 5 minut i dopiero jak poszukała info w internecie to poszła na jeszcze jedno, prywatnie.Starania o rodzeństwo od 08.2024
♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
♂️ Astenoteratozoospermia
💊 Metformina, NAC, Inozytol
🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
👶 12.2020 -
Jjs mi się wczoraj pierwszy raz wydawało, że poczułam takie mega delikatne ruchy. W sumie nie jestem nawet pewna czy to toStarania o rodzeństwo od 08.2024
♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
♂️ Astenoteratozoospermia
💊 Metformina, NAC, Inozytol
🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
👶 12.2020 -
Ja jestem w 18 tyg ciąży blizniaczej I nie czuje ruchów;( byłam w piątek u lekarza i wszystko jest niby ok. Serduszka biją, dzidzie rosną. Ale cały czas czekam i już bym chciała coś poczuć.
Mam pytanie, czy na wizytach lekarze podają tylko wagę waszych dzieci czy wzrost/długość też? Do 12 tygodnia lekarz podawał mi wszystkie te parametry A teraz tylko wagę. Ciekawa jestem czy to po prostu taka praktyka czy może zapomniał?21.09.2020 - ❤❤ -
nick nieaktualnyObowiązkowe to są trzy podstawowe usg w ciąży a nie badania prenatalne nie mylcie dziewczyny pojęć. Żeby zrobić badanie prenatalne w połowie ciąży lekarz musi mieć certyfikat, co nie znaczy ze taki bez certyfikatu niw może wam prowadzić ciąży. My mamy połówkowe jakoś pierwszy albo drugi tydzień sierpnia 🙈tak dawno się umawiałam, ze nie pamietam już, ale oni zawsze dzwonią dzień przed.
Zależy od lekarza co podaje tak na prawdę oprócz tych usg trzy razy nie musi nic mierzyć na wizytach pomiędzy. Ja poprzednia ciąże prowadziłam u ordynatora jednego z lokalnych szpitali i on ci wizytę sprawdzał mi serce, przepływy, wszystkie pomiary, robił zdjęcia młodego w 3d. A to do 36 tyg była ciąża fizjologiczna. Teraz moja nic nie mierzy nic nie sprawdza. Ale idę do niej na ostatnia wizytę i od kolejnej będę chodzić do kliniki.
U nas z ruchami jest śmiesznie w tej ciąży. Te pierwsze czułam zupełnie inaczej niż w ciąży z synkiem, ze miałam problem czy to na pewno ruchy dziecka, ale od paru dni czuje kopniaki malutkiej i jak popukam jej z lewej strony to często mi odkopię -
U mnie też tak ruchy są czasem cały dzień, a czasem nie ma w ogóle. Oczywiście jak są to mega delikatne, ale dopiero od tygodnia czuję wyraźne kopniaczki, no i łożysko na przedniej ścianie, więc staram się cierpliwie czekać, aż dzidzia nabierze sił do porządnych kopniaków. Jak się stresuję to detektorem sprawdzam i wtedy słychać, że maluch tam nieźle rozrabia, ale ja tego
w ogóle nie odczuwam 🙂 -
JustynaFrog wrote:Ja jestem w 18 tyg ciąży blizniaczej I nie czuje ruchów;( byłam w piątek u lekarza i wszystko jest niby ok. Serduszka biją, dzidzie rosną. Ale cały czas czekam i już bym chciała coś poczuć.
Mam pytanie, czy na wizytach lekarze podają tylko wagę waszych dzieci czy wzrost/długość też? Do 12 tygodnia lekarz podawał mi wszystkie te parametry A teraz tylko wagę. Ciekawa jestem czy to po prostu taka praktyka czy może zapomniał?
Ja jestem w ciąży pojedynczej, ale nie czuję jeszcze ruchów. W pierwszej ciąży mniej więcej na tym etapie zaczynałam czuć, więc liczę, że niedługo bobas się odezwie
A co do mierzenia dziecka na wizycie, to na tym etapie nie mierzy się już, tylko podaje się wagę. Wynika to z tego, że dziecko staje się bardziej ruchliwe, wygina się, potrafi odgiąć główkę do tyłu, albo do przodu i po prostu nie da się go poprawnie zmierzyć.
-
Ja od 16 tyg codziennie regularnie czuję ruchy a jest to moja pierwsza ciąża, partner jak przyłoży rękę też czuje nawet już wzrokowo widzę jak się rusza brzuszek i tak samo mam jak PatSim, jak mi puka to mu "odpukuję" a wtedy mi oddaje 2xmocniej ale ja jestem malutka i szczuplutka 158 i waga 50 kg.. dzisiaj pierwszy raz włożyłam leginsy ciążowe bo chciałam trochę "luzu" bo już mi uciskają nawet dresy. Jak się położę na plecach to mały chyba ma mało miejsca i jeszcze mocniej wszystko odczuwam. Z tego co pamiętam łożysko mam na tylnej ścianie :>
Mała panda lubi tę wiadomość
-
Glonojadek wrote:Ja od 16 tyg codziennie regularnie czuję ruchy a jest to moja pierwsza ciąża, partner jak przyłoży rękę też czuje nawet już wzrokowo widzę jak się rusza brzuszek i tak samo mam jak PatSim, jak mi puka to mu "odpukuję" a wtedy mi oddaje 2xmocniej ale ja jestem malutka i szczuplutka 158 i waga 50 kg.. dzisiaj pierwszy raz włożyłam leginsy ciążowe bo chciałam trochę "luzu" bo już mi uciskają nawet dresy. Jak się położę na plecach to mały chyba ma mało miejsca i jeszcze mocniej wszystko odczuwam. Z tego co pamiętam łożysko mam na tylnej ścianie :>
Glonojadek lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny jak u Was z twardnieniami brzucha? Występują u Was? U mnie gdy mam pełniejszy pęcherz, albo gazy się zbiorą w jelitach to nagle brzuch jak skała... ale zmienię pozycję, albo wstanę i mija. I zauważyłam, że z tygodnia na tydzień coraz częściej to występuje. W środę wizyta i mam nadzieję, że szyjka trzyma.
-
nick nieaktualnyMała panda wrote:Dziewczyny jak u Was z twardnieniami brzucha? Występują u Was? U mnie gdy mam pełniejszy pęcherz, albo gazy się zbiorą w jelitach to nagle brzuch jak skała... ale zmienię pozycję, albo wstanę i mija. I zauważyłam, że z tygodnia na tydzień coraz częściej to występuje. W środę wizyta i mam nadzieję, że szyjka trzyma.
Mała panda lubi tę wiadomość
-
jjs wrote:Ja po mojej wizycie, udało się ledwo zważyć malucha - 250 g. Zwinął się w kulkę i nie było szans zobaczyć nic więcej ☹️
Niestety maluchy już teraz coraz więcej akrobacji odstawiają 😅 ale najważniejsze, że ogólnie wszystko dobrze❤️ -
Savana wrote:Ja też zauważyłam że brzuch zaczyna częściej być twardy najważniejsze żeby lekarz sprawdzał szyjkę czy na nią to nie ma wpływu... W środę mam wizytę już nie mogę się doczekać😍
-
Tysia34 wrote:Mam dokładnie tak samo ale po badaniach w piątek wyszło że wszystko jest w porzadku. Tylko magne b6 mam brać 3x 2tabl 😀