GRUDZIEŃ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWłaśnie u mnie ten problem, że w nocy muszę szybko przebierać bo jak się zorientuje ze pampers odpięty to jest kopanie i takie wygibasy, że najczęściej już jej spodenek nie ubieram tylko śpi z gołymi nogami rozłożona jak na Majorce 😂😂 muszę poczekać jak zaśnie i dopiero mogę ją przykryć. A że śpi że mną w łóżku póki starego nie ma to nie problem kołdrę przyciągnąć. 🤪
W dzień też czasem odpinam pampersa kładę na podkładzie i śmieje się, że robimy wietrzenie magazynu.
Dlatego pajac nie dla mnie bo tutaj może zostać w body z dl rękawkiem i gołymi nogami a pajacyk jednak trzeba po zapinać.
-
nick nieaktualnyDziewczyny po 3 skoku rozwojowym może któraś napisze jak się zmieniło zachowanie. Bo o ile 1 i 2 poznałam tak teraz nie wiem. Niby grzeczna ale chce się przytulić wieczorem przed zaśnięciem a już potrafiła sama zasnąć. Wczoraj jadła normalnie co 4h a dziś przez dzień co 2h i wpiernicza 120ml. Cumla nie ciągnie tylko gryzie"tak dumla"(jeśli wiecie o co mi chodzi). Nie jest bardzo marudna ale kilka dni temu była lepsza 😂. Głowy pieron nie podniesie na dłużej niż na 10 s jak leży na brzuchu i krzyk. A z pleców potrafi się fiknac na bok i na brzuch 2 razy dziennie. Nie wiem czy skok czy to przez tego zęba.
Niby znalazłam że po 3 skoku :dziecko robi banki ze śliny
Łapie zabawki 2 rękami, próbuje symetrycznie nad brzuszkiem, dostrzega zabawki i osoby w ruchu i potrafi wodzić wzrokiem za nimi. Odpycha się nóżkami na kocyku i przesuwa dupke wtedy (taki ala mostek) 😁umie pokazać że jest zmudzone np.lezeniem czy zabawką.
To wszystko u nas jest ale wcześniejsze skoki była mega maruda płacz itd nie spanie. A teraz przez kilka dni właśnie potrafiła prawie cały dzień przespać. I nie wiem czy przegapiłam (bo przeszło łagodnie) czy dopiero przed nami. 🤷😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2022, 19:46
-
Ja nigdy nie rozpoznaje czy mały ma skok.. czytam czasem co już powinien potrafić, ale jakoś nie dobieram sobie do głowy jeśli jeszcze tego nie robi bo wiadomo, każde dziecko idzie swoim tempem.
Dziewczyny, kiedy można zacząć jakieś ćwiczenia? Najbardziej chodzi mi o coś ma pupę (przysiady bo mi zawsze pomagają) i coś na uda ? Mam wesele w rodzinie wnet i chce poprawić wygląd pupy bo po ciąży znikła... -
nick nieaktualny
-
A może akurat przejdzie łagodnie, bądź dobrej myśli 😅 u nas skoki chyba bezobjawowo są, ras myślałam,że ma skok przez to że nie chciał spać we wózku tylko ciągle na rękach, ale do tej pory tak ma więc to nie był skok xd
Jak tam wgl ząbek?wyszedł już cały?😁 A jak noszenie w chuście Wam idzie? -
Hej, mój młody od tygodnia puszcza bańki i zajada rączki, ząbków jeszcze nie widzę, może to ten skok cały zabawki, wodzenie wzrokiem i pretensje gdy jest znudzony to tak od ponad 2tygodni
Siska przysiady chyba tak bardzo nie angażują mięśni brzucha, bez obciążenia możesz chyba już zacząć mi też się przyda.... -
No to chyba od dziś zacznę, na tyle ile mały pozwoli 🤣 bo samo chodzenie z nim czy wstawanie/ siadanie na fotelu to niezła gimnastyką i kolana wysiadają 😅 a ogólnie dość fajnie wyglądam po ciąży, brzuszek to mała oponka została taka jaką miałam przed ciążą, no ale ja miałam mały brzuch w ciąży i zaraz po porodzie została tylko mała fałdka, która się wciągała szybko, tylko ten tyłek który znikł 😭 i muszę się wreszcie ograniczyć ze słodyczami bo pochłaniam ich tone.. nadrabiam chyba czas ciąży kiedy nie mogłam jeść normalnie 🤷
-
nick nieaktualnySisska ząbek zastopował. Obstawiam że będzie wychodził 3 mce. Bo przebił się 1 strona. 🤷🙂
A chusta nosimy się ale nie w każdy dzień. Jak widzę, że nie może spać a już 4 h ją chce uspać. 😁To wtedy w chustę pół godziny usnie twardo i odkładam do łóżeczka. Moje dziecko ostatnio jest anty przytulaniowe i noszeniowe. 😂Biorę na ręce to krzyk. Najlepiej żeby w wózku leżała i jeździć po domu pokazywać. A jak nosić to tak pionowo jak do odbicia żeby oglądała. Na fasolke/leżąco już nie odpowiada🤷 a wiesz nie będę jej nosić w chuscie tylko dla samego noszenia albo dla mojej frajdy...Sisska lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny,czy wasze dzieci tez preza nozki?.U mnie od kilku dni mala,glownie jak sie zlosci,to prezy,zaciska i krzyzuje w kostkach nozki ale strasznie mocno.A ze zawsze sie zlosci jak ja przebieram to w zasadzie nie moge jek zmienic pieluchy.To pewnie napiecie miesniowe,bede to konsultowac,ale czy to moze miec jakies inne podloze?carola12
-
nick nieaktualnyNie wiem o jakie prężenie Ci chodzi. U mnie prostuje nogi przy przebieraniu też czasem ciesko pampersa zmienić bo zakłada jedna nóżkę na drugą. Ale wydaje mi się że chce się rozprostować po prostu i pokopać. Bo chwilę pokopie i się uspokaja.. Najczęściej po tym kopaniu sobie pierdzi.
-
Carola lekarzem nie jestem, ale jeśli robi tak dopiero od kilku dni to może tak chwilowo ma i nie ma co się martwić. A ubieranie i inne czynności też sprawiają trudności przez skrzyżowanie nóżek?
Siska ja jestem uzależniona od słodyczy nawet jem takie co mi nie smakują :p ciąża łaskawie obeszła się z moim ciałem, ale taki troszke flaczek jestem. A nic tak nie robi dobrze jak przysiady na uda i tyłek. Próbuje ograniczyć słodycze kupowane do maks 3 razy w tyg i ciężko... -
Just hope! wrote:Nie wiem o jakie prężenie Ci chodzi. U mnie prostuje nogi przy przebieraniu też czasem ciesko pampersa zmienić bo zakłada jedna nóżkę na drugą. Ale wydaje mi się że chce się rozprostować po prostu i pokopać. Bo chwilę pokopie i się uspokaja.. Najczęściej po tym kopaniu sobie pierdzi.carola12
-
Betelgeza wrote:Carola lekarzem nie jestem, ale jeśli robi tak dopiero od kilku dni to może tak chwilowo ma i nie ma co się martwić. A ubieranie i inne czynności też sprawiają trudności przez skrzyżowanie nóżek?
Siska ja jestem uzależniona od słodyczy nawet jem takie co mi nie smakują :p ciąża łaskawie obeszła się z moim ciałem, ale taki troszke flaczek jestem. A nic tak nie robi dobrze jak przysiady na uda i tyłek. Próbuje ograniczyć słodycze kupowane do maks 3 razy w tyg i ciężko...carola12 -
Myślę, że to kaprys a nie typowe napięcie, bo WNM to chyba objawia się odginaniem mocnym nawet podczas relaksu.
Jak masz blisko pediatrę to podejdź i pokaż, niech Cię uspokoi. Nie czytaj niczego w Internecie. Po pierwsze masa bzdur, po drugie żeby coś faktycznie poważnego było, to by wcześniej wyszło.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 10:47
-
Just hope jak trzyma główkę to możesz już tak pleckami ja do siebie dawać
https://mamafizjoterapeuta.pl/wp-content/uploads/2019/03/Postawa-szermierza-w-2-miesi%C4%85cu-%C5%BCycia-dziecka-1.pngJust hope! lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualny
-
Moja tez leniwa w podnoszeniu jest. Taki leniuszek mi się trafił a zapowiadała zapowiadała silna babka. Ale spokojnie jeszcze miesiąc na podniesienie się ma bo chyba pod koniec 3 msc.
Skoki nie muszą być widoczne także się nie martwcie 😜 każde dziecko inaczej radzi sobie z emocjami nowymi, więcej przytulania, płacz albo spanie i jedzenie.
Sisska z ćwiczeniami wejdź na dds - dla dobrego samopoczucia. Dużo fajnych programów, na różne partie ciała i z opisami czy jest bezpieczne czy nie
Z tego co ja wiem to nie powinnaś skakać I biegać ale przysiady robione poprawnie czemu nie 🤔 mi brakuje snu i nie mam siły ćwiczyć. 2,5kg mam nadwyżki z tych 17 jeszcze alenciuchy niszę normalnie.. rozejście mięśnia czuje na 2 palce wiec brzuch flaczek i nie mogę się tej kreski pozbyć nadal.. a tak waga jest raczej w piersiach.. nawet staniki z ciąży które wydawały mi się duże są za małe.. nie mówiąc o tych sprzed ciąży to..6cs: 08.2018 - synek
-
Just Hope nasze dzieci to widzę podobne bardzo, może je musimy zapoznać ze sobą i kiedyś będziemy rodziną 🤣 mój tak samo złości się jak się go nosi na leżąco, trzeba właśnie przodem do domu i ogląda wszystko. Nawet woli ostatnio dłużej poleżeć we wózku czy na łóżku i się rozgląda. Strasznie szuka wzrokiem telewizora, pilnuje żeby nie patrzył ale sama się czasem zapatrzę i zapominam że muszę inaczej się odwrócić,żeby on nie widział. Tak samo strasznie się w lampy wpatruje. Pal licho jak się światło nie świeci, ale jak już się świeci to też się wpatruje i boję się, że oczka sobie popsuje.. Główkę strasznie dźwiga, jak go karmię to wtedy tak go trzymam bardziej pionowo, i on tak strasznie tą główkę do przodu ciągnie. Na brzuszku też już mega wysoko podnosi i potrafi utrzymać, ostatnio na szczepieniu przy lekarce tak podniósł to chwaliła 😊.
Betelegeza ja też mogę powiedzieć, że to uzależnienie. Jak ja całą ciążę bez nich wytrzymałam to nie wiem. Teraz próbuje ograniczyć ale nie da się. W sumie w ciąży miałam motywację, że zdrowie małego najważniejsze teraz mam wyrypane, sobą się tak nie martwię, a pasuje mi zacząć cukru mierzyć i zrobić krzywą.. Jadę na zakupy i pełny koszyk słodkości.. I zawsze jestem w domu zła na siebie, że na kupiłam, ale jak już mam w domu to stwierdzam że zjem bo nie będę wyrzucać. I potem zakupy i znów pełno nakupowane i takie błędne koło. Jak fajnie mi waga zeszła po ciąży na nawet mniejszą niż wcześniej tak teraz znów zaczyna rosnąć. Także muszę się wziąć za siebie i zacząć ograniczać. Chyba mąż zacznie zakupy robić 🤣 chociaż dla mnie to była fajna odskocznia jechać na zakupy. -
Marta o dzięki,spojrzę na to. Bieganie i inne ćwiczenia odpadają jak na razie. Nie mam siły i kiedy nawet. A przysiady to chwila moment nawet przy wieczornej lub porannej toalecie mogę zrobić czy jak mały na macie leży. A chce tyłek napompować bo planuje obcisłą sukienkę i musi jakoś wyglądać 🤣
-
Ja też jem słodkiego więcej ale to przez karmienie was może ciągnąc i zmęczenie przez pierwsze 3 tygodnie po porodzie slodzilam herbatę gdzie od 5 klasy podstawówki przestałam pić słodka jak musiałam zrzucać wage na zawody. Na szczęście juz mi minęła ta potrzeba 🤣6cs: 08.2018 - synek