GRUDZIEŃ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Gratuluję udanej wizyty!🤗
My dzisiaj z mężem udaliśmy się na SOR do szpitala w Gdańsku Zaspie. W nocy wydawało mi się, że mam jakieś skurcze, bo bolały mnie plecy.
A więc po wizycie niby wszystko w porządku, dzidzia ma się dobrze, jest zagnieżdżona w prawidłowym miejscu. Nie ma śladów świeżego krwawienia. Jedyne co zastanowiło lekarkę to jakby przegroda w pęcherzyku ciążowym, poddała pod wątpliwość czy aby na pewno jest to od początku ciaza pojedyncza lub w okolicach pęcherzyka pozostałość np. Po jakimś krwiaku. Do kontroli i dalszej oceny już na prenatalnych tego 09.06
Póki co mam żyć normalnie, ale wiadomo nie dźwigać itp., a powinno iść już ku lepszemu ❤️Marta..a, sallvie lubią tę wiadomość
-
Ohh dziewczyny dobrze ze macie juz dobre wieści
U mnie po prenatalnych wszystko dobrze. Na usg wszystko jest ok. Zrobiłam jednak pappe bo lekarka zalecała wiec sie skusilam.
Ogólnie lekarka wspomniała o metodzie z wyrostkiem płciowym jak u Reniferry i mowi ze wskazuje on na chlopca ale wg niej to bardzo "sliska" metoda i zeby sie nie nastawiać.
Tal czy siak, przepraszam ze nie odniosę sie do tego co pisałyście ale ledwo zyje dzis, tak mi niedobrze i wymioty. Juz mam tego po kokardke wszystkiego. Czekam na normalne dni.
Dobranoc
Maluch ma prawie 6cm. Wszystko na szczescie w normie, troche sie ukrywal i nie udalo sie zrobic tak ładnych zdjęć
Marta..a, malwka08, sallvie, Abilify05 lubią tę wiadomość
-
świetnie się czyta takie dobre wieści
to usg w 1 trymestrze to chyba najładniejsze zdjęcia 3d, później już na połówkowych chyba bobas jest za duży żeby go całego złapać tak ładnie a w 3 to już w ogóle pamiętam,że 3d to jeszcze ale jak lekarz robił zwykłe i tak raz kawałek nogi, raz mózg, nagle oczy to aż bałam się patrzeć
lubieswieczki rozumiem, ze nadal wymiotujesz? Ale tez tak codziennie? Ja od 2 maja miałam tylko ten 1 dzień przerwy.. jestem tym strasznie zmęczona chociaż wiem po synku, że warto się przemęczyć, ale fakt, ze to jeszcze nie połowa tego czasu z wymiotami mnie przeraża..
Mamy które mają dzieciaki w domu, pracujecie jeszcze? Ja pracuję do ok. 15:30.. ale jak odbiorę synka z przedszkola to jest już po mnie.. Muszę się z godzinę przespać. Nie jestem wstanie funkcjonować normalnie i tak mi go szkoda bo na prawdę nie mam siły się z nim bawić, więc głównie ogląda bajki.. jeszcze od lutego mieszkamy w domu i jest mnóstwo rzeczy do zrobienia więc mój mąż nadal coś tam wykańcza, więc tez nie może się małym zajać6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
No ja obecnie na zwolnieniu nieplanowanym. Ale w ciazy z synkiem pracowalam od poczatku do konca praktycznie i pamietam wlasnie ze bylam tak wykonczona po pracy jak odbieralam core ze zlobka ze szok 🙈
Zasypialam na stojaco praktycznie nie razKornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
Dawno mnie nie było- tydzien w lesie dla zdrowia psychicznego.
Ciesze sie, ze u was dobre wieści zaczynają napływać 🙂
U mnie powoli coraz lepsze samopoczucie. Nadal strasznie szybko się męczę ale mdlosci prawie całkiem ustąpiły, migreny odpuściły jak narazie, brzuch rośnie. Usg mam 2.06 trochę się zaczynam denerwować (trzymajcie kciuki) Na szczęście detektor całkiem ładnie wyłapuje tetno więc dzięki temu jestem spokojniejsza.
Czekam na czerwiec na zmianę lekarza bo ten na NFZ na ostatniej wizycie nie zrobił nic poza przepisaniem z poprzedniej wizyty, ze jest tetno i szyjka bez zmian😤.
Abilify05 lubi tę wiadomość
-
Marta..a jestem na zwolnieniu. Pracowałam po 12h, na stojaco wiec nie dalabym rady. Nie jestem w stanie stać dłuższą chwilę bo mi slabo. Mimo tego, że jestem w domu i tak niestety nie mam siły zająć się normalnie dziećmi, na szczęście są już duze wiec radzą sobie ale mam wyrzuty sumienia. Pocieszam się, że pomału jest lepiej i wrócę niebawem do normalnego funkcjonowania.
-
Hej Bardzo dobre informacje się ostatnio posypały po USG Dobrze, że wszystko dobrze i oby tak dalej. Umówiłam się w końcu na prenatalne do Torunia. 28 pobranie krwi, 30 USG. Tylko że to będzie ostatni dzwonek, bo 13t 4d, czy to nie za późno? A jak wyjdzie wada, to potem będą hocki klocki, bo termin za późny... Sama nie wiem, zapytam jeszcze lekarza na wizycie, czy to nie za późno.
Zamówiłam detektor tętna Sonoline C. Któraś z was pisała tutaj, że sprawdzał się już po 10 tyg.? Chciałabym przestać się tak martwić Mam nadzieję, że już w przyszłym tygodniu będę miała podsłuch
Co do roboty, to o ile wszystko będzie dobrze też uciekam na L4. Pracuje na SOR w szpitalu, od cholery dźwigania, chodzenia tyle, że wyrabiam po 10 km, praca 24 h. I do tego choróbska, utajone covidy, wykrywane po 5 h oczekiwania w poczekalni. Także jak tylko 8 czerwca będzie z dzidzią wszystko ok, wylatuję z tego burdelu Jestem na kontrakcie, także za ZUS nie spłacę pewnie nawet leasingu ale mam odłożone wystarczająco. Żadne pieniądze nie są warte ryzyka utraty ciąży.Starania od 09.2018
💗31 lat, PCOS, nietolerancja glukozy, cykle bezowulacyjne
mutacja PAI-1 4G heterozygotyczny i MTHFR_677C>T homozygotyczny
stymulacja Lamettą i Clo ❌
06.2019 Jajowody drożne ✔
06.2019 Histeroskopia zwiadowcza - bez patologii✔
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
I beta 13 - II beta 38 - III beta 115
progesteron 30
-
Marta od jakiegoś czasu mam dni w kratkę. Raz wymiotuje cały dzień a raz w ogóle. A jeszcze innym mam tylko mdłości. Takze jest duzo lepiej niz w ciazy synem, z nim wymiotowałam nawet w nocy do 17tyg.
Mam nadzieje ze teraz jestem juz na finiszu Dzis mam lepszy dzien i jeszcze nie wymiotowalam. Ale za to meega zmeczona jestem.
Ja jestem od 1,5miesiaca na l4. Mój lekarz twierdzi ze kobiety jeszcze zdążą sie w zyciu napracować a w ciazy maja odpoczywać.
Teraz od 2 tyg synek jest w domu bo byl chory wiec ogolnie padam na ryj 😅
Abilify dobra decyzja. Jak możesz sobie na to pozwolić to tez bym szla !
Abilify05, malwka08 lubią tę wiadomość
-
Ja na razie poszłam na bezpłatny 'wychowawczy' bo jestem na swojej działalności. Powinnam być na L4 od początku, ale u mnie się to nie opłaca. Synka nie puszczałam jeszcze do przedszkola, więc siedzimy razem 🙂. Mieszkam w lesie, więc mam tu trochę jak w sanatorium. Odpoczywam na ile to możliwe przy 4 latku.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2021, 14:01
malwka08 lubi tę wiadomość
2 aniołki 2016r. 👼👼
Zespół antyfosfolipidowy, MTHFR A1298c, za wysoka homocysteina, dodatnie ANA1, ANA2, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, hipoglikemia reaktywna -
Ja mam pracę biurową, więc planowałam pracować na tyle ile moja fizyczność by mi pozwoliła, tzn. późniejsza ociężałość, większy brzuch itp.
Ale przez to co się wydarzyło we wtorek jestem już na nieplanowanym L4 jedyne co to płatne 100% 😁
Lecz wolałbym nie mieć tych powodów do zwolnienia, ale cóż tak niekiedy bywa i trzeba się dostosować.
Ja kupiłam jakiś medyczny detektor tętna płodu, koszt około 250,00zl i już od tych kilku dni słucham tętna maluszka, bardzo się uspokajając w tym czasie. 💚 -
Ja pracuje w HR, więc muszę dla dokumentów chociażby jeździć 1-2x w tygodniu ale też lubię tak do ludzi wyjść
Abilify05 ja bym z soru uciekała chyba.. to faktycznie takie nie za bardzo bezpieczne miejsce dla ciężarnej ale rozumiem że po stracie jakoś się człowiek boi wcześniej powiedzieć..
U mnie już wiedzą i dzięki temu mam mniej zadań już, nikt nie będzie miał mi za złe jak zniknę z dnia na dzień.. chociaż chciałabym tak do połowy września pracować. Tak mi się ze względu na podwyżkę opłaca też wytrzymać ze zwolnieniem. Ale wiadomo, że to nie ja decyduję.. z synkiem chciałam pracować do końca kwietnia, a na zwolnieniu wylądowałam w połowie marca. Teraz jakoś tak odliczam do wolnego na boże ciało.. potem 2 tygodnie lipca mamy urlop. A sierpień oby był łaskawy już w drugim trymestrze.
Kusicie tym detektorem, ale nie wiem czy się skuszę.. myślicie ze warto szukać na olx?6cs: 08.2018 - synek
-
Dita wrote:Ja na razie poszłam na bezpłatny 'wychowawczy' bo jestem na swojej działalności. Powinnam być na L4 od początku, ale u mnie się to nie opłaca. Synka nie puszczałam jeszcze do przedszkola, więc siedzimy razem 🙂. Mieszkam w lesie, więc mam tu trochę jak w sanatorium. Odpoczywam na ile to możliwe przy 4 latku.
Marta..a ucieknę na pewno, jeszcze do końca maja mamy szpital covidowy, to pracy nie było dużo, dziennie max 20 pacjentów, a pod koniec tej 3 fali bywało 3-5, tylko dlatego zostałam. Od czerwca otwieramy się na czysto, a nasz sor jest duży, mamy dziennie ok 100-150 pacjentów, bywały takie dyżury, że usiadłam tylko do obiadu, nie spałam bite 22h. Teraz jeszcze gdy po 9 miesiącach otworzymy się, już widzę to oblężenie :p Na pewno nie będę tak pracować. Mój lekarz, który również pracuje w tym szpitalu sam mówi, że ciąża się z taką robotą bardzo nie lubi.
Właśnie kupiłam detektor na olx za 140 zł, a normalna cena to 390. Tylko już się wkurzyłam, bo OLX zrobiło teraz te swoje "przesyłki OLX", niby bezpieczniej, bo kasa dotrze do sprzedawcy jak dostanę towar ale co z tego, skoro babka nie widzi u siebie, że kupiłam przedmiot i nie może mi go wysłać... Napisałam do administratorów ale już wiem, że nie otrzymam go w poniedziałek - wtorek A tak się napaliłam.Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Marta..a super masz chyba moją wymarzoną pracę, obecnie jestem kadrową i płacową jednocześnie, ale taki miękki HR chyba bardziej by mi odpowiadał. Dwa lata temu skończyłam podyplomowe HRBP i zobaczymy co życie pokaże.
A Ty skąd jesteś, z pomorza? Tak pytam czy to HR w jakiej większej np. Gdańskiej korporacji? 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2021, 15:48
-
Abilify05 jeszcze nie wiem jak to dokładnie rozwiązać. Muszę spotkać się z prawnikiem i pokombinować. Na pewno będę musiała na chwilę odwiesić, bo jak z tego 'wychowawczego' automatycznie przejdę na macierzyński to nawet tego minimalnego 1000 nie dostanę 🙄. Strasznie to pogmatwane na własnej działalności. Kiedyś opłacało się przez krótki czas popłacić wyższe składki, żeby dostać więcej kasy a teraz wszystko jest bardziej skomplikowane. Nie miałam jeszcze głowy by się tym zająć. Mąż przejął mój mały sklepik póki co na siebie 🤷♀️.
2 aniołki 2016r. 👼👼
Zespół antyfosfolipidowy, MTHFR A1298c, za wysoka homocysteina, dodatnie ANA1, ANA2, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, hipoglikemia reaktywna -
Dita wrote:Abilify05 jeszcze nie wiem jak to dokładnie rozwiązać. Muszę spotkać się z prawnikiem i pokombinować. Na pewno będę musiała na chwilę odwiesić, bo jak z tego 'wychowawczego' automatycznie przejdę na macierzyński to nawet tego minimalnego 1000 nie dostanę 🙄. Strasznie to pogmatwane na własnej działalności. Kiedyś opłacało się przez krótki czas popłacić wyższe składki, żeby dostać więcej kasy a teraz wszystko jest bardziej skomplikowane. Nie miałam jeszcze głowy by się tym zająć. Mąż przejął mój mały sklepik póki co na siebie 🤷♀️.Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Ja mieszkam we Wrocławiu w sporej firmie pracuje produkcyjnej wiec bardziej znam taka ludzka cześć życia niz typowa korporacje. Bo głównie to jednak pracownicy produkcyjni którzy chociaż całkiem przyzwoicie to kokosów nie zarabiają. Ja jestem w kadrach i placach ale powiem Ci ze nasz miekki zajmuje się szkoleniami i rekrutacja głównie.. mam wrażenie że problemy pracowników trafiają zawsze do nas w pierwszej kolejności. A hrbp to dla nich ludzie widmo 🤷♀️
Ja lubię moja pracę, czasem jest ciężko itp. Ale mam nadzieję że po tej ciąży tez tam wrócę wiec nie chciałabym rzucić zwolnieniem beż ostrzeżenia, jakoś tak po ludzku. Generalnie prawo jest takie że jak praca jest nieodpowiednia dla ciężarnej to pracodawca powinien jej znaleźć bezpieczne stanowisko a jak nie może to zwolnić Ja ze świadczenia pracy ale to chyba przepis widmo i wszystko kobiety idą na zwolnienie jak czuje ze praca jest niebezpieczna. Ja z czystym sumieniem korzystam z dodatkowych 10min na 1h pracy o których powiedział mi bhpowiec 😅 chociaż wydawało kinsie ze jest 5 min ustawowo ale jego problem jak się pomylił 🙈malwka08 lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek