GRUDZIEŃ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas też niestety wielu lekarzy ma zachodnie podejście. Po swoich poronieniach odbyłam dłuuugą wędrówkę po ginekologach. Większość uważała, że nie ma problemu bo to tylko 2 straty. Po pięciu można szukać przyczyny. Na własną rękę zrobiłam mnóstwo badań i w końcu trafiłam na ginekologa, który zechciał do moich wyników zajrzeć i je przeanalizować.
2 aniołki 2016r. 👼👼
Zespół antyfosfolipidowy, MTHFR A1298c, za wysoka homocysteina, dodatnie ANA1, ANA2, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, hipoglikemia reaktywna -
5 poronień? Oni naprawdę myślą, że to jest takie nic? Nie dość, że każde poronienie to możliwe powikłanie po łyżeczkowaniu to nawet nie mówię o psychice. A dla nich to jak przejść przeziębienie.
Też robiłam badania na własną rękę, co prawda za mną jedna strata ale wg lekarzy to był przypadek, wada genetyczna, czyli jak zwykle. A może właśnie heparyna jest lekiem, który pomoże ciążę donosić. Nie chciałam czekac i starać się o następne, bo jednak miałam problemy z zajściem. Może inaczej jakbym zachodziła bez problemu.Starania od 09.2018
💗31 lat, PCOS, nietolerancja glukozy, cykle bezowulacyjne
mutacja PAI-1 4G heterozygotyczny i MTHFR_677C>T homozygotyczny
stymulacja Lamettą i Clo ❌
06.2019 Jajowody drożne ✔
06.2019 Histeroskopia zwiadowcza - bez patologii✔
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
I beta 13 - II beta 38 - III beta 115
progesteron 30
-
Ja w pierwszej ciąży miałam dosłownie 10 usg, 1 prywatnie w 6tc bo chciałam wiedzieć że się udało bo nie dowierzałam, 1 do 10tc to zalecane, potem prenatalne, później awaryjne w szpitalu na ip, połówkowe, , usg 3 trymeatru, znowu awaryjne 2x w szpitalu przy przyjęciu i wypisie, jedno ekstra z pakietu w związku z pobytem w szpitalu i ostatnie w szpitalu przy przyjęciu przed porodem. I powiem wam że nie czułam ani ja ani lekarze potrzeby robić ich częściej. Ten szpital tez byl bezsensu bo przyjęli mnie w 32tc z niby skrócona szyjka na 2cm a wychodziłam z 4,5cm i lekarz który mnie wypuszczał sam stwierdził że lekarka co mnie przyjmowała cos pokręciła 🙉 i niepotrzebnie stresowałam się tydzień w szpitalu, a wystarczyło zwiększyć dawkę magnezu.
A teraz miałam już 3usg, w czerwcu kolejne 3 i wiem że tego jest za dużo ale nie mogę się zdecydować na lekarza jednego.. przy poronieniu faktycznie lekarz odrazu widział że ciąża nie jest prawidłowa w 6tz a lekarz który stwierdził zatrzymanie akcji serca tylko włączył usg I już mówił że to nie jest prawidlowa ciąża. Niestety oprócz lekarki w szpitalu dla wszystkich to byl tylko zarodek, a dla mnie córeczka która zmarła więc sama robiłam badania na własną rękę.. lekarze jak słyszeli że mam 2 latka w domu to odrazu mówili że nie ma sensu żadnych badan robić. Ale fakt.. akcja serca zatrzymała się na 8t6d a do szpitala zgłosiłam się po weekendzie bo akurat trafiłam na Boże Ciało i lekarz nie zalecał iść w weekend chyba że zacznie się w domu.. w szpitalu musieli wywołać bo kompletnie nic się nie zaczęło dziać. Na koniec łyżeczkowanie tylko ze względu na bliznę po cc i niszę w niej, tak bym wyszła po 2 dniach do domu6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Na początku bywa dużo tych USG, szczególnie po poronieniach, bo się kobiety boją, potem jak czują ruchy myślę, że jest o wiele mniej, są spokojne. Jeszcze do tego te detektory, piękne czasyStarania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Mnie ten detektor stresuje teraz, a w tamtej ciąży tak uspokajał. Staram się wierzyć, że po prostu tak się człowieczek ułożył lub tak się chowa że ciężko znaleźć 🙂 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2021, 20:44
2 aniołki 2016r. 👼👼
Zespół antyfosfolipidowy, MTHFR A1298c, za wysoka homocysteina, dodatnie ANA1, ANA2, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, hipoglikemia reaktywna -
Na tych detektorach wszędzie pisało, że są od 12 albo nawet niektóre od 16tc to chyba całkiem możliwe że nie znajdujecie jeszcze ?
Ja dlatego w końcu go nie zamawiam. teraz bym nie mogła znaleźć a po 16 tygodniu już czuć ruchy i powinno mnie to uspokajać. Chyba, że kupię dla męża bo kiedyś był ze mną na usg 1 dosyć siedział takie skrępowany ale teraz w covidzie + ktoś musi zająć się małym to nie ma szansy.6cs: 08.2018 - synek
-
Przejrzałam sporo ofert na olx, to o ile wierzyć tym kobietom, niektóre pisały, że używały od 10-11 TC i udawało się znaleźć tętno
Może zależy od poziomu tkanki tłuszczowej na brzuchu, pozycji ciała, pozycji dziecka, a może miejsca zagnieżdżenia? Sama nie wiem. Dzisiaj mój przyjdzie prawdopodobnie, już nie mogę się doczekaćStarania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Dzień dobry wszystkim... Melduję, że na dzisiejszym usg wszystko w normie. Dzidzia tak ruchliwa, że trudno było za nią nadążyc 🤣 całe 5,3 cm szczęścia
Tętno 174 ale pani dr mówi, że przy takim ruchu to normalne więc jestem spokojna.
A za tydzień genetyczne. Renifera a do szpitala Biziela męża wpuszczą ze mną chociaż do poczekalni?Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2021, 11:56
Reniferra, Koniczynka28, Marta..a, Abilify05, malwka08 lubią tę wiadomość
-
Abilify05 wrote:A w którym tygodniu można określić płeć już tak pewniej?
Dna dziecka z krwi matki.
Troszke mnie stresuje wizyta, mam nadzieje ze wszystko ok🙈 za 2 dni się dowiemy 🍀 -
Ewelina super wieści
Mi z tym detektorem to chodziło, ze skoro producent daje takie późne widełki to że nie powinnyście się stresować jak nie łapiecie wcześniej ja mam ciąże ok 4 dni młodszą niż z om to i tak bym musiała poczekać po weekendzie żeby sprawdzać a leci wizyta za wizytą
Stresuję się już przed jutrem bo drugi dzień nie wymiotuje.. mdłości niby mam ale co z tego? Mąż mnie pociesza że mam się regenerować a nie marudzić ale co on tam wie. Jutro mam strasznie ciężki dzień, idę do pracy, prowadzę 2h szkolenie, oby mnie mdłości nie złapały.. po pracy prosto na angielski z dzieckiem, a potem po wyniki i do lekarza na 18:40.
6cs: 08.2018 - synek
-
Ewelina...nowa , to takie tętno jest za wysokie na tym etapie? Myślałam, że to 180 jest ok , a potem zwalnia. Fajnie, że wszystko się układa duża dzidzia już.
Koniczynka28 ile kosztuje ten SANCO? Ja chciałam robić w poprzedniej NIFTY pełen pakiet. Kosztowal 2500 zł. Trochę drogo, teraz jeśli już to bym zrobiła pakiet podstawowy za chyba 2 tys.
Marta..a nie musisz wisiec nad toaleta codziennie ważne że mdłości są, że nic nie ustąpiło totalnie. Dobrze, że na pewnym etapie wymioty się końca, bo tak to połowę ciąży byś nie przyjmowała składników odżywczych tak niezbędnych dla dziecka.Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Abilify05 wrote:Ewelina...nowa , to takie tętno jest za wysokie na tym etapie? Myślałam, że to 180 jest ok , a potem zwalnia. Fajnie, że wszystko się układa duża dzidzia już.
Koniczynka28 ile kosztuje ten SANCO? Ja chciałam robić w poprzedniej NIFTY pełen pakiet. Kosztowal 2500 zł. Trochę drogo, teraz jeśli już to bym zrobiła pakiet podstawowy za chyba 2 tys.
Marta..a nie musisz wisiec nad toaleta codziennie ważne że mdłości są, że nic nie ustąpiło totalnie. Dobrze, że na pewnym etapie wymioty się końca, bo tak to połowę ciąży byś nie przyjmowała składników odżywczych tak niezbędnych dla dziecka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2021, 14:17
-
Abilify05 wrote:Ewelina...nowa , to takie tętno jest za wysokie na tym etapie? Myślałam, że to 180 jest ok , a potem zwalnia. Fajnie, że wszystko się układa duża dzidzia już.
Marta..a nie musisz wisiec nad toaleta codziennie ważne że mdłości są, że nic nie ustąpiło totalnie. Dobrze, że na pewnym etapie wymioty się końca, bo tak to połowę ciąży byś nie przyjmowała składników odżywczych tak niezbędnych dla dziecka.
Niee, podobno mieści się w normie ale ja gdzieś sobie ubzdurałam że powinno już delikatnie spadać i zadałam pytanie czy aby napewno jest ok czy nie za wysokie. Internet podpowiada że w tym okresie (ok12tc) powinno być od 150-170 a ja mam 174 więc przy takich ruchach to podobno jest Oki i nie ma się czemu dziwićAbilify05 lubi tę wiadomość
-
A macie dziewczyny ten zel do usg co na wizytach daja tez przed usg? Ja w poprzedniej ciazy mialam pożyczony detektor i z tym żalem zawsze udalo sie znalezc..w toznych miejscach ale bylo.
Oczywoscie detektor detektorowi nie rowny i duzo czynnikow moze opoznic uslyszrnie serduszka -
Tak, żel jest niezbędny, ja odkupilam od osoby prywatnej na olx wraz z żelem właśnie.Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Hejka. Zaraz zabieram sie za nadrabianie Was po weekendzie.
Ja dzisiaj bylam na wizycie, moj maly czlowiek niezle przypakowal bo od zeszlego tygodnia z 2,14 urosl do 3,3cm.
Juz nie jest kilka dni do tylu a idealnie sie pokrywa wszystko z OM ☺❤
https://zapodaj.net/138e286e990ec.jpg.html
Terminarz na czerwiec mam taki, że
16.06 prenatalne
21.06 wizyta na medicover
29.06 wizyta na nfz 😅
Jeśli prenatalne wyjda okej to bede mogla calkowicie sie uspokoic i cieszyc ta ciaza, ale po dzisiejszej wizycie juz i tak jestem pelna optymizmu dla mojego walecznego malucha ☺Abilify05, malwka08 lubią tę wiadomość
Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
Ja mam jutro wizytę u mojego lekarza na NFZ a 10 czerwca prenatalne prywatnie. Martwi mnie tylko ze ten martwy bliźniak jak był tak jest, nic się z nim nie dzieje. A to już przecież minęło 5 tyg odkąd przestało mu bić serduszko. Ciekawa jestem co mi jutro powie Pan doktor na ten temat.09.12.2016 jesteś na świecie córeczko ❤️
23.01.2019 8 tc aniołek :,(
14.10.2020 CB
29.03 są 2 kreski
29.04 szok! 2 ❤️
20.05 jeden z zarodków obumarł oby ten drugi był silny
22.07 czekamy na Maksymiliana ❤️ -
Nie mogę się doczekać grudnia i informacji o szczęśliwych porodach.
sallvie, Abilify05, Marta..a, malwka08 lubią tę wiadomość
09.12.2016 jesteś na świecie córeczko ❤️
23.01.2019 8 tc aniołek :,(
14.10.2020 CB
29.03 są 2 kreski
29.04 szok! 2 ❤️
20.05 jeden z zarodków obumarł oby ten drugi był silny
22.07 czekamy na Maksymiliana ❤️ -
Cześć, podczytuję Was czasem, chciałam się odezwać dopiero po prenatalnych, jak będzie wiadomo czy wszystko w porządku ale sytuacja skusiła mnie do napisania postu teraz. Jestem w 11+4 tc, cukrzyca ciążowa wykryta w 7/8tc... Miałam na początku ciąży przeboje z mocnym krwawieniem ze skrzepami.. Teraz jest wszystko dobrze, mam nadzieję, że jest dobrze. Bo wizyta za tydzień dopiero po 3tyg przerwy. Widzę, że dużo tutaj dziewczyn w drugiej ciąży. Może któraś powie mi, czy taki hmm dziwny ból podbrzusza, nie jest to kłucie ani ciągnięcie, bardziej nacisk, szczególnie podczas robienia siku czuję ten ból ale również jak leżę to pobolewa,czy któraś tak miała i może to być to słynne rozciąganie macicy? Zaczęło boleć wczoraj z przerwami.. Dziś też, raz boli raz nie, czasem mocno czasem lekko. Nie mam żadnych innych dolegliwości, ani krwi ani nic.. Nie chcę jechać na IP ale jeśli będzie trzeba to pewnie wieczorem jak mąż wróci pojedziemy.. Mam nadzieję, że to nic groźnego.
Abilify05 lubi tę wiadomość