GRUDZIEŃ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny mega Was rozumiem, te obawy.. Ja się strasznie boję co wyjdzie na badaniach, mam cukrzycę ciążową, jeszcze przed odkryciem jej miałam dni, że potrafiłam całą czekoladę zjeść na raz.. I teraz mam wyrzuty bo mogłam tym zaszkodzić dziecku.. Pierwszy trymestr i cukrzyca ciążową to najgorsze co może być, bo ma to wpływ właśnie na wady u dzidzi.. Później to już głównie na wielkość dziecka wpływa. Mój tata ma cukrzycę, mogłam zrobić badania przed ciąża żeby sprawdzić, może ja też już ją miałam jeszcze przed zajściem.. Eh ciężkie to wszystko 😔 ja nawet nie mam żadnych objawów, jedynie ten ból brzucha co wczoraj pisałam, ale na razie przeszło. A tak to nic nie czuję co by wskazywało na ciążę, i też przez to się boję, że coś nie tak jest..
-
Sisska jak na to że większość wad w cukrzycy powstaje w I trymestrze to i tak dość późno badają nam cukier na czczo prawda? Czasem się zdarzy, że jest to 7-10 tydzień dopiero, połowa albo prawie końcówka I trymestru. A krzywa badana po 20tc to już w ogóle późno. Ja robię krzywa na własną rękę, badanie może już w piątek zrobię, tydzień temu odstawiłam metformine. Bo lekarz nie zlecił mimo cukru na czczo 93 i stwierdzonej wiele lat temu nietolerancji glukozy. I tak to jest, że trzeba myśleć za nich.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2021, 11:25
Starania od 09.2018
💗31 lat, PCOS, nietolerancja glukozy, cykle bezowulacyjne
mutacja PAI-1 4G heterozygotyczny i MTHFR_677C>T homozygotyczny
stymulacja Lamettą i Clo ❌
06.2019 Jajowody drożne ✔
06.2019 Histeroskopia zwiadowcza - bez patologii✔
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
I beta 13 - II beta 38 - III beta 115
progesteron 30
-
Ja już po wizycie. Tego drugiego malucha już prawie nie widać. Tzn na zdjęciu usg po prawej troszkę widać ale już ledwo ledwo.
https://zapodaj.net/1b337fb4abf27.jpg.html
sallvie, Marta..a, malwka08, Dita, Reniferra lubią tę wiadomość
09.12.2016 jesteś na świecie córeczko ❤️
23.01.2019 8 tc aniołek :,(
14.10.2020 CB
29.03 są 2 kreski
29.04 szok! 2 ❤️
20.05 jeden z zarodków obumarł oby ten drugi był silny
22.07 czekamy na Maksymiliana ❤️ -
Abilify niestety, jak same czasem nie drążymy to lekarze olewają. Mi na szczęście ginekologa kazał szybko zrobić badania i już właśnie 7tc jak robiłam glukoze i wyszło za wysoko. Powtórzyłam dla pewności i wynik wyszedł prawie taki sam. Ginekolog jak zobaczył od razu kazał robić krzywą. Wyniki miałam wybite w kosmos! A jak byłam później u diabetologa, to się dziwiła, że krzywa była tak wysoka, a mi się udaję cukry ładne trzymać dietą.. Sama jestem w szoku bo myślałam, że jak mi po 1h i 2h wyszedł wynik ponad 200! To od razu insulina bo będzie kłopot. A ja samą dietą jak na razie piękne cukry mam. Najgorsze to męczenie się cała ciążę z dietą, przed ciąża tyle rzeczy sobie odmawiałam bo stwierdziłam, że w ciąży sobie będę pozwalać. Haha no to mam. Ani grama słodkiego nie mogę wziąć do ust.. Ale dla maleństwa wszystko. Twój lekarz chyba nie poważny, że nie zwrócił uwagi na Twój cukier.. Norma jest do 90 na czczo w ciąży. Niby nie duże przekroczenie ale jednak coś się dzieje.
Betelgeza tak masz rację, sama mam przykład mojej teściowej, która w każdej ciąży paliła normalnie, a dzieci zdrowe jak ryby! Ale wydaje się mi, że nie którzy to po prostu mają wyrąbane i mają takie szczęście, że się nic nie dzieje pomimo, że nie dbają.. A Ci co właśnie dbają to zawsze im wiatr w oczy i coś się dzieje.. Zresztą moja bratowa to samo, do połowy ciąży sobie popalała papieroski bo nie umiała sobie odmówić. A mała zdrowa jak nie wiem co, zero problemów z nią.. Nic tylko po zazdrościć.. A my? Dbamy o siebie, mnóstwo badań z dobrymi wynikami a i tak coś zawsze się okaże nie tak.
Pozostaje czekać na badania prenatalne, wszystko się wtedy okaże, mam nadzieję, że będzie dobrze -
Ja też obawiam się cukrzycy ciążowej, zwłaszcza że mam IO i stan przedcukrzycowy. Glukoza wyszła mi 92, jutro jadę powtórzyć i jak wyjdzie wysoko to w poniedziałek postaram się zrobić krzywą. Nie podoba mi się myśl bycia "słodką mamą", ale wiadomo nie mamy na to wpływu, a zdrowie dziecka najważniejsze.
-
blackkkwhisky wrote:Ja już po wizycie. Tego drugiego malucha już prawie nie widać. Tzn na zdjęciu usg po prawej troszkę widać ale już ledwo ledwo.
https://zapodaj.net/1b337fb4abf27.jpg.html
Sisska, wtedy gdy przedstawiłam lekarzowi wynik glukozy zgłosiłam się z problemem plamien. Powiedział, że glukoza jest naszym najmniejszym teraz zmartwieniem, bo ważniejsze są plamienia. Ustały one następnego dnia, a problem cukru został. Ale na następną wizytę będę miała krzywa więc jeśli coś będzie nie tak to z pewnością skieruje do diabetologa i będziemy działać. Na razie brałam zmniejszona dawke metforminy i w miarę dbałam o dietę także mam nadzieje, że nic złego się nie stało. A ty też się nie martw na zapas, myślę że groźniejszy byłby alkohol i papierosy jak tabliczka czekolady
Do nas na sor kiedyś trafiła taka typowa patola w 6 miesiącu z 4 promilami. Potem za jakis czas spotkałam ja znowu na ulicy, równie pijana jak bełkotała, że ciążę straciła. Zapytałam tylko czy się temu dziwi i że szczęście dla dziecka, że nie musi być przez nią wychowywane.Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Tak. Mówił ze ładnie to wyglada na wizycie za 2 tyg nie powinno już go być.09.12.2016 jesteś na świecie córeczko ❤️
14.10.2020 CB
29.03 są 2 kreski
29.04 szok! 2 ❤️
Muszę się wygadać. Mialam mieć usg. Okazało się ze babka w rejestracji źle mi zapisała godzinę i przyszłam za późno. Lekarz stwierdził że mnie nie przyjmie.. serce mi zaczęło walić ciemno mi sie zrobiło przed oczami.. czas mam do 4.06 na prenatalne, jutro święto. Pomyliła sie baba a konsekwencje kto ma ponieść.. no pewnie ze pacjent..
Dobrze, że mój przyszedł że mną bo bym tam zeszła chyba, zaczelam beczeć,musiałam wyjść na powietrze on zrobil w tym czasie aferę ale nic nie wskórał..
Cudem udało mi się prywatnie zapisać na dzisiaj. I już się trochę uspokoiłam. Takiego stresu dawno nie mialam. -
MonikaAnna wrote:Muszę się wygadać. Mialam mieć usg. Okazało się ze babka w rejestracji źle mi zapisała godzinę i przyszłam za późno. Lekarz stwierdził że mnie nie przyjmie.. serce mi zaczęło walić ciemno mi sie zrobiło przed oczami.. czas mam do 4.06 na prenatalne, jutro święto. Pomyliła sie baba a konsekwencje kto ma ponieść.. no pewnie ze pacjent..
Dobrze, że mój przyszedł że mną bo bym tam zeszła chyba, zaczelam beczeć,musiałam wyjść na powietrze on zrobil w tym czasie aferę ale nic nie wskórał..
Cudem udało mi się prywatnie zapisać na dzisiaj. I już się trochę uspokoiłam. Takiego stresu dawno nie mialam.
Współczuje niepotrzebny stres! Pani która zle zapisała ta godzinę powinna teraz zapłacić za ta prywatna wizytę. Porażka
14.10.2020 CB
29.03 są 2 kreski
29.04 szok! 2 ❤️
Abilify chyba się powinien zająć każdym problemem od razu a nie mówić co ważne/ ważniejsze. No ja wtedy byłam na wizycie u mojego i byłam zaraz po moich krwawieniach i jak mu wspomniałam, że byłam w szpitalu to się przeraził. Ale cukrem też się przejął. Tylko w sumie ja miałam na czczo wyższy niż Ty wynik. Ale ja też wiem, że to moja wina, bo ja się denerwuję przed każdym pobraniem krwi, pomimo, że nie mam problemu z igłami itp to jednak tak już mam, a stres sprzyja wzrostowi cukru niestety. I jeszcze dochodzi jazda autem około 30 km na pobranie i to też wpływa na wynik.
Chcę już być po prenatalnych. Chyba przed wejściem do gabinetu zejdę na zawał heh
-
MonikaAnna przykra sytuacja, szczególnie że tu się liczy czas. Daj znać jak po badaniu
Sisska to prawda ale co zrobić Trzeba być świadomą pacjentką i czasem przejąć inicjatywę :p Nie trafiłam jeszcze na takiego lekarza, który byłby we wszystkim na 100% najlepszy i nieomylny, nawet ten z kliniki.
Tak, na ten cukier wiele rzeczy ma wpływ, najgorsza ta krzywa kiedy trzeba siedzieć i czekać na następne pobranie.Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
MonikaAnna bardzo współczuję.. daj znać jak po prenatalnych u tego innego lekarza.
Nic nie mówcie o krzywej.. w 1 ciąży robiłam dwa razy bo zwymiotowalam po 1 godzinie.. przy drugim podejściu położyłam się na krześle i próbowałam przespać zeby nie zwymiotowac.. musiałam popijać wodę. Wiem ze się nie powinno no ale 3 podejścia bym nie wytrzymała.
Za to w straconej ciąży odrazu wyszla mi cukrzyca ciążowa po glukozie na czczo i krzywa na spokojnie poszła beż mdłości, a wynik wyszedł zły 🤷♀️6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Ja miałam tylko jedno podejście z krzywą jako 17latka , pamiętam że nie było źle no i czytałam, że lepiej nie brać smakowej bo zaburza wyniki?Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Abilify05 wrote:Ja miałam tylko jedno podejście z krzywą jako 17latka , pamiętam że nie było źle no i czytałam, że lepiej nie brać smakowej bo zaburza wyniki?
-
Takie opinie czytałam na grupie insulinoopprnych na Facebooku, ale też się dziwiłam, bo skoro smakowa jest dostępna w aptece i dopuszczona do badań to niby czemu ma zaburzać 🤷Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
MonikaAnna wrote:Nie mialam badania i już go nie zrobię.. nie dojechałam na nie. Tak źle się czułam, ze musiałam wysiadać z autobusu.
Bylam u giną, dostałam skierowanie na szpital w związku ze znacznym osłabieniem.
Cały dzisiejszy dzień to jedna wielka porazka.
Bardzo mi przykro (( oby teraz postawili Cię na nogi.
14.10.2020 CB
29.03 są 2 kreski
29.04 szok! 2 ❤️
Betelgeza wrote:Blackwhisky piękna dzidzia a jak Twoje ciśnienie, już pod kontrolą? Mierzysz codziennie?
Pan doktor twierdzi ze jest byle jakie to ciśnienie, ale i tak jest niższe niż było.09.12.2016 jesteś na świecie córeczko ❤️
14.10.2020 CB
29.03 są 2 kreski
29.04 szok! 2 ❤️
22.07 czekamy na Maksymiliana ❤️