☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Aune wrote:Też przekopałam trochę internetu i to mnie uspokoiło, jakiś procent dzieci to ma i samo znika (tylko dlaczego zawsze muszę być w tym procencie 😅 tak samo jak miałam plamienia w I trymestrze, a nie wszyscy mają takie problemy).
Mam nadzieję, że niedługo u Twojej córeczki i u mojego synka nie będzie po tym śladu, a teraz nie ma się co martwić 🙂
Nina02 - jak lubisz polską kuchnię to może jakieś lżejsze zupki będą ok? Np. chudy rosół albo krupnik 🤔 -
Tyśka36 wrote:A byłaś u diabetologa czy ginekolog zalecił dietę?
Byłam w poradni diabetologiczna i tam dostałam zalecenia, jak mierzyć cukier, co jeść i kiedy. Ale to było takie bardzo ogólne, w sumie było nas kilka ciężarnych i to było takie grupowe szkolenie z diety:-)💗 -
Hejo, miłego dnia wszystkim!
My wczoraj byliśmy w Ikei i kupiliśmy komodę, łóżeczko, dywan, żyrandol, organizery do pokoju małego 😀 dzisiaj skręcamy komodę żeby było już powoli gdzie składować te wszystkie rzeczy. Oczywiście nie obyło się bez awanturki jak to przy wycieczce do ikei 🤡😂 Mój K i tak w miarę dobrze ogarnia moje humory ale wczoraj dał taki popis komentowania jak prowadziłam samochód ze myślałam że go rozszarpie ☠️ a sam nie ma prawa jazdy żeby było śmieszniej 😅KoKos, Mandoriana, Aune, mar.1 lubią tę wiadomość
13.03 wyjęcie implantu anty
17.04 ⏸
17.04 beta 6,56
19.04 beta 42,87
26.04 beta 1585,24
29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
10.05 🩺USG, jest ❤️
22.05 2 cm bobasa
Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
17.06 prenatalne
28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
02.10 kolejna wizyta
16.10 & 22.10 III prenatalne
💊
Euthyrox N50
-
Sandrix, a jakie łóżeczko wybraliście z Ikei? Ja zamówiłam wczoraj Sundvik białe i materac z Rucen x Fizjomommy (sprzedają na allegro)
Nina_02 ja wybrałam z ColorStories, bo on nie jest taki mocno zimowy i mi się to akurat podoba, będę dawała cieplejsze ubranko pod spód jak będzie potrzeba - dorwałam za około 100 zł na Vinted, ale wygląda jak nówka, uprałam go i wszystko super niestety w kolorach uniwersalnych pod chłopca dziewczyny sprzedają dużo drożej te śpiworki, ja akurat pozwoliłam sobie na róż ze względu na cenę 😝Aune lubi tę wiadomość
Starania od 05/2022💃28l🕴️34l
2x operacja przepukliny pachwinowej prawej, zrosty?
3x histeroskopia - polip + usunięcie przegrody macicy
Tarczyca = Letrox ✅ Nasienie ✅ Sono-HSG 07/23 - drożne, macica bez zrostów ✅ 08/23 RM: drobne mięśniaki, lewy jajnik w brzuchu ❌ 09.10/23 - cb 💔 ->11.2023 klinika: 16-18cs stymulacje ✖️
🍀19cs - lametta, ovitrelle, duphaston = 10dpo ⏸️ 20.03 🍀
6+1🥚4,4mm
8+4 🐥 1,87cm
12+3🐓 6,44cm - I USG jest OK !
15+4 🐔 około 10cm
20+4 jest 🩷 - 395g połówkowe OK!
26+3 🐡 1045g 29+4 🦐 1300g
30+4 🦑 1447g - III USG jest OK!
35+1 🐠 2343g 37+0 🐟 2770g
termin: 02.12.2024 🤭
-
KoKos wrote:Sandrix, a jakie łóżeczko wybraliście z Ikei? Ja zamówiłam wczoraj Sundvik białe i materac z Rucen x Fizjomommy (sprzedają na allegro)
Nina_02 ja wybrałam z ColorStories, bo on nie jest taki mocno zimowy i mi się to akurat podoba, będę dawała cieplejsze ubranko pod spód jak będzie potrzeba - dorwałam za około 100 zł na Vinted, ale wygląda jak nówka, uprałam go i wszystko super niestety w kolorach uniwersalnych pod chłopca dziewczyny sprzedają dużo drożej te śpiworki, ja akurat pozwoliłam sobie na róż ze względu na cenę 😝Aune lubi tę wiadomość
13.03 wyjęcie implantu anty
17.04 ⏸
17.04 beta 6,56
19.04 beta 42,87
26.04 beta 1585,24
10.05 🩺USG, jest ❤️
22.05 2 cm bobasa
17.06 prenatalne
02.10 kolejna wizyta
💊
Euthyrox N50
-
Udanej Niedzieli Kochane 🩷
Ja mam dylemat bo mamy dostawkę.
Miałam w planach zakup lozeczka 7w1 aby na początek mieć przewijak do łazienki aby ułatwił mi kąpiele maluszka.
Jednak nie wiem czy kupować lozeczko 7w1, które będzie użytkowane po pół roku jak mlody wyrośnie z dostawki w sypialni?
Czy kupić sam przewijak do łazienki?
Może ktoś ma godny polecenia, jak najmniej zajmujący przewijak stojący?
Sama nie wiem co robićAune lubi tę wiadomość
1️⃣8️⃣☘️
👱♀️ 27lat
🩹IO'24 = - 10kg
▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
👨🦰 29lat
❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1
12.2023 IUI ❌️
03.2024 IUI ⏸️🍀
Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447
02.04-Mamy❣️😍
16.04-1.6cm Dzidzionka👶🏻
08.05 4.0cm Słoneczka🌞
13.05 5.2cm Misia🐻❄️
NIFTY -niskie ryzyka 🫶🩵🫶
22.10-2700g Dinusia🦕
-
Karola ja nie podpowiem, ja nie mam miejsca w ogóle na osobny mebel typu przewijak, bo młoda na razie nie dostanie własnego pokoju też, a łóżeczko będzie u nas w sypialni, a na nim wezmę taki sztywny przewijak nakładany po prostu położę, w razie gdyby to się nie sprawdziło będę mogła go przenosić i kłaść też gdziekolwiek indziej np na pralce w łazience, chociaż nie wiem czy na naszej slimce się zmieści 😅 ja mam mikroskopijne mieszkanko 🙃
Sandrix powiem szczerze, że też myślałam o Hilding - Dobranocka. Jednak rozmawiałam z koleżanką, która go ma i generalnie nie ma zastrzeżeń, ale kupiła też później właśnie ten Rucen x Fizjomommy, ale turystyczny i mówi, że nawet po tym widać przepaść w jakości i wykonaniu! Dlatego mi poleciła jednak coś z Rucen, bo cena nie jest istotnie wyższa (przynajmniej dla mnie) + co mnie przekonało na dobre to ten pokrowiec zdejmowalny tylko w połowie, można uprać, a drugą stronę mieć w użyciu 🤭 gdybyś jednak wybrała Hilding to podobno warto dopłacić do pokrowca Lotus, bo ta ich dzianina słabo wypada podobno. Ale to tylko informacje z drugiej ręki, bo sama oczywiście nie miałam okazji się przekonać 😅Sandrix, aambrozjaa93, Aune, mar.1 lubią tę wiadomość
Tarczyca = Letrox ✅ Nasienie ✅ Sono-HSG 07/23 - drożne, macica bez zrostów ✅ 08/23 RM: drobne mięśniaki, lewy jajnik w brzuchu ❌ 09.10/23 - cb 💔 ->11.2023 klinika: 16-18cs stymulacje ✖️
6+1🥚4,4mm
8+4 🐥 1,87cm
15+4 🐔 około 10cm
-
KoKos wrote:
Nina_02 ja wybrałam z ColorStories, bo on nie jest taki mocno zimowy i mi się to akurat podoba, będę dawała cieplejsze ubranko pod spód jak będzie potrzeba - dorwałam za około 100 zł na Vinted, ale wygląda jak nówka, uprałam go i wszystko super niestety w kolorach uniwersalnych pod chłopca dziewczyny sprzedają dużo drożej te śpiworki, ja akurat pozwoliłam sobie na róż ze względu na cenę 😝
Oo super jest 😊 bardzo spoko że nie jest tak gruby 😊 będę polować 😊 podobają mi się też z lamillou ale wyglądają na grubsze a cena powala 😅Aune lubi tę wiadomość
-
Hejo,
Byłam wczoraj u prowadzącej, my mamy się dobrze, Janek na ten moment jest troszeczkę większy. Na przeziębienie dostałam syrop, Prenalen, no i oczywiście naturalne sposoby, czosnek, syropy z cebuli. Zapomniałam się wczoraj spytać, o możliwość mycia okien i wieszanie firanek, bo doszły mnie słuchy, żeby tego nie robić. Macie sprawdzone informacje co do tematu?
Przeszłam na zwolnienie, powiem Wam , że nie wiem jak nasze mamy i kobiety na własnej działalności pracowały do 9mc, ja w 25 tygodniu fizycznie i psychicznie czuję się w jakiś 60% „sprawna”, nie mówiąc, o codziennym dojeżdżaniu autem po 25 km w jedną stronę i siedzeniu przy laptopie 8h.
Udanej niedzieli.Wanda_89 lubi tę wiadomość
🙎♀️91+👨89+🐶
Staraczka od 2022
Niedoczynność tarczycy
Udrożniony prawy jajowód 02.2024
Termin 30.11.24 (03.12.24) 🩵 -
KoKos wrote:Karola ja nie podpowiem, ja nie mam miejsca w ogóle na osobny mebel typu przewijak, bo młoda na razie nie dostanie własnego pokoju też, a łóżeczko będzie u nas w sypialni, a na nim wezmę taki sztywny przewijak nakładany po prostu położę, w razie gdyby to się nie sprawdziło będę mogła go przenosić i kłaść też gdziekolwiek indziej np na pralce w łazience, chociaż nie wiem czy na naszej slimce się zmieści 😅 ja mam mikroskopijne mieszkanko 🙃
Sandrix powiem szczerze, że też myślałam o Hilding - Dobranocka. Jednak rozmawiałam z koleżanką, która go ma i generalnie nie ma zastrzeżeń, ale kupiła też później właśnie ten Rucen x Fizjomommy, ale turystyczny i mówi, że nawet po tym widać przepaść w jakości i wykonaniu! Dlatego mi poleciła jednak coś z Rucen, bo cena nie jest istotnie wyższa (przynajmniej dla mnie) + co mnie przekonało na dobre to ten pokrowiec zdejmowalny tylko w połowie, można uprać, a drugą stronę mieć w użyciu 🤭 gdybyś jednak wybrała Hilding to podobno warto dopłacić do pokrowca Lotus, bo ta ich dzianina słabo wypada podobno. Ale to tylko informacje z drugiej ręki, bo sama oczywiście nie miałam okazji się przekonać 😅
Ja z przewijakiem też mam rozkminę - będziemy mieli dostawkę w u nas w sypialni, która jest bardzo ciasna. Da się wstawić przewijak ale trochę na chama szczerze mówiąc. Mamy też osobny pokój dla Młodego i tam idzie komoda i łóżeczko (mam ambicje żeby się dość szybko przyzwyczajał i chodził tam na drzemki) i tam też mógłby być przewijak. Ale w sumie po co mi tam przewijak, wątpię żebym tam spacerowała z każda pieluchą do zmiany a w nocy to w ogóle nie ma opcji 😂
Dużo osób dookoła mówi, że życie zweryfikuje i koniec końców będę przewijać wszędzie tam gdzie akurat będę i tyle. Więc chyba też kupię tylko taki nakładany na łóżeczko za kilkadziesiąt zł 🤷🏻♀️13.03 wyjęcie implantu anty
17.04 ⏸
17.04 beta 6,56
19.04 beta 42,87
26.04 beta 1585,24
10.05 🩺USG, jest ❤️
22.05 2 cm bobasa
17.06 prenatalne
02.10 kolejna wizyta
💊
Euthyrox N50
-
Jeśli chodzi o przewijak to ja miałam nakładany na komodę.
Komoda była koło łóżeczka takiego zwykłego szczebelkowego i powiem wam że mi się to fajnie sprawdziło. Plecy mnie przede wszystkim nie bolały, bo nie musiałam się schylać do noworodka non stop gdzieś na łóżku. A poza tym mamy pieska i nie chciałabym żeby on gdzieś kręcił się przy małej, bynajmniej na początku.
Przy tej córce również będę chciała komodę z przewijakiem i łóżeczko obok🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia, 13:58
Aune lubi tę wiadomość
Czekamy na ciebie córeczko 🩷 20.12.2024r.
👨👩👧+🐕+👵= 🏠 -
Dziewczyny ja przewijak jako mebel kupiłam pierwsze co bo przewijanie będzie się odbywało często a ja lubię mieć wygodne stanowisko do takich manualnych rzeczy a ten co wybrałam ma dodatkowo półki i pojemniki do zawieszenia po bokach na kosmetyki dla bobasa więc wszystko ma być pod ręką bez odchodzenia lub zanoszenia gdzies po mieszkaniu. Mam co prawda małe mieszkanie dwu pokojowe ale wygospodarowaliśmy miejsce na taka ważna rzecz w naszym pojęciu.
Przyszły również do mnie łóżeczko turystyczne-dostawka i pierwsze miesiące napewno maluch będzie w nim spał bo chce go mieć blisko przy łóżku pozatym dużo podróżujemy także łóżeczko w razie czego można złożyć szybko i lecieć jestem przezadowolona ale jeszcze nie rozpakowałam czekam aż wrócimy z Polski do Holandii żeby sprawdzić jak w realu się prezentuje ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia, 17:44
Aune lubi tę wiadomość
-
Co do przewijaka to ja po pierwszym synku mam taki z chicco z wanienką od razu i nam się on sprawdził bardzo, ale mamy miejsce na niego w pokoju dla młodego. Tyle, że ja nawet w nocy chodziłam go przewijać na ten przewijak, bo było najwygodniej i nie budziłam męża przewijaniem w sypialni skoro i tak do karmienia ja wstawałam. Do KP światło specjalnie niepotrzebne za to do przewijania to już nie ma wyjścia chociaż jakaś mała ledowa lampka musi być. A przynajmniej w moim odczuciu tak jest po pierwszym synku.
Dzięki dziewczyny za polecenia materacy, bo też się właśnie rozglądam.Sandrix, Aune, KoKos, Mandoriana lubią tę wiadomość
30.03.24 ⏸️ 5cs
02.04💉beta 261🥳/04.04💉beta 539💪🏻
18.04🩺 2,8mm🥰
29.04🩺 jest ❤️
13.05🩺 3,22cm😍
28.05🩺 1.prenatalne - pomiary prawidłowe🥹 termin porodu z OM-10.12/z usg 13.12.😁
06.06💉wynik testu podwójnego PAPP-A i czynnika PLGF - niskie ryzyka🎉
24.06🩺chłopczyk(70%)🩵
22.07🩺 jednak dziewczynka🩷
05.08🩺 2.prenatalne - pomiary prawidłowe, na 100% chłopczyk🩵
26.08🩺 już ponad 800g Henia😃
23.09🩺 około 1500g kawalera🤩
30.09🩺 3.prenatalne - wszystko prawidłowo i 1783g Henia💙
21.10🩺 około 2450g mojego Szczęścia🍀
18.11🩺
-
Mala_Kasija wrote:Hejo,
Byłam wczoraj u prowadzącej, my mamy się dobrze, Janek na ten moment jest troszeczkę większy. Na przeziębienie dostałam syrop, Prenalen, no i oczywiście naturalne sposoby, czosnek, syropy z cebuli. Zapomniałam się wczoraj spytać, o możliwość mycia okien i wieszanie firanek, bo doszły mnie słuchy, żeby tego nie robić. Macie sprawdzone informacje co do tematu?
Przeszłam na zwolnienie, powiem Wam , że nie wiem jak nasze mamy i kobiety na własnej działalności pracowały do 9mc, ja w 25 tygodniu fizycznie i psychicznie czuję się w jakiś 60% „sprawna”, nie mówiąc, o codziennym dojeżdżaniu autem po 25 km w jedną stronę i siedzeniu przy laptopie 8h.
Udanej niedzieli.
Też się zastanawiam jak kiedyś kobiety były w stanie pracować do końca ciąży 😱
Co do tych firanek to jest chyba trochę przesąd, ale gdzieś tam czytałam, że długie podnoszenie rąk do góry może jakoś wpływać na więzadła niby, no i też wchodzenie na drabinkę/taboret jak jest się samemu w domu nie jest zbyt bezpieczne, bo się może w głowie zakręcić. Jednak przy dobrym samopoczuciu i jak ktoś jest obok to chyba nie ma przeciwskazania do umycia okna 🤔
Dziewczyny, super, że już zakupy wyprawkowe idą do przodu, też mi się podoba i już wcześniej i upatrzyłam sobie to łóżeczko Sundvik,
planuję je zamówić do sypialni dla Damianka, myślę jak rozwiązać kwestię przewijaka - czy wziąć taki zwykły z Ikea czy kupić nakładany na łóżko 🤔 No i myślę o miejscu w naszej sypialni, przydałaby się dostawka na początek, ale jest dosyć wąsko, niby pokój dla dziecka jest ściana w ścianę i drzwi obok naszej sypialni, ale lepiej mieć jednak pod ręką na początku.
Jutro wycieczka na krzywą cukrową, mam nadzieję, że dam radę 😅
Miłego wieczoru! 😊Sandrix lubi tę wiadomość
👩34+🧔40 +🐈⬛
endometrioza (2015 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów)
antyk. hormonalna(evra) 2014-01.2024
⏸️31.03.2024
04.04.2024 beta HCG 980
🩺16.04.24 - crl 0.43 mm, jest serduszko
🩺 7.05 crl 2.47
🩺 27.05
🏥 USG prenatalne 3.06
crl 7.04 cm NT 1.9 mm/ Pappa ryzyka niskie ❤️
🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
Połówkowe 30.07 i 12.08
🩺 26.08 💙🐻 800 gram
🩺 echo serca 16.09 - prawidłowe, 134/min, 💙🐻1471 g
🩺23.09 szyjka 4.1cm
🩺 14.10 💙🐻2300 g
🩺 7.11 💙🐻 3400 g
🩺 18.11
-
aambrozja to w temacie materacy jeszcze podsunę oprócz tych dwóch, o których pisałam wyżej to Fizjomax Baby z Manufaktury Materacy - to polecała inna znajoma, też promowane przez jakąś fizjoterapeutkę 🙂 a i jeszcze gdzieś mi się obiło na jakiejś grupie, że Rucen Areo i Fikimiki Sensitive - chyba coś takiego. Może ktoś jeszcze będzie robił research i się ta informacja komuś przyda 😅
Sandrix, Aune, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość
6+1🥚4,4mm
8+4 🐥 1,87cm
15+4 🐔 około 10cm
-
Aune też mam pokój, który będzie dla dziecka tuż za ścianą, ale właśnie nie wyobrażam sobie na razie żeby mała była osobno, wolę jednak widzieć ją przynajmniej na początku z poziomu łóżka 🙂 a już mnie teściowa wkurzyła tekstem, że po co tak się ciaśnić z łóżeczkiem w sypialni skoro pokój daleko nie jest to będę mogła chodzić....jakby to ona miała zamiar w nocy wstawać 🙄🤷♀️
Ja raczej udam się na tą krzywą już w środę, bo akurat tak mi czasowo pasuje. Lekarka mówiła 24+0 skończone to już pójdę, raczej żadnych obciążeń nie mam, więc myślę, że będzie miarodajnie 😝 jestem ciekawa tego smaku!Aune, MummyYummy lubią tę wiadomość
6+1🥚4,4mm
8+4 🐥 1,87cm
15+4 🐔 około 10cm
-
Cześć dziewczyny... Ja znów a szpitalu.
Ostatnio Was pytałam o taki lekki ból w pochwie.. poszłam na wizytę zrobili mi wymaz i mam bakterie...
W dodatku taką na którą nie ma leku w ciąży. Jeśli się wynik potwierdzi to będą musieli mi zdjąć szew a wiecie z tym to się wiąże..
Jestem załamana już mi tu dali do zrozumienia, że nic z tego nie będzie. -
Kam.ila wrote:Cześć dziewczyny... Ja znów a szpitalu.
Ostatnio Was pytałam o taki lekki ból w pochwie.. poszłam na wizytę zrobili mi wymaz i mam bakterie...
W dodatku taką na którą nie ma leku w ciąży. Jeśli się wynik potwierdzi to będą musieli mi zdjąć szew a wiecie z tym to się wiąże..
Jestem załamana już mi tu dali do zrozumienia, że nic z tego nie będzie.
Jak ściągną szew to może poprostu będziesz musiała leżeć plackiem całą ciążę?
Trzymam mocno kciuki żeby ta bakteria się nie potwierdziłaCzekamy na ciebie córeczko 🩷 20.12.2024r.
👨👩👧+🐕+👵= 🏠 -
Dla mnie to totalny szok.. posiewy przed zabiegiem super po 4 tygodniach bumm.. pseudomonas aeruginosa.
Nie ma na to leku w ciąży jedynie dali mi macmiror czyli standard.bralam to też po założeniu szwu.
Będą musieli zdjąć szew jak się potwierdzi i później to nie wiem .. liczenie na cud.. przy szyjce 1.7 z lejkiem i bakterią to słabo to widzę.
Czytałam że osoby dorosłe mają problem żeby się z tego wyleczyć a co dopiero teraz. Mogło to być po zabiegu i na to stawiam, że to w szpitalu złapałam. Bo gdzie indziej jak siedzę w domu a nic wcześniej nie miałam.