☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
@Elewina mocne kciuki za Was i aby wszystko było dobrze🤞🏻🤞🏻🍀
Elewina lubi tę wiadomość
30.03.24 ⏸️ 5cs
02.04💉beta 261🥳/04.04💉beta 539💪🏻
18.04🩺 2,8mm🥰
29.04🩺 jest ❤️
13.05🩺 3,22cm😍
28.05🩺 1.prenatalne - pomiary prawidłowe🥹 termin porodu z OM-10.12/z usg 13.12.😁
06.06💉wynik testu podwójnego PAPP-A i czynnika PLGF - niskie ryzyka🎉
24.06🩺chłopczyk(70%)🩵
22.07🩺 jednak dziewczynka🩷
05.08🩺 2.prenatalne - pomiary prawidłowe, na 100% chłopczyk🩵
26.08🩺 już ponad 800g Henia😃
23.09🩺 około 1500g kawalera🤩
30.09🩺 3.prenatalne - wszystko prawidłowo i 1783g Henia💙
21.10🩺 około 2450g mojego Szczęścia🍀
18.11🩺
-
Atika wrote:Rozmiar M, kupiłam koszulę XL i myslę, że będzie na brzuszku lekko opięta, jeśli tak, poszukać w 9 miesiącu coś większego.
Rita świetnie 😍 2 kg to już sporo.
Ciągnie mnie bardzo brzuch po bokach. Chyba musi już wejść pas ciążowy
Czytałam, E ktoś stosuje. Czuć ulgę?
Mi gin doradziła tejpy. Byłam u fizjo uro rozluźniła mi przy okazji mięśnie trzymające macicę (jeśli dobrze zrozumiałam) i nakleiła tejpy i powiem szczerze, że od wtorku nie czuję ciągnięcia po bokach tylko dociskanie Młodego na dół. Aczkolwiek w ostatnich dniach więcej siedzę w domu przez zatoki.
Nie wiem t będę mogła stosować tejpy, niby nie miałam jakiegoś swędzenia od kleju, ale po zdjęciu jak w kilku miejscach jakby małe ranki. Dodatkowo fizjo pokazała mi bezpieczną pozycję na odciążenie brzucha z napięć - klęknąć na stabilnym podłożu i oprzeć się na przedramionach tak, że głowa niżej niż biodra. Można delikatnie pokołysać biodrami. Jak dla mnie to mało przyjemna pozycja.👩💼'89
- kilka lat po konizacji szyjki macicy
- niedoczynność tarczycy + Hashimoto
- PCOS (własne owulacje+ brak policystycznych jajników na USG)
- podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
- początek IO (mama od 2019 ma cukrzycę typu 1 + choroba Addisona)
👨💼'86
08.03.24 OM 🐒
10.04.24 ⏸️ beta 914.4
🤰13.12.2024
-
@Amra ja co prawda przy swojej szyjce mam założony pessar, ale mam zalecenia identyczne jak przed samym założeniem.
Oszczędny tryb życia i nie ukrywam, że są dni, że potrzebuje więcej leżakowania, wtedy P. przejmuje wszystkie obowiązki w domu.
Poza tym mamy zakaz współżycia, głaskania brzucha, żeby nie pobudzać macicy do skurczy (aczkolwiek fizjo uro ostatnio powiedziała, że to nie ma znaczenia, ale wolimy dmuchać na zimne i staramy się unikać dotykania brzucha, ale zwyczajnie się nie da zwłaszcza jak jak Młody się wypycha z jednej strony i mam wrażenie, że mi brzuch rozerwie w tym miejscu). Normalnie robię pranie, na balkon wystawia mi je P. albo noszę po 2 sztuki. Sprzątam w miarę możliwości i sił i gotuję obiady.
Mam unikać całkowitego leżenia, żeby mięśnie pracowały, bo i dziecko trzeba późnej mieć siłę urodzić. Mogę wychodzić nawet na 2-3 spacery po max. 30 min.
Na krótkich odcinkach w ramach miasta przemieszczam się autem sama, ale jak mamy wyjazd do sąsiedniego miasta czy przejazd przez trasę gdzie mamy korki to siadam jako pasażer. A w sporadycznych przypadkach ktoś jedzie za mną.
@Elewina jesteście pod dobrą opieką. Dobrze, że czujesz już ruchy i podali sterydy na rozwój płuc. My też dostaliśmy 2 zastrzyki ze sterydem. Po pierwszym zastrzyku Młody zaczął się kręcić jakby oberka tańczył i cukry mi strasznie wariowały.
Bratowa P. opowiadała nam, że ona miała 2 razy taką sytuację, że nie czuła ruchów dziecka, a jej mama położna uspokoiła ją, że tak może być, ale dla własnego spokoju niech jedzie do szpitala.Amra, mar.1, Elewina lubią tę wiadomość
👩💼'89
- podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
👨💼'86
08.03.24 OM 🐒
10.04.24 ⏸️ beta 914.4
🤰13.12.2024
-
Witajcie 😁
Od wczoraj czuję kłucie w szyjce, już dawno nie czułam. 😒
Poczułam też dłuższą czkawkę. 😊
Malinowa _Mamba wrote:Mi gin doradziła tejpy. Byłam u fizjo uro rozluźniła mi przy okazji mięśnie trzymające macicę (jeśli dobrze zrozumiałam) i nakleiła tejpy i powiem szczerze, że od wtorku nie czuję ciągnięcia po bokach tylko dociskanie Młodego na dół. Aczkolwiek w ostatnich dniach więcej siedzę w domu przez zatoki.
Nie wiem t będę mogła stosować tejpy, niby nie miałam jakiegoś swędzenia od kleju, ale po zdjęciu jak w kilku miejscach jakby małe ranki. Dodatkowo fizjo pokazała mi bezpieczną pozycję na odciążenie brzucha z napięć - klęknąć na stabilnym podłożu i oprzeć się na przedramionach tak, że głowa niżej niż biodra. Można delikatnie pokołysać biodrami. Jak dla mnie to mało przyjemna pozycja.
Ja właśnie zauważyłam, żemam uczulenie na klej od tejpów.
Przykleiłam nimi libre i jak na początku byłam zadowolona, to po jakiś czasie skóra zaczęła mnie piec, odkleiłam a tam skóra bordowa i opuchnięta. 😒
Czy wszystkie tejpy są na podobnym kleju?
Dziękuję za poradę, nie masz po tej pozycji zgagi?
Mag_len wrote:Elewina, jesteś na pewno pod dobra opieka, mam nadzieję,że wszystko będzie dobrze 🥰
Mnie dzis znow skurcze męczą, leżę właśnie po no spie imagnezie i liczę,że trochę sie uspokoi. W dwóch pierwszych ciążach mniej więcej na tym etapie byłam w szpitalu na kroplówkach z magnezu. Jutro na szczęście wizyta z samego rana.
Też mam skurcze i silne bóle podbrzusza, czuję, że to mięśnie obłe, ale i dziecko pewnie uciskało na jakieś nerwy.
Elewina wrote:Melduję się Dziewczyny z patologi ciąży (33+2)
Wczoraj od 13 nie czułam ruchów dziecka, zjadłam, tańczyłam, a nawet wypiłam cole (przy cukrzycy) i nic. Pojechaliśmy do szpitala (13 km) tam miałam plan rodzić.
Usg, ktg - wszystko ok, serduszko bije, ruchy się rejestrują. Ale bicie serduszka się nie podobało lekarce, jedno ktg 3 położne 2 lekarzy, zdecydowali, że na sygnale mnie przewożą (70km) do szpitala o wyższej referencyjnosci z nerwów przepłakałam cała drogę mimo, że próbowałam się uspokoić.
Tu znów usg, ktg plus sterydy na płuca jak by trzeba było robić cesarkę. Robią mi ktg co 4 godziny, mierzą tętna co 2 godziny, czułam w nocy i z rana ruchy teraz chyba poszła spać, pewnie zmęczona, bo ja całą noc nie mogłam spać.
Czuję się tu zaopiekowana, szkoda tylko że mój przyjechał na 9 dni, a ja w szpitalu, ale dla mojej Księżniczka zrobię wszystko.
Trzymajcie za nas kciuki 🙏🙏🙏
P.s. Potem nadrobię co pisałyście
Bardzo mi przykro, wiele przeżyłaś. Trzymam mocno kciuki.
Moje dzieciątko ostatnio na odwrót, ostatnio było bardzo aktywne i to mnie niepokoiło. Ale serduszko 138, więc podobno prawidłowo.
Elewina lubi tę wiadomość
Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
On: Problem męski - słaba morfologia
I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła
Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
-
Malinowa _Mamba wrote:Mi gin doradziła tejpy. Byłam u fizjo uro rozluźniła mi przy okazji mięśnie trzymające macicę (jeśli dobrze zrozumiałam) i nakleiła tejpy i powiem szczerze, że od wtorku nie czuję ciągnięcia po bokach tylko dociskanie Młodego na dół. Aczkolwiek w ostatnich dniach więcej siedzę w domu przez zatoki.
Nie wiem t będę mogła stosować tejpy, niby nie miałam jakiegoś swędzenia od kleju, ale po zdjęciu jak w kilku miejscach jakby małe ranki. Dodatkowo fizjo pokazała mi bezpieczną pozycję na odciążenie brzucha z napięć - klęknąć na stabilnym podłożu i oprzeć się na przedramionach tak, że głowa niżej niż biodra. Można delikatnie pokołysać biodrami. Jak dla mnie to mało przyjemna pozycja.
Położna Izabela Dembińska na Instagramie wrzuciła ostatnio wygodniejsze pozycje na odciążenie miednicy (takie same pokazywała fizjo uroginekologiczna na warsztatach na których byłam) i to pomaga, a jest dosyć wygodne, tylko wiadomo, że za długo lepiej nie leżeć na plecach
link do wpisu na insta https://www.instagram.com/p/DA20Z1HIyrR/?igsh=MTZ6OXF3enliaGdzaw==
Elewina, trzymam mocno kciuki za Was! Niech mała księżniczka jeszcze posiedzi w brzuszku, najważniejsze, że jesteście pod dobrą opieką 🫂Malinowa _Mamba, Elewina lubią tę wiadomość
👩34+🧔40 +🐈⬛
endometrioza (2015 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów)
antyk. hormonalna(evra) 2014-01.2024
⏸️31.03.2024
04.04.2024 beta HCG 980
🩺16.04.24 - crl 0.43 mm, jest serduszko
🩺 7.05 crl 2.47
🩺 27.05
🏥 USG prenatalne 3.06
crl 7.04 cm NT 1.9 mm/ Pappa ryzyka niskie ❤️
🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
Połówkowe 30.07 i 12.08
🩺 26.08 💙🐻 800 gram
🩺 echo serca 16.09 - prawidłowe, 134/min, 💙🐻1471 g
🩺23.09 szyjka 4.1cm
🩺 14.10 💙🐻2300 g
🩺 7.11 💙🐻 3400 g
🩺 18.11
-
Elewina wrote:Melduję się Dziewczyny z patologi ciąży (33+2)
Wczoraj od 13 nie czułam ruchów dziecka, zjadłam, tańczyłam, a nawet wypiłam cole (przy cukrzycy) i nic. Pojechaliśmy do szpitala (13 km) tam miałam plan rodzić.
Usg, ktg - wszystko ok, serduszko bije, ruchy się rejestrują. Ale bicie serduszka się nie podobało lekarce, jedno ktg 3 położne 2 lekarzy, zdecydowali, że na sygnale mnie przewożą (70km) do szpitala o wyższej referencyjnosci z nerwów przepłakałam cała drogę mimo, że próbowałam się uspokoić.
Tu znów usg, ktg plus sterydy na płuca jak by trzeba było robić cesarkę. Robią mi ktg co 4 godziny, mierzą tętna co 2 godziny, czułam w nocy i z rana ruchy teraz chyba poszła spać, pewnie zmęczona, bo ja całą noc nie mogłam spać.
Czuję się tu zaopiekowana, szkoda tylko że mój przyjechał na 9 dni, a ja w szpitalu, ale dla mojej Księżniczka zrobię wszystko.
Trzymajcie za nas kciuki 🙏🙏🙏
P.s. Potem nadrobię co pisałyście
Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok ✊ super, że tak zareagowali i jesteś pod dobrą opieką 💪Elewina lubi tę wiadomość
-
@Atika Przyjmujesz luteinę albo jakieś leki dopochwowo?
Jak powiedziałam kiedyś mojej gin, że czuję jakby mi ktoś szpilki wbijał w szyjkę (bałam się skracającej się szyjki) to powiedziała, że to może być podrażnienie po luteinie a teraz po macmiror.
Sam plaster od Libry może uczulać i to chyba można reklamować.
Kupiłam mamie kiedyś tejpy w Action, bo są chwalone na grupie użytkowników libry i moją mamę uczulają. Najlepiej jej się sprawdzają plastry te które kupuje na stronie diabetyk24 jak zamawia sensory. Mam dopiero pierwszy sensor i testuję właśnie te ze strony diabetyk24 i wszystko ok na tą chwilę. W tym tygodniu będę zmieniać sensor i wezmę od mamy takie co jej kiedyś zamawiałam na Shein (też polecane przez użytkowników libry a moją mamę uczulily).
Ja chyba nie wiem co to zgaga🙈 w tej pozycji bardziej czuję takie ciągnięcie brzucha w dół.
@Aune dzięki za info. Spojrzę na to, bo nie wiem co przy mojej skracającej szyjce i pessarze mogę a co nie😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października, 19:31
Atika lubi tę wiadomość
👩💼'89
👨💼'86
08.03.24 OM 🐒
10.04.24 ⏸️ beta 914.4
🤰13.12.2024
-
Hejo. Czy któraś z was biorących Luteinę - głównie z powodu skracającej się szyjki i napinania brzucha odstawia jak wybije 34tc?Starania od 05/2022💃28l🕴️34l
2x operacja przepukliny pachwinowej prawej, zrosty?
3x histeroskopia - polip + usunięcie przegrody macicy
Tarczyca = Letrox ✅ Nasienie ✅ Sono-HSG 07/23 - drożne, macica bez zrostów ✅ 08/23 RM: drobne mięśniaki, lewy jajnik w brzuchu ❌ 09.10/23 - cb 💔 ->11.2023 klinika: 16-18cs stymulacje ✖️
🍀19cs - lametta, ovitrelle, duphaston = 10dpo ⏸️ 20.03 🍀
6+1🥚4,4mm
8+4 🐥 1,87cm
12+3🐓 6,44cm - I USG jest OK !
15+4 🐔 około 10cm
20+4 jest 🩷 - 395g połówkowe OK!
26+3 🐡 1045g 29+4 🦐 1300g
30+4 🦑 1447g - III USG jest OK!
35+1 🐠 2343g 37+0 🐟 2770g
termin: 02.12.2024 🤭
-
KoKos wrote:Hejo. Czy któraś z was biorących Luteinę - głównie z powodu skracającej się szyjki i napinania brzucha odstawia jak wybije 34tc?
Hejo 😘 Ja biorę z uwagi na skurcze/napinanie brzucha. Mam ją kontynuować do kolejnej wizyty - to będzie 34+1, także wtedy będę wiedziała więcej.
A Ty kiedy wizytujesz, Kokosku? Dobrze widzę, że 29.10? -
KoKos wrote:Hejo. Czy któraś z was biorących Luteinę - głównie z powodu skracającej się szyjki i napinania brzucha odstawia jak wybije 34tc?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października, 22:16
-
Kam.ila dzięki za info, mi tak właśnie kazała moja lekarka, powiedziała, że mogę w 34tc skończonym spokojnie odstawić. To chyba, nie jest tak, że to spowoduje zaraz poród, a też nie chce przedłużać jak nie ma potrzeby 😅 magnez jeszcze i no-spe doraźnie w razie czego do 36tc mam brać, tak samo Acard 💪
Mummy no to pewnie się dowiesz czy odstawić czy jeszcze brać, wiem że niektórzy lekarze zalecają kontynuować do 36tc, ale muszę przyznać, że mnie ta Luteina już męczy i cieszę się, że to ostatni tydzień 🙃 wizytę u prowadzącej mam 28.10, a dzień później USG oceniające wzrastanie płodu 😉MummyYummy, Zagadka919 lubią tę wiadomość
Starania od 05/2022💃28l🕴️34l
Tarczyca = Letrox ✅ Nasienie ✅ Sono-HSG 07/23 - drożne, macica bez zrostów ✅ 08/23 RM: drobne mięśniaki, lewy jajnik w brzuchu ❌ 09.10/23 - cb 💔 ->11.2023 klinika: 16-18cs stymulacje ✖️
6+1🥚4,4mm
8+4 🐥 1,87cm
15+4 🐔 około 10cm
-
Zagadka919 niby mogłabym, a z drugiej strony chciałabym odstawić przed wizytą żeby zobaczyć czy nic się nie będzie działo dodatkowo przez ten tydzień bez Luteiny, sama nie wiem 🤷♀️Starania od 05/2022💃28l🕴️34l
6+1🥚4,4mm
8+4 🐥 1,87cm
15+4 🐔 około 10cm
-
Malinowa Mamba nie pomyślałabym, że to od Luteiny.
Te kłucia teraz się pojawiły, ale pamiętam, że kiedyś też mnie męczyły.
Brzuch stawia mi się dość często i rośnie w oczach. 😱
Mnie nie mówiono do kiedy mam brać Luteinę.
Oprócz tego biorę magnez i nospe doraźnie.Amra lubi tę wiadomość
Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
On: Problem męski - słaba morfologia
I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła
Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
-
KoKos wrote:Kam.ila dzięki za info, mi tak właśnie kazała moja lekarka, powiedziała, że mogę w 34tc skończonym spokojnie odstawić. To chyba, nie jest tak, że to spowoduje zaraz poród, a też nie chce przedłużać jak nie ma potrzeby 😅 magnez jeszcze i no-spe doraźnie w razie czego do 36tc mam brać, tak samo Acard 💪
Mummy no to pewnie się dowiesz czy odstawić czy jeszcze brać, wiem że niektórzy lekarze zalecają kontynuować do 36tc, ale muszę przyznać, że mnie ta Luteina już męczy i cieszę się, że to ostatni tydzień 🙃 wizytę u prowadzącej mam 28.10, a dzień później USG oceniające wzrastanie płodu 😉
Nie no raczej nie wywoła porodu. Zdjęcie szwu dopiero mam zaplanowane na sam początek 37 tygodnia więc na pewno jest to wzięte pod uwagę. Mam identyczne wytyczne jak Ty. Magnez dalej brać, nospa doraźnie i acard do 36 tygodnia 😁 -
villemo_gbm wrote:Cześć, macie już wybrany krem na brodawki do karmienia bez spłukiwania?
Też kupiłam lanolinę z Lansinoh, ale niektórzy polecają tę z Ziaji. I tutaj mam zagwostkę o co chodzi, bo każda to według opisu czysta lanolina, dzięki czemu nie trzeba jej zmywać przed karmieniem. Czy jedna jest w takim razie bardziej czysta od drugiej? 😃 Też czytałam, że komuś ta z Lansinoh sprawdza się najlepiej - nie wiem, czy to wytłumaczalne, ale może tak jest.
Ja jeszcze czytałam polecajki o maści Maltan, można robić sobie z niej okłady na gazikach i według opisu też nie trzeba zmywać, ale jeszcze bym tutaj poszukała opinii, bo coś mi o niej raz wyskoczyło, co skłoniło mnie do usunięcia jej z koszyka. Niestety z uwagi na moją tylko pogarszająca się pamięć nie mam pojęcia co to było 😀villemo_gbm lubi tę wiadomość
-
KoKos wrote:Zagadka919 niby mogłabym, a z drugiej strony chciałabym odstawić przed wizytą żeby zobaczyć czy nic się nie będzie działo dodatkowo przez ten tydzień bez Luteiny, sama nie wiem 🤷♀️
KoKos lubi tę wiadomość