X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Silenka Autorytet

Wysłany: 14 października, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KoKos wrote:
    Hejo. Czy któraś z was biorących Luteinę - głównie z powodu skracającej się szyjki i napinania brzucha odstawia jak wybije 34tc?
    Ja mam luteine włączona profilaktycznie przy blizniorach, odstawiamy w 36 tc jak dotrwamy 🫣

KoKos lubi tę wiadomość

🩷💙

preg.png
  • rybka8 Ekspertka

Wysłany: 14 października, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kupujecie może nakładki na sutki do karmienia? Albo którejś z Was się sprawdziły bądź nie?

Z tą czystą lanoliną w składzie to ciekawe... Skoro tu i tu czysta to tej z Ziaji nie trzeba zmywać czy jednak obie lepiej zmyć?

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    08.05 1,32cm dzidziusia, 177 u/min
    01.06 NIFTY zdrowa dziewczynka 💗
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    preg.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 14 października, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:
    A kupujecie może nakładki na sutki do karmienia? Albo którejś z Was się sprawdziły bądź nie?

Z tą czystą lanoliną w składzie to ciekawe... Skoro tu i tu czysta to tej z Ziaji nie trzeba zmywać czy jednak obie lepiej zmyć?
    Ja kupiłam dwa rozmiary z Madeli. Lekarz mi powiedział, że mam małe sutki i przez to mogę mieć problemy z karmieniem, a że starszej córki nie karmiłam z wyboru a teraz chciałabym spróbować to od razu się zaopatrzyłam. Nie wiem jak się będą sprawdzały, dziewczyny pisały, że są fajne, ale w tej kwestii myślę, że każdy metodą prób i błędów musi dopasować do siebie 😉

rybka8 lubi tę wiadomość

preg.png
  • meowne Autorytet

Wysłany: 14 października, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:

Te nakładki z medeli tez mam, ale generalnie kupiłam je ze świadomością, że raczej nie są mocno zalecane i uważane za must have, bo na zajęciach z laktacji w szkole rodzenia doradca mówiła, że tylko kilka procent kobiet faktycznie ich potrzebuje, ale czuję komfort, że je mam w razie czegoś. Polecała za to muszle laktacyjne. Ja akurat wcześniej wiele o nich nie słyszałam, a to takie muszle izolujące brodawki od drażniących wpływów np. stanika i faktycznie też to może być spoko.

Ogólnie w laktacyjnej kosmetyczce mam w sumie tę lanolinę, nakładki, kompresy multi-mam i 3 saszetki femaltiker i to wszystko. Wierzę, że wystarczy.

Moze znacie, ale z tipów od doradcy laktacyjnej to zachęcała do zamrożenia sobie przed porodem dwóch zmoczonych wodą pieluszek dziecięcych, ktore mogą służyć jako idealne okłady, gdy wrócimy do domu ☺️

I to o czym kiedyś już pisałam, to któraś z położnych polecała smarowanie lanoliną brodawek kilka tygodni przed terminem. Podobno też może pomóc 😃

rybka8 lubi tę wiadomość

24.03.2024 - II kreski ✨❤️
    25.03 beta-hcg: 203
    27.03 beta-hcg: 464
    2.04 beta-hcg: 4795
    09.04 🩺 (6+1) ❤️
    24.04 CRL: 1,70 cm
    20.05 NIFTY
    22.05 usg prenatalne crl: 6cm ☺️
    25.05 niskie ryzyka u dziewczynki 💗

preg.png
  • Dariaa29 Autorytet

Wysłany: 14 października, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meowne wrote:
    Też kupiłam lanolinę z Lansinoh, ale niektórzy polecają tę z Ziaji. I tutaj mam zagwostkę o co chodzi, bo każda to według opisu czysta lanolina, dzięki czemu nie trzeba jej zmywać przed karmieniem. Czy jedna jest w takim razie bardziej czysta od drugiej? 😃 Też czytałam, że komuś ta z Lansinoh sprawdza się najlepiej - nie wiem, czy to wytłumaczalne, ale może tak jest.

Ja jeszcze czytałam polecajki o maści Maltan, można robić sobie z niej okłady na gazikach i według opisu też nie trzeba zmywać, ale jeszcze bym tutaj poszukała opinii, bo coś mi o niej raz wyskoczyło, co skłoniło mnie do usunięcia jej z koszyka. Niestety z uwagi na moją tylko pogarszająca się pamięć nie mam pojęcia co to było 😀
    U mnie na szkole rodzenia położna polecała właśnie tą lanolinę z lansinoh 😊
    O maści maltan mówiła żeby stosować tylko w przypadku bólu i podrażnienia brodawek, ale w żadnym wypadku nie można tego stosować przy uszkodzonej skórze. Mówiła, że generalnie najlepiej niczym nie smarować, tylko swoim mlekiem. Mówiła, też o tym żeby podczas karmienia jedną piersią odsłonić też tą drugą żeby mogła się trochę powietrzyć

meowne lubi tę wiadomość

preg.png
  • Dariaa29 Autorytet

Wysłany: 14 października, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meowne wrote:
    Te nakładki z medeli tez mam, ale generalnie kupiłam je ze świadomością, że raczej nie są mocno zalecane i uważane za must have, bo na zajęciach z laktacji w szkole rodzenia doradca mówiła, że tylko kilka procent kobiet faktycznie ich potrzebuje, ale czuję komfort, że je mam w razie czegoś. Polecała za to muszle laktacyjne. Ja akurat wcześniej wiele o nich nie słyszałam, a to takie muszle izolujące brodawki od drażniących wpływów np. stanika i faktycznie też to może być spoko.

Ogólnie w laktacyjnej kosmetyczce mam w sumie tę lanolinę, nakładki, kompresy multi-mam i 3 saszetki femaltiker i to wszystko. Wierzę, że wystarczy.

Moze znacie, ale z tipów od doradcy laktacyjnej to zachęcała do zamrożenia sobie przed porodem dwóch zmoczonych wodą pieluszek dziecięcych, ktore mogą służyć jako idealne okłady, gdy wrócimy do domu ☺️

I to o czym kiedyś już pisałam, to któraś z położnych polecała smarowanie lanoliną brodawek kilka tygodni przed terminem. Podobno też może pomóc 😃
    U mnie też polecała muszle laktacyjne, mówiła, że są takie z wentylacją (dziurkami) i takie lepiej stosować jak się pojawia jakieś ranki na sutkach, a w przypadku zwykłych podrażnień lepiej mieć takie bez wentylacji żeby mleko które będzie tam kapać się nie wylewało 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października, 09:35

meowne lubi tę wiadomość

preg.png
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 14 października, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atika wrote:
    Malinowa Mamba nie pomyślałabym, że to od Luteiny.
    Te kłucia teraz się pojawiły, ale pamiętam, że kiedyś też mnie męczyły.

Brzuch stawia mi się dość często i rośnie w oczach. 😱

Mnie nie mówiono do kiedy mam brać Luteinę.
    Oprócz tego biorę magnez i nospe doraźnie.

Jak tak sobie myślę wstecz to wydaje mi się, że to kłucie czułam właśnie jak wdrożoną miałam luteinę. Wcześniej jeśli coś było delikatnego to raczej nie szyjka tylko wewnątrz pochwy.
    Teraz że względu na pessar nie mam już luteiny, ale mam za to macmiror (przeciwbakteryjnie, ale i zmniejsza mi ilość wydzieliny. Bez tego to chyba i tak miałabym wieczne uczucie, że się zsikałam😅) i przy nim też czuję czasem takie kłucie. Tu też moja gin mówiła, że może mnie podrażniać.
    Ogólnie gdzieś słyszałam czy czytałam, że stosując leki dopochwowo jeśli wypływają z nas resztki tak jak po luteinie czy macmiror to dobrze zmieniać bardzo często bieliznę albo wkładki/podpaski. Mniej się podrażniamy na zewnątrz przez resztki leku.

Ja niestety nospe i magnez mam wdrożone w sumie na stałe (3x dziennie), żebym nie przechwaliła, ale nie czuję już takiego napinania brzucha. Jedynie jak Młody mi gdzieś z jednej strony się wypchnie a ostatnio jest bardzo aktywny zwłaszcza jak się już położę spać. Jakby jakiś maraton rowerowy miał. Nie wiem czy to ma związek, ale ostatnio obserwuje, że jak z P. w dni wolne spędzamy więcej czasu razem to Młody jest bardzo aktywny a jak P. pracuje (nawet w domu) to w ciągu dnia mam względny spokój.

A propos poranionych sutków to wczoraj przeglądałam jedną grupę i znalazłam coś takiego:
    510a99935d271.jpghttps://zapodaj.net/plik-mTiCLeIX5T

Dziewczyny co stosujecie na kaszel? Katar z zatok i zatkany nos dodatkowo zaczynają przechodzić w suchy kaszel😔

👩‍💼'89
    - kilka lat po konizacji szyjki macicy
    - niedoczynność tarczycy + Hashimoto
    - PCOS (własne owulacje+ brak policystycznych jajników na USG)
    - podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
    - początek IO (mama od 2019 ma cukrzycę typu 1 + choroba Addisona)

👨‍💼'86

08.03.24 OM 🐒
    10.04.24 ⏸️ beta 914.4
    🤰13.12.2024

preg.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 14 października, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Ja po wizycie,malutka wazy już 1913g, szyjka trzyma,długa.
    Mam brać magnez 3 razy dzienne na te skurcze i kolejna wizyta 29.10 żeby pobrać gbs i skontrolować szyjkę.

Dariaa29, aambrozjaa93, Sandrix, Koku, Zagadka919, KoKos, meowne, businesscare, Fania017, Malinowa _Mamba, KarolinaAnastazja, Amra, Mami_35, Elewina, Aune, mar.1 lubią tę wiadomość

preg.png
  • KoKos Autorytet

Wysłany: 14 października, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi na temat Luteiny. Mnie jak ją biorę też coś częściej kłuje jakby w środku przy szyjce 🤷‍♀️ do tego śluz mi się jakoś zrobił bardziej wodnisty, chcę to odstawić, bo ciężko z tym kontrolować czy wody się nie sączą czy co, majtki mam ciągle mokre, chociaż ostatnio też mocno się pocę i obstawiam, że to to. Też tak macie z potami?

Będę brała Luteinę jak uzgodniłam z lekarką do tego 34tc :) a dziś wybieram się na szczepienie p/RSV, mam nadzieję, że po nim będzie bezobjawowo, bo po boostrixie miałam dwa dni gorączkę taką 38 st. C.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października, 10:52

Starania od 05/2022💃28l🕴️34l
    2x operacja przepukliny pachwinowej prawej, zrosty?
    3x histeroskopia - polip + usunięcie przegrody macicy
    Tarczyca = Letrox ✅ Nasienie ✅ Sono-HSG 07/23 - drożne, macica bez zrostów ✅ 08/23 RM: drobne mięśniaki, lewy jajnik w brzuchu ❌ 09.10/23 - cb 💔 ->11.2023 klinika: 16-18cs stymulacje ✖️
    🍀19cs - lametta, ovitrelle, duphaston = 10dpo ⏸️ 20.03 🍀
    6+1🥚4,4mm
    8+4 🐥 1,87cm
    12+3🐓 6,44cm - I USG jest OK !
    15+4 🐔 około 10cm
    20+4 jest 🩷 - 395g połówkowe OK!
    26+3 🐡 1045g 29+4 🦐 1300g
    30+4 🦑 1447g - III USG jest OK!
    35+1 🐠 2343g 37+0 🐟 2770g
    termin: 02.12.2024 🤭
    preg.png
  • rybka8 Ekspertka

Wysłany: 14 października, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa _Mamba wrote:
    Dziewczyny co stosujecie na kaszel? Katar z zatok i zatkany nos dodatkowo zaczynają przechodzić w suchy kaszel😔

Nie wiem czy pocieszę czy nie, ale w 5 miesiącu skończyło się u mnie antybiotykiem, bo nic nie dawało rady...

Natomiast 2 tygodnie temu jak mnie złapało to od razu pobiegłam po syrop Prenalen, codziennie piłam wyciskany sok z pomarańczy, herbaty z żurawiną, ładowałam imbir wszędzie gdzie można i się udało! Ale nie wiem też czy to nie kwestia tego, że połączyło się lekkie przeziębienie ze skutkami po szczepieniu na krztusiec.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października, 10:37

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    08.05 1,32cm dzidziusia, 177 u/min
    01.06 NIFTY zdrowa dziewczynka 💗
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    preg.png
  • KoKos Autorytet

Wysłany: 14 października, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do maści na brodawki to ja zaczęłam już używać Maltan teraz w celu hartowania, tak gdzieś wyczytałam w ulotce, że zalecane nawet na 2 miesiące przed porodem. No i mam lanoline 100% z lansinoh i kompresy multi-mam. Czytałam, że faktycznie zmywać tego nie trzeba jak ktoś karmi piersią (ja nie zamierzam), ale znając siebie pewnie i tak bym przecierała gdybym miała zamiar dziecko przystawiać 🙃 z tego co ja się dowiedziałam to niezależnie czy karmienie piersią czy odciąganie (KPI) to jednak brodawki cierpią i lepiej się na to przygotować już wcześniej 😅

Aune lubi tę wiadomość

Tarczyca = Letrox ✅ Nasienie ✅ Sono-HSG 07/23 - drożne, macica bez zrostów ✅ 08/23 RM: drobne mięśniaki, lewy jajnik w brzuchu ❌ 09.10/23 - cb 💔 ->11.2023 klinika: 16-18cs stymulacje ✖️
    6+1🥚4,4mm
    8+4 🐥 1,87cm
    15+4 🐔 około 10cm
    preg.png
  • KoKos Autorytet

Wysłany: 14 października, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do mleka kobiecego na brodawki to nie wiem gdzie, ale wyczytałam, że można z niego robić kompresy chłodzące 🤷‍♀️🤪 że bierzesz jednorazowe wkładki laktacyjne i nasączasz takim mlekiem i w zależności od potrzeb lodówka/zamrażarka. Nie wiem totalnie gdzie ja to czytałam i jaki ma to sens, ale zawsze można spróbować 😅 bo robienie tak z wodą wypada gorzej, bo ona wysusza i nie ma innych właściwości

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października, 10:46

Mami_35, Aune lubią tę wiadomość

6+1🥚4,4mm
    8+4 🐥 1,87cm
    15+4 🐔 około 10cm
    preg.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 14 października, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KoKos wrote:
    Dzięki za odpowiedzi na temat Luteiny. Mnie jak ją biorę też coś częściej kłuje jakby w środku przy szyjce 🤷‍♀️ do tego śluz mi się jakoś zrobił bardziej wodnisty, chcę to odstawić, bo ciężko z tym kontrolować czy wody się nie sączą czy co, majtki mam ciągle mokre, chociaż ostatnio też mocno się pocę i obstawiam, że to to. Też tak macie z potami?

Będę brała Luteinę jak uzgodniłam z lekarką do tego 34tc :) a dziś wybieram się na szczepienie p/RSV, mam nadzieję, że po nim będzie bezobjawowo, bo po boostrixie miałam dwa dni gorączkę taką 38 st. C.

Ja o dziwo przeszłam bezobjawowo po rsv więc za te cenę to może już coś porządnie zrobili 🤣

Sandrix lubi tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 14 października, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KoKos wrote:
    A co do mleka kobiecego na brodawki to nie wiem gdzie, ale wyczytałam, że można z niego robić kompresy chłodzące 🤷‍♀️🤪 że bierzesz jednorazowe wkładki laktacyjne i nasączasz takim mlekiem i w zależności od potrzeb lodówka/zamrażarka. Nie wiem totalnie gdzie ja to czytałam i jaki ma to sens, ale zawsze można spróbować 😅 bo robienie tak z wodą wypada gorzej, bo ona wysusza i nie ma innych właściwości

Wiesz, że ja też chyba gdzieś to czytałam 😅🤭 ogólnie nasze mleko działa cuda i się dostosowuje do tego co dziecko potrzebuje. A i kolejną rzeczą na plus jest dodawanie go do kąpieli maluszkowi zamiast płynów/mydła.

Ja potów nie mam, latem je miałam.. od miesiąca jak stosuję macmiror to noszę podpaski. Macmiror zostawia żółto-miodowe ślady i bałam się, że coś mi przeleci jak będę poza domem i że bielizna się nieodpierze. Ten lek mam stosować co jakieś 3-4 dni, ale po 3 dniach mam tak dużo śluzu, że bez podpaski też chodziłabym z mokrą plamą na tyłku. No i mam te plamienia przez pessar.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października, 11:29

👩‍💼'89
    - podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)

👨‍💼'86

08.03.24 OM 🐒
    10.04.24 ⏸️ beta 914.4
    🤰13.12.2024

preg.png

Wysłany: 14 października, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:
    Nie wiem czy pocieszę czy nie, ale w 5 miesiącu skończyło się u mnie antybiotykiem, bo nic nie dawało rady...

Natomiast 2 tygodnie temu jak mnie złapało to od razu pobiegłam po syrop Prenalen, codziennie piłam wyciskany sok z pomarańczy, herbaty z żurawiną, ładowałam imbir wszędzie gdzie można i się udało! Ale nie wiem też czy to nie kwestia tego, że połączyło się lekkie przeziębienie ze skutkami po szczepieniu na krztusiec.

Na przełomie czerwca i lipca rozłożyło mnie strasznie zapalenie zatok, że wtedy miałam antybiotyk. Początkowo próbowałam to naturalnymi metodami zwalczyć, ale jak już mi wydzielina z nosa zmieniła kolor na zielony to już się poddałam i zdecydowałam na wizytę u lekarza.
    Teraz przechodzę zupełnie inaczej, jakby łagodniej. Zaraziłam się pewnie od rodziców. Najpierw miałam opryszczkę a później właśnie katar. Niestety nos mi się przytyka i przez to gardło wysycha i kaszel się pojawią.. a w dodatku praktycznie nie czuję zapachów, ale smak mam, więc to raczej nie covid🙈 gorączki też nie miałam. do herbaty dodaję sok malinowy. Mam jeszcze czarny bez od koleżanki, ale ma strasznie dużo cukru i boję się, że mi glikemia wystrzeli w kosmos.

👩‍💼'89

👨‍💼'86

08.03.24 OM 🐒
    10.04.24 ⏸️ beta 914.4
    🤰13.12.2024

preg.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 14 października, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    villemo_gbm wrote:
    Cześć, macie już wybrany krem na brodawki do karmienia bez spłukiwania?

Czystą lanolinę polecam, ja już smaruje brodawki i widać różnicę, bo nie są bolące i mega twarde:)
    Mam z ziaja i mam z Madeli 😊

villemo_gbm, Aune lubią tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 14 października, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KoKos wrote:
    Co do maści na brodawki to ja zaczęłam już używać Maltan teraz w celu hartowania, tak gdzieś wyczytałam w ulotce, że zalecane nawet na 2 miesiące przed porodem. No i mam lanoline 100% z lansinoh i kompresy multi-mam. Czytałam, że faktycznie zmywać tego nie trzeba jak ktoś karmi piersią (ja nie zamierzam), ale znając siebie pewnie i tak bym przecierała gdybym miała zamiar dziecko przystawiać 🙃 z tego co ja się dowiedziałam to niezależnie czy karmienie piersią czy odciąganie (KPI) to jednak brodawki cierpią i lepiej się na to przygotować już wcześniej 😅

Te kompresy z multi mam już słyszałam od kilku osób, że bardzo polecają. Też czekają u mnie na testowanie :)

I kupiłam te kompresy chłodzące do lodowki/zamrażarki z lanilosh 😊

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • KoKos Autorytet

Wysłany: 14 października, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja dla mnie szok, że już dziewczyny z listopada się rozpakowują 😮😝

KarolinaAnastazja, Nina_02 lubią tę wiadomość

6+1🥚4,4mm
    8+4 🐥 1,87cm
    15+4 🐔 około 10cm
    preg.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 14 października, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też kupiłam te kompresy z Multi-mam, czytałam o nich same dobre opinie ☺️

Co do luteiny, ja biorę ją od samego początku ciąży ze względu na wcześniejsze poronienie i chyba już się po prostu do niej przyzwyczaiłam, ale też mam czasami uczucia delikatnego swędzenia gdzieś tam w środku lub kłucia. Wydaje mi się, że to właśnie od niej.
    Niestety byłam zmuszona używać wkładek przez to, że ona wypływa, ale często je zmieniam w ciągu dnia żeby uniknąć podrażnień.

Wiecie może czy przy braniu luteiny można pobrać cytologie? Ostatnia miałam pobierana rok temu na koniec października , a że mam tradycje, że robię to raz do roku teraz przed porodem też chciałam to zrobić, ale z tego co wiem i czytałam nie zaleca się pobierać jej przy przyjmowaniu jakichkolwiek globulkach dopochwowych, a ja na razie nie mogę odstawić luteiny.
    Zapytam w niedzielę lekarza jak będę na wizycie, ale może wy macie jakieś doświadczenia?

preg.png
  • KoKos Autorytet

Wysłany: 14 października, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra, ja brałam Luteinę wcześniej od 5 do 11-12 tc bodajże i w tym czasie miałam normalnie pobieraną cytologię przez moją dr prowadząca, także chyba nie ma przeciwwskazań ;)

Teraz biorę znów od 29tc do tego 34tc Luteinę, może masz rację, że to kwestia przyzwyczajenia, ale wiedząc jak może być bez niej to jednak wtedy wydaje mi się to bardzo upierdliwe, no ale wiadomo, że jak trzeba to trzeba 🙂

6+1🥚4,4mm
    8+4 🐥 1,87cm
    15+4 🐔 około 10cm
    preg.png
‹‹ 379 380 381 382 383 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ