X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dokładnie to ten co wstawiła link Daria 😁 Tylko wtedy był link do sprzedawcy skarby kaszub czy coś a widzę, że on już nie ma w ofercie no ale jest tego na allegro więc na spokojnie można zamówić.
    O widzisz Megipta bo ja faktycznie jako ostatnia z Was zamawiałam z tego linku i u mnie po dwóch dniach już był 🤣.

spineczka lubi tę wiadomość

age.png
  • Aniela855888 Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też skusiłam się na słód, ma być wtorek/sroda :) u mnie w miarę sytuacja opanowana, obecnie dokarmiam raz dziennie na wieczór moim mlekiem odciągniętym w ciągu dnia, ale odciągam więcej niż dokarmiam więc codziennie sobie porcję mrożę :)ostatnio nawet dwa dni udało się bez dokarmiania, mam nadzieję że slod pozwoli mi do tego wrócić :D odciągam tak 60-90 z dwóch piersi, ale w nocy mała je z jednej piersi i wtedy do drugiej podstawiam kolektor i dzięki temu udaje mi się zebrać 30-60 przez taka noc ;)
    Także dam znać, czy słód pomoże :D

Co do problemów brzuszków - ostatnio mieliśmy mega zaparcie, kupy nie było ponad tydzień.. postanowiłam zainterweniować, bo od kilku dni mała bardzo się napinała i brzuszek bolał, więc kupiliśmy w aptece wlewki miodowe. Po zastosowaniu połowy mega kupa była po kilku minutach. Wiem że takie ingerencje nie są najlepszą opcją, ale mała się już bardzo męczyła :( w między czasie zmieniłam biogaie na vivomixx. To było w czwartek. Dzis rano niespodzianka - kupa 💩 bez bólów brzuszka, bez napinania. Mam nadzieje, ze vivomixx pomógł i już więcej takich problemów nie będzie.

Mami_35 lubi tę wiadomość

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:
    Ja też skusiłam się na słód, ma być wtorek/sroda :) u mnie w miarę sytuacja opanowana, obecnie dokarmiam raz dziennie na wieczór moim mlekiem odciągniętym w ciągu dnia, ale odciągam więcej niż dokarmiam więc codziennie sobie porcję mrożę :)ostatnio nawet dwa dni udało się bez dokarmiania, mam nadzieję że slod pozwoli mi do tego wrócić :D odciągam tak 60-90 z dwóch piersi, ale w nocy mała je z jednej piersi i wtedy do drugiej podstawiam kolektor i dzięki temu udaje mi się zebrać 30-60 przez taka noc ;)
    Także dam znać, czy słód pomoże :D

Co do problemów brzuszków - ostatnio mieliśmy mega zaparcie, kupy nie było ponad tydzień.. postanowiłam zainterweniować, bo od kilku dni mała bardzo się napinała i brzuszek bolał, więc kupiliśmy w aptece wlewki miodowe. Po zastosowaniu połowy mega kupa była po kilku minutach. Wiem że takie ingerencje nie są najlepszą opcją, ale mała się już bardzo męczyła :( w między czasie zmieniłam biogaie na vivomixx. To było w czwartek. Dzis rano niespodzianka - kupa 💩 bez bólów brzuszka, bez napinania. Mam nadzieje, ze vivomixx pomógł i już więcej takich problemów nie będzie.
    U nas właśnie drugi dzień beż kupy i widzę, że ja brzuszek boli. Dawaliśmy też biogaje, ale ja odstawiłam, bo miałam wrażenie,że po niej boli bardziej. Może sprobuje też ten vivomix.🤔

• aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się dziś dowiedziałam, że Henio jest przekarmiony, bo waży już 4880g i to za dużo. Ma być karmiony nie częściej niż co 2-3h, bo podobno od częstszego karmienia ma zagazowany brzuszek... A jesteśmy tylko KP i wszędzie czytałam, że nie da się przekarmić na piersi i nie wiem już co robić😕 Ogólnie większość razy je co 2-3h a w nocy często też co 3.5-4h, ale teraz jak był ten skok to chciał częściej jeść, więc zdarzało się co 1-1.5h, ale nie jakoś bardzo często. No i w sumie karmi się przecież na żądanie. Już nic nie wiem, zgłupiałam, a wiadomo, że nie chce mu zaszkodzić tylko pomóc...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 16:25

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:
    Ja się dziś dowiedziałam, że Henio jest przekarmiony, bo waży już 4880g i to za dużo. Ma być karmiony nie częściej niż co 2-3h, bo podobno od częstszego karmienia ma zagazowany brzuszek... A jesteśmy tylko KP i wszędzie czytałam, że nie da się przekarmić na piersi i nie wiem już co robić😕 Ogólnie większość razy je co 2-3h a w nocy często też co 3.5-4h, ale teraz jak był ten skok to chciał częściej jeść, więc zdarzało się co 1-1.5h, ale nie jakoś bardzo często. No i w sumie karmi się przecież na żądanie. Już nic nie wiem, zgłupiałam, a wiadomo, że nie chce mu zaszkodzić tylko pomóc...

Powiem Ci że jestem w szoku... Bo mi położna powiedziała, że wagę to trzeba pilnować przy karmieniu mm. I przy kp jak nic się nie dzieje to nie jest problem. Moja ważyła na ostatniej wizycie 4530g jak miała równy miesiąc. Więc jak na dziewczynkę to też sporo. Nie miałam żadnych wytycznych żeby coś zmieniać bo położna powiedziała ,że w dobrych odstępach je i nie ma problemu. Je też co 2-3h. Jedynie jak miała skok to chciała co 1h. Tak samo jak u Ciebie a dziś np ma dzień że je 80ml a nawet 60 a teraz akurat 120 ml. Więc myślę, że nie masz co się stresować

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

age.png
  • Megipta Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie listopadowe a jak tam wasze plamienia? U mnie jajniki świrują jak na @ i dostałam obfitszego plamienia po dłuuuugiej przerwie 😄 jeszcze nie byłam u gina ale chyba dostałam okres 😶
    Ze starszym dostałam po równo 2ch miesiącach od porodu 🫣

👱‍♀️ 34l. 🧔‍♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
    🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
    🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
    🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
    🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
    🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
    🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
    🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
    🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
    🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
    🎁25.11.24r.🎊 ur. 38tc+5 3828g 👶🏻

Wysłany: 6 stycznia, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    Mamusie listopadowe a jak tam wasze plamienia? U mnie jajniki świrują jak na @ i dostałam obfitszego plamienia po dłuuuugiej przerwie 😄 jeszcze nie byłam u gina ale chyba dostałam okres 😶
    Ostatnio też czułam dziwne kłucie ale nic się nie dzieje🤷 bardziej się obawiam że chyba mam jakąś infekcje, mimo ścisłej higieny pojawia się dość nieprzyjemny zapach, a jest już po połogu... W środę ginekolog więc zobaczymy.

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
    22.05.2024 NIFTY
    28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
    Termin 09.12.2024
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:

Olalabym temat. Dziecko ma jeść tyle, ile potrzebuje. A przy skokach to normalne, ze dziecko chce więcej. Moze sie zdarzyć odwrotna sytuacja przy kolejnym skoku, ze bedzie jeść byle ino.
    Poza tym, dzieci rosna skokowo.. Nigdy idealnie, jak kolejne 2-3 pomiary wskazywałyby, ze jest "za gruby" to wtedy moooze zaczęłabym szukać rozwiązania.

aambrozjaa93, villemo_gbm, Zagadka919 lubią tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    Ja po 5tyg dostałam okres😅

Megipta, Micaela lubią tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:
    Też bym to olała. Nie da się przekarmić kp i ja tego się trzymam. Tym bardziej że dzieci przybierają skokowo i teraz może trochę zwolni. Potrafią nam ludzie namieszać w głowie 😥

Ja też dziś trochę zestresowana. Chyba mały ma biegunkę. Nie wiem co robić, czy powinnam szukać lekarza, czy na spokojnie poczekać do jutra? 😥 trochę panikuję

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ambrozja absolutnie nie przejmuj się tym akurat co ona powiedziała. Podpisuję się pod tym co dziewczyny napisały. Dziecko na KP je tyle ile potrzebuje.. ehh...

Ja październikowa, nie listopadowa mama.. ale miesiączki nie mam, i mam nadzieję że nie dostanę dopóki nie zakończę KP
    A liczę na to, że będzie jak poprzednio, bo 4 miesiace po zakończeniu karmienia jeszcze miałam spokój😊

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ambrozja ja bym sie nie przejmowala tylko karmiła tak jak dziecko tego potrzebuje. Moja Rozalka też dużo przybiera, jutro będzie położna to dam Ci znać ile teraz wazy.

aambrozjaa93, Mons_S, Zagadka919 lubią tę wiadomość

• Megipta Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że Mandoriana tuli już maleństwo bo coś za długa cisza 🤭 #czekamy

Mami_35, Dariaa29, Zagadka919, KarolinaAnastazja, rybka8 lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 34l. 🧔‍♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
    🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
    🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
    🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
    🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
    🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
    🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
    🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
    🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
    🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
    🎁25.11.24r.🎊 ur. 38tc+5 3828g 👶🏻

Wysłany: 7 stycznia, 05:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:

Ja też dziś trochę zestresowana. Chyba mały ma biegunkę. Nie wiem co robić, czy powinnam szukać lekarza, czy na spokojnie poczekać do jutra? 😥 trochę panikuję

Nina, jak tam sytuacja?
    Przy karmieniu piersią mogą być luźniejsze kupki i też momentami się zastanawiałam czy to co w pieluszce jest ok czy to już biegunka albo jak zaczął w trakcie przewijania to najpierw było bardziej wodniście, a później dopiero gęstsza kupka.
    Trochę mi pomógł ten wpis i na stronie Hafija

https://www.kasiazielinska.pl/kupa-niemowlaka-wielki-problem-w-malej-pieluszce/

plus w takiej chwili wątpliwości spojrzeć na ogólny stan dziecka, czy zachowuje się normalnie, ma gorączkę, objawy odwodnienia.
    Mam nadzieję, że u Was w porządku!

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 05:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:

Mnie przez ostatnie 2-3 dni też pobolewało wieczorami podbrzusze jak na okres, ale jeszcze to nie to, karmię tylko piersią, ale czytałam, że może się zdarzyć @ i tak. Czekam na kontrolę po połogu, ale mój lekarz będzie dopiero A 3 tygodnie.

Nasza choroba na szczęście młodego ominęła i jakoś wróciłam do życia i spacerków. Jutro mamy USG bioderek.

Megipta lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 05:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:

To mój też jest przekarmiony piersią, bo 2 stycznia miał już 5130 gram, a urodzeniowa waga 30.11 3680g . Położna mówiła, że dużo przybiera, 200% normy, ale "przecież piersi mu nie zabierzemy" ;) i że jej córka też tyle jadła i przybierała jak była mała.

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 06:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aune wrote:
    Nina, jak tam sytuacja?
    Przy karmieniu piersią mogą być luźniejsze kupki i też momentami się zastanawiałam czy to co w pieluszce jest ok czy to już biegunka albo jak zaczął w trakcie przewijania to najpierw było bardziej wodniście, a później dopiero gęstsza kupka.
    Trochę mi pomógł ten wpis i na stronie Hafija

https://www.kasiazielinska.pl/kupa-niemowlaka-wielki-problem-w-malej-pieluszce/

plus w takiej chwili wątpliwości spojrzeć na ogólny stan dziecka, czy zachowuje się normalnie, ma gorączkę, objawy odwodnienia.
    Mam nadzieję, że u Was w porządku!

Dziękuję że pytasz! Już jest dobrze! 😊
    Chyba jednak spanikowałam! 🤭 ale zachowałam zimną krew!😅
    Przy tej nietolerancji laktozy każda pielucha od urodzenia małego była z takim kleksem dwójki i to było dla mnie ‚normalne’ dopiero położna uświadomiła mi że powinno być inaczej.
    Natomiast wczoraj każda pielucha była totalnie przepełniona dwójką i do tego zapach dużo intensywniejszy 😬dlatego w pewnym momencie pomyślałam że to biegunka 😬

Wypiłam sobie karmi żeby mieć mleczko, przystawiałam małego co 1,5-2h żeby dużo pił i wieczorem pieluszki były już tylko mokre 😅

Podsumowując delicol zaczyna działać a ja chyba niepotrzebnie dawałam espumisan 😬

Aune, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:
    No patrz, myślę podobnie jak Ty, że nie da się przekarmić dziecka piersią. Przecież mleko mamy jest lekkostrawne. A jak niby rzadziej karmić, skoro się domaga? Mój maluch też non stop się domaga wiec nie wyobrażam sobie takiej zmiany. A to źle że tak przybiera? Gazy mogą wynikac z niedojrzałości układu trawiennego Przecież.

aambrozjaa93, Aune lubią tę wiadomość

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    A u mnie od porodu cały czas non stop żółte upławy. Gin dopiero w ten piątek. Męczące bo długo nosiłam podpaski, teraz wkladki ale co chwila muszę zmieniać. Ktoś tak ma?

Megipta lubi tę wiadomość

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • rybka8 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina1111 wrote:
    A u mnie od porodu cały czas non stop żółte upławy. Gin dopiero w ten piątek. Męczące bo długo nosiłam podpaski, teraz wkladki ale co chwila muszę zmieniać. Ktoś tak ma?

Ja w 3,5 tygodniu połogu przeszłam na wkładki bo już nie było żadnych upławów i nagle krew... Do tego doszedł ból brzucha, taki okresowy.
    Fakt, tej krwi nie jest dużo. Przez pół dnia było tylko zabarwiona ta wkładka w połowie, ale jednak była.
    I też się zastanawiam o co chodzi, czy to normalne, że nagle krew wraca.

Malina a może się przemęczasz? Nie dźwigasz za dużo?
    Ja sama się zastanawiam kiedy do lekarza iść po połogu, dużo osób mówi mi, że ta wizyta jest zbędna. Ale po moim porodzie rozpatruję antykoncepcję bo nie przeżyję znów tego bólu 🫣

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    08.05 1,32cm dzidziusia, 177 u/min
    01.06 NIFTY zdrowa dziewczynka 💗
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    9.12 39+0 Maja 🩷
    age.png
‹‹ 539 540 541 542 543
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ