X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was po porodzie zmaga się z obniżeniem macicy? Jak sobie z tym radzicie?
    Jestem przed wizytą u gin, ale już pisałam jej o tym, że zauważyłam jakby wystającą kulkę i mam wrażenie jakby mi coś miało wypadać. odpisała mi, że może to być ściana pochwy. Umówię się też oczywiście do fizjo uro, ale to chyba już po wizycie u gin. Poza tym w dalszym ciągu boli mnie kość ogonowa, a w domu mamy tylko twarde materace i jest to dość mało komfortowe. Nie wiem też czy nie mam hemoroidów 😔 2 dni boli mnie kręgosłup i nie wiem czy to od jakiegoś przeciążenia czy to ma powiązanie z tą obniżoną macicą.jakieś totalne kombo tego wszystkiego.

Z plusów to Olek chyba przeszedł skok rozwojowy - zaczyna wydawać z siebie inne dźwięki niż tylko płacz jak na początku po porodzie. 3 noc przespał 4-5h. Nad ranem strasznie denerwuje się jak ma przykryte stopy. Jak mu je odkryje to jest w stanie jeszcze 0.5-1h pospać. Ładnie przybiera na wadze mimo mam (dobowo ok.40-50 g), dużo marudzi i nie jest w stanie sam sobą się zająć. W dodatku jest strasznie niecierpliwu🤣
    Co do krwawienia to jakoś w tamtym tygodniu miałam 2 dni tylko że śluzem a późnej na kilka dni wróciło plamienie krwią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 06:47

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • Mami_35 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa _Mamba wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was po porodzie zmaga się z obniżeniem macicy? Jak sobie z tym radzicie?
    Jestem przed wizytą u gin, ale już pisałam jej o tym, że zauważyłam jakby wystającą kulkę i mam wrażenie jakby mi coś miało wypadać. odpisała mi, że może to być ściana pochwy. Umówię się też oczywiście do fizjo uro, ale to chyba już po wizycie u gin. Poza tym w dalszym ciągu boli mnie kość ogonowa, a w domu mamy tylko twarde materace i jest to dość mało komfortowe. Nie wiem też czy nie mam hemoroidów 😔 2 dni boli mnie kręgosłup i nie wiem czy to od jakiegoś przeciążenia czy to ma powiązanie z tą obniżoną macicą.jakieś totalne kombo tego wszystkiego.

Z plusów to Olek chyba przeszedł skok rozwojowy - zaczyna wydawać z siebie inne dźwięki niż tylko płacz jak na początku po porodzie. 3 noc przespał 4-5h. Nad ranem strasznie denerwuje się jak ma przykryte stopy. Jak mu je odkryje to jest w stanie jeszcze 0.5-1h pospać. Ładnie przybiera na wadze mimo mam (dobowo ok.40-50 g), dużo marudzi i nie jest w stanie sam sobą się zająć. W dodatku jest strasznie niecierpliwu🤣
    Co do krwawienia to jakoś w tamtym tygodniu miałam 2 dni tylko że śluzem a późnej na kilka dni wróciło plamienie krwią.

Ja mam obniżoną pochwę, już przy szyciu po porodzie polozna to zauważyła. u mnie objawia się to tym, że np w toalecie czuje taki ciężar w środku i siedząc na toalecie nie jestem w stanie się rozluźnić. Jeszxze w szpitalu mialam konsultacje u fizjo i teoretycznie może to samo wrócić do normy w okresie połogu. Jak nie, to mam zwrócić uwagę na wizycie popołogowej u gin, żeby to zbadał i jak się nie naprawi samo to iść do fizjo. Choć mam wrażenie, że u mnie trochę się poprawia.

Co do siedzenia to ja sobie robię taki wałek z koca i układam w kolo, to mi pomaga podczas karmienia na siedząco. Tylko że niby w necie piszą żeby nie korzystać z żadnych tego typu kół czy poduszek poporodowych.

💗 luty 2023 - córeczka 920 g, 29 t.c.
    💝 grudzień 2024 - czekamy

Wysłany: 8 stycznia, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mami_35 wrote:
    Ja mam obniżoną pochwę, już przy szyciu po porodzie polozna to zauważyła. u mnie objawia się to tym, że np w toalecie czuje taki ciężar w środku i siedząc na toalecie nie jestem w stanie się rozluźnić. Jeszxze w szpitalu mialam konsultacje u fizjo i teoretycznie może to samo wrócić do normy w okresie połogu. Jak nie, to mam zwrócić uwagę na wizycie popołogowej u gin, żeby to zbadał i jak się nie naprawi samo to iść do fizjo. Choć mam wrażenie, że u mnie trochę się poprawia.

Co do siedzenia to ja sobie robię taki wałek z koca i układam w kolo, to mi pomaga podczas karmienia na siedząco. Tylko że niby w necie piszą żeby nie korzystać z żadnych tego typu kół czy poduszek poporodowych.

W szpitalu miałam takie poduszkę koło z dziurą, bo po szyciu nie mogłam siedzieć i tak mi doradziła jedna pani doktor na obchodzie. Znów położna mówiła właśnie, żeby nie korzystać z takich rzeczy bo mogą wszystko wypadać późnej. Może to przez to może nie. Wydaje mi się, że ja zaczęłam to czuć dopiero z tydzień temu albo wcześniej na to nie zwracałam uwagi, no ciągnęły mnie szwy.
    Boję się tylko, żeby mi to całkiem nie zaczęło wypadać na zewnątrz.

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    💐 Mandoriana gratulacje i czekamy na wieści czy porod przebiegł tak jak sobie wymarzyłaś 😊

💐Rudylisek również gratulacje, jak synek ma na imię? ☺️ Mi felmatiker pomogl tylko z początku, slod jeczmienny zaczęłam od dzisiaj i faktycznie coś się zaczyna rozchulać z mleczkiem 🙃

💐Kramar wbić Cię na pierwszą stronę bo chyba Cię pominęłam 🙀 Jeśli tak po podaj imię bobaska, wiek ciąży z dnia porodu i datę 😄

Czy kogoś jeszcze pominęłam? 😋

Druga sprawa jeśli jesteśmy już w komplecie ponawiam przejście jak proponowałam kilka miesięcy temu na prywatkę do fejsa 😜 któraś mama zdeklarowała się, że może pomóc utworzyć grupę ale nie pamiętam która 🫣

Kolejna rzecz czy któraś ma podgrzewacz do butelek z lionelo? Ten pojedynczy? Za cholere nie umiem go obsługiwać, w internecie i instrukcji mało konkretów a ja mam z nim problem żeby cokolwiek podgrzał 🙏

Ja mam 😁

Wlacz środkiem daj milk usyaw temperaturę i gotowe😁

Megipta lubi tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Kramar Koleżanka

Wysłany: 8 stycznia, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    💐Kramar wbić Cię na pierwszą stronę bo chyba Cię pominęłam 🙀 Jeśli tak po podaj imię bobaska, wiek ciąży z dnia porodu i datę 😄

Tak, tak dopisz mnie proszę :)
    Jakub urodzony 28.12 w 40+4 tc :)

Megipta lubi tę wiadomość

👩 34 w teorii wszystko ok
    🧑🏻‍🦱36 Oligoasthenoteratozoospermia

Starania od 2021
    10.10.2021 Usunięcie polipa
    12.2023 start IVF
    16.12.2023 Punkcja
    Pobrano 21 komórek ->16 dojrzałych-> 12 zapłodniono-> 10❄️
    Ryzyko hiperstymulacji-> brak świeżego transferu
    FET 1: 08.01.2024 ❌
    Beta 9dpt 2,49
    Biopsja CD56, CD138✅️
    FET 2: 08.04.2024
    6 dpt ⏸️
    7 dpt beta 49,4; prog 22
    9 dpt beta 167
    11 dpt beta 420 ❤️
    13.06.24 I prenatalne: niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    30.07.2024 II prenatalne: zdrowy maluszek
    14.10.2024 III prenatalne: 1440g pięknego chłopca 🩵
    PTP: 24.12.2024
  • Mami_35 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa _Mamba wrote:
    W szpitalu miałam takie poduszkę koło z dziurą, bo po szyciu nie mogłam siedzieć i tak mi doradziła jedna pani doktor na obchodzie. Znów położna mówiła właśnie, żeby nie korzystać z takich rzeczy bo mogą wszystko wypadać późnej. Może to przez to może nie. Wydaje mi się, że ja zaczęłam to czuć dopiero z tydzień temu albo wcześniej na to nie zwracałam uwagi, no ciągnęły mnie szwy.
    Boję się tylko, żeby mi to całkiem nie zaczęło wypadać na zewnątrz.

To ja bym chyba od razu poszła do fizjo skoro to dopiero niedawno się pojawiło... żeby się nie poglebiło

• Mami_35 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy jesteście juz zapisane na wizyty po połogu?
    U mnie wolny termin najwcześniej na 3 kwietnia czyli 4 miesiące po porodzie 😠

Zapisze się prywatnie wcześniej, ale to w innym miejscu, chyba inny lekarz też może przeprowadzić taką wizytę?

• An_veherzhynska Nowa

Wysłany: 8 stycznia, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szanowne Panie,

Nazywam się Anastasiia Veherzhynska, jestem studentką V roku psychologii na Uniwersytecie Łódzkim. Prowadzę badanie do pracy magisterskiej dotyczące związku między ciążą a postrzeganiem, obrazem ciała a zachowaniami żywieniowymi. Procedura badania obejmuje wypełnienie kilku wystandaryzowanych kwestionariuszy oraz ankiety socjodemograficznej.

Badanie skierowane jest do wszystkich kobiet w wieku od 18 do 35 lat, które są w trakcie pierwszej ciąży lub są po urodzeniu pierwszego dziecka (dziecko ma nie więcej niż rok).

Badanie jest w pełni anonimowe i wypełnienie zajmuje około 15 minut. Można w każdej chwili przerwać badanie bez podawania przyczyny oraz przesyłania odpowiedzi.

W badaniu pojawiają się pytania dotyczące samooceny, obrazu ciała oraz zachowań żywieniowych. Jeśli te tematy mogą być dla Ciebie trudne, proszę o ostrożność przy przystępowaniu do badania. Proszę pamiętać, że w każdej chwili można przerwać wypełnianie ankiety bez podawania przyczyny.

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=7xpEYw7al0O7fvnUcF6WO6g9kvHPfiRDu1ScohJPJo5UMkc2UERHRUtRUEhYUUI2SFgyTUVHSjBPVy4u

W razie pytań lub uwag proszę o kontakt na adres mailowy - [email protected]

Z wyrazami szacunku,

Anastasiia Veherzhynska

• MummyYummy Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mami_35 wrote:

Zapisze się prywatnie wcześniej, ale to w innym miejscu, chyba inny lekarz też może przeprowadzić taką wizytę?

Ojeju, jakie kolejki 🙈 Tak, inny lekarz bez problemu sprawdzi, co i jak, pamiętaj tylko, żeby wziąć dokumenty, czyli wypis ze szpitala i jeśli miałaś coś dodatkowego, to też 🙂

Mami_35 lubi tę wiadomość

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kontrolę mam dzisiaj 💪 Ale to zleciało 🥹

KarolinaAnastazja, Mami_35, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 8 stycznia, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mami_35 wrote:

Do mojej prowadzącej są zapisy na 3 miesiące do przodu. Jeszcze w ciąży się zapisywałam tylko chyba coś źle policzyłam i planową wizytę mam 14.02🤣🤣 ale pisałam już do niej i mam się jutro przypomnieć to przyjmie mnie w następnym tygodniu. Będę akurat 6 tygodni po porodzie.

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png

Wysłany: 8 stycznia, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mami_35 wrote:
    To ja bym chyba od razu poszła do fizjo skoro to dopiero niedawno się pojawiło... żeby się nie poglebiło

Tak mi się wydaje, że dopiero to się pojawiło chyba, że wcześniej nie odczuwałam tego. Tylko inne dolegliwości po szyciu, kość ogonowa itp.

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png

Wysłany: 8 stycznia, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mami_35 wrote:

My właśnie jedziemy dzisiaj do pani doktor z wizytą popołogową i z podziękowaniem:)

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    My właśnie jedziemy dzisiaj do pani doktor z wizytą popołogową i z podziękowaniem:)
    Właśnie apropo podziękowań, to ja zamówiłam takie drobne upominki dla lekarza i położnej w podziękowaniu. Mąż mówi że wymyślam 😁

Mami_35, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:
    Właśnie apropo podziękowań, to ja zamówiłam takie drobne upominki dla lekarza i położnej w podziękowaniu. Mąż mówi że wymyślam 😁
    A mogłabyś się podzielić tym co zamówiłaś ? Bo ja jakoś nie mam pomysłu 😉

age.png
  • businesscare Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też już dziś po wizycie popołogowej :) pobrał cytologię, i mam czekać na miesiączkę aby MCK założyć spiralkę. Niestety od wczoraj ponownie mam zapalenie piersi więc od razu dostałam antybiotyk

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
    22.05.2024 NIFTY
    28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
    Termin 09.12.2024
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a macie jakieś rady na zaparcia? Młody jest od 3 dnia życia na Nan opti pro plus i od około 3 dni dopiero ma problemy z wypróżnianiem się. Wcześniej była musztardowa kupa 2-3 razy dziennie, dzisiaj tylko (sorry 🙈) taki bobek jak z ciastoliny. Położna Srodowiskowa dzisiaj była i kazała mu podać kawałek czopka glicerynowego. Faktycznie, był efekt no ale to nie jest rozwiązanie. Jutro mamy pediatrę, to podpytam. Próbowaliśmy do tej pory: espumisan, termofor z pestek wiśni, masaże, podnoszenie pupy 🥴 ale nadal się męczy, strasznie się pręży. Dużo bąków puszcza za to 🤷🏻‍♀️
    Send helppp

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne

💊
    Euthyrox N50

preg.png

Wysłany: 8 stycznia, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:

My daliśmy flowerboxa kwiatowego z napisem dziękuję

Wkoncu Nasz B=33%mama+33%tata+34%Pani doktor😁

Zagadka919 lubi tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png

Wysłany: 8 stycznia, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    Dziewczyny a macie jakieś rady na zaparcia? Młody jest od 3 dnia życia na Nan opti pro plus i od około 3 dni dopiero ma problemy z wypróżnianiem się. Wcześniej była musztardowa kupa 2-3 razy dziennie, dzisiaj tylko (sorry 🙈) taki bobek jak z ciastoliny. Położna Srodowiskowa dzisiaj była i kazała mu podać kawałek czopka glicerynowego. Faktycznie, był efekt no ale to nie jest rozwiązanie. Jutro mamy pediatrę, to podpytam. Próbowaliśmy do tej pory: espumisan, termofor z pestek wiśni, masaże, podnoszenie pupy 🥴 ale nadal się męczy, strasznie się pręży. Dużo bąków puszcza za to 🤷🏻‍♀️
    Send helppp

No to mamy ten sam problem na tym samym mleku..w miarę idzie to na espumisanie. Problem od 2 dni...

Daj znać

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    Send helppp
    Mieliśmy ten sam problem. My stosujemy raz dziennie vivomixx i do każdego karmienia Delicol i po tygodniu już te kupki się bardzo poprawiły.

Sandrix lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 541 542 543 544 545
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ