X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    Dziewczyny a macie jakieś rady na zaparcia? Młody jest od 3 dnia życia na Nan opti pro plus i od około 3 dni dopiero ma problemy z wypróżnianiem się. Wcześniej była musztardowa kupa 2-3 razy dziennie, dzisiaj tylko (sorry 🙈) taki bobek jak z ciastoliny. Położna Srodowiskowa dzisiaj była i kazała mu podać kawałek czopka glicerynowego. Faktycznie, był efekt no ale to nie jest rozwiązanie. Jutro mamy pediatrę, to podpytam. Próbowaliśmy do tej pory: espumisan, termofor z pestek wiśni, masaże, podnoszenie pupy 🥴 ale nadal się męczy, strasznie się pręży. Dużo bąków puszcza za to 🤷🏻‍♀️
    Send helppp
    Na baki jest dobre leżenie na brzuszku.przy którymś dziecku stosowałam delicol.

Sandrix lubi tę wiadomość

• Tatka Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które karmią piersią, czy podajecie maluszkom smoczek? Mój synek ma 3 tyg, jest KPI ale nie tracę nadziei że przejdzie na KP. Wiem ze buteleczki i smoczki oddalają ten moment, ale smoczek podobno zaspokaja go kiedy płacze

starania o pierwszego maluszka od 01/ 2023

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36
    10/2023 sonohysterogram wyniki ok

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    Progressive motility score 3
    Motile sperm total count 20,67
    Morphology 2% - Subfertile
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki, będziemy próbować 🧡

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne

💊
    Euthyrox N50

preg.png
  • Aniela855888 Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    Dziewczyny które karmią piersią, czy podajecie maluszkom smoczek? Mój synek ma 3 tyg, jest KPI ale nie tracę nadziei że przejdzie na KP. Wiem ze buteleczki i smoczki oddalają ten moment, ale smoczek podobno zaspokaja go kiedy płacze

Ja podałam jakoś właśnie po 3 tygodniu życia, tylko ja karmię przez nakładki więc pewnie to robi dużą różnicę. Na początku nie była zainteresowana, ale po skoku rozwojowym widzę u niej o wiele większą potrzebę ssania nieefektywnego. Miała takie dwa dni że już zaczęłam ją podejrzewać o refluks, bo dużo ulewała. Jak zaczęłam zaspokajać jej potrzebę ssania smoczkiem a nie piersią, to problem praktycznie się skończył, więc chyba się przejadała.

Tatka, Mami_35 lubią tę wiadomość

• Aune Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana, gratulacje! 🎉
    Tatka wrote:

Mój 5 tygodni, karmię piersią i dostaje smoczek. Początkowo w szpitalu był problem z laktacją i zaczęliśmy mm plus położna dała małemu smoczek w drugiej dobie, bo stwierdziła, że ma potrzebę ssania. Potem z butelki udało się przejść na karmienie przez nakładki bez dokarmiania, a smoczek najczęściej wypluwał. W 2 tygodniu udało się zejść z nakładek, smoczka za bardzo nie chciał.

Jakoś od 3-4 tygodnia chętnie korzysta ze smoczka i widzę, że go to uspokaja, karmię normalnie piersią, przybiera aż za dużo.
    (przypasował mu tylko phillips avent ultra air, lovi od początku wypływa, a sauvinex czasem chwilę possie, ale też wypluwa).

Tatka lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:

Tak, smoczek wprowadzony zaraz po urodzeniu, po 5 tyg na KPI, przeszliśmy bez żadnych problemów na KP. Z tym że Miko potrzebuje smoczka jedynie by zasnąć, a zaraz potem go wypluwa. I jak płacze już tak konkretnie to faktycznie pomaga mu się wyciszyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 22:19

Tatka lubi tę wiadomość

• Malina1111 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dajemy smoczek sporadycznie, w samochodzie, na spacerze w wózku jeśli placze a trzeba iść I nie ma jak ukoić(np jak idę z drugim dzieckiem) albo jak tata uspokaja w nocy a ja próbuje zasnąć.

Tatka lubi tę wiadomość

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Tatka Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fania017 wrote:
    Tak, smoczek wprowadzony zaraz po urodzeniu, po 5 tyg na KPI, przeszliśmy bez żadnych problemów na KP. Z tym że Miko potrzebuje smoczka jedynie by zasnąć, a zaraz potem go wypluwa. I jak płacze już tak konkretnie to faktycznie pomaga mu się wyciszyć.
    Podziel się proszę co robiłaś i jak udało się przejść na KP po kpi? Czy dziecko mało krotkę więzadło na języku czy coś co wpływało na KP?

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Megipta Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Ja mam 😁

Wlacz środkiem daj milk usyaw temperaturę i gotowe😁
    Wiesz co to ja chyba robię coś nie tak 🙀 mam np ustawione 40 stopni ale ta temperatura rośnie potem spada albo na odwrót, poprostu nie wiem kiedy jest gotowe i mam wrażenie że to strasznie długo trwa😐 tryb fast też czarna magia tj minutnik ale czy to grzeje? Jeśli tak to do ilu stopni? I też nie wiadomo kiedy gotowe? 🫣😁

👱‍♀️ 34l. 🧔‍♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
    🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
    🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
    🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
    🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
    🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
    🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
    🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
    🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
    🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
    🎁25.11.24r.🎊 ur. 38tc+5 3828g 👶🏻

Wysłany: 8 stycznia, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmie butelka bo ma nieefektywne ssanie, pierś bierze tylko z nakładkami, ale konsultantka ważyła go po jedzeniu przez nakładki przez pół godziny i on zjadał do 10 gram, co bardzo mało, więc jest na butelce żeby wiedzieliśmy ile zjadł. (((

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    A mogłabyś się podzielić tym co zamówiłaś ? Bo ja jakoś nie mam pomysłu 😉
    Z racji braku czasu 🫣 zamówiłam z takiej strony zestawy https://greentouch.pl/kosze-prezentowe
    Można do każdego pudełeczka dobrać kartkę i swój tekst wpisać, więc z tego skorzystałam 🙂🙂

Amra lubi tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    My jesteśmy na razie tylko KPI, bo mnie nakładki wykańczały psychicznie, córka się krztusiła a ja denerwowałam. Smoczka miało u nas nie być, ale jak zaczęła zjadać nieraz duże porcje mleka i sporo z tego ulewać, to położna zaproponowała być zamiast kolejnej dokładki (jeśli już sporo zje) to podać smoczek i czasem działa, więc myślę że wtedy jest tylko potrzeba ssania a nie głodek. Ja nadal wierzę, że przejdę na KP gdy będziemy z córką gotowe i Tobie też tego życzę ♥️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 23:11

Tatka, Mag_len lubią tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    Podziel się proszę co robiłaś i jak udało się przejść na KP po kpi? Czy dziecko mało krotkę więzadło na języku czy coś co wpływało na KP?

Walczyłam💪 Miko urodzil się w 34tc, przez co po urodzeniu był problem z jego karmieniem, pierwsze dwie doby karmiony był strzykawką, bo nie umiał w ogóle ssać.. ani smoczek ani butelka- nie ogarniał tego, a że był poprzypinany do kabelków i kroplowek,miał problem z utrzymaniem temperatury więc pierwszy tydzień spedzil w inkubatorze,nie było możliwości wyjać go przez pierwsze dni z inkubatora, i był karmiony przez położnej tym co sciagalam do strzykawki i tą strzykawka był karmiony.
    ( Jakieś masło maślane mi wyszło, ale pisze szybko bo słyszę że mały się wierci, więc zaraz będzie przy bufecie).

W trzeciej dobie położne zaczęły karmić go butelką, ale to było tak że dwa łyki wypił, jeden zwrócił- taka walka do skończenia pierwszego tygodnia. W ósmej dobie życia byl już ze mną na sali, ale powiedzmy że już potrafił ssać smoczek, z butelką gorzej. No ale nie było wyjścia, więc sciagalam pokarm i karmiłam butelką, raz gorzej mu szło raz lepiej- przy karmieniu jeszcze stymulowalam mu odruch ssania poruszając butelka.

A kiedy wyszłam z nim do domu dwa tygodnie po urodzeniu zaczęłam przystawiać go do piersi, (raz że chciałam mu dać szansę, a dwa dać szansę sobie bo wcześniej z córką z KP po Trzech miesiącach byłam KPI)- bo w drugim tyg w szpitalu skupiłam się tylko na tym żeby osiągnął 2 kg i żebyśmy mogli wyjść.

PoczAtkowo nie wiedział w ogóle " czym to się je" , ale końcem trzeciego tygodnia złapał.piers. ssał..kilka sekund.. i znowu.. i znowu kilka sekund.. był bardzo chętny, próbował ssać ale uciekało mu wszystko dolem, a on się nie poddawal. Więc tak dwa trzy razy dziennie w porze karmienia przystawiał go, on ile tak dał rady uciągnąć to ciągnął, później dawał ściągnięte mleko,bo wiedziałam że to co on ciągnie to tylko w ramach nauki i przyzwyczajenia się niż najedzenia.

Ale już w szpitalu widziałam że miał krótkie wedzidelko typu 1. Więc zaraz umówiłam go, podcielismy to i z dnia na dzień z KPI przeszedł na KP. Może nie tak od razu w dzień KP, w nocy KPI bo było szybciej. Początkowo na KP.jego jedzenie trwało ponad godzinę, więc ściągnąć pokarm i podać butelką było szybciej. Później opanował to tak świetnie że całkowicie zrezygnowałam z laktatora i jest tylko na piersi. Obecnie jedzenie trwa około 25 min.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 23:37

Nina_02, Tatka, Mag_len lubią tę wiadomość

• Nina_02 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:

Karmię tylko piersią i niedałabym rady bez smoczka 😬 choć zarzekałam się że tylko sporadycznie, że nie nędę dawać dziecku smoczka, że tylko w niektórych przypadach. Nie dałam rady, mój mały jak nie śpi i nie je to krzyczy. Krzyczy tak głośno że zegarek mi wywala informację że przebywam w zbyt głośnym otoczeniu 😆 dotarło do mnie że jestem tak zestresowana i przebodzcowana tym krzykiem że muszę wprowadzić smoczek, trudno, nie będę siebie za to karcić, szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko ;) 💕

Tatka, Malinowa _Mamba, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • Tatka Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 04:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fania017 wrote:
    Walczyłam💪 Miko urodzil się w 34tc, przez co po urodzeniu był problem z jego karmieniem, pierwsze dwie doby karmiony był strzykawką, bo nie umiał w ogóle ssać.. ani smoczek ani butelka- nie ogarniał tego, a że był poprzypinany do kabelków i kroplowek,miał problem z utrzymaniem temperatury więc pierwszy tydzień spedzil w inkubatorze,nie było możliwości wyjać go przez pierwsze dni z inkubatora, i był karmiony przez położnej tym co sciagalam do strzykawki i tą strzykawka był karmiony.
    ( Jakieś masło maślane mi wyszło, ale pisze szybko bo słyszę że mały się wierci, więc zaraz będzie przy bufecie).

W trzeciej dobie położne zaczęły karmić go butelką, ale to było tak że dwa łyki wypił, jeden zwrócił- taka walka do skończenia pierwszego tygodnia. W ósmej dobie życia byl już ze mną na sali, ale powiedzmy że już potrafił ssać smoczek, z butelką gorzej. No ale nie było wyjścia, więc sciagalam pokarm i karmiłam butelką, raz gorzej mu szło raz lepiej- przy karmieniu jeszcze stymulowalam mu odruch ssania poruszając butelka.

A kiedy wyszłam z nim do domu dwa tygodnie po urodzeniu zaczęłam przystawiać go do piersi, (raz że chciałam mu dać szansę, a dwa dać szansę sobie bo wcześniej z córką z KP po Trzech miesiącach byłam KPI)- bo w drugim tyg w szpitalu skupiłam się tylko na tym żeby osiągnął 2 kg i żebyśmy mogli wyjść.

PoczAtkowo nie wiedział w ogóle " czym to się je" , ale końcem trzeciego tygodnia złapał.piers. ssał..kilka sekund.. i znowu.. i znowu kilka sekund.. był bardzo chętny, próbował ssać ale uciekało mu wszystko dolem, a on się nie poddawal. Więc tak dwa trzy razy dziennie w porze karmienia przystawiał go, on ile tak dał rady uciągnąć to ciągnął, później dawał ściągnięte mleko,bo wiedziałam że to co on ciągnie to tylko w ramach nauki i przyzwyczajenia się niż najedzenia.

Ale już w szpitalu widziałam że miał krótkie wedzidelko typu 1. Więc zaraz umówiłam go, podcielismy to i z dnia na dzień z KPI przeszedł na KP. Może nie tak od razu w dzień KP, w nocy KPI bo było szybciej. Początkowo na KP.jego jedzenie trwało ponad godzinę, więc ściągnąć pokarm i podać butelką było szybciej. Później opanował to tak świetnie że całkowicie zrezygnowałam z laktatora i jest tylko na piersi. Obecnie jedzenie trwa około 25 min.
    Dziekuje Ci bardzo ze podzieliłaś się swoją historią, ogrom pracy włożyłaś w to! Daje mi to nadzieję że my też wrócimy do KP, mój już miał podcinane weziadelko ale podobno przyrosło częściowo i ma napięcia w buzie i ciele, więc będziemy badać, uzyskiwać drugą opinię i walczyć 🫂

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Tatka Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 04:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Karmię tylko piersią i niedałabym rady bez smoczka 😬 choć zarzekałam się że tylko sporadycznie, że nie nędę dawać dziecku smoczka, że tylko w niektórych przypadach. Nie dałam rady, mój mały jak nie śpi i nie je to krzyczy. Krzyczy tak głośno że zegarek mi wywala informację że przebywam w zbyt głośnym otoczeniu 😆 dotarło do mnie że jestem tak zestresowana i przebodzcowana tym krzykiem że muszę wprowadzić smoczek, trudno, nie będę siebie za to karcić, szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko ;) 💕
    Doskonale Ciebie rozumiem. Ja też mówiłam żadnych smoczków ale jestem już tak zmęczona krzykiem i ja i mąż, że podaliśmy smoczek i podobno coś tam pomaga małemu się uspokoić

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Dariaa29 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 05:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja smoczek podałam już w 2 dobie życia, bo widziałam, że synek ma bardzo dużą potrzebę ssania. Nie wpłynęło to w ogóle na rozwinięcie laktacji, ssał i bardzo dużo pierś i smoczek 🙈 obecnie korzystamy głównie na spacerach i w samochodzie

preg.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    Dziekuje Ci bardzo ze podzieliłaś się swoją historią, ogrom pracy włożyłaś w to! Daje mi to nadzieję że my też wrócimy do KP, mój już miał podcinane weziadelko ale podobno przyrosło częściowo i ma napięcia w buzie i ciele, więc będziemy badać, uzyskiwać drugą opinię i walczyć 🫂

Zaciskam kciuki za Wasze powodzenie ✊✊✊

Tatka lubi tę wiadomość

• Rudylisek Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:

U mnie historia podobna jak u @Aune.
    Początkowo był problem z laktacją, więc w szpitalu dostawał mm. Położna również stwierdziła dużą potrzebę ssania, więc mały dostał smoczek.
    W domu udało nam się przejść na kp, na początku z dokarmianiem mm, obecnie już bez,jednak nadal ma takie momenty, że musi więcej possać i wtedy dajemy mu ten smoczek. Po ok 10 min sam go wypluwa.

Mama Aniołka 👼 (01.24) 💔

30.03 ⏸ beta 1096, prog 25,8 (31dc)
    02.04 beta 3504, prog 35,5
    04.04 beta 6922, prog 34,3
    08.04 beta 22092
    09.04 pęcherzyk ciążowy 14,9 mm, pęcherzyk żółtkowy 3,7 mm, CRL 2,5 mm ❤️ 120/min (5t6d)
    23.04 CRL 1,25 cm, HR 170/min
    07.05 CRL 3,7 cm, HR 165/min
    17.05 Nifty - niskie ryzyka, synuś 🩵
    20.05 USG prenatalne + PAPP-A - 6,2 cm zdrowego chłopaka 🩵 (12t4d)
    21.05 wizyta u lekarza prowadzącego 🥼

💉 Luteina, Duphaston, Acard, Clexane

Rośnij kruszynko 🍀

preg.png
  • Rudylisek Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    💐 Mandoriana gratulacje i czekamy na wieści czy porod przebiegł tak jak sobie wymarzyłaś 😊

💐Rudylisek również gratulacje, jak synek ma na imię? ☺️ Mi felmatiker pomogl tylko z początku, slod jeczmienny zaczęłam od dzisiaj i faktycznie coś się zaczyna rozchulać z mleczkiem 🙃

💐Kramar wbić Cię na pierwszą stronę bo chyba Cię pominęłam 🙀 Jeśli tak po podaj imię bobaska, wiek ciąży z dnia porodu i datę 😄

Czy kogoś jeszcze pominęłam? 😋

Druga sprawa jeśli jesteśmy już w komplecie ponawiam przejście jak proponowałam kilka miesięcy temu na prywatkę do fejsa 😜 któraś mama zdeklarowała się, że może pomóc utworzyć grupę ale nie pamiętam która 🫣

Kolejna rzecz czy któraś ma podgrzewacz do butelek z lionelo? Ten pojedynczy? Za cholere nie umiem go obsługiwać, w internecie i instrukcji mało konkretów a ja mam z nim problem żeby cokolwiek podgrzał 🙏

@Megipta synuś ma na imię Kacper 🙂 to może też się skusze na ten słód jak tyle dziewczyn piesze, że pomaga 🙂

Megipta lubi tę wiadomość

Mama Aniołka 👼 (01.24) 💔

30.03 ⏸ beta 1096, prog 25,8 (31dc)
    02.04 beta 3504, prog 35,5
    04.04 beta 6922, prog 34,3
    08.04 beta 22092
    09.04 pęcherzyk ciążowy 14,9 mm, pęcherzyk żółtkowy 3,7 mm, CRL 2,5 mm ❤️ 120/min (5t6d)
    23.04 CRL 1,25 cm, HR 170/min
    07.05 CRL 3,7 cm, HR 165/min
    17.05 Nifty - niskie ryzyka, synuś 🩵
    20.05 USG prenatalne + PAPP-A - 6,2 cm zdrowego chłopaka 🩵 (12t4d)
    21.05 wizyta u lekarza prowadzącego 🥼

💉 Luteina, Duphaston, Acard, Clexane

Rośnij kruszynko 🍀

preg.png
‹‹ 541 542 543 544 545
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ