X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    Dziewczyny a macie jakieś rady na zaparcia? Młody jest od 3 dnia życia na Nan opti pro plus i od około 3 dni dopiero ma problemy z wypróżnianiem się. Wcześniej była musztardowa kupa 2-3 razy dziennie, dzisiaj tylko (sorry 🙈) taki bobek jak z ciastoliny. Położna Srodowiskowa dzisiaj była i kazała mu podać kawałek czopka glicerynowego. Faktycznie, był efekt no ale to nie jest rozwiązanie. Jutro mamy pediatrę, to podpytam. Próbowaliśmy do tej pory: espumisan, termofor z pestek wiśni, masaże, podnoszenie pupy 🥴 ale nadal się męczy, strasznie się pręży. Dużo bąków puszcza za to 🤷🏻‍♀️
    Send helppp
    Na baki jest dobre leżenie na brzuszku.przy którymś dziecku stosowałam delicol.

Sandrix lubi tę wiadomość

• Tatka Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które karmią piersią, czy podajecie maluszkom smoczek? Mój synek ma 3 tyg, jest KPI ale nie tracę nadziei że przejdzie na KP. Wiem ze buteleczki i smoczki oddalają ten moment, ale smoczek podobno zaspokaja go kiedy płacze

starania o pierwszego maluszka od 01/ 2023

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36
    10/2023 sonohysterogram wyniki ok

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    Progressive motility score 3
    Motile sperm total count 20,67
    Morphology 2% - Subfertile
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki, będziemy próbować 🧡

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne
    19.12.2024 Karol na świecie 🤍

💊
    Euthyrox N50

age.png
  • Aniela855888 Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    Dziewczyny które karmią piersią, czy podajecie maluszkom smoczek? Mój synek ma 3 tyg, jest KPI ale nie tracę nadziei że przejdzie na KP. Wiem ze buteleczki i smoczki oddalają ten moment, ale smoczek podobno zaspokaja go kiedy płacze

Ja podałam jakoś właśnie po 3 tygodniu życia, tylko ja karmię przez nakładki więc pewnie to robi dużą różnicę. Na początku nie była zainteresowana, ale po skoku rozwojowym widzę u niej o wiele większą potrzebę ssania nieefektywnego. Miała takie dwa dni że już zaczęłam ją podejrzewać o refluks, bo dużo ulewała. Jak zaczęłam zaspokajać jej potrzebę ssania smoczkiem a nie piersią, to problem praktycznie się skończył, więc chyba się przejadała.

Tatka, Mami_35 lubią tę wiadomość

• Aune Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana, gratulacje! 🎉
    Tatka wrote:

Mój 5 tygodni, karmię piersią i dostaje smoczek. Początkowo w szpitalu był problem z laktacją i zaczęliśmy mm plus położna dała małemu smoczek w drugiej dobie, bo stwierdziła, że ma potrzebę ssania. Potem z butelki udało się przejść na karmienie przez nakładki bez dokarmiania, a smoczek najczęściej wypluwał. W 2 tygodniu udało się zejść z nakładek, smoczka za bardzo nie chciał.

Jakoś od 3-4 tygodnia chętnie korzysta ze smoczka i widzę, że go to uspokaja, karmię normalnie piersią, przybiera aż za dużo.
    (przypasował mu tylko phillips avent ultra air, lovi od początku wypływa, a sauvinex czasem chwilę possie, ale też wypluwa).

Tatka lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:

Tak, smoczek wprowadzony zaraz po urodzeniu, po 5 tyg na KPI, przeszliśmy bez żadnych problemów na KP. Z tym że Miko potrzebuje smoczka jedynie by zasnąć, a zaraz potem go wypluwa. I jak płacze już tak konkretnie to faktycznie pomaga mu się wyciszyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 22:19

Tatka lubi tę wiadomość

• Malina1111 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dajemy smoczek sporadycznie, w samochodzie, na spacerze w wózku jeśli placze a trzeba iść I nie ma jak ukoić(np jak idę z drugim dzieckiem) albo jak tata uspokaja w nocy a ja próbuje zasnąć.

Tatka lubi tę wiadomość

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Tatka Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fania017 wrote:
    Tak, smoczek wprowadzony zaraz po urodzeniu, po 5 tyg na KPI, przeszliśmy bez żadnych problemów na KP. Z tym że Miko potrzebuje smoczka jedynie by zasnąć, a zaraz potem go wypluwa. I jak płacze już tak konkretnie to faktycznie pomaga mu się wyciszyć.
    Podziel się proszę co robiłaś i jak udało się przejść na KP po kpi? Czy dziecko mało krotkę więzadło na języku czy coś co wpływało na KP?

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Megipta Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Ja mam 😁

Wlacz środkiem daj milk usyaw temperaturę i gotowe😁
    Wiesz co to ja chyba robię coś nie tak 🙀 mam np ustawione 40 stopni ale ta temperatura rośnie potem spada albo na odwrót, poprostu nie wiem kiedy jest gotowe i mam wrażenie że to strasznie długo trwa😐 tryb fast też czarna magia tj minutnik ale czy to grzeje? Jeśli tak to do ilu stopni? I też nie wiadomo kiedy gotowe? 🫣😁

👱‍♀️ 34l. 🧔‍♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
    🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
    🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
    🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
    🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
    🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
    🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
    🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
    🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
    🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
    🎁25.11.24r.🎊 ur. 38tc+5 3828g 👶🏻

Wysłany: 8 stycznia, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmie butelka bo ma nieefektywne ssanie, pierś bierze tylko z nakładkami, ale konsultantka ważyła go po jedzeniu przez nakładki przez pół godziny i on zjadał do 10 gram, co bardzo mało, więc jest na butelce żeby wiedzieliśmy ile zjadł. (((

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    A mogłabyś się podzielić tym co zamówiłaś ? Bo ja jakoś nie mam pomysłu 😉
    Z racji braku czasu 🫣 zamówiłam z takiej strony zestawy https://greentouch.pl/kosze-prezentowe
    Można do każdego pudełeczka dobrać kartkę i swój tekst wpisać, więc z tego skorzystałam 🙂🙂

Amra lubi tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    My jesteśmy na razie tylko KPI, bo mnie nakładki wykańczały psychicznie, córka się krztusiła a ja denerwowałam. Smoczka miało u nas nie być, ale jak zaczęła zjadać nieraz duże porcje mleka i sporo z tego ulewać, to położna zaproponowała być zamiast kolejnej dokładki (jeśli już sporo zje) to podać smoczek i czasem działa, więc myślę że wtedy jest tylko potrzeba ssania a nie głodek. Ja nadal wierzę, że przejdę na KP gdy będziemy z córką gotowe i Tobie też tego życzę ♥️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 23:11

Tatka, Mag_len lubią tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    Podziel się proszę co robiłaś i jak udało się przejść na KP po kpi? Czy dziecko mało krotkę więzadło na języku czy coś co wpływało na KP?

Walczyłam💪 Miko urodzil się w 34tc, przez co po urodzeniu był problem z jego karmieniem, pierwsze dwie doby karmiony był strzykawką, bo nie umiał w ogóle ssać.. ani smoczek ani butelka- nie ogarniał tego, a że był poprzypinany do kabelków i kroplowek,miał problem z utrzymaniem temperatury więc pierwszy tydzień spedzil w inkubatorze,nie było możliwości wyjać go przez pierwsze dni z inkubatora, i był karmiony przez położnej tym co sciagalam do strzykawki i tą strzykawka był karmiony.
    ( Jakieś masło maślane mi wyszło, ale pisze szybko bo słyszę że mały się wierci, więc zaraz będzie przy bufecie).

W trzeciej dobie położne zaczęły karmić go butelką, ale to było tak że dwa łyki wypił, jeden zwrócił- taka walka do skończenia pierwszego tygodnia. W ósmej dobie życia byl już ze mną na sali, ale powiedzmy że już potrafił ssać smoczek, z butelką gorzej. No ale nie było wyjścia, więc sciagalam pokarm i karmiłam butelką, raz gorzej mu szło raz lepiej- przy karmieniu jeszcze stymulowalam mu odruch ssania poruszając butelka.

A kiedy wyszłam z nim do domu dwa tygodnie po urodzeniu zaczęłam przystawiać go do piersi, (raz że chciałam mu dać szansę, a dwa dać szansę sobie bo wcześniej z córką z KP po Trzech miesiącach byłam KPI)- bo w drugim tyg w szpitalu skupiłam się tylko na tym żeby osiągnął 2 kg i żebyśmy mogli wyjść.

PoczAtkowo nie wiedział w ogóle " czym to się je" , ale końcem trzeciego tygodnia złapał.piers. ssał..kilka sekund.. i znowu.. i znowu kilka sekund.. był bardzo chętny, próbował ssać ale uciekało mu wszystko dolem, a on się nie poddawal. Więc tak dwa trzy razy dziennie w porze karmienia przystawiał go, on ile tak dał rady uciągnąć to ciągnął, później dawał ściągnięte mleko,bo wiedziałam że to co on ciągnie to tylko w ramach nauki i przyzwyczajenia się niż najedzenia.

Ale już w szpitalu widziałam że miał krótkie wedzidelko typu 1. Więc zaraz umówiłam go, podcielismy to i z dnia na dzień z KPI przeszedł na KP. Może nie tak od razu w dzień KP, w nocy KPI bo było szybciej. Początkowo na KP.jego jedzenie trwało ponad godzinę, więc ściągnąć pokarm i podać butelką było szybciej. Później opanował to tak świetnie że całkowicie zrezygnowałam z laktatora i jest tylko na piersi. Obecnie jedzenie trwa około 25 min.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 23:37

Nina_02, Tatka, Mag_len lubią tę wiadomość

• Nina_02 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:

Karmię tylko piersią i niedałabym rady bez smoczka 😬 choć zarzekałam się że tylko sporadycznie, że nie nędę dawać dziecku smoczka, że tylko w niektórych przypadach. Nie dałam rady, mój mały jak nie śpi i nie je to krzyczy. Krzyczy tak głośno że zegarek mi wywala informację że przebywam w zbyt głośnym otoczeniu 😆 dotarło do mnie że jestem tak zestresowana i przebodzcowana tym krzykiem że muszę wprowadzić smoczek, trudno, nie będę siebie za to karcić, szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko ;) 💕

Tatka, Malinowa _Mamba, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze, że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • Tatka Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia, 04:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fania017 wrote:
    Walczyłam💪 Miko urodzil się w 34tc, przez co po urodzeniu był problem z jego karmieniem, pierwsze dwie doby karmiony był strzykawką, bo nie umiał w ogóle ssać.. ani smoczek ani butelka- nie ogarniał tego, a że był poprzypinany do kabelków i kroplowek,miał problem z utrzymaniem temperatury więc pierwszy tydzień spedzil w inkubatorze,nie było możliwości wyjać go przez pierwsze dni z inkubatora, i był karmiony przez położnej tym co sciagalam do strzykawki i tą strzykawka był karmiony.
    ( Jakieś masło maślane mi wyszło, ale pisze szybko bo słyszę że mały się wierci, więc zaraz będzie przy bufecie).

W trzeciej dobie położne zaczęły karmić go butelką, ale to było tak że dwa łyki wypił, jeden zwrócił- taka walka do skończenia pierwszego tygodnia. W ósmej dobie życia byl już ze mną na sali, ale powiedzmy że już potrafił ssać smoczek, z butelką gorzej. No ale nie było wyjścia, więc sciagalam pokarm i karmiłam butelką, raz gorzej mu szło raz lepiej- przy karmieniu jeszcze stymulowalam mu odruch ssania poruszając butelka.

A kiedy wyszłam z nim do domu dwa tygodnie po urodzeniu zaczęłam przystawiać go do piersi, (raz że chciałam mu dać szansę, a dwa dać szansę sobie bo wcześniej z córką z KP po Trzech miesiącach byłam KPI)- bo w drugim tyg w szpitalu skupiłam się tylko na tym żeby osiągnął 2 kg i żebyśmy mogli wyjść.

PoczAtkowo nie wiedział w ogóle " czym to się je" , ale końcem trzeciego tygodnia złapał.piers. ssał..kilka sekund.. i znowu.. i znowu kilka sekund.. był bardzo chętny, próbował ssać ale uciekało mu wszystko dolem, a on się nie poddawal. Więc tak dwa trzy razy dziennie w porze karmienia przystawiał go, on ile tak dał rady uciągnąć to ciągnął, później dawał ściągnięte mleko,bo wiedziałam że to co on ciągnie to tylko w ramach nauki i przyzwyczajenia się niż najedzenia.

Ale już w szpitalu widziałam że miał krótkie wedzidelko typu 1. Więc zaraz umówiłam go, podcielismy to i z dnia na dzień z KPI przeszedł na KP. Może nie tak od razu w dzień KP, w nocy KPI bo było szybciej. Początkowo na KP.jego jedzenie trwało ponad godzinę, więc ściągnąć pokarm i podać butelką było szybciej. Później opanował to tak świetnie że całkowicie zrezygnowałam z laktatora i jest tylko na piersi. Obecnie jedzenie trwa około 25 min.
    Dziekuje Ci bardzo ze podzieliłaś się swoją historią, ogrom pracy włożyłaś w to! Daje mi to nadzieję że my też wrócimy do KP, mój już miał podcinane weziadelko ale podobno przyrosło częściowo i ma napięcia w buzie i ciele, więc będziemy badać, uzyskiwać drugą opinię i walczyć 🫂

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Tatka Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia, 04:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Karmię tylko piersią i niedałabym rady bez smoczka 😬 choć zarzekałam się że tylko sporadycznie, że nie nędę dawać dziecku smoczka, że tylko w niektórych przypadach. Nie dałam rady, mój mały jak nie śpi i nie je to krzyczy. Krzyczy tak głośno że zegarek mi wywala informację że przebywam w zbyt głośnym otoczeniu 😆 dotarło do mnie że jestem tak zestresowana i przebodzcowana tym krzykiem że muszę wprowadzić smoczek, trudno, nie będę siebie za to karcić, szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko ;) 💕
    Doskonale Ciebie rozumiem. Ja też mówiłam żadnych smoczków ale jestem już tak zmęczona krzykiem i ja i mąż, że podaliśmy smoczek i podobno coś tam pomaga małemu się uspokoić

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Dariaa29 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 05:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja smoczek podałam już w 2 dobie życia, bo widziałam, że synek ma bardzo dużą potrzebę ssania. Nie wpłynęło to w ogóle na rozwinięcie laktacji, ssał i bardzo dużo pierś i smoczek 🙈 obecnie korzystamy głównie na spacerach i w samochodzie

age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    Dziekuje Ci bardzo ze podzieliłaś się swoją historią, ogrom pracy włożyłaś w to! Daje mi to nadzieję że my też wrócimy do KP, mój już miał podcinane weziadelko ale podobno przyrosło częściowo i ma napięcia w buzie i ciele, więc będziemy badać, uzyskiwać drugą opinię i walczyć 🫂

Zaciskam kciuki za Wasze powodzenie ✊✊✊

Tatka lubi tę wiadomość

• Rudylisek Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:

U mnie historia podobna jak u @Aune.
    Początkowo był problem z laktacją, więc w szpitalu dostawał mm. Położna również stwierdziła dużą potrzebę ssania, więc mały dostał smoczek.
    W domu udało nam się przejść na kp, na początku z dokarmianiem mm, obecnie już bez,jednak nadal ma takie momenty, że musi więcej possać i wtedy dajemy mu ten smoczek. Po ok 10 min sam go wypluwa.

Mama Aniołka 👼 (01.24) 💔

30.03 ⏸ beta 1096, prog 25,8 (31dc)
    02.04 beta 3504, prog 35,5
    04.04 beta 6922, prog 34,3
    08.04 beta 22092
    09.04 pęcherzyk ciążowy 14,9 mm, pęcherzyk żółtkowy 3,7 mm, CRL 2,5 mm ❤️ 120/min (5t6d)
    23.04 CRL 1,25 cm, HR 170/min
    07.05 CRL 3,7 cm, HR 165/min
    17.05 Nifty - niskie ryzyka, synuś 🩵
    20.05 USG prenatalne + PAPP-A - 6,2 cm zdrowego chłopaka 🩵 (12t4d)
    21.05 wizyta u lekarza prowadzącego 🥼

💉 Luteina, Duphaston, Acard, Clexane

Rośnij kruszynko 🍀

03.12.2024 K jest już z nami 🥹 3270g, 40+5, witaj na świecie 🥰🩵
  • Rudylisek Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    💐 Mandoriana gratulacje i czekamy na wieści czy porod przebiegł tak jak sobie wymarzyłaś 😊

💐Rudylisek również gratulacje, jak synek ma na imię? ☺️ Mi felmatiker pomogl tylko z początku, slod jeczmienny zaczęłam od dzisiaj i faktycznie coś się zaczyna rozchulać z mleczkiem 🙃

💐Kramar wbić Cię na pierwszą stronę bo chyba Cię pominęłam 🙀 Jeśli tak po podaj imię bobaska, wiek ciąży z dnia porodu i datę 😄

Czy kogoś jeszcze pominęłam? 😋

Druga sprawa jeśli jesteśmy już w komplecie ponawiam przejście jak proponowałam kilka miesięcy temu na prywatkę do fejsa 😜 któraś mama zdeklarowała się, że może pomóc utworzyć grupę ale nie pamiętam która 🫣

Kolejna rzecz czy któraś ma podgrzewacz do butelek z lionelo? Ten pojedynczy? Za cholere nie umiem go obsługiwać, w internecie i instrukcji mało konkretów a ja mam z nim problem żeby cokolwiek podgrzał 🙏

@Megipta synuś ma na imię Kacper 🙂 to może też się skusze na ten słód jak tyle dziewczyn piesze, że pomaga 🙂

Megipta lubi tę wiadomość

Mama Aniołka 👼 (01.24) 💔

30.03 ⏸ beta 1096, prog 25,8 (31dc)
    02.04 beta 3504, prog 35,5
    04.04 beta 6922, prog 34,3
    08.04 beta 22092
    09.04 pęcherzyk ciążowy 14,9 mm, pęcherzyk żółtkowy 3,7 mm, CRL 2,5 mm ❤️ 120/min (5t6d)
    23.04 CRL 1,25 cm, HR 170/min
    07.05 CRL 3,7 cm, HR 165/min
    17.05 Nifty - niskie ryzyka, synuś 🩵
    20.05 USG prenatalne + PAPP-A - 6,2 cm zdrowego chłopaka 🩵 (12t4d)
    21.05 wizyta u lekarza prowadzącego 🥼

💉 Luteina, Duphaston, Acard, Clexane

Rośnij kruszynko 🍀

03.12.2024 K jest już z nami 🥹 3270g, 40+5, witaj na świecie 🥰🩵
‹‹ 543 544 545 546 547 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ