☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Sandrix wrote:Dziewczyny a macie jakieś rady na zaparcia? Młody jest od 3 dnia życia na Nan opti pro plus i od około 3 dni dopiero ma problemy z wypróżnianiem się. Wcześniej była musztardowa kupa 2-3 razy dziennie, dzisiaj tylko (sorry 🙈) taki bobek jak z ciastoliny. Położna Srodowiskowa dzisiaj była i kazała mu podać kawałek czopka glicerynowego. Faktycznie, był efekt no ale to nie jest rozwiązanie. Jutro mamy pediatrę, to podpytam. Próbowaliśmy do tej pory: espumisan, termofor z pestek wiśni, masaże, podnoszenie pupy 🥴 ale nadal się męczy, strasznie się pręży. Dużo bąków puszcza za to 🤷🏻♀️
Send helpppSandrix lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny które karmią piersią, czy podajecie maluszkom smoczek? Mój synek ma 3 tyg, jest KPI ale nie tracę nadziei że przejdzie na KP. Wiem ze buteleczki i smoczki oddalają ten moment, ale smoczek podobno zaspokaja go kiedy płaczestarania o pierwszego maluszka od 01/ 2023
👩🏻 32
AMH 2,53 ng/ml
FSH 5,9
Prolactin 10,4
TSH 3,62
ESTRADIOL 36
10/2023 sonohysterogram wyniki ok
👨🏻33
Volume 3 ml
Concentration 13 mln
Motility 53%
Progressive motility score 3
Motile sperm total count 20,67
Morphology 2% - Subfertile
oligoteratoospermia
NIPT - low risks 🫶🏻 -
Dzieki, będziemy próbować 🧡13.03 wyjęcie implantu anty
17.04 ⏸
17.04 beta 6,56
19.04 beta 42,87
26.04 beta 1585,24
29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
10.05 🩺USG, jest ❤️
22.05 2 cm bobasa
Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
17.06 prenatalne
28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
02.10 kolejna wizyta
16.10 & 22.10 III prenatalne
💊
Euthyrox N50
-
Tatka wrote:Dziewczyny które karmią piersią, czy podajecie maluszkom smoczek? Mój synek ma 3 tyg, jest KPI ale nie tracę nadziei że przejdzie na KP. Wiem ze buteleczki i smoczki oddalają ten moment, ale smoczek podobno zaspokaja go kiedy płacze
Ja podałam jakoś właśnie po 3 tygodniu życia, tylko ja karmię przez nakładki więc pewnie to robi dużą różnicę. Na początku nie była zainteresowana, ale po skoku rozwojowym widzę u niej o wiele większą potrzebę ssania nieefektywnego. Miała takie dwa dni że już zaczęłam ją podejrzewać o refluks, bo dużo ulewała. Jak zaczęłam zaspokajać jej potrzebę ssania smoczkiem a nie piersią, to problem praktycznie się skończył, więc chyba się przejadała.Tatka, Mami_35 lubią tę wiadomość
-
Mandoriana, gratulacje! 🎉
Tatka wrote:Dziewczyny które karmią piersią, czy podajecie maluszkom smoczek? Mój synek ma 3 tyg, jest KPI ale nie tracę nadziei że przejdzie na KP. Wiem ze buteleczki i smoczki oddalają ten moment, ale smoczek podobno zaspokaja go kiedy płacze
Mój 5 tygodni, karmię piersią i dostaje smoczek. Początkowo w szpitalu był problem z laktacją i zaczęliśmy mm plus położna dała małemu smoczek w drugiej dobie, bo stwierdziła, że ma potrzebę ssania. Potem z butelki udało się przejść na karmienie przez nakładki bez dokarmiania, a smoczek najczęściej wypluwał. W 2 tygodniu udało się zejść z nakładek, smoczka za bardzo nie chciał.
Jakoś od 3-4 tygodnia chętnie korzysta ze smoczka i widzę, że go to uspokaja, karmię normalnie piersią, przybiera aż za dużo.
(przypasował mu tylko phillips avent ultra air, lovi od początku wypływa, a sauvinex czasem chwilę possie, ale też wypluwa).Tatka lubi tę wiadomość
-
Tak, smoczek wprowadzony zaraz po urodzeniu, po 5 tyg na KPI, przeszliśmy bez żadnych problemów na KP. Z tym że Miko potrzebuje smoczka jedynie by zasnąć, a zaraz potem go wypluwa. I jak płacze już tak konkretnie to faktycznie pomaga mu się wyciszyć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 22:19
Tatka lubi tę wiadomość
-
My dajemy smoczek sporadycznie, w samochodzie, na spacerze w wózku jeśli placze a trzeba iść I nie ma jak ukoić(np jak idę z drugim dzieckiem) albo jak tata uspokaja w nocy a ja próbuje zasnąć.
Tatka lubi tę wiadomość
🧬Pai-1, MTHFR
08.23r 💔 19 tc, synek
24.03.24r ⏸ -
Fania017 wrote:Tak, smoczek wprowadzony zaraz po urodzeniu, po 5 tyg na KPI, przeszliśmy bez żadnych problemów na KP. Z tym że Miko potrzebuje smoczka jedynie by zasnąć, a zaraz potem go wypluwa. I jak płacze już tak konkretnie to faktycznie pomaga mu się wyciszyć.starania o pierwszego maluszka od 01/ 2023
👩🏻 32
AMH 2,53 ng/ml
FSH 5,9
Prolactin 10,4
TSH 3,62
ESTRADIOL 36
👨🏻33
Volume 3 ml
Concentration 13 mln
Motility 53%
oligoteratoospermia
NIPT - low risks 🫶🏻 -
KarolinaAnastazja wrote:Ja mam 😁
Wlacz środkiem daj milk usyaw temperaturę i gotowe😁👱♀️ 34l. 🧔♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
🎁25.11.24r.🎊 ur. 38tc+5 3828g 👶🏻
Ja karmie butelka bo ma nieefektywne ssanie, pierś bierze tylko z nakładkami, ale konsultantka ważyła go po jedzeniu przez nakładki przez pół godziny i on zjadał do 10 gram, co bardzo mało, więc jest na butelce żeby wiedzieliśmy ile zjadł. (((starania o pierwszego maluszka od 01/ 2023
👩🏻 32
AMH 2,53 ng/ml
FSH 5,9
Prolactin 10,4
TSH 3,62
ESTRADIOL 36
👨🏻33
Volume 3 ml
Concentration 13 mln
Motility 53%
oligoteratoospermia
NIPT - low risks 🫶🏻 -
Amra wrote:A mogłabyś się podzielić tym co zamówiłaś ? Bo ja jakoś nie mam pomysłu 😉
Można do każdego pudełeczka dobrać kartkę i swój tekst wpisać, więc z tego skorzystałam 🙂🙂Amra lubi tę wiadomość
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 23:11
Tatka, Mag_len lubią tę wiadomość
-
Tatka wrote:Podziel się proszę co robiłaś i jak udało się przejść na KP po kpi? Czy dziecko mało krotkę więzadło na języku czy coś co wpływało na KP?
Walczyłam💪 Miko urodzil się w 34tc, przez co po urodzeniu był problem z jego karmieniem, pierwsze dwie doby karmiony był strzykawką, bo nie umiał w ogóle ssać.. ani smoczek ani butelka- nie ogarniał tego, a że był poprzypinany do kabelków i kroplowek,miał problem z utrzymaniem temperatury więc pierwszy tydzień spedzil w inkubatorze,nie było możliwości wyjać go przez pierwsze dni z inkubatora, i był karmiony przez położnej tym co sciagalam do strzykawki i tą strzykawka był karmiony.
( Jakieś masło maślane mi wyszło, ale pisze szybko bo słyszę że mały się wierci, więc zaraz będzie przy bufecie).
W trzeciej dobie położne zaczęły karmić go butelką, ale to było tak że dwa łyki wypił, jeden zwrócił- taka walka do skończenia pierwszego tygodnia. W ósmej dobie życia byl już ze mną na sali, ale powiedzmy że już potrafił ssać smoczek, z butelką gorzej. No ale nie było wyjścia, więc sciagalam pokarm i karmiłam butelką, raz gorzej mu szło raz lepiej- przy karmieniu jeszcze stymulowalam mu odruch ssania poruszając butelka.
A kiedy wyszłam z nim do domu dwa tygodnie po urodzeniu zaczęłam przystawiać go do piersi, (raz że chciałam mu dać szansę, a dwa dać szansę sobie bo wcześniej z córką z KP po Trzech miesiącach byłam KPI)- bo w drugim tyg w szpitalu skupiłam się tylko na tym żeby osiągnął 2 kg i żebyśmy mogli wyjść.
PoczAtkowo nie wiedział w ogóle " czym to się je" , ale końcem trzeciego tygodnia złapał.piers. ssał..kilka sekund.. i znowu.. i znowu kilka sekund.. był bardzo chętny, próbował ssać ale uciekało mu wszystko dolem, a on się nie poddawal. Więc tak dwa trzy razy dziennie w porze karmienia przystawiał go, on ile tak dał rady uciągnąć to ciągnął, później dawał ściągnięte mleko,bo wiedziałam że to co on ciągnie to tylko w ramach nauki i przyzwyczajenia się niż najedzenia.
Ale już w szpitalu widziałam że miał krótkie wedzidelko typu 1. Więc zaraz umówiłam go, podcielismy to i z dnia na dzień z KPI przeszedł na KP. Może nie tak od razu w dzień KP, w nocy KPI bo było szybciej. Początkowo na KP.jego jedzenie trwało ponad godzinę, więc ściągnąć pokarm i podać butelką było szybciej. Później opanował to tak świetnie że całkowicie zrezygnowałam z laktatora i jest tylko na piersi. Obecnie jedzenie trwa około 25 min.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 23:37
Nina_02, Tatka, Mag_len lubią tę wiadomość
-
Karmię tylko piersią i niedałabym rady bez smoczka 😬 choć zarzekałam się że tylko sporadycznie, że nie nędę dawać dziecku smoczka, że tylko w niektórych przypadach. Nie dałam rady, mój mały jak nie śpi i nie je to krzyczy. Krzyczy tak głośno że zegarek mi wywala informację że przebywam w zbyt głośnym otoczeniu 😆 dotarło do mnie że jestem tak zestresowana i przebodzcowana tym krzykiem że muszę wprowadzić smoczek, trudno, nie będę siebie za to karcić, szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko 💕
Tatka, Malinowa _Mamba, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość
-
Fania017 wrote:Walczyłam💪 Miko urodzil się w 34tc, przez co po urodzeniu był problem z jego karmieniem, pierwsze dwie doby karmiony był strzykawką, bo nie umiał w ogóle ssać.. ani smoczek ani butelka- nie ogarniał tego, a że był poprzypinany do kabelków i kroplowek,miał problem z utrzymaniem temperatury więc pierwszy tydzień spedzil w inkubatorze,nie było możliwości wyjać go przez pierwsze dni z inkubatora, i był karmiony przez położnej tym co sciagalam do strzykawki i tą strzykawka był karmiony.
( Jakieś masło maślane mi wyszło, ale pisze szybko bo słyszę że mały się wierci, więc zaraz będzie przy bufecie).
W trzeciej dobie położne zaczęły karmić go butelką, ale to było tak że dwa łyki wypił, jeden zwrócił- taka walka do skończenia pierwszego tygodnia. W ósmej dobie życia byl już ze mną na sali, ale powiedzmy że już potrafił ssać smoczek, z butelką gorzej. No ale nie było wyjścia, więc sciagalam pokarm i karmiłam butelką, raz gorzej mu szło raz lepiej- przy karmieniu jeszcze stymulowalam mu odruch ssania poruszając butelka.
A kiedy wyszłam z nim do domu dwa tygodnie po urodzeniu zaczęłam przystawiać go do piersi, (raz że chciałam mu dać szansę, a dwa dać szansę sobie bo wcześniej z córką z KP po Trzech miesiącach byłam KPI)- bo w drugim tyg w szpitalu skupiłam się tylko na tym żeby osiągnął 2 kg i żebyśmy mogli wyjść.
PoczAtkowo nie wiedział w ogóle " czym to się je" , ale końcem trzeciego tygodnia złapał.piers. ssał..kilka sekund.. i znowu.. i znowu kilka sekund.. był bardzo chętny, próbował ssać ale uciekało mu wszystko dolem, a on się nie poddawal. Więc tak dwa trzy razy dziennie w porze karmienia przystawiał go, on ile tak dał rady uciągnąć to ciągnął, później dawał ściągnięte mleko,bo wiedziałam że to co on ciągnie to tylko w ramach nauki i przyzwyczajenia się niż najedzenia.
Ale już w szpitalu widziałam że miał krótkie wedzidelko typu 1. Więc zaraz umówiłam go, podcielismy to i z dnia na dzień z KPI przeszedł na KP. Może nie tak od razu w dzień KP, w nocy KPI bo było szybciej. Początkowo na KP.jego jedzenie trwało ponad godzinę, więc ściągnąć pokarm i podać butelką było szybciej. Później opanował to tak świetnie że całkowicie zrezygnowałam z laktatora i jest tylko na piersi. Obecnie jedzenie trwa około 25 min.starania o pierwszego maluszka od 01/ 2023
👩🏻 32
AMH 2,53 ng/ml
FSH 5,9
Prolactin 10,4
TSH 3,62
ESTRADIOL 36
👨🏻33
Volume 3 ml
Concentration 13 mln
Motility 53%
oligoteratoospermia
NIPT - low risks 🫶🏻 -
Nina_02 wrote:Karmię tylko piersią i niedałabym rady bez smoczka 😬 choć zarzekałam się że tylko sporadycznie, że nie nędę dawać dziecku smoczka, że tylko w niektórych przypadach. Nie dałam rady, mój mały jak nie śpi i nie je to krzyczy. Krzyczy tak głośno że zegarek mi wywala informację że przebywam w zbyt głośnym otoczeniu 😆 dotarło do mnie że jestem tak zestresowana i przebodzcowana tym krzykiem że muszę wprowadzić smoczek, trudno, nie będę siebie za to karcić, szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko 💕starania o pierwszego maluszka od 01/ 2023
👩🏻 32
AMH 2,53 ng/ml
FSH 5,9
Prolactin 10,4
TSH 3,62
ESTRADIOL 36
👨🏻33
Volume 3 ml
Concentration 13 mln
Motility 53%
oligoteratoospermia
NIPT - low risks 🫶🏻 -
Tatka wrote:Dziekuje Ci bardzo ze podzieliłaś się swoją historią, ogrom pracy włożyłaś w to! Daje mi to nadzieję że my też wrócimy do KP, mój już miał podcinane weziadelko ale podobno przyrosło częściowo i ma napięcia w buzie i ciele, więc będziemy badać, uzyskiwać drugą opinię i walczyć 🫂
Zaciskam kciuki za Wasze powodzenie ✊✊✊Tatka lubi tę wiadomość
-
U mnie historia podobna jak u @Aune.
Początkowo był problem z laktacją, więc w szpitalu dostawał mm. Położna również stwierdziła dużą potrzebę ssania, więc mały dostał smoczek.
W domu udało nam się przejść na kp, na początku z dokarmianiem mm, obecnie już bez,jednak nadal ma takie momenty, że musi więcej possać i wtedy dajemy mu ten smoczek. Po ok 10 min sam go wypluwa.Mama Aniołka 👼 (01.24) 💔
30.03 ⏸ beta 1096, prog 25,8 (31dc)
02.04 beta 3504, prog 35,5
04.04 beta 6922, prog 34,3
08.04 beta 22092
09.04 pęcherzyk ciążowy 14,9 mm, pęcherzyk żółtkowy 3,7 mm, CRL 2,5 mm ❤️ 120/min (5t6d)
23.04 CRL 1,25 cm, HR 170/min
07.05 CRL 3,7 cm, HR 165/min
17.05 Nifty - niskie ryzyka, synuś 🩵
20.05 USG prenatalne + PAPP-A - 6,2 cm zdrowego chłopaka 🩵 (12t4d)
21.05 wizyta u lekarza prowadzącego 🥼
💉 Luteina, Duphaston, Acard, Clexane
Rośnij kruszynko 🍀
-
Megipta wrote:💐 Mandoriana gratulacje i czekamy na wieści czy porod przebiegł tak jak sobie wymarzyłaś 😊
💐Rudylisek również gratulacje, jak synek ma na imię? ☺️ Mi felmatiker pomogl tylko z początku, slod jeczmienny zaczęłam od dzisiaj i faktycznie coś się zaczyna rozchulać z mleczkiem 🙃
💐Kramar wbić Cię na pierwszą stronę bo chyba Cię pominęłam 🙀 Jeśli tak po podaj imię bobaska, wiek ciąży z dnia porodu i datę 😄
Czy kogoś jeszcze pominęłam? 😋
Druga sprawa jeśli jesteśmy już w komplecie ponawiam przejście jak proponowałam kilka miesięcy temu na prywatkę do fejsa 😜 któraś mama zdeklarowała się, że może pomóc utworzyć grupę ale nie pamiętam która 🫣
Kolejna rzecz czy któraś ma podgrzewacz do butelek z lionelo? Ten pojedynczy? Za cholere nie umiem go obsługiwać, w internecie i instrukcji mało konkretów a ja mam z nim problem żeby cokolwiek podgrzał 🙏
@Megipta synuś ma na imię Kacper 🙂 to może też się skusze na ten słód jak tyle dziewczyn piesze, że pomaga 🙂Megipta lubi tę wiadomość
Mama Aniołka 👼 (01.24) 💔
30.03 ⏸ beta 1096, prog 25,8 (31dc)
02.04 beta 3504, prog 35,5
04.04 beta 6922, prog 34,3
08.04 beta 22092
09.04 pęcherzyk ciążowy 14,9 mm, pęcherzyk żółtkowy 3,7 mm, CRL 2,5 mm ❤️ 120/min (5t6d)
23.04 CRL 1,25 cm, HR 170/min
07.05 CRL 3,7 cm, HR 165/min
17.05 Nifty - niskie ryzyka, synuś 🩵
20.05 USG prenatalne + PAPP-A - 6,2 cm zdrowego chłopaka 🩵 (12t4d)
21.05 wizyta u lekarza prowadzącego 🥼
💉 Luteina, Duphaston, Acard, Clexane
Rośnij kruszynko 🍀
-