X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • rybka8 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    Dziewczyny które karmią piersią, czy podajecie maluszkom smoczek? Mój synek ma 3 tyg, jest KPI ale nie tracę nadziei że przejdzie na KP. Wiem ze buteleczki i smoczki oddalają ten moment, ale smoczek podobno zaspokaja go kiedy płacze

Ja zaczęłam podawać bo mała ssała rączki i ciągle nas całowała. Chciałam tylko w takich momentach podawać, ale mąż daje gdy płacze, więc niestety dostaje go częściej niż zakładałam.
    Nie zauważyłam zmiany w karmieniu, może jedynie to, że mała czasem po prostu leży z cycem i nie ssie. Ale też wiem, że maluszki tego potrzebują.

Mami_35 lubi tę wiadomość

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    08.05 1,32cm dzidziusia, 177 u/min
    01.06 NIFTY zdrowa dziewczynka 💗
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    9.12 39+0 Maja 🩷
    age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Pozdrawiamy Ciocię i dzieciaczki 🥰w niedxiele mamy 2 miesiące 🫠
    IMG-20250101-WA0019.jpg 20241222-104503.jpg 1000033143-01.jpg

Jaki cudowny uśmiech 😍 rozkoszny jest 🩵

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

• aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Pozdrawiamy Ciocię i dzieciaczki 🥰w niedxiele mamy 2 miesiące 🫠
    IMG-20250101-WA0019.jpg 20241222-104503.jpg 1000033143-01.jpg

Śliczny i przesłodki chłopczyk😍🤩

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Mandoriana, wielkie gratulacje raz jeszcze ♥️ Cieszę się, że jesteś zadowolona z porodu 🥰

@KarolinaAnastazja, ale kawaler 😍 Cudo!

@spineczka, a maluszek daje znać, że ma problem ze zrobieniem kupy? Nie pamiętam, czy jesteście KP czy MM, ale jeśli KP i bobas nie wykazuje, że boli go brzuszek czy jest niespokojny, pręży się i tak dalej, to ta kupka nie musi być codziennie, jeśli maluszek prawidłowo przybiera 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:04

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też już nie wybudzamy, bardziej wybudzają mnie moje piersi, które wołają o laktator 🤪 Małemu zdarzyło się kilka razy przespać 7 godzin ciągiem, zazwyczaj jednak jest to maksymalnie te 5. Przybiera konkretnie, mamy już ponad 5 kilo gościa 🤭 Ale on też się duży urodził, więc zapotrzebowanie jest spore i jak pośpi w nocy, to w dzień nadrabia z jedzeniem 🙂

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, na czym stanęło z grupą prywatną? Widziałam, że jest kilka rozwiązań, ja jestem elastyczna, tylko na Messengerze może być ciężko z nadrabianiem zaległości 🤭

preg.png
  • spineczka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    @Mandoriana, wielkie gratulacje raz jeszcze ♥️ Cieszę się, że jesteś zadowolona z porodu 🥰

@KarolinaAnastazja, ale kawaler 😍 Cudo!

@spineczka, a maluszek daje znać, że ma problem ze zrobieniem kupy? Nie pamiętam, czy jesteście KP czy MM, ale jeśli KP i bobas nie wykazuje, że boli go brzuszek czy jest niespokojny, pręży się i tak dalej, to ta kupka nie musi być codziennie, jeśli maluszek prawidłowo przybiera 🙂

Mummy Yummy, jesteśmy kp + mm przez początkowe spadki wagi. Poilismy go mm lub mleczkiem z kolektora po każdym karmieniu. W ciągu tyg przybrał ponad 400 gr, to chyba bardzo dużo. Ale to jest budzony na każde karmienie co 3 godz. Wczoraj była pani CDL na poradzie laktacyjnej, mamy obciąć ilości o połowę (KP +30 ml wcześniej 60 ml). Dzisiaj go zważę bo mam już wagę, a jutro mam dać znać CDL jak na tym zmniejszonym karmieniu nam idzie i decyzją co dalej.

Maluszek jest niespokojny, chrząka i stęka. Ma twardy brzuszek. Mam wrażenie że jednak czuje dyskomfort.

U nas problem jest taki że maluszek nie ssa efektywnie piersi, zasypia po kilku minutach i nie da się go dobudzić. Z butelki pije i nie zasypia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:24

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    U na mija druga doba beż kupki. Mam zamówiony vivimixx w aptece, będzie jakoś popoludniu.
    Ktoś tu pisał że można podać troszkę czopka glicerynowego?? Jak to podać, termometrem??

Jesteście mm?

Czy dzidzius płacze, ma problem ze zrobieniem? Czy jest ok?

Bo jeżeli ok, Ti bym nic nie robiła przeczekała. Do tygodnia brak kupy jest ok, pod warunkiem, że nie ma innych problemów z tym związanych

Są też wlewy miodowe ale jak dla mnie czopki i wlewy to taka ostateczność u maluszków

Masażyk brzuszka robiliście? Espumisan?

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    U na mija druga doba beż kupki. Mam zamówiony vivimixx w aptece, będzie jakoś popoludniu.
    Ktoś tu pisał że można podać troszkę czopka glicerynowego?? Jak to podać, termometrem??
    My podawaliśmy przedwczoraj kawałeczek czopka (miałam dla dorosłych w domu więc dosłownie jedną ósmą). Tata włożył do pupy palcem i trzymał 5 min żeby czopek został w środku i się rozpuścił bo inaczej mały wypychał. Efekt po kilkunastu minutach był. No ale to położna nam zaleciła jako rozwiązanie jednorazowe raczej żeby się nie męczył.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:00

Malinowa _Mamba lubi tę wiadomość

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne

💊
    Euthyrox N50

preg.png
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    My podawaliśmy przedwczoraj kawałeczek czopka (miałam dla dorosłych w domu więc dosłownie jedną ósmą). Tata włożył do pupy palcem i trzymał 5 min żeby czopek został w środku i się rozpuścił bo inaczej mały wypychał. Efekt po kilkunastu minutach był. No ale to położna nam zaleciła jako rozwiązanie jednorazowe raczej żeby się nie męczył.

Nam też położna powiedziała, że jak Młody miałby problemy z wypróżnieniem to możemy mu podać kawałek czopka. Można też robić masaże brzuszka i odbytu ponoć pomaga.
    My mieliśmy raz sytuację, że Oluś przez 2 dni nie robił kupki, ale następnego dnia nadrobił kilkukrotnie.

Wybudzaliśmy Młodego przez kilka pierwszych nocy, ale przestaliśmy jak położna powiedziała, że Oluś przybiera 50 g/dobę a powinien połowę mniej. Sam się wybudzał co 2.5-3h a teraz potrafi przespać ok.4-5h w nocy. W dzień za to nadrobia i ma turbo drzemki. Na mnie dobrze mu się śpi a jak go tylko odłożę to śpi z 15-20 min i jest dość często głodny. Znów zaczął nam bardziej ulewać, ale jak to pediatra powiedziała Szczęśliwy Ulewacz z niego (ulewa, ale przybiera prawidłowo). Chciałam go przełożyć do śpiworka, bo strasznie się denerwuje nad ranem na rożek. Jak mu go rozepnę i będzie mógł wystawić stopy to wtedy jest ok o potrafi pospać jeszcze 0.5-1h. ale przy tym jego ulewaniu chyba będziemy musieli zostać jeszcze w rożku, bo łatwiej go na boku układać.

Od kilku dni zauważyłam, że synek czasem zezuje, czy Wasze maluchy też tak mają? Zapytam dziś o to położną

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • Aniela855888 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wam zazdroszczę jak czytam ile śpią wasze maluchy 😅 Hela kończy dziś 6 tygodnii i cieszę się, że dziś w nocy raz miała przerwę aż 3h między karmieniami. Jesteśmy kp. W nocy je średnio co 2-2,5h. Czy ktoś też tak ma, czy moje dziecko jako jedynie nie lubi spac 😂

• Aune Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina Anastazja śliczny bobas!! 🥰
    aambrozjaa93 wrote:
    My nie wybudzamy a Henio obecnie jak idzie spać na noc to śpi 5.5-6.h a jak mi pediatra powiedziała to przybiera aż za dużo... W dzień po prostu je częściej jak chce. Ogólnie jest wielki chłop, bo 62 rozmiar już na styk i będziemy powoli przechodzić na 68😅
    To jak mój Damian 😁 też potrafi ponad 5h w nocy przespać, nie wybudzam y, bo przybiera aż za dobrze. W dzień czasem co 1.5-2h chce jeść, a w nocy śpi po 4,5,6h. Jeszcze w 62 się mieści, ale z H&M, a u nich wypada trochę większe 😂

Malinowa mamba, mój czasem też robi lekkiego zeza, ale czytałam, że to normalne u niemowląt, bo nie potrafią jeszcze skupić dobrze wzroku na jednym punkcie.

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow no to Wasze dzieci rzeczywiście dużo śpią. Kto wie może i moja córka by chciała tyle pospać a ja ją budzę bez sensu 🥹

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:24

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • businesscare Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa _Mamba wrote:
    Nam też położna powiedziała, że jak Młody miałby problemy z wypróżnieniem to możemy mu podać kawałek czopka. Można też robić masaże brzuszka i odbytu ponoć pomaga.
    My mieliśmy raz sytuację, że Oluś przez 2 dni nie robił kupki, ale następnego dnia nadrobił kilkukrotnie.

Wybudzaliśmy Młodego przez kilka pierwszych nocy, ale przestaliśmy jak położna powiedziała, że Oluś przybiera 50 g/dobę a powinien połowę mniej. Sam się wybudzał co 2.5-3h a teraz potrafi przespać ok.4-5h w nocy. W dzień za to nadrobia i ma turbo drzemki. Na mnie dobrze mu się śpi a jak go tylko odłożę to śpi z 15-20 min i jest dość często głodny. Znów zaczął nam bardziej ulewać, ale jak to pediatra powiedziała Szczęśliwy Ulewacz z niego (ulewa, ale przybiera prawidłowo). Chciałam go przełożyć do śpiworka, bo strasznie się denerwuje nad ranem na rożek. Jak mu go rozepnę i będzie mógł wystawić stopy to wtedy jest ok o potrafi pospać jeszcze 0.5-1h. ale przy tym jego ulewaniu chyba będziemy musieli zostać jeszcze w rożku, bo łatwiej go na boku układać.

Od kilku dni zauważyłam, że synek czasem zezuje, czy Wasze maluchy też tak mają? Zapytam dziś o to położną
    A próbowaliście rurek Windi?
    Nasz też zezuje, ponoć to normalne

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
    22.05.2024 NIFTY
    28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
    Termin 09.12.2024
  • businesscare Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś zaliczyliscie szczepienia 6w2, pneumokoki i rotswirusy. Nie wiem czy to możliwe że tak szybko ale mamy brzuszkową jazdę i co chwila zmieniany pampers :( żal mi patrzeć już jak się męczy :(

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
    22.05.2024 NIFTY
    28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
    Termin 09.12.2024
‹‹ 543 544 545 546 547
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ