☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Tatka wrote:Dziewczyny które karmią piersią, czy podajecie maluszkom smoczek? Mój synek ma 3 tyg, jest KPI ale nie tracę nadziei że przejdzie na KP. Wiem ze buteleczki i smoczki oddalają ten moment, ale smoczek podobno zaspokaja go kiedy płacze
Ja zaczęłam podawać bo mała ssała rączki i ciągle nas całowała. Chciałam tylko w takich momentach podawać, ale mąż daje gdy płacze, więc niestety dostaje go częściej niż zakładałam.
Nie zauważyłam zmiany w karmieniu, może jedynie to, że mała czasem po prostu leży z cycem i nie ssie. Ale też wiem, że maluszki tego potrzebują.Mami_35 lubi tę wiadomość
-
@Mandoriana, wielkie gratulacje raz jeszcze ♥️ Cieszę się, że jesteś zadowolona z porodu 🥰
@KarolinaAnastazja, ale kawaler 😍 Cudo!
@spineczka, a maluszek daje znać, że ma problem ze zrobieniem kupy? Nie pamiętam, czy jesteście KP czy MM, ale jeśli KP i bobas nie wykazuje, że boli go brzuszek czy jest niespokojny, pręży się i tak dalej, to ta kupka nie musi być codziennie, jeśli maluszek prawidłowo przybiera 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:04
KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość
-
My też już nie wybudzamy, bardziej wybudzają mnie moje piersi, które wołają o laktator 🤪 Małemu zdarzyło się kilka razy przespać 7 godzin ciągiem, zazwyczaj jednak jest to maksymalnie te 5. Przybiera konkretnie, mamy już ponad 5 kilo gościa 🤭 Ale on też się duży urodził, więc zapotrzebowanie jest spore i jak pośpi w nocy, to w dzień nadrabia z jedzeniem 🙂
-
MummyYummy wrote:@Mandoriana, wielkie gratulacje raz jeszcze ♥️ Cieszę się, że jesteś zadowolona z porodu 🥰
@KarolinaAnastazja, ale kawaler 😍 Cudo!
@spineczka, a maluszek daje znać, że ma problem ze zrobieniem kupy? Nie pamiętam, czy jesteście KP czy MM, ale jeśli KP i bobas nie wykazuje, że boli go brzuszek czy jest niespokojny, pręży się i tak dalej, to ta kupka nie musi być codziennie, jeśli maluszek prawidłowo przybiera 🙂
Mummy Yummy, jesteśmy kp + mm przez początkowe spadki wagi. Poilismy go mm lub mleczkiem z kolektora po każdym karmieniu. W ciągu tyg przybrał ponad 400 gr, to chyba bardzo dużo. Ale to jest budzony na każde karmienie co 3 godz. Wczoraj była pani CDL na poradzie laktacyjnej, mamy obciąć ilości o połowę (KP +30 ml wcześniej 60 ml). Dzisiaj go zważę bo mam już wagę, a jutro mam dać znać CDL jak na tym zmniejszonym karmieniu nam idzie i decyzją co dalej.
Maluszek jest niespokojny, chrząka i stęka. Ma twardy brzuszek. Mam wrażenie że jednak czuje dyskomfort.
U nas problem jest taki że maluszek nie ssa efektywnie piersi, zasypia po kilku minutach i nie da się go dobudzić. Z butelki pije i nie zasypia.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:24
-
spineczka wrote:U na mija druga doba beż kupki. Mam zamówiony vivimixx w aptece, będzie jakoś popoludniu.
Ktoś tu pisał że można podać troszkę czopka glicerynowego?? Jak to podać, termometrem??
Jesteście mm?
Czy dzidzius płacze, ma problem ze zrobieniem? Czy jest ok?
Bo jeżeli ok, Ti bym nic nie robiła przeczekała. Do tygodnia brak kupy jest ok, pod warunkiem, że nie ma innych problemów z tym związanych
Są też wlewy miodowe ale jak dla mnie czopki i wlewy to taka ostateczność u maluszków
Masażyk brzuszka robiliście? Espumisan? -
spineczka wrote:U na mija druga doba beż kupki. Mam zamówiony vivimixx w aptece, będzie jakoś popoludniu.
Ktoś tu pisał że można podać troszkę czopka glicerynowego?? Jak to podać, termometrem??Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:00
Malinowa _Mamba lubi tę wiadomość
13.03 wyjęcie implantu anty
17.04 ⏸
17.04 beta 6,56
19.04 beta 42,87
26.04 beta 1585,24
29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
10.05 🩺USG, jest ❤️
22.05 2 cm bobasa
Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
17.06 prenatalne
28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
02.10 kolejna wizyta
16.10 & 22.10 III prenatalne
💊
Euthyrox N50
-
Sandrix wrote:My podawaliśmy przedwczoraj kawałeczek czopka (miałam dla dorosłych w domu więc dosłownie jedną ósmą). Tata włożył do pupy palcem i trzymał 5 min żeby czopek został w środku i się rozpuścił bo inaczej mały wypychał. Efekt po kilkunastu minutach był. No ale to położna nam zaleciła jako rozwiązanie jednorazowe raczej żeby się nie męczył.
Nam też położna powiedziała, że jak Młody miałby problemy z wypróżnieniem to możemy mu podać kawałek czopka. Można też robić masaże brzuszka i odbytu ponoć pomaga.
My mieliśmy raz sytuację, że Oluś przez 2 dni nie robił kupki, ale następnego dnia nadrobił kilkukrotnie.
Wybudzaliśmy Młodego przez kilka pierwszych nocy, ale przestaliśmy jak położna powiedziała, że Oluś przybiera 50 g/dobę a powinien połowę mniej. Sam się wybudzał co 2.5-3h a teraz potrafi przespać ok.4-5h w nocy. W dzień za to nadrobia i ma turbo drzemki. Na mnie dobrze mu się śpi a jak go tylko odłożę to śpi z 15-20 min i jest dość często głodny. Znów zaczął nam bardziej ulewać, ale jak to pediatra powiedziała Szczęśliwy Ulewacz z niego (ulewa, ale przybiera prawidłowo). Chciałam go przełożyć do śpiworka, bo strasznie się denerwuje nad ranem na rożek. Jak mu go rozepnę i będzie mógł wystawić stopy to wtedy jest ok o potrafi pospać jeszcze 0.5-1h. ale przy tym jego ulewaniu chyba będziemy musieli zostać jeszcze w rożku, bo łatwiej go na boku układać.
Od kilku dni zauważyłam, że synek czasem zezuje, czy Wasze maluchy też tak mają? Zapytam dziś o to położną -
Ale wam zazdroszczę jak czytam ile śpią wasze maluchy 😅 Hela kończy dziś 6 tygodnii i cieszę się, że dziś w nocy raz miała przerwę aż 3h między karmieniami. Jesteśmy kp. W nocy je średnio co 2-2,5h. Czy ktoś też tak ma, czy moje dziecko jako jedynie nie lubi spac 😂
-
Karolina Anastazja śliczny bobas!! 🥰
aambrozjaa93 wrote:My nie wybudzamy a Henio obecnie jak idzie spać na noc to śpi 5.5-6.h a jak mi pediatra powiedziała to przybiera aż za dużo... W dzień po prostu je częściej jak chce. Ogólnie jest wielki chłop, bo 62 rozmiar już na styk i będziemy powoli przechodzić na 68😅
Malinowa mamba, mój czasem też robi lekkiego zeza, ale czytałam, że to normalne u niemowląt, bo nie potrafią jeszcze skupić dobrze wzroku na jednym punkcie.
aambrozjaa93 lubi tę wiadomość
-
Wow no to Wasze dzieci rzeczywiście dużo śpią. Kto wie może i moja córka by chciała tyle pospać a ja ją budzę bez sensu 🥹
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:24
-
Malinowa _Mamba wrote:Nam też położna powiedziała, że jak Młody miałby problemy z wypróżnieniem to możemy mu podać kawałek czopka. Można też robić masaże brzuszka i odbytu ponoć pomaga.
My mieliśmy raz sytuację, że Oluś przez 2 dni nie robił kupki, ale następnego dnia nadrobił kilkukrotnie.
Wybudzaliśmy Młodego przez kilka pierwszych nocy, ale przestaliśmy jak położna powiedziała, że Oluś przybiera 50 g/dobę a powinien połowę mniej. Sam się wybudzał co 2.5-3h a teraz potrafi przespać ok.4-5h w nocy. W dzień za to nadrobia i ma turbo drzemki. Na mnie dobrze mu się śpi a jak go tylko odłożę to śpi z 15-20 min i jest dość często głodny. Znów zaczął nam bardziej ulewać, ale jak to pediatra powiedziała Szczęśliwy Ulewacz z niego (ulewa, ale przybiera prawidłowo). Chciałam go przełożyć do śpiworka, bo strasznie się denerwuje nad ranem na rożek. Jak mu go rozepnę i będzie mógł wystawić stopy to wtedy jest ok o potrafi pospać jeszcze 0.5-1h. ale przy tym jego ulewaniu chyba będziemy musieli zostać jeszcze w rożku, bo łatwiej go na boku układać.
Od kilku dni zauważyłam, że synek czasem zezuje, czy Wasze maluchy też tak mają? Zapytam dziś o to położną
Nasz też zezuje, ponoć to normalnePCOS od 2015
10.2023 odstawienie anty
28.03.2024 ⏸️❤️
16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
22.05.2024 NIFTY
28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
Termin 09.12.2024 -
My dziś zaliczyliscie szczepienia 6w2, pneumokoki i rotswirusy. Nie wiem czy to możliwe że tak szybko ale mamy brzuszkową jazdę i co chwila zmieniany pampers żal mi patrzeć już jak się męczyPCOS od 2015
10.2023 odstawienie anty
28.03.2024 ⏸️❤️
16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
22.05.2024 NIFTY
28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
Termin 09.12.2024 -