X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Dariaa29 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 04:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:
    Ale wam zazdroszczę jak czytam ile śpią wasze maluchy 😅 Hela kończy dziś 6 tygodnii i cieszę się, że dziś w nocy raz miała przerwę aż 3h między karmieniami. Jesteśmy kp. W nocy je średnio co 2-2,5h. Czy ktoś też tak ma, czy moje dziecko jako jedynie nie lubi spac 😂
    My tak mamy niestety 🙈 jak mamy dobrą noc to pierwsza pobudka jest po 3-3,5 h, a każda kolejna co 1,5-2h
    Ostatnio widziałam mema z opisem, że nikomu niczego w życiu nie zazdroszczę do momentu aż ktoś powie, że jego dziecko przesypia noce- coś w tym jest 😂

Malina1111, Aniela855888 lubią tę wiadomość

age.png
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 05:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    businesscare wrote:
    Aune - tylko w razie gorączki.
    Malinowa_mamba - też się bałam pierwszy raz ale jak usłyszałam jaki gwizdek potrafi się zrobić 😅😅 i kupka w moment też wylatuje, często w takich ilościach że potrafi zszokować . Nie ma co się bać, przynosi duża umi szybką ulgę

U nas bączury idą i z kupkami też raczej nie ma problemu ( wczoraj było 5, co na karmienie głównie mm to jest i tak sporo).
    Aczkolwiek i tak coś Młodego męczy.
    Dostałam od położonej namiary na osteopatę, więc w poniedziałek zadzwonię, żeby nas umówić. Może podpowie coś dodatkowo w kwestii ulewania.

W środę mam kontrolę u gin, ale u innego, bo u mojej prowadzącej udało mi się dostać termin na 31.01. a w piątek mam fizjo uro. Mam cichą nadzieję, że może czy tym moim obniżeniem narządów da się coś zrobić i nie jest tak źle jak się nakręciłam.
    Właśnie jesteśmy po karmieniu Olka. Przespał ok. 5h. Aczkolwiek zaczął trochę marudzić już wcześniej, bo miał przykryte stopy, ale odkrycie i odgłosy odkurzacza pomogły. W dzień pewnie da nam czadu i znów będą tylko turbo drzemki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia, 05:06

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Pozdrawiamy Ciocię i dzieciaczki 🥰w niedxiele mamy 2 miesiące 🫠
    IMG-20250101-WA0019.jpg 20241222-104503.jpg 1000033143-01.jpg
    Ale słodziak ♥️♥️♥️

Nam na kolki poleciła pediatra zmienić mleko mm na comfort wtedy ma ten dodatek przeciwko kółkom, u nas dopiero 2 dzień stosujemy i wczorajszy wieczór był lepszy.

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

event.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny cudownego dnia Wam życzę na szybko ! ♥️
    Jak u Was z pogodą? Bo u nas śnieg sypie .. u mnie krzewy nie okryte wiec zobaczę co przeżyje 🤣

Karolina Anastazja cudowny chłopak już ładnie się uśmiecha.. 😁

Powiem Wam że nie spodziewałam się że na trądzik i rumień niemowlęcy tak dobrze działa przemywanie z wodą z mlekiem matki.. parę dni i prawie nie widać..jestem w szoku.

U nas kolek na razie nie ma odpukac ale ulewanie za to się pojawiło.. odbijanie i różnie pozycję przy karmieniu nie pomagają. Jedne dni są lepsze drugie gorsze. Zobaczymy jak będzie dalej.. macie może jakieś polecajki na to ulewanie ? Karmię butelką z najmniejszym przepływem bo moja ma mocne ssanie. Cycka już odstawiłam dawno bo tylko się krztusila tym mlekiem bo karmiłam przez nakładki.

Zagadka919, Tatka, spineczka, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila ja na ulewanie nie mam na razie rady. Ale ja też zrezygnowałam z KP w nakładkach dość szybko na rzecz tylko KPI. A wczoraj jak już nie wiedziałam o co Igusi chodzi to się rozebrałam i podałam cyca bez nakładki a ona chwyciła 🙈 także sobie tak na spokojnie co któreś karmienie próbujemy. Jak będzie taka chętna to zaproszę w przyszłym tygodniu CDL. Ale to jest wszystko takie na spokojnie 🥹

Fania017, villemo_gbm, Tatka, Kam.ila lubią tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a gdzie kupujecie bluzki do karmienia? Bo ja mam już dość noszenia non stop 4 bluzek na zmianę....szukam takich na napy najlepiej, rozpinanych, albo na zakladke, nie "typowo do karmienia" tylko takich w których bedzie można chodzic też w przyszlosci. Edit: były w reserved takie fajne z prazkowanej bawełny, rozpinane, poleciłabym, ale już widzę brak na stronie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia, 12:13

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina1111 wrote:
    Dziewczyny, a gdzie kupujecie bluzki do karmienia? Bo ja mam już dość noszenia non stop 4 bluzek na zmianę....szukam takich na napy najlepiej, rozpinanych, albo na zakladke, nie "typowo do karmienia" tylko takich w których bedzie można chodzic też w przyszlosci. Edit: były w reserved takie fajne z prazkowanej bawełny, rozpinane, poleciłabym, ale już widzę brak na stronie

Właśnie ja kupiłam te z Reserved i mąż ma mi odebrać paczkę, bo dziś przyszło i mam nadzieję, że będą dobre, bo też chodzę w 4 bluzkach na zmianę obecnie😅 ale widziałam jeszcze coś fajnego w mohito na wyprzedażach i też się zastanawiam czy nie kupić jeśli coś z Reserved będę musiała zwrócić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia, 13:07

Malina1111 lubi tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Jak u Was z pogodą? Bo u nas śnieg sypie .. u mnie krzewy nie okryte wiec zobaczę co przeżyje 🤣

Powiem Wam że nie spodziewałam się że na trądzik i rumień niemowlęcy tak dobrze działa przemywanie z wodą z mlekiem matki.. parę dni i prawie nie widać..jestem w szoku.

U nas kolek na razie nie ma odpukac ale ulewanie za to się pojawiło.. odbijanie i różnie pozycję przy karmieniu nie pomagają. Jedne dni są lepsze drugie gorsze. Zobaczymy jak będzie dalej.. macie może jakieś polecajki na to ulewanie ? Karmię butelką z najmniejszym przepływem bo moja ma mocne ssanie. Cycka już odstawiłam dawno bo tylko się krztusila tym mlekiem bo karmiłam przez nakładki.

Ale Ci się zrymowało na początku😃 u nas też śniegu nasypało❄️
    Też mamy ulewanie i raz lepiej a raz gorzej tylko, że jesteśmy KP. Czasem pomaga pozycja do karmienia albo odbijanie, ale nie zawsze. Starszak też mi ulewał, więc raczej jedynie będę czekać aż to minie, bo Henio się nie denerwuje przy tym, gorzej z refluksem jak mu się cofa i połyka, ale też raz jest lepiej a raz gorzej. Mamy dostawkę delikatnie pod skosem i często śpi na boczkach i wtedy jest raczej ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia, 13:52

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:

Ja w tym roku też nie zdążyłam wszystkiego porobić w ogrodzie, była końcem października super pogoda, miałam wtedy plany na sobotę, a w piątek już mały był na świecie. U mnie nic nie powinno umarznąc, obawiam się jedynie o jedną hortensje, ale może odbije na wiosnę... Nie ścięłam części kwiatów bukietowyxh , więc będą fruwać całą zimę po ogrodzie, bo już zaczynają.. no nic.. przed wiosnę będę miała wiecej pracy w ogrodzie przez to.. choć nie ukrywam że ogród i praca w okol niego działa na mnie jak jakaś terapia antystresowa.... :)

• KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:

Kup klin do lozeczka/wozka :)
    I przed położeniem trzymać troszkę dłużej w pionie

Kam.ila lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • mar.1 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zeza to u nas i pediatra i położna potwierdziły, że to normalne u takich maluszków.

U nas też pojawia się ulewanie. I mimo tylko kp to zawsze małą odbijam, bo widzę że to pomaga. Z synkiem też tak było, bez odbicia była fontanna, a po odbiciu sporadycznie i niewiele.

Ja przy karmieniu ubieram elastyczną bluzkę na ramiączkach i zwykłą bluzę/sweter. Bluzę podnoszę do góry, a koszulkę obciągam pod pierś i wyjmuję bufet. Nie wiem czy wiecie i co chodzi 😅I tym trikiem nie świecę golizną, bo po przystawieniu dziecka nie widać nic gołego ciała, a mogę nosić prawie wszystko z szafy 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia, 14:21

Aune, Malina1111, Mami_35 lubią tę wiadomość

06.04 ⏸️ 💕

07.12.2024 9:55 54 cm 3020 g 👶 R ❤️

24.02.2022 17:50 53 cm 3020 g 👶T💙
    age.png
  • Aniela855888 Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:

A pro po trądziku - ile razy dziennie przemywałaś? Muszę wypróbować, bo Hele całą wysypało

• Tatka Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, powiedzcie proszę kiedy odbijacie maluszków jak to robicie? I czy zawsze słyszycie dźwięk wychodzącego powietrza? Czy raczej nosicie w pionie 15 minut i tyle? Czy odbijacie aż rzygnie powietrzem?

starania o pierwszego maluszka od 01/ 2023

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36
    10/2023 sonohysterogram wyniki ok

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    Progressive motility score 3
    Motile sperm total count 20,67
    Morphology 2% - Subfertile
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam chodzę w normalnych koszulkach i chops do góry na karmienie 🤣
    Jak byliśmy ostatnio u znajomych to nałożyłam koszulę taką na guziki i się sprawdzało 😊

My odbijamy po każdym karmieniu trochę na czuja 😬 bo albo beknie kilka razy albo rzygnie kilka albo nic się nie wydarzy 😫 robimy to średnio co 5-10 minut karmienia, ale u nas to ulewanie jest bardzo silne, chociaż powiem widzę poprawę i nadzieję że kiedyś to minie 😅

Tatka lubi tę wiadomość

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze, że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:

Mleko matki jest w ogóle rewelacyjne.my zakrapialismy nim oczka jak ropiały. Można też dawać do kąpieli. Ale ba trądzik nie stosowałam. A mamy trochę więc spróbuję. Nam położna poleciła krem specjalny emolium.

• Kam.ila Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:
    A pro po trądziku - ile razy dziennie przemywałaś? Muszę wypróbować, bo Hele całą wysypało

Ja przemywałam tylko rano i wieczorem. I do kąpieli też daje tylko swoje mleko i jest super. Bardzo polecam. Zwłaszcza że wcale w to nie wierzyłam że działa 😁🤣

Zagadka podziwiam że chcesz spróbować powrotu do cycka mi bardzo pasuje akurat karmienie z butelek. Zwłaszcza jak mam teraz laktator muszlowy podwójny 🤣pełen luksus.

U nas nawet po odbijaniu zdarzy się fontanna ale fakt jest ciut lepiej. Ja odbijam aż beknie ale moja to jak walnie to gorzej jak jej stary 🤣🤣🤣

age.png
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 03:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Ja przemywałam tylko rano i wieczorem. I do kąpieli też daje tylko swoje mleko i jest super. Bardzo polecam. Zwłaszcza że wcale w to nie wierzyłam że działa 😁🤣

Zagadka podziwiam że chcesz spróbować powrotu do cycka mi bardzo pasuje akurat karmienie z butelek. Zwłaszcza jak mam teraz laktator muszlowy podwójny 🤣pełen luksus.

U nas nawet po odbijaniu zdarzy się fontanna ale fakt jest ciut lepiej. Ja odbijam aż beknie ale moja to jak walnie to gorzej jak jej stary 🤣🤣🤣

U nas Młody sporadycznie beka. Po karmieniu potrafię z nim siedzieć jeszcze z 30 min w bardziej spionizowanej pozycji i albo mu się ukeje albo nie. Zresztą jemu pptrafy się ulać nawet po długim czasie.
    Próbowaliśmy mleka AR na ulewanie, ale po nim były większe fontanny i ona źle wpływa na kupkę.

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia, 04:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    villemo_gbm wrote:
    Ale słodziak ♥️♥️♥️

Nam na kolki poleciła pediatra zmienić mleko mm na comfort wtedy ma ten dodatek przeciwko kółkom, u nas dopiero 2 dzień stosujemy i wczorajszy wieczór był lepszy.
    A z jakiej butelki i smoczka podajecie to mleko comfort? My też próbowaliśmy ale strasznie słabo się rozpuszcza i zapycha małemu smoczek 🥴

villemo_gbm lubi tę wiadomość

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne
    19.12.2024 Karol na świecie 🤍

💊
    Euthyrox N50

age.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    A z jakiej butelki i smoczka podajecie to mleko comfort? My też próbowaliśmy ale strasznie słabo się rozpuszcza i zapycha małemu smoczek 🥴
    O z takiej korzystamy inne też mi zatykało
    BUTELKA DO KARMIENIA LOVI MAMMAFEEL 150ml ZE SMOCZKIEM DYNAMICZNYM 0m+

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 06:10

Sandrix, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość

event.png
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki, wyprobuje!

villemo_gbm lubi tę wiadomość

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne
    19.12.2024 Karol na świecie 🤍

💊
    Euthyrox N50

age.png
‹‹ 546 547 548 549 550 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ