X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    Rozumiem, ma sens. A powiedz proszę jak obliczyłaś dzienne zapotrzebowanie?
    Położna nam wylicza co wizytę, z uwagi na te początkowe problemy. Niedługo będzie już u nas ostatni raz, także mogę spytać jak to liczyć. Ale może być tak że każe nam się uspokoić i dać dziecku jeść ile i kiedy potrzebuje 🤭

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • spineczka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, u nas dramat z tym karmieniem :(
    Jestem bliska poddania się, mąż też mówi że musimy zrezygnować z kp bo się wszyscy wykończymy łącznie z dzieckiem...
    Była CDL w zeszłym tyg, wyszło że dzidzius za dużo przybiera (65gr na dobe) ograniczyliśmy te ilości o połowę, czyli byliśmy głównie na mleku z piersi, ale dziecko wisi na piersi non stop i bardzo się denerwuje, szrpie buzią z sutkiem w środku, ma takie nerwy i jest taki ryk wrecz zawodzi tak że nie da się go uspokoić...
    Dodam że karmimy kp, później z buteleczki to co uzbieramy z kolektora czyli 30 ml. A później znowu piersi I wtedy są te nerwy...
    Wczoraj zważyliśmy go i przyrost niby prawidłowy ok 30gr na dobę, ale jest ryk taki że nie da się żyć. Uspokoił się jak podaliśmy mu po 30 ml mleku z piersi 60 mm I wkoncu w spokoju zasnął...
    CDL zasugerowała że to że nie chce ssać piersi I nie lubi leżeć na brzuszku może wskazywać na obnizone napięcie mięśniowe, więc znów się wystraszyłam i umówiłam nas do fizjo w przyszłym tyg. Aaa i jeszcze okazało się że mamy rozejście mięśni prostych na brzuszku. Strasznie się stresuje.

Jak u was wyglądają główki, są kształtne czy nieregularne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 15:28

age.png
  • spineczka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta zaakcepytuj zaproszenie prv. Dziekuje

age.png
  • Tatka Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariaa29 wrote:
    Tatka u mnie na szkole rodzenia położna mówiła, że przy karmieniu mlekiem matki nie można patrzeć na porcje zjadane na jedno karmienie, dlatego, że w przeciwieństwie do mm skład mleka zmienia się w trakcie doby i może być tak, że rano dziecko zje 80 ml, a wieczorem tylko 30, a kolejnego na odwrót. Tak jak napisała Zagadka lepiej patrzeć na dziennie zapotrzebowanie oraz czy dziecko prawidłowo przybiera :)
    Niestety nie wiem jak dziecko przybiera bo mamy wizytę u pediatry raz na kilka tygodni, następna dopiero 17 stycznia (( na poprzedniej był poprawny przyrost, ale dopiero osiągnął wagę z urodzenia

starania o pierwszego maluszka od 01/ 2023

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36
    10/2023 sonohysterogram wyniki ok

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    Progressive motility score 3
    Motile sperm total count 20,67
    Morphology 2% - Subfertile
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Megipta Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    💐spineczka zaakceptowałam ☺️

Hej dziewczyny 🫡

Spieszę z wiadomością, że mamy serię szczepień, badań i naszą rocznicę w tym tygodniu i przez ten tydzień siedzimy u teścia na mieszkaniu. Trochę więcej czasu muszę poświęcić na "nie rusz, zostaw-zostaw, nie rusz" przy dwulatka aby nie zdewastował mu mieszkania 😅 Geri jest jak złoto i bezproblemowy a ma prawie 2 miesiące ❤️

Wrócę do Was po weekendzie i utworze grupę na fejsie i na messenger. Proponuję i tu i tu z dwóch prostych względów. Na messenger możemy być na bieżąco co do pisania i konwersacji zaś na grupie podzielimy się zdjęciami i postami (na messenger ciężko byłoby to nadrobić z racji ciągłego pisania) także nic na siłę wszystko dla chętnych 😁 oczywiście tutaj nic się nie zmieni jak ktoś chce tutaj zostać i o coś spytać to ten wątek nie umrze 😃

Aniela855888, spineczka, Zagadka919, Sandrix, MummyYummy, Mami_35, Fania017, Dariaa29, Rita 💋, villemo_gbm lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 34l. 🧔‍♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
    🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
    🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
    🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
    🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
    🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
    🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
    🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
    🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
    🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
    🎁25.11.24r.🎊 ur. 38tc+5 3828g 👶🏻

Wysłany: 13 stycznia, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    💐spineczka zaakceptowałam ☺️

Hej dziewczyny 🫡

Spieszę z wiadomością, że mamy serię szczepień, badań i naszą rocznicę w tym tygodniu i przez ten tydzień siedzimy u teścia na mieszkaniu. Trochę więcej czasu muszę poświęcić na "nie rusz, zostaw-zostaw, nie rusz" przy dwulatka aby nie zdewastował mu mieszkania 😅 Geri jest jak złoto i bezproblemowy a ma prawie 2 miesiące ❤️

Wrócę do Was po weekendzie i utworze grupę na fejsie i na messenger. Proponuję i tu i tu z dwóch prostych względów. Na messenger możemy być na bieżąco co do pisania i konwersacji zaś na grupie podzielimy się zdjęciami i postami (na messenger ciężko byłoby to nadrobić z racji ciągłego pisania) także nic na siłę wszystko dla chętnych 😁 oczywiście tutaj nic się nie zmieni jak ktoś chce tutaj zostać i o coś spytać to ten wątek nie umrze 😃

Jakie szczepienia wybraliscie?

preg.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    A ja dziewczyny podziwiam mamy KPI j karmiące mm. Serio. I
    Przez ostatnie dni trochę wychodziłam i to.mycir butelek,kolektora,laktstora to dla mnie dramat. Z ciekawości do mam KPI lub mm- ile macie sztuk butelek?

Mama mm - 4 butelki 😄

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png

Wysłany: 13 stycznia, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    Rozumiem, ma sens. A powiedz proszę jak obliczyłaś dzienne zapotrzebowanie?

Waga dziecka ×150ml= ilość ml na dobe :)

Tatka lubi tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png

Wysłany: 13 stycznia, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    Dziewczyny, u nas dramat z tym karmieniem :(
    Jestem bliska poddania się, mąż też mówi że musimy zrezygnować z kp bo się wszyscy wykończymy łącznie z dzieckiem...
    Była CDL w zeszłym tyg, wyszło że dzidzius za dużo przybiera (65gr na dobe) ograniczyliśmy te ilości o połowę, czyli byliśmy głównie na mleku z piersi, ale dziecko wisi na piersi non stop i bardzo się denerwuje, szrpie buzią z sutkiem w środku, ma takie nerwy i jest taki ryk wrecz zawodzi tak że nie da się go uspokoić...
    Dodam że karmimy kp, później z buteleczki to co uzbieramy z kolektora czyli 30 ml. A później znowu piersi I wtedy są te nerwy...
    Wczoraj zważyliśmy go i przyrost niby prawidłowy ok 30gr na dobę, ale jest ryk taki że nie da się żyć. Uspokoił się jak podaliśmy mu po 30 ml mleku z piersi 60 mm I wkoncu w spokoju zasnął...
    CDL zasugerowała że to że nie chce ssać piersi I nie lubi leżeć na brzuszku może wskazywać na obnizone napięcie mięśniowe, więc znów się wystraszyłam i umówiłam nas do fizjo w przyszłym tyg. Aaa i jeszcze okazało się że mamy rozejście mięśni prostych na brzuszku. Strasznie się stresuje.

Jak u was wyglądają główki, są kształtne czy nieregularne?

Przecidz przy kp nie ma czegoś takiego jak rozliczanie pokarmu. Je na żądanie tyle ile chce..

Kolejna kwestia może się złości bo z butelki mu lepiej leci i szybciej?

Do fizjo warto iść i do osteopaty niech Ci sprawdzu młodego i ewentualne ćwiczonka da, to nic strasznego:)

Ck do główki to staramy się obracać i modyfikować układ główki, chodz czytałam, że w większości jest to genetyka :)

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png
  • spineczka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Przecidz przy kp nie ma czegoś takiego jak rozliczanie pokarmu. Je na żądanie tyle ile chce..

Kolejna kwestia może się złości bo z butelki mu lepiej leci i szybciej?

Do fizjo warto iść i do osteopaty niech Ci sprawdzu młodego i ewentualne ćwiczonka da, to nic strasznego:)

Ck do główki to staramy się obracać i modyfikować układ główki, chodz czytałam, że w większości jest to genetyka :)

Karolina Anastazja, u nas problem jest chyba bardziej skomplikowany....mały ssa piersi efektywnie 2-3 minuty później zasypia i nie da się go dobudzić, jak go dobudze to ciumka dalej ale nie przełyka (!) w trakcie yego karmienia łapie kolektorem ale to jest 20-30 ml z obu piersi. Więc później dostawał jeszcze mleczko z butelki (albo moje albo mm 60 ml) z butelki pije ładnie, nawet jak zasypia to wypija. I teraz pytanie czy ja nie mam mleka i on się denerwuje ze nie leci i wyje czy ma obnizone napięcie mięśniowe i problem z ssaniem.
    Dodatkowo powiedziała że on pobiera tylko pierwszy wypływ czyli to mleczko beż kalorii i dlatego nam tak leciał z wagi wcześniej.

Po wizycie CDL jak obliczyła ze za dużo przybiera to obcięliśmy mu porcje ale to jak dziecko wrzeszczy wrecz się zanosi. Doszliśmy do wniosku z mężem że on chyba po prostu jest głodny i jak dostał dodatkowa porcje mleczka mm... wkoncu się uspokoił i zasnął. Mam wrażenie że po moim mleku jest rozdrazniony i glodny :(

age.png
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @KarolinaAnastazja jak tam u was sytuacja z 💩? U nas bez zmian, już parę razy czopkiem pomagałam 😐 woda niezbyt pomogła. Nosze się ze zmianą mleka ale nie wiem czy to dobry trop bo on jak już robi 💩 po czopku to normalnej konsystencji, nie ma zatwardzenia. Nie chce mu bez sensu mieszać 😫

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne

💊
    Euthyrox N50

preg.png
‹‹ 546 547 548 549 550
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ