X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina1111 wrote:
    Ja liczę na brak okresu, po poprzednich ciążach nie miałam długo ale karmiłam. Praktycznie przez cały okres karmienia.

Mamy kp, czy macie wieczorne braki pokarmu? Czytałam o tym zjawisku i chyba u mnie jest. Maluszek plakal dziś i wczoraj jak wieczorem chciałam go karmić, puszczał pierś jakby mu nie leciało. Dałam 50 ml w butelce to wypił. Mam obawę że co wieczór będę go musiała dokarmic. To już któryś taki raz. Nie chce tak, ale z drugiej strony, czy to coś złego jak raz dziennie zje butelkę? Czy to aż tak zaszkodzi kp?
    Ja też mam tsk wieczorem, że mała się złości ale pamiętam że to mija.taki kryzys laktacyjny.mysle, że to chodzi o to że muszą sie więcej napracować, żeby to mleko poleciało.

Aune, Malina1111 lubią tę wiadomość

• Aune Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 03:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świetny ten kalendarz skoków rozwojowych! Patrzę jak u mnie było dotychczas i faktycznie jednego dnia, gdzie jest chmura z deszczem syn był bardziej marudny🤔

Co do wieczornego braku pokarmu, też mieliśmy kilka wieczorów marudzenia przy piersi, ale dokarmianie może zaburzyć laktację, dziecko musi dać sygnał, że rośnie i będzie potrzebować więcej mleczka - fajny wpis na ten temat u Hafiji https://www.hafija.pl/2021/01/wieczorny-brak-pokarmu.html

Mój młody pobił dzisiaj rekord snu, 7,5 h pod rząd, przed snem co godzinę zgłaszał się do piersi, ale po 8h bez jedzenia obudził się już bardzo glodny, może mogłam go szybciej wybudzić, bo już się kręcił 🤔 wcześniej najdłuższy sen to było około 6h, 6.5h.

Też jestem po kontroli u gina, wszystko ok, po USG stwierdził, że na razie do okresu u mnie daleko, może nawet "dopiero w lipcu". Kwiecień/maj mam zrobić cytologię i wtedy rozważyć antykoncepcję hormonalną (chociaż kp przecież nie zabezpiecza przed ciążą 🤷‍♀️). Myślimy o drugim maluchu, ale po CC muszę jeszcze zaczekać. Okolice blizny nadal tkliwe czasem.

Atika lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 03:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariaa29 wrote:
    Ja też zamówiłam nosidło z lenny lamb, model light, używamy jak mamy cięższy dzień i synek jest nieodkladalny i sprawdza nam się super :) myślę, że pozycja dziecka jest w nim prawidłowa jak się je dobrze wyreguluje, a nie nosze go w tym całymi dniami

O, ja też myślę o tym modelu, bo planujemy wyjazd wakacyjny jak mały będzie miał około pół roku i myślę, że nosidło się przyda, szczególnie na lotnisku, a chusty też są dla mnie zbyt skomplikowane.

We wtorek mamy drugie szczepienie na rotawirusy + meningokoki i też się trochę obawiam, po ostatnich rota były płaczki i ból brzuszka :( Poza tym nie ma u nas za dużych problemów z brzuchem ani ulewaniem, ale zdarza się troszkę prężyć/ulać mleczkiem albo śliną.

Dariaa29 lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    Tutaj patrzę:
    https://www.skoki-rozwojowe.pl/

A ok, bo u nas się nic nie pokrywa tutaj 😜 myślałam że może jest jeszcze jakiś inny 😜

U nas od dwóch dni wszystkie objawy brzuszkowe powróciły i cała podłoga w mieszkaniu orzygana, a ja turbo przemęczona bo odtatnie dwa dni był płacz od rana do wieczora 😥 pani gastrolog zleciła zwiększenie dawki dicogelu.
    Zaczęłam też karmić pod górkę, ale ciężko znaleźć mi wygodną pozycje 😬 dziś jest już trochę lepiej 🥺

Szkoda mi tego dzieciaka, widać że te cofki go bolą 😭 mam nadzieję że już niedługo to mu przejdzie 🥺i będziemy mogli zacząć ćwiczyć i bawić się na macie 🤩

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze, że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • businesscare Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    A ok, bo u nas się nic nie pokrywa tutaj 😜 myślałam że może jest jeszcze jakiś inny 😜

U nas od dwóch dni wszystkie objawy brzuszkowe powróciły i cała podłoga w mieszkaniu orzygana, a ja turbo przemęczona bo odtatnie dwa dni był płacz od rana do wieczora 😥 pani gastrolog zleciła zwiększenie dawki dicogelu.
    Zaczęłam też karmić pod górkę, ale ciężko znaleźć mi wygodną pozycje 😬 dziś jest już trochę lepiej 🥺

Szkoda mi tego dzieciaka, widać że te cofki go bolą 😭 mam nadzieję że już niedługo to mu przejdzie 🥺i będziemy mogli zacząć ćwiczyć i bawić się na macie 🤩

Wydaje mi się że u nas to się troszkę zmniejsza więc jest nadzieja! Choć jak mu się cofa to krzywi buźkę, memła albo się krztusi i strasznie mi przykro że musi to znosić :(

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
    22.05.2024 NIFTY
    28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
    Termin 09.12.2024
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:
    Ja się zgłaszam 🥴 codziennie wieczorem wjeżdża butla capri CARE + w razie potrzeby (np wizyta u lekarza itp). Początkowo dokarmiałam moim odciągniętym, ale po pierwszej stabilizacji gdzieś na 1,5 miesiąca musiałabym 3 razy odciągać na jedną butle, więc się poddałam.
    Oj u mnie to samo, nie dam rady już odciągać, nie mam kiedy a i musiałabym zbierać zlewki z kilku sesji. To podnosi na duchu, że nie jestem sama w takim dokarmianiu

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Ja też mam tsk wieczorem, że mała się złości ale pamiętam że to mija.taki kryzys laktacyjny.mysle, że to chodzi o to że muszą sie więcej napracować, żeby to mleko poleciało.
    Mam nadzieję, że minie, bo to taki ryk nie do okiełznania i odrywanie się od piersi. Teraz, nie chce zapeszać, ale je spokojnie po kąpieli, właśnie wczoraj o tej porze był ryk w nieboglosy

Mag_len lubi tę wiadomość

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aune wrote:
    Świetny ten kalendarz skoków rozwojowych! Patrzę jak u mnie było dotychczas i faktycznie jednego dnia, gdzie jest chmura z deszczem syn był bardziej marudny🤔

Co do wieczornego braku pokarmu, też mieliśmy kilka wieczorów marudzenia przy piersi, ale dokarmianie może zaburzyć laktację, dziecko musi dać sygnał, że rośnie i będzie potrzebować więcej mleczka - fajny wpis na ten temat u Hafiji https://www.hafija.pl/2021/01/wieczorny-brak-pokarmu.html

Mój młody pobił dzisiaj rekord snu, 7,5 h pod rząd, przed snem co godzinę zgłaszał się do piersi, ale po 8h bez jedzenia obudził się już bardzo glodny, może mogłam go szybciej wybudzić, bo już się kręcił 🤔 wcześniej najdłuższy sen to było około 6h, 6.5h.

Też jestem po kontroli u gina, wszystko ok, po USG stwierdził, że na razie do okresu u mnie daleko, może nawet "dopiero w lipcu". Kwiecień/maj mam zrobić cytologię i wtedy rozważyć antykoncepcję hormonalną (chociaż kp przecież nie zabezpiecza przed ciążą 🤷‍♀️). Myślimy o drugim maluchu, ale po CC muszę jeszcze zaczekać. Okolice blizny nadal tkliwe czasem.
    Tak, czytałam ten wpis Hafii, ale nie dałam rady przetrwać tych skoków i wieczornych płaczków.
    A kiedy planujecie drugie dziecko po cc? Bo u nas podobna sytuacja i nie chce brać antykoncepcji hormonalnej. Jedyne co ma sens wg mnie to spirala ale szkoda teraz zakładać na np rok. Nie wiem kiedy będę gotowa na kolejnego malucha i czy. Na pewno rok trzeba niby odczekać po cc

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina1111 wrote:
    Tak, czytałam ten wpis Hafii, ale nie dałam rady przetrwać tych skoków i wieczornych płaczków.
    A kiedy planujecie drugie dziecko po cc? Bo u nas podobna sytuacja i nie chce brać antykoncepcji hormonalnej. Jedyne co ma sens wg mnie to spirala ale szkoda teraz zakładać na np rok. Nie wiem kiedy będę gotowa na kolejnego malucha i czy. Na pewno rok trzeba niby odczekać po cc

Tak ja też zastanawiam się nad spiralą. Nie chcę tabletek bo u mnie libido i przyjemność z ♥️ nie istniała.
    Mam ten sam dylemat czy warto bo jak tylko dostanę zielone światło od lekarza to startujemy ze staraniami o drugie bobo 🥰
    Prezerwatywy trochę nie są dla nas bo czasem nas poniesie chwila i nie chcę narobić sobie teraz kłopotu 😬
    To by był niezły żart od losu gdyby po 4 latach starań o pierwsze, drugie zaskoczyłoby od razu 🙈
    A nie ukrywam trochę nas właśnie tak poniosło i jestem teraz zestresowana 😫 starzy a głupi jak nastolatki 😫😫😫

Malina1111 lubi tę wiadomość

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • businesscare Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Tak ja też zastanawiam się nad spiralą. Nie chcę tabletek bo u mnie libido i przyjemność z ♥️ nie istniała.
    Mam ten sam dylemat czy warto bo jak tylko dostanę zielone światło od lekarza to startujemy ze staraniami o drugie bobo 🥰
    Prezerwatywy trochę nie są dla nas bo czasem nas poniesie chwila i nie chcę narobić sobie teraz kłopotu 😬
    To by był niezły żart od losu gdyby po 4 latach starań o pierwsze, drugie zaskoczyłoby od razu 🙈
    A nie ukrywam trochę nas właśnie tak poniosło i jestem teraz zestresowana 😫 starzy a głupi jak nastolatki 😫😫😫
    Nas tak poniosło dzień po skończonym połogu🙈 "na szczęście" nie zaskoczyło🙈też myślę nad spiralą niehormonalną (jak wyżej, zerowe libido po hormonach). Po historii z konfliktem serologicznym strach przed ciążą jest na tyle silny, że nie wiem kiedy odważę się spełnić marzenie rodziny 2+2🤯

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
    22.05.2024 NIFTY
    28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
    Termin 09.12.2024
  • Amra Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:

U nas jest to samo. Ulewanie po każdym posiłku nawet 1,5 h po 🫣 też jej się cofa , mieli językiem i się krzywi. Czasami kilka razy dziennie przebieranie, dywan już schowałam bo cały czas musiałabym go czyścić. Do tego dochodzi sapka, więc podejrzewam refluks. Wizytę do gastrologa mamy umówiona bo pediatra nie była skora do pomocy w tej kwestii. Tyle dobrego, że u nas nie ma płaczów , jest naprawdę spokojna, ale widać, że jej to dokucza 😓

No właśnie a jak to u Was jest zabawami na macie i leżeniem na brzuszku ? My mamy to bardzo ograniczone ze względu na to ciągłe ulewanie. Nawet jak czekam godzinę po jedzeniu to i tak ulewa. Staram się ją kłaść chociaż na trochę , ale zawsze kończy się tak samo 😏

age.png
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Haha no ja właśnie tak samo nie znoszę prezerwatyw a wiem że trzeba odczekać, również chcę, by było lżej z drugim, by wrócić do pracy chociaż na miesiac czy dwa. Czasem 8 miesięcy wystarczy po cc, by móc bezpiecznie nosić kolejnego maluszka. Nie martw się, myślę że przed pierwszym okresem to już wielki cud byłby by zajść. Niemniej trzeba uważać;)

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    businesscare wrote:
    Nas tak poniosło dzień po skończonym połogu🙈 "na szczęście" nie zaskoczyło🙈też myślę nad spiralą niehormonalną (jak wyżej, zerowe libido po hormonach). Po historii z konfliktem serologicznym strach przed ciążą jest na tyle silny, że nie wiem kiedy odważę się spełnić marzenie rodziny 2+2🤯
    Polecam spirale kyleena, miałam wcześniej, ma mało hormonow I czułam się na niej świetnie. Miałam mini okresy, a po wyjęciu po miesiącu zaszłam w ciążę.

businesscare, Aune lubią tę wiadomość

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    U nas jest to samo. Ulewanie po każdym posiłku nawet 1,5 h po 🫣 też jej się cofa , mieli językiem i się krzywi. Czasami kilka razy dziennie przebieranie, dywan już schowałam bo cały czas musiałabym go czyścić. Do tego dochodzi sapka, więc podejrzewam refluks. Wizytę do gastrologa mamy umówiona bo pediatra nie była skora do pomocy w tej kwestii. Tyle dobrego, że u nas nie ma płaczów , jest naprawdę spokojna, ale widać, że jej to dokucza 😓

No właśnie a jak to u Was jest zabawami na macie i leżeniem na brzuszku ? My mamy to bardzo ograniczone ze względu na to ciągłe ulewanie. Nawet jak czekam godzinę po jedzeniu to i tak ulewa. Staram się ją kłaść chociaż na trochę , ale zawsze kończy się tak samo 😏

U nas jak objawy się pogarszajà to nie ma szans na położenie go nawet na macie, bo kończy się to krzykiem. Rozmawiałam na ten temat z fizjoterapeutą i powiedział że to i tak nie na większego sensu jak dziecko się drze i jest całe pospinane😥

Jak ma lepszy czas to robię wszystko żeby chociaż na chwilę go położyć na brzuszku, na przewijaku, na macie, albo chociaż na chwilę na sobie( to udawało się najczęściej)

Ale zwiększenie dawki tego żelu pomogło i mały od wczoraj jest uśmiechniętym bobaskiem ☺️ w takie dni spędzamy dużo czasu na macie 😁 plus karmienie pod górkę chyba pomogło bo mały mniej powietrza łyka ☺️

Teraz ulewa tyle co normalny bobas, nadal tego nie lubi, ale jest to już do zniesienia dla wszystkich.

Była też u nas położna, mały przybrał tylko 16g dziennie, ale jak miał cokolwiek przybrać jak całe mleczko które zjadał lądowało na podłodze 😥 mam nadzieję że już teraz wszystko się unormuje 🥰

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • Megipta Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 💐

Utworzyłam grupę (mam nadzieję, że dobrze wyszlo) z tego co wiem jest ukryta i prywatna, także powysyłam linki tym, które dodały mnie do przyjaciółek w tym celu. Jeśli komuś umknęło to zapraszam do "przyjaciółek" a ja w wiadomości priv odeślę link do grupy. Proponuję na grupie posty /zdjecia/zapytania a czat z tej grupy jako luźną pogawędkę ☺️☕️

Macie może inne propozycje? Mamy, które postanowią tutaj pozostać bez obaw też będziemy zaglądać i się udzielać 🫡 Grupa jest dla chętnych ☺️

Sandrix, Wanda_89, Aune, villemo_gbm, Zagadka919, MummyYummy, Mala_Kasija, mar.1, Merida Waleczna lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 34l. 🧔‍♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
    🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
    🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
    🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
    🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
    🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
    🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
    🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
    🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
    🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
    🎁25.11.24r.🎊 ur. 38tc+5 3828g 👶🏻

Wysłany: 7 lutego, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    Hej dziewczyny 💐

Utworzyłam grupę (mam nadzieję, że dobrze wyszlo) z tego co wiem jest ukryta i prywatna, także powysyłam linki tym, które dodały mnie do przyjaciółek w tym celu. Jeśli komuś umknęło to zapraszam do "przyjaciółek" a ja w wiadomości priv odeślę link do grupy. Proponuję na grupie posty /zdjecia/zapytania a czat z tej grupy jako luźną pogawędkę ☺️☕️

Macie może inne propozycje? Mamy, które postanowią tutaj pozostać bez obaw też będziemy zaglądać i się udzielać 🫡 Grupa jest dla chętnych ☺️
    To ja mam głupie pytanie, jsk dodać kogoś do przyjaciółek?
    Edit. Ogarnęłam 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego, 20:49

• Aune Autorytet

Wysłany: 8 lutego, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina1111 wrote:

U nas wczoraj i przedwczoraj wieczorem były takie rozpacze przy karmieniu, że też już byłam na skraju i o krok od podania butelki 🫣

Mi też szkoda spiralę na rok zakładać, tabletek nie chcę brać też na parę miesięcy, to zostają prezer6co jest średnie 🤦‍♀️ A chcę właśnie około roku od CC odczekać, żeby chociaż na chwilę wrócić do pracy. Na razie opieka nad synkiem mnie pochłania i ciężko mi sobie to wszystko wyobrazić na przyszłość, ale chciałabym żeby miał rodzeństwo.

Malina1111 lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 8 lutego, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    Hej dziewczyny 💐

A to ja dodaję do przyjaciolek:) bo chętnie dołączę do grupy

Megipta lubi tę wiadomość

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Aune Autorytet

Wysłany: 8 lutego, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy dzisiaj u fizjo dziecięcego i jakieś napięcie w szyi u synka było, faktycznie ostatnio ciągle w jedną stronę bardziej głowę odwracał, ale fizjo mu rozluźnił to miejsce i powinno być ok. Zaczęłam się od razu martwić, że może źle go podnosiłam albo trzymałam przy karmieniu, ale niby to nie od tego.

W ogóle dzisiaj się dowiedziałam, że spędzam walentynki z teściową, bo powiedziała, że ma prezenty dla wnuka na walentynki i przychodzi w piątek na kawę 😂 nas się nie pytała czy mamy plany 😂 a Wy jak spędzacie ten dzień? mam nadzieję, że lepiej 😂

villemo_gbm lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 8 lutego, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja, jak co roku czekam na Tłusty Czwartek, żeby jeść bez wyrzutów sumienia😂 a walentynki?? Jakoś nie świętujemy specjalnie, choć zawsze kupuję coś mężowi a on mi, mimo że oficjalnie prezentów sobie nie robimy😅

No widzisz babcia zakochana we wnuku, co zrobić,jak nic strzelił Amor... A tak szczerze no nie zazdroszczę...🙈

Aune, villemo_gbm lubią tę wiadomość

‹‹ 571 572 573 574 575 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ