X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2025 🍼❤️
Odpowiedz

Grudzień 2025 🍼❤️

Oceń ten wątek:
  • KasiaXXX Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde dziewczyny muszę spytać. Właśnie sprzątałam trochę w domu, czyściłam lodówkę i zginałam się często do śmietnika itp., i nagle złapał mnie ból z boku brzucha od żeber do biodra. Tzn. to nawet nie ból brzucha, tylko tego boku całkiem. Takie uczucie jakby naciągnięcia mięśni, coś jak po siłowni na przykład po przeciążeniu się ma. Nie mogłam się ruszać z bólu, poleżałam 20 minut i minęło. Czy któraś miała podobnie po lekkim wysiłku? Raz już tak miałam z 2 tygodnie temu, ale rozchodziłam ten ból.

No mówię, takie uczucie typowo jakby przeciążenia lub naciągnięcia mięśni. Wydaje mi się, ze to od tego stania i schylania się ciągle, ale pytam z ciekawości, czy któraś tak miała.

• PoskromionaZłośnica Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia_na_chwilę wrote:
    Lekarz Ci kazał brać dłużej hepke czy po prostu do końca opakowania? Mi już kazał odstawić w 12tc+2 ale ja pociągnęłam do 13tc+0
    Miałam skończyć z tydzień temu ale stwierdziłam, że skoro mam to wykończę, bo po co ma się marnować.
    Ja wszystkie leki typu cyclogest czy neoparin, a nawet letrox miałam już za darmo od pozytywnej bety (bolesny wyjątek to prolutex). Ale nie wiem, czy znacie ten uczuć, że musicie wszystko do końca, bo inaczej jakoś serce boli to marnotrastwo? 😅

2021 transfer 2 x 3dniowców
    2022 zdrowy synek

Powrót do gry
    II.2024 FET 6dniowca -> poronienie zatrzymane w 8 tyg.
    VIII.2024 FET 6dniowca - beta 0
    02.12.24 FET 3-dniowca - beta 0
    02.01.25 FET 3-dniowca - 10 dpt - 11, cb
    03.04 ET 5.1.1., 6dpt - beta 52,2, 8 dpt - beta 92,5, 11 dpt - beta 236,7, 13 dpt - beta 600, 15 dpt - beta 1448, 22 dpt - beta 9820
    25 dpt - beta 22546 jest ❤️
    10+1 tc Crl 3,41 cm
    11+5 tc Crl 5,8 cm

preg.png

Wysłany: 20 czerwca, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadCat wrote:
    Nosidełko jest chyba do 13 kg nie? To mój jak mial rok to już się przesiadł na drugi fotelik. 🙈
    Dokładnie mieliśmy to samo. 14 kg ważył po roku. ;) Na szczęście teraz dobił do 18 i się zatrzymał.
    Syn nawet w ciąży był w 99 centylu albo w ogóle poza skalą. 😁

2022 zdrowy synek

Powrót do gry
    03.04 ET 5.1.1., 6dpt - beta 52,2, 8 dpt - beta 92,5, 11 dpt - beta 236,7, 13 dpt - beta 600, 15 dpt - beta 1448, 22 dpt - beta 9820
    10+1 tc Crl 3,41 cm
    11+5 tc Crl 5,8 cm

preg.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 20 czerwca, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do fotelików, to ta jedna baza isofix wystarczy na całe fotelikowanie? Czy tylko do łupiny?

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP.
    Pai homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb

⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
    22.03 bhcg 117, prog 37
    24.03 bhcg 288
    27.03 bhcg 1149
    31.03 bhcg 5718
    9.04 CRL 0.48cm z ❤️
    23.04 CRL 1.9cm 😺
    7.05 3.72cm 😺
    19.05 prenatalne - niskie ryzyka 🩷
    16.06 - amnio
    21.07 2prenatalne 🩷

Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹

~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 50, luteina 200

preg.png
  • Książkara_w_ciąży Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 😊 gratuluję wszystkich wizyt i wiadomości o płci i w ogóle 😘
    Powiedzcie mi czy też czujecie się czasami takie nabuzowane? Rozsadza mnie od środka dzisiaj. Wszystko mnie męczy, irytuje, wkurza. Mój mąż najbardziej. Jest z natury śmieszkiem i lubi sobie tak głupio pogadać żeby się pośmiać ale dzisiaj doprowadza mnie do szaleństwa. Mam wrażenie że jestem przebodźcowana... końcówka roku szkolnego, nasz wyjazd, planowanie wyprawki, problemy zdrowotne w mojej rodzinie. Czasami chciałabym po prostu nie musieć się niczym przejmować. Ehh...wybaczcie, musiałam się wyżalić.

🧍‍♀️32🧍‍♂️33
    Pierwszy test 1/04/25😍
    Beta 2/04/25 - 203,5
    Beta 5/04/25 - 898,70
    23/04/25 - jest serduszko❤️

preg.png
  • KasiaXXX Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Książkara - u mnie to samo. Nieraz jestem pozytywnie nastawiona, a potem przychodzi taki dzień, że wszystko się sypie i jestem cała w nerwach.

Teraz na przykład wyjechaliśmy z Niemiec z mieszkania, przyjechaliśmy 30 km i zaczęło nam się dymić z kratek wentylacyjnych. Stoimy na stacji i czekamy na kolegę z Polski z lawetą. Będzie za około 3 godziny… ze stresu zaczęło boleć mnie podbrzusze i z lewej strony ciągle czuję jakby takie rozciąganie, normalnie jakbym coś naciągnęła. Boje się, że coś się stanie a my w lesie na stacji 😭 Próbuje nie panikować, bo dziś zaczął się nowy tydzień i może po prostu Mała się bardziej rozpycha, albo macica się rozciąga.

Normalnie czuję na biodrach uczucie rozciągnięcia lub tak jak nieraz się źle wstanie z łóżka, takiego dyskomfortu.

• malinka201666 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj,tak.Mój mąż ostatnio tak mnie wkurw... że masakra.Wczoraj dostał ode mnie ochrzan, ale w sumie nie wiem co po 🤔Facet się stara, wspiera mnie,pomaga ale i tak mnie wkurza 😱

Co do wózka to jeszcze nie wybrałam 😊 pomyśle we wrześniu jak kupię wyprawkę do szkoły dla dwóch uczniów 😀 mam w domu licealistę i w tamtym roku za książki zapłaciłam ponad 800 zł 🫣😱 fotelik jeden mam a drugi pożyczę od sąsiada.Nie mam samochodu więc nosidełka do auta nie potrzebuje, tylko muszę przewieść dzieci ze szpitala do domu i tyle

23.10.2009 Alan
    29.05.2018 Karolek
    26.04.2021 Misiu
    26.05.2025 Dwa ❤️❤️
    17.06.2025-Panorama,zdrowe 🩷🩷
    preg.png
  • Książkara_w_ciąży Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaXXX wrote:
    Książkara - u mnie to samo. Nieraz jestem pozytywnie nastawiona, a potem przychodzi taki dzień, że wszystko się sypie i jestem cała w nerwach.

Teraz na przykład wyjechaliśmy z Niemiec z mieszkania, przyjechaliśmy 30 km i zaczęło nam się dymić z kratek wentylacyjnych. Stoimy na stacji i czekamy na kolegę z Polski z lawetą. Będzie za około 3 godziny… ze stresu zaczęło boleć mnie podbrzusze i z lewej strony ciągle czuję jakby takie rozciąganie, normalnie jakbym coś naciągnęła. Boje się, że coś się stanie a my w lesie na stacji 😭 Próbuje nie panikować, bo dziś zaczął się nowy tydzień i może po prostu Mała się bardziej rozpycha, albo macica się rozciąga.

Normalnie czuję na biodrach uczucie rozciągnięcia lub tak jak nieraz się źle wstanie z łóżka, takiego dyskomfortu.

Może to być zwykłe naciąganie się macicy plus Twój stres. Ja miałam skurcze od stresu kiedy moja mama miała operację kręgosłupa i lekarz kazał mi brać 3 tabletki magnezu i się nie stresować. Łatwo powiedzieć.

🧍‍♀️32🧍‍♂️33
    Pierwszy test 1/04/25😍
    Beta 2/04/25 - 203,5
    Beta 5/04/25 - 898,70
    23/04/25 - jest serduszko❤️

preg.png
  • Frelcia_na_chwilę Autorytet

Wysłany: 20 czerwca, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to mój syn dopiero teraz ma 15 kg a ma 4 lata

👩🏻‍🦰 33l
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    🔺MTHFR_677C>T homo
    🔺PAI-1 4G hetero
    -> zalecenie acard od owulacji i heparyna od transferu
    🔺ryzyko celiakii
    -> dieta z ograniczeniem produktów z glutenem i laktozą
    - w trakcie badań immunologicznych
    ☘️

👨🏽37l
    🔺HBA 58%
    🔹reszta parametrów w normie

III IVF- ❤️ przestało bić w 8tc.
    6 transfer- nasz Maleńki Cud <3
    Koniec starań. :)
    2025 naturals!😱💪🏻 termin 22.12
    Będzie zdrowy Chłopczyk :) Henio.💙
    preg.png
    age.png
  • Belma Koleżanka

Wysłany: 20 czerwca, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o różne bóle to mnie też ostatnio jakoś bardziej ciągnie podbrzusze, trochę pachwiny i w ogóle dzisiaj rano zauważyłam że nagle mam już spory brzuszek😱, więc myślę że to kwestia rozciągania wszystkiego, taką mam nadzieję.

A humory to jakiś hardkor, też sporo mam na głowie różnych spraw i wczoraj przed snem już się rozpłakałam z bezsilności.. a dzisiaj mam ochotę zrzucić męża z balkonu, tak po prostu denerwuje mnie wszystkim 😬 ale przedwczoraj kochałam go nad życie, te hormony mnie dobijają 😂

• Willsee Autorytet

Wysłany: 20 czerwca, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa wrote:
    Co do fotelików, to ta jedna baza isofix wystarczy na całe fotelikowanie? Czy tylko do łupiny?

Jeżeli kupisz tej samej firmy kolejne foteliki po sobie to powinna pasować. Z różnych firm raczej nie.
    Mój waży teraz 13 kg, kończy 2 lata za tydzień. Dość wysoki (z 92 powoli w 98 zaczynamy przechodzić), z łupiny się przesiedliśmy jak skończył chyba 9 msc czy coś takiego.

preg.png
  • Mini94 Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też dużo stresów ostatnio. Dużo się dzieje. Mój mnie czasem denerwuje, ogólnie jestem nerwowa w tej ciąży. Wózek to tak planujemy 7-8 miesiąc, teraz mamy remont i po remoncie max do miesiąca czasu będziemy powoli kompletować wyprawkę.

Jestem trochę przerażona bo nie wiem czy połknęłam klej czy coś innego światłoutwardzalnego u dentysty. Dłubał mi w zębach i myślałam że na języku mam ślinę a jak to przeszło do przełyku to poczułam nieprzyjemny smak. Mam nadzieję, że nie zaszkodzi.

Dzisiaj byłam na krwi i wyniki niby ok ale Limfocyty i erytrocyty obniżone, za to MCH podwyzszone. Niby niewiele ale jak to ja panikuję.

Coś w brzuszku czuję że się dzieje, nie boli ale jakieś zmiany zachodzą, wywaliło mi brzuszek już widać ciążę 🙂

👩🧑
    31 33

26.03.25 ⏸️
    05.05 - 2,49 cm 😍
    26.05 chłopiec 🩵

preg.png
  • Frelcia_na_chwilę Autorytet

Wysłany: 20 czerwca, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już dużo rzeczy mam. W sumie te takie pierdółki zostały i łóżeczko i kołyska na dół no i laktator i sprzęty do niego. Ale to już chyba w trzecim trymestrze.

👩🏻‍🦰 33l
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    🔺MTHFR_677C>T homo
    🔺PAI-1 4G hetero
    -> zalecenie acard od owulacji i heparyna od transferu
    🔺ryzyko celiakii
    -> dieta z ograniczeniem produktów z glutenem i laktozą
    - w trakcie badań immunologicznych
    ☘️

👨🏽37l
    🔺HBA 58%
    🔹reszta parametrów w normie

III IVF- ❤️ przestało bić w 8tc.
    6 transfer- nasz Maleńki Cud <3
    Koniec starań. :)
    2025 naturals!😱💪🏻 termin 22.12
    Będzie zdrowy Chłopczyk :) Henio.💙
    preg.png
    age.png
  • MadCat Autorytet

Wysłany: 20 czerwca, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 4latek ma coś koło 16,17 kg. Ale on jest wysoki. Nosi ciuchy rozmiar większe niż wiek. Mój mąż ma prawie 2m i teść też, 😂 ale syn urodzony w standardowym formacie xD
    PoskromionaZłosnica mi właśnie zostaną tabsy i już myślę co zrobić. Chyba dam koleżance co się stara o ciaze. Mam kwas foliowy i pregna Start nie skończę raczej

👧🏼29 & 🧔30 +👶🏻2021 + 🐱🐱

18.04 cień cienia 🧐
    19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
    29.04 1 pęcherzyk 💚
    8.05 mamy serce 💓
    21.05 19 mm 💓 175 ud/min
    10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
    17.06 prenatalne

⏩Wizyta 23.06

Termin porodu 29.12👶🏼

👧🏼💊Pregna start, Acard 150

preg.png
  • Szu_szu Autorytet

Wysłany: 21 czerwca, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    taterniczka wrote:
    Jestem po wizycie kontrolnej. 😊 Młody waży 107g, FHR 157, wszystko u niego w porządku. 🥰
    Lekarz skorygował datę porodu na tę z badań prenatalnych, bo nadal jesteśmy o te mniej więcej 6 dni do przodu, więc proszę o zmianę na 📆13.12. Następna wizyta umówiona na 14.07., a drugie prenatalne na 13.08.
    Na ryzyko stanu przedrzucawkowego dostałam Acard 150. Ale najlepsza wiadomość dzisiejszego dnia jest taka, że pozbyłam się utrogestanu. 😃 Z progesteronu zostaje mi jeszcze do brania duphaston, ale precz z ohydnymi kapsułkami. 🤣🤣

O tak, ja odtańczyłam taniec zwycięstwa jak mogłam odstawić to dziadostwo. Komfort życia wzrósł mega, więc rozumiem ❤️

KasiaXxx ja też w tym temacie jestem zielona, widziałam, że niedługo są jakieś drzwi otwarte w sklepie wózkowym w moim mieście to się przejdę na wstępny rekonesans. Bez oglądania się nie obejdzie, bo nie wiem czy kupimy jeden duży czy podwójny+pojedynczy, trzeba pomacać 🫣

👩🏻👦🏻😺😺🐶

Starania od 6.2023, z pomocą medyczną od 01.2025

12.03 IUI 2 podejście 🍀🤞🤞
    23.03 ⏸️
    24.03 betaHcG 213 mIU/ml
    26.03 betaHCG 577 mIU/ml

9.04 USG wykazało 3 fasolki z serduszkami 🤯

11.05 🍓🍓🍓 rosną, 3,87 cm, 3,85 i 3,34 cm dzieciaczków

27.05 zdrowe dzieciaczki, prawdopodobnie 🩷🩷🩵

preg.png
  • Szu_szu Autorytet

Wysłany: 21 czerwca, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi dziwnymi ciągnięciami bólami to zdarza się, zwłaszcza jak jest jakiś większy wysiłek (ostatnio jak sadziłam kwiaty w ogrodzie), ale lekarka właśnie mówiła, że magnezik w kryzysie, poleżeć i przejdzie. I tak właśnie jest.
    Ja mam wieczny wkurw, ale w pracy. Wszyscy zawsze mówili, że mam tyle cierpliwości, że jestem oazą spokoju, a ostatnio bym ich tam wszystkich lała, i personel i pacjentów 🫣 dobrze, że już tylko 3 dni do pracy, może będzie miło, chyba szykują mi jakieś pożegnanie.
    A z tymi marnowanymi tabletkami, nie wiem co z nimi zrobić i mi zalegają, luteiny mam z 3 pudełka, bo jak już wykupiłam na miesiąc to mi zmienili lek 🫣

Idę dziś na jogę, pierwsza zorganizowana aktywność fizyczna od paru miesięcy. Ciekawe jak to będzie z wydolnością, trzymajcie kciuki 😂

👩🏻👦🏻😺😺🐶

23.03 ⏸️
    24.03 betaHcG 213 mIU/ml
    26.03 betaHCG 577 mIU/ml

preg.png
  • Szu_szu Autorytet

Wysłany: 21 czerwca, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mini94 wrote:
    U mnie też dużo stresów ostatnio. Dużo się dzieje. Mój mnie czasem denerwuje, ogólnie jestem nerwowa w tej ciąży. Wózek to tak planujemy 7-8 miesiąc, teraz mamy remont i po remoncie max do miesiąca czasu będziemy powoli kompletować wyprawkę.

Jestem trochę przerażona bo nie wiem czy połknęłam klej czy coś innego światłoutwardzalnego u dentysty. Dłubał mi w zębach i myślałam że na języku mam ślinę a jak to przeszło do przełyku to poczułam nieprzyjemny smak. Mam nadzieję, że nie zaszkodzi.

Dzisiaj byłam na krwi i wyniki niby ok ale Limfocyty i erytrocyty obniżone, za to MCH podwyzszone. Niby niewiele ale jak to ja panikuję.

Coś w brzuszku czuję że się dzieje, nie boli ale jakieś zmiany zachodzą, wywaliło mi brzuszek już widać ciążę 🙂

Pacjenci ciągle połykają drobinki wypełnienia przy usuwaniu starych wypełnień. Chociaż z uwagi na nieprzyjemny smak ja bym raczej obstawiała jakieś resztki pokarmowe, bo materiał smaku nie ma. Będzie git, nie ma co się stresować 🫂

Mini94 lubi tę wiadomość

👩🏻👦🏻😺😺🐶

23.03 ⏸️
    24.03 betaHcG 213 mIU/ml
    26.03 betaHCG 577 mIU/ml

preg.png
  • Wisienka95 Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dawni mnie tu nie było... trochę się u was dzieje 😉 większość z was już wie co tam nosi pod sercem ❤️ odebrałam wyniki harmony, będzie zdrowy chłopiec.
    Powiem szczerze, że trochę mnie to zmiotło z planszy. Mam już jednego synka i miałam nadzieję na dziewczynkę. Tym bardziej że 3/4 rodziny wróżyło i wmawiało mi że będzie dziewczynka. Myślałam, że płeć nie ma znaczenia ale sama się chyba oszukiwałam.
    Teraz już się troche z tym oswajam ale łzy się polały i teraz mam wyrzuty sumienia.

Ja wy sobie radzicie z informacja o płci?

Belma, PoskromionaZłośnica, KasiaXXX lubią tę wiadomość

Wysłany: 21 czerwca, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa wrote:
    My kupiliśmy droższa bazę właśnie po to żeby pasowała do kolejnych fotelików.

2022 zdrowy synek

Powrót do gry
    10+1 tc Crl 3,41 cm
    11+5 tc Crl 5,8 cm

preg.png
  • MadCat Autorytet

Wysłany: 21 czerwca, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisienka95 wrote:
    Hej dziewczyny, dawni mnie tu nie było... trochę się u was dzieje 😉 większość z was już wie co tam nosi pod sercem ❤️ odebrałam wyniki harmony, będzie zdrowy chłopiec.
    Powiem szczerze, że trochę mnie to zmiotło z planszy. Mam już jednego synka i miałam nadzieję na dziewczynkę. Tym bardziej że 3/4 rodziny wróżyło i wmawiało mi że będzie dziewczynka. Myślałam, że płeć nie ma znaczenia ale sama się chyba oszukiwałam.
    Teraz już się troche z tym oswajam ale łzy się polały i teraz mam wyrzuty sumienia.

Ja wy sobie radzicie z informacja o płci?
    Nie przejmuj się. Mam tą samą sytuację i nastawiałam się na dziewczynę. A że więcej nie planujemy to będę mieć samych chłopaków. Z drugiej strony wszystkie ciuchy się wykorzysta, zabawki i te miliony autek 😂 no i starszak chyba lepiej to przyjmie niż jakby była dziewczynka xD

Wisienka95 lubi tę wiadomość

👧🏼29 & 🧔30 +👶🏻2021 + 🐱🐱

18.04 cień cienia 🧐
    19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
    29.04 1 pęcherzyk 💚
    8.05 mamy serce 💓
    21.05 19 mm 💓 175 ud/min
    10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
    17.06 prenatalne

⏩Wizyta 23.06

Termin porodu 29.12👶🏼

👧🏼💊Pregna start, Acard 150

preg.png
‹‹ 218 219 220 221 222
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ